Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kaan Kulan, aşırı sıcaklara karşı vücudun korunması gerektiğini belirterek aşırı nem ve sıcaklarla birlikte yükselen tansiyonun kalp krizi riskini tetiklediğini söyledi.
Özellikle yaz mevsiminde klimalı ortamların çok fazla tercih edilmemesi gerektiğini belirten Kulan, "Kalbimiz sıcaktan etkilendiği için yaz aylarında onu daha iyi korumamız gerekiyor. Kalp krizi riskini tetiklememek için vücudun ani sıcak-soğuk değişiminden uzak tutmalıyız. Eve girer girmez hemen klima çalıştırmayın.
Sıcakların artmasıyla birlikte kapalı ortamlarda klimalar çalışmaya başlıyor. Sıcaktan bunalınca eve ya da iş yerine girer girmez klima çalıştırmak ise kalp krizi riskini tetikliyor. Yaz aylarında kalp krizi riski artar. Bunun nedeni, aşırı sıcaklarla birlikte yükselen tansiyonun kalp krizi riskini tetiklemesidir. Aşırı sıcaklar ve aşırı soğuklara bağlı olarak damarların ve kalbin yükü artar.
Özellikle aşırı sıcaktan aşırı soğuğa geçiş, kalp spazmına yol açar ve kalp krizi tehlikesini ciddi şekilde yükseltir. Özellikle hava sıcaklığının çok yüksek oranda seyrettiği şehirlerde, 40 derece sıcaktan, klimanın çalıştığı 18 derecelik bir ortama ani geçiş kalp krizine davetiye çıkarabilir. Bu yüzden, klimalı ortamların 22 derecenin altında olmaması gerekir. Belli bir soğuk derecesinden sonra damarların spazm riski arttığı için ani soğuklardan kaçınmalı ve klimalı ortamlar çok fazla tercih edilmemelidir" dedi.
Aşırı sıcaklar özellikle kalp hastalarının düşmanı olduğunu ifade eden Dr. Kulan, bu aylarda fazla terleme olacağından bol bol su içilmesi tavsiyesinde bulundu. Sıcaklığın ve nem oranının artması ile güneş ışınlarının direkt gelmesinin, özellikle kalp-damar, astım ve tansiyon hastası olanlar için büyük tehlike oluşturduğunu belirten Dr. Kulan, kalp ve damar hastalarının mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması tavsiyesinde bulundu.
Aşırı sıcağa karşı vücudun mutlaka korunmasının gerektiğini kaydeden Dr. Kulan, "Aşırı sıcaklar kalp damar hastaları için en tehlikeli dönemlerdir. Gün içinde sıcaklığın en üst seviyede olduğu saatlerde zorunlu oldukça dışarı çıkılmamalı. Çıkmak zorunda olmaları halinde ise gölgeli alanları tercih etmeleri tavsiye olunur. Güneşin doğrudan temasını engelleyecek şemsiye, şapka gibi koruyucu giysi ve malzemeleri kullanmaları basit olsa bile önemli bir koruma yöntemidir" diye konuştu.
Yaz mevsiminde çok ağır, yağlı yemeklerden kaçınılması gerektiğini kaydeden Dr. Kulan "Ağır, çok yağlı, tuzlu, gaz yapıcı gıdalar yerine sebze ve meyve ağırlıklı, ızgara, haşlama tarzı daha hafif, bünyeyi yormayan bir besin şekli tercih edilmeli ve azar azar sık aralıkla yenmeli. Sıvı tüketimi çok önemli olup günde en 2 litre su tüketilmeli.
Sıvı tüketimi, kalp damar hastalarının yaz aylarını herhangi bir sorunla karşılaşmadan atlatabilmesi için belki de en çok dikkat etmeleri gereken, en kolay uygulanabilecek yoldur. Terlemeden dolayı vücutta meydana gelebilecek sıvı kaybını ortadan kaldırmak için bol bol bu içmek gerekmektedir" şeklinde konuştu.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.