SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Asbest Tehdidi TBMM'de Konuşuldu.. "5-10 Yılda 352 Bin Kişi Ölecek!"

Asbest Tehdidi TBMM'de Konuşuldu..
A- A+ PAYLAŞ

Depremlerde ağır hasar alan binaların yıkımı sırasında oluşan ve kanserojen madde olan asbest içerdiği belirtilen tozdan en yoğun şekilde etkilenen illerden biri, depremde büyük yıkım yaşayan Malatya'da tozu engellemek için önlem alınmadığına, enkaz ayrıştırmasının yıkım bölgesinde yapıldığına ilişkin şikayetler devam ederken, depremden etkilenen illerden Adıyaman'ın CHP'li milletvekili Abdurrahman Tutdere, kanser tehdidini TBMM'deki konuşmasında dile getirdi. Tutdere, deprem bölgesinde 5-10 yıl içerisinde 352 bin kişinin kanserden öleceği iddiasını ortaya atarken, hükümeti Cumhurbaşkanlığını ve Sağlık Bakanlığı'nı göreve davet etti.

TBMM Genel Kurulu’nda “Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin ve 20 milletvekili tarafından, 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında başta Hatay olmak üzere depremden zarar gören illerde meydana gelen hijyen sorunuyla hava sıcaklıklarının artması sonucu haşere ve sinek üreme alanlarında yaşanan artışın sebep olacağı sorunların tespit edilmesi ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilmiş olan meclis araştırma önergesinin” görüşülmesi esnasında CHP Grubu adına CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere söz aldı.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, “Bu yandaş müteahhitler uyarılmazsa bu bölgede yaklaşık olarak 352.882 kişi yani depremde ölen yurttaşlarımızın 7 katından fazlası önümüzdeki beş veya on yıl içerisinde kanserden ölecek. Onun için, iş işten geçmeden, daha çok yurttaşımız mağdur olmadan Hükûmeti, Cumhurbaşkanlığını ve özellikle Sağlık Bakanlığını göreve davet ediyoruz.” dedi.

, “Deprem bölgesinde sorunlar gerçekten sayılmayacak kadar fazla. Biz, önergenin içeriğindeki hijyen sorunu başta olmak üzere tüm sorunlar konusundaki önergeye katıldığımızı ifade etmek istiyoruz. Ben sayın milletvekillerinin, Meclisimizin ve kamuoyunun dikkatlerini bir konuya çekmek istiyorum. Değerli milletvekilleri, Adıyaman başta olmak üzere deprem illerinde şu anda en büyük sorun asbest olayı. Biliyorsunuz, asbest kansere sebebiyet veren bir madde. Şu an ağır hasarlı binaların yıkım çalışmaları devam ediyor ve enkazların toplanma alanlarında ayrıştırmalar da devam ediyor, ancak bunlarda hiçbir şekilde kurallara uyulmuyor, ortalık toz duman, göz gözü görmüyor. Bu konuda kısa bir çalışma yaptım. Bizim defalarca söylemiş olmamıza rağmen, tabii, Hükûmet bu konuyla ilgili bir tedbir almadı. Bakınız, bu asbestin önümüzdeki süreçte Türkiye’de deprem bölgesindeki yurttaşlara yaratacağı ağır tabloyu şöyle ifade etmek isterim sizlere: Değerli arkadaşlar, hepiniz çok iyi hatırlıyorsunuz, Amerika’da 11 Eylül saldırısında İkiz Kuleler yıkıldı. O İkiz Kulelerin yıkımında etkilenen kişi sayısı 500 bindi, oluşan enkaz miktarı 1,8 milyondu, enkazdan yayılan asbest 2 bin tondu, kansere yakalanma oranı yüzde 19’du ve bu olaydan sonra Amerika'da 1.366 kişi kanserden öldü. Bakalım, 6 Şubat depreminden sonra Türkiye'de 500 binden fazla bina yıkıldı, oluşan enkaz miktarı 465 milyon ton, yaklaşık 516.666 ton asbest ortama yayıldı ve insanlar bunu soludu. Bakınız, burada kanser vakalarında yüzde 4.900 oranında bir artış olacak. Yani depremde 50 binden fazla yurttaşımız öldü. Eğer tedbir alınmazsa, eğer gözleri kâr hırsıyla bürünmüş bu yandaş müteahhitler uyarılmazsa bu bölgede yaklaşık olarak 352.882 kişi yani depremde ölen yurttaşlarımızın 7 katından fazlası önümüzdeki beş veya on yıl içerisinde kanserden ölecek. Onun için, iş işten geçmeden, daha çok yurttaşımız mağdur olmadan Hükûmeti, Cumhurbaşkanlığını ve özellikle Sağlık Bakanlığını göreve davet ediyoruz.” redi.

Tutdere konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şu müteahhitlere artık ne yapacaksanız yapın. Burada çözüm belli… AK PARTİ olarak bu konuda özellikle asbest enkazlarının temizlenmesine ilişkin yönetmeliği siz çıkardınız. Şu anda çıkardığınız yönetmeliğe sizin müteahhitleriniz uymuyor. Vatandaş sizden bu konuda çözüm bekliyor. Sizleri bu konuda duyarlı olmaya görevinizi yapmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde, Türkiye deprem bölgelerinde önümüzdeki beş yıl içerisinde, on yıl içerisinde çok vahim bir tabloyla karşı karşıya kalabilir. “Asrın felaketi” olarak nitelendirdiğiniz bu deprem, önümüzdeki süreçte Türkiye için “asrın kanser felaketi”ne dönüşebilir. Meclisimizi, Hükûmeti bu konuda tedbir almaya ve çözüm üretmeye davet ediyoruz.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Yaşar (6 ay önce)
    Ha açlıktan-yoksulluktan ha asbestten... hak aramayı bilmedikten sonra sorun yok ikisi de kader :))
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Saadet (6 ay önce)
    Ben bir veliyim adanada oturuyoruz çocuğum inönü üniversitesinde öğrenci özel öğrenci statüsünde denk olan bir üniversite bulamadık dersler uyuşmuyor mecbur kaldık malatyaya gelecek asbest tehlikesinden çocuğum için çok korkuyorum rektorlukten tek isteğim yıkımlar bitene kadar online olması zaten 2 aylık bir sureç yıkımlar bitsin çocuğumu gönül rahatlığıyla göndereyim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan (6 ay önce)
    Malatya milletvekilleri neden dile getirmiyor bu konuyu çok enteresan
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çok ayıp ne rahatsız ediyorsun böyle ufak tefek şeyler için koca vekilleri, hem kazançları yok ki bu işte niye zahmet etsinler, Malatya için ne yaptılar sen onu söyle.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (6 ay önce)
    Milliegitim bakanima ve cumhurbaşkanına sesleniyorum deprem bölgelerindeki ilkokul lise ortaokul evden online ders yapsın çocuklarımız bıyıklı binaların tozları içinde hasta oluyorlar neden görmüyorsunuz bunları ya
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Hekimhanlı (6 ay önce)
    Depremde evleri yıkılan ağır hasarlı olanlara verlien kira yardımı yılbaşında enflasyona göre artırılıp evler yapılana kadar devam etmeli.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • bu yorumu beğenmeyen arkadaşlar acaba nesini beğenmedi? gerçekten merak ettim. Kira desteği 5k ev kirası 20k.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • mrt (6 ay önce)
    konu önemli ülkece yardım edilmeli
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 ay önce)
    hasanbeyde sözde yıkım yapıyorlar 4 tane dev binayı yıktılar günde 2 saat çalışıp bırakıyorlar çalışmıyorlar evimizde oturamayacak hale geldik hiç umurlarında değil benim bitişik ağır hasarlı binayı yıktılar tam 8 gündür duruyor enkaz maksatları hızlandı yıkım desinler yıkıp oturuyorlar lütfen sayın valimiz buna bi çare bulun.iş yapıyormuş gibi görünmek için yıkıp bırakıyorlar tozdan evimize giremiyoruz kaç gündür çalışmıyorlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah (6 ay önce)
    Başkanın icraatlarını anlatmasına gerek yok zaten Ulusal basında takip ediyoruz.İşinde gayet başarılı...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (6 ay önce)
    Yazıklar olsun şehir toz bulutu hala yıkımlar yerinde ayristiyorlar kontrol yok sulama yok hersey formalite bir düzen kurulmuş yapılıyormus gibi gösteriliyor ancak şehir çok kötü durumda her maleseh herkes sesis biran önce önlemleri denetimleri kontrol etmeleri ve tedbir almaları gerekiyor insan sağlığı bukadarmi ucuz yazık günah burda kalanlar şehre sahip çıkanlar da demremde ölmedi bu aspes pisliği ile ölecek bu kadar ucuz olmamalı insan sağlığı şehir toz bulutuna dönmüş durumda ,keşke sokağa çıkma yasağı verilse yıkımlar öyle hizlica yapsalar yoksa bu kadar insanın sağlığı bozuldu ve daha kötü olacak yol yok her sokak cadde kapalı heryer toz bulutu ,biran önce bitirip hizligi ilerlemesi için sokağa çıkma yasağı ilan edilip hizlica yıkılmali kimse de bu pis havayı teneffüs etmemeli Malatya sahip çıkın siyaset üstü bir yönetimle
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cahil (6 ay önce)
    Tek bir analiz sonucu olmadan bir konunun tartışılması sadece bizim gibi bir ülkeye nasip olsa gerek. Bilim ayaklar altında. Yazıklar olsun. Bir belediye başkanının makam odası için yaptığı ihalede ne durumda olduğumuzun başka bir ispatı....
    %84
    %16
    Yanıtla
  • MALATYALI (6 ay önce)
    Tas kayıp kimin ne yaptığı belli değil ne bilim ne teknoloji hiç bir şeyi dinlemeden yıkım bina yapımı sürüyor. Risk incelemesi yapılmadan geleneksel şekilde işe devam ediliyor sonuç çok vahim olacak yazık bu insanlara bukadar vurdumduymazlık neden, sonuçta bu yaşananlar yapanıda yıkanıda etkileyecek ilerde hastalıklarla boğuşacak toplum. ÖNLEM ALINMADAN GELİŞİ GÜZEL YAPIM VE YIKIM İŞLERİ CİNAYETTİR BAŞKA BİRŞEY DEĞİL....ÖNLEMEK ÖDEMEKTEN DAHA UCUZDUR BUNU BİLELİM YETKİLİLER BİRAN ÖNCE BU YANLIŞTAN DÖNSÜN USLUBUNA UYGUN İŞLER YAPILSIN ...ASBEST ÇOK CİDDİ SORUNLARA SEBEB OLACAK...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (6 ay önce)
    Yağıṣla birlikte asbest suyumuza, gıdamıza karışcak. Deprem ülkesi olduğumuz gerçeğinden deprem ile ilgili sorunlara muhatap bir deprem bakanlığ şart gibi görünüyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Emine (6 ay önce)
    Bizim vekillerin neden sesi çıkmadı yoksa Malatya dan kaçtıkları gibi meclisten demi kaçtılar bir yaramıza merhem olmadılar mazbatayı alan yurtdışı tatile gitti sanki
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alaaddin Kaya (6 ay önce)
    Neden bir ak partili milletvekili önerge vermiyorda chp milltvekili veriyor,çünkü ölümden korrkuyorlar hesabını nasıl vereceklerini düşünüyorlar ecel birdir değişmez.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • onlar bir yorum yapabilirmi sonra fırca yerler benden habersiz nasıl onerge verirsin diye reis.a
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Vay be... Bu seviyede ilk defa görüyorum... Kardeş yemin ederim şuan yazdıkların var ya ulusal basına düşse dünya çapında ünlü olursun. İnan bak yemin ediyorum Afrika'da bile dalga geçerler seninle, yetmez ülkeyi de alay konusu yaparsın... Yemin ederim sinirden elim ayağım titredi... Bu nasıl kafa ya? Bu çağda Türkiye'de adamın birisi deprem bölgesinde hem de böyle bir bakış açısı ile konuşsun... Ne diyeceğimi şaşırdım... İroni yapıyorsan söyle?
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Zorunamı gitti
    %30
    %70
    Yanıtla