SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Malatya Şimdi de 'Asbestli' Toz Bulutu Tehdidi Altında

Malatya Şimdi de 'Asbestli' Toz Bulutu Tehdidi Altında
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihli depremlerde büyük çapta yıkıma uğrayan, on binlerce binanın ağır ve orta derecede hasar gördüğü, 1237 kişinin hayatını kaybettiği Malatya'da, ağır hasarlı binaların yıkımı çalışmalarının, tüm tepkilere, uyarılara ve resmi makamların aldığı kararlara rağmen insan sağlığını tehlikeye sokacak şekilde uygunsuz ve duyarsız biçimde yapılması nedeniyle, il merkezi özellikle akşam saatlerinde adeta toz bulutu altında kalıyor.

Malatya'da, asbestli malzemeler ayrıştırılmadan 'vahşi yıkım' diye adlandırılan şekilde sürdürülen yıkımlar nedeniyle iş makineleriyle yıkılan binalardan çıkan ve kansere neden olan asbestin (*) de yoğun şekilde bulunduğu tozlar, öğleden sonra artan ve özellikle akşam saatlerinde daha da yoğunlaşan bir kirlilik yaratıyor.

Binaların sulama yapılmadan yıkıldığı, hafriyatın ise yıkım mahallinde ayrıştırıldığı yolundaki tepkiler üzerine 11 Temmuz'da Vali Hulusi Şahin başkanlığında yapılan, ilgili Vali Yardımcıları, Büyükşehir Belediye Yetkilileri, Çevre Şehircilik İl Müdürü ve Yüklenici Firma Müteahhitlerinin katıldığı toplantıda alınan kararlara rağmen, yeterli denetim yapılamadığı için kirlilik devam ederken, bu duruma tepki gösteren vatandaşlar, "Malatya toz duman. Her yerde bu kirli tozlu ve asbestli havayı soluyoruz. 
Malatya'yı terk etsek bir türlü  Malatya'da kalıp yaşasak bir türlü. Ne yapacağımızı şaşırdık, kimse sorumluluk almıyor. Deli Dumrul misali yol kesen ağaç devirir gibi koca koca binaları yıkıp geçiyorlar. Ne önlem, ne sulama var!

Ayrıca, yıkımlarla konusunda sanırız ilgili kurumlara önlem almaları için bildirim yapılmıyor. Çünkü, yıkım yapılan birçok cadde ve sokakta hiç bir trafik önlemi veya ikaz levhası konulmadan araç trafiği devam ediyor. Caddeye ya da sokağa giriş yapıp elli yüz metre ilerlediğimizde,  kepçe ve damperli kamyonlarla yolun kesildiğini, yıkımın binanın caddeyi boydan boya kapladığını görüyoruz. Birçok yerde durum bu. Karar almak değil, denetimini yapmak, o karara uyulmasını sağlamak önemli. Ama Malatya'da maalesef sahibimiz yok." diyerek tepkilerini dile getirdiler.

BU KARARLAR ALINDI AMA..
11 Temmuz'da Vali Şahin başkanlığında yapılan toplantıda şu kararların alındığı kamuoyuna duyurulmuştu:

"6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda İlimiz genelinde ağır hasarlı yapıların yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri devam etmektedir.

Valiliğimize bağlı YİKOB tarafından ihaleyi alan firmalara bağlı ekipler tarafından gerçekleştirilen yıkımlar esnasında ihale şartnamesine uyulmadığı görülmüş olup, bu nedenle 11.07.2023 tarihinde İlimiz Valisi Hulusi Şahin Başkanlığında ilgili Vali Yardımcıları, Büyükşehir Belediye Yetkilileri, Çevre Şehircilik İl Müdürü ve Yüklenici Firma Müteahhitlerinin katılımı ile yapılan toplantıda aşağıdaki kararlar alınmıştır;

1-Yıkımı gerçekleştiren firmalar tarafından yıkım sahasında hiçbir şekilde enkaz ayrıştırması yapılmayıp, geçici depolama sahalarında ayrıştırma yapılacaktır. Firmalara yeterli miktarda ayrıştırma sahası tahsis edilecektir.

2-Vatandaşlarımızın enkazdan çıkan toz vb unsurlardan etkilenmemesi için yıkım yapılan alanda yeteri kadar sulama aracı bulundurması ve kesintisiz sulama yapması zorunludur. Büyükşehir Belediyesi, sulama araçlarına su tedariki için gerekli tedbirleri alacaktır.

3- Yıkım yapılan bölgede vatandaşların kullanmakta olduğu kamusal alanlara, yol, kaldırım, sokak aydınlatması, yeşil alan vb yerlere zarar verilmemesi için yüklenici firmalar gerekli tedbirleri alacaktır.

4-Yıkım yapılan sahada sözleşmede taahhüt edilen miktarda iş makinası araç ve gerecin bulundurularak yıkım işleminin gecikmeye mahal verilmeden ivedilikle tamamlanacaktır.

5-Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünce ağır hasarlı binalara kırmızı kod yapıştırma işleminin süratle tamamlanacaktır.  

6-İdarece belirlenen hususlara uymayan firmalara cezai işlemlerin yetkili kurumlarca yapılması kararı alınmıştır."

_______

(*) ASBEST: Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Uzmanlar cilde nüfuz etmesinin de mümkün olduğunu düşünmektedirler. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi elim hastalıklardır. Ayrıca ciltte yaralara neden olabilir.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi, "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmıştır.

Avrupa Birliği'nde 2005 yılından itibaren AB'ye üye ülkelerde asbest üretimi ve kullanımını yasaklamıştır.

3.000'den fazla kullanım alanı olan asbestten, özellikle gemi, uçak, otomobil sanayiinde, makine konstrüksiyonlarında yağlayıcı madde ve sızdırmazlık elemanı olarak, inşaat sektöründe, ısı ve ses izolasyonunda yaygın olarak yararlanılmıştır.

Binalarda en yaygın asbest kullanım alanları; yer ve tavan kaplamaları, yalıtım amaçlı püskürtme kaplamalar, ara duvarlar, yangına dayanıklı yalıtım panelleri, kazanlar, kaloriferler, yalıtım ceketleri, asbestli çimentodan imal edilmiş ürünler, conta elemanları, kağıt ürünler, yangın battaniyeleri, pis su boruları, eternit levhalar, ve derzlerdir. (wikipedia)

malatyahaber.com

FOTOĞRAF: Malatya il merkezinin üstünü örten toz bulutunun görüldüğü bu fotoğraf, 21 Temmuz Cuma akşama doğru kentin doğusundaki Yıldıztepe'den çekildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Abdullah (1 yıl önce)
    Aklı olan bu şehirde durmaz. Ben de başka bir yerde iş bulursam ilk fırsatta gideceğim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tuba (1 yıl önce)
    Şikayetleri cimere yazın arkadaşlar, burada kendimiz konuşup kendimiz dinliyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • furkan (1 yıl önce)
    Bırakın Organizasyon Düzenleyip Resim Çekip Paylaşmayı Şehirde Göz Gözü Görmüyor Tozdan Hani Valilik Karar Almıştı Enkaz Bölgesinde Ayrıştırma Olmayacaktı Hani Asbest Çok Zararlı Bir Madde İdi Kesinlikle Solunmaması Gerekliydi Ne olduda Şimdi Kayıtsız Kalındı Enkazların Başında Sulama Tankeri Var Su Kullanan Yok Bunu Kim Denetleyecek Kimse Görmüyor mu Olanları
    %100
    %0
    Yanıtla
  • asbest (1 yıl önce)
    Karar alıyorsunuz ama adamlar harıl harıl demir ayıklıyor. demiri yükleyip götürüyor. enkazı yerinde bırakıyor. adam akıllı su tutulmuyor. bu işin sonu malatya da artık ne su içilir ne de yetişen tarım ürünleri yenilir. Allah yardımcımız olsun. Şehrimiz yıkıldı ama şimdiki tehdit daha büyük. geleceğimiz çocuklarımız kanser riskiyle karşı karşıya.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bekir (1 yıl önce)
    Herkes herşey bir tarafa bari en azndan insanların sürekli kullandığı çarşıdaki üç beş güzergahı yayaların yoğun olduğu yerleri sulayın be utanmazlar. O tozun toprağın içinde yürüyoruz bari bir su tutun Allah'tan korkmazlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yeşil Malatya (1 yıl önce)
    Bu şehirde özellikle son 6-7 yıldır iyiye giden hiçbir şey hatırlamıyorum. O yüzden nitelikli insanların çoğu şehri terk etti, bu kafayla devam edilirse kalanların çoğu da yakında gider... Adeta iyi ve doğru işe karşı bir mücadele var şehirde...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Sulama yapılmıyor yıkımlarda. Yazıklar olsun Sahipsiz Malatya
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Birincisi devleti tınlayan yokkkkkkk bakanlığının aldığı kararla yıkılan bina enkazı hem kalkacak olduğu yerde ayrışma yapılmıyacak dendi ama aynen devam olduğu yerde yapılıyor kim devleti dinliyorrrr
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Gerçek (1 yıl önce)
    Devletimiz karar alıyor uygulayacak olanda devletimiz ama hiç kimse para kazanan özel sektörün karşısına çıkmıyor engel olmuyor. İnsanlar hortum bağlayıp su mu tutsun ya da zarar gören kaldırımları mi onarsın belki de Demir ayıklama enkazda yapılınca el ele yüz kişi tutuşup protesto mu edilsin? Kağıt üzerinde her şey iyi uygulama denetim ve cezada sıfır. Sayın yetkililer haftalık zarar ziyan yıkım ceza ihalesi iptal edilen müteahhit gibi bir rapor yayınlar misiniz? Kağıt üzerindeki kararlarınızı ne kadar uyguladığınızı, var olma sebebiniz olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile paylaşmış olursunuz.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Oğuz (1 yıl önce)
    1 Malatya’da çoğu yerde yıkım yapılırken sulama yapılmıyor 2 hala yasak olmasına rağmen Demir ayrıştırımı yapıyor hem yanından geçen insanlar için tehlike hemde sağlam binalarıda yıpratıyor bu derhal çözülmeli 3 binaların enkazının kalktığı yerlere en az 3,5 kamyon toprak dökülmeli bu sayede asbet tehlikesi minimize edilmiş olur hava daha temiz olur toz kum kalkmaz havaya kısacası Malatya’da denetim yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Saltuk Buğra Kaya (1 yıl önce)
    Sayın Malatya Halkı Ben İnönü üniversitesi tıp fakültesi göğüs hastalıklarında öğretim üyesiyim. Ne yazık ki büyük bir halk sağlığı sorunu ile karşı karşıyayız. Asbesti nefes yoluyla içimize çekiyoruz . Yıllar sonrasında Malatya halkı olarak akciğer zarı kanseri ile mücadele etmek zorunda kalacağız. Çernobil nükleer santralinin etkilerini nasıl yıllar sonra gördüysek, asbestin etkilerini de ne yazık ki göreceğiz. Bu konuda devletin yetkili mercilerinin Halk sağlığı, göğüs hastalıkları, Onkoloji gibi branşların içinde olacağı bir kuruldan danışmanlık almasını bir bilim insanı olarak tavsiye ediyorum. Saygılarımla
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sayın hocam sizlerin görüş bildirmeniz çok önemli. Malatya'yı terk edemiyoruz. Çocuklarımızla az zarar görelim istiyoruz. Bizler konuşsak bile ciddiye alınmıyoruz. Sizler gibi değerli hocalarımızın ses çıkarması gerekiyor diye düşünüyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ne yani bilim bizim vekillerimizden belediye başkanlarımızdan iyi mi biliyor? Hayatta inanmam bilime haşa.. onlar ne yapıyorsa doğrudur.. çünkü bilmeyenlerin memleketine onlar yakışır.. Malatya hakettiğini buldu en az kırk yıl geriye..
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Sayin hocam duyarliliginiz icun tesekkur eder bu durumu resmi olarak ilgili makamlara siz degerli bilim insanlari tarafindan iletilmesi buyuk.katki olurdu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yaşamak (1 yıl önce)
    Malatya'da yaşamak çok zor artık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gökhan (1 yıl önce)
    Dün bostanbaşında Akkent sitesinin yanında çevre yolunun kenarında ayrıştırma yapıyorlardı elli yeri aradım bidirdim kimse gelmedi yıkım zamanı su tankeri hiç birinde yok yıkarken şerit bile çekilmiyor böyle başıboşluk dünyada yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kim anlar ki? (1 yıl önce)
    Hizmet olarak cenaze defnetmeyi iş diye sunan bilim adamı belediye başkanı S. Gürkanın mı umrunda. Yoksa göçlerle güççük ilçeye dönmüş merkez iki ilçe belediyesine başkan olmuşların umrunda mı? Yada sürekli ziyaretlerini gezmelerini haber yapan vekillerin mi umrunda? Bu haberin önemini idrak edecek kaç siyasetçi kaç bürokrat var ki? Seçimde gereken dersi de vermedi Malatya. Bilmiyorum daha dip yapmadan anlamayacaklar sanki hemşeriler. İnşallah ders olmuştur.
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Pırasa (1 yıl önce)
    Bir avuç yüklenici devlete meydan okuyor. Konunun özeti bu. Dün akşam 18:00 gibi Hasanbey kavşağında bitmeyen toz bulutu ve bizi deprem öldürmedi asbest kimki diyerek bina yıkımını kameraya alan halkı görünce bu dünyada yaşanmaz dedim.
    %100
    %0
    Yanıtla