SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ayıp, Yazık, Hem de Günah!. 'Tuğla Destekli' Güçlendirme Skandalı..

Ayıp, Yazık, Hem de Günah!. 'Tuğla Destekli' Güçlendirme Skandalı..
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde hasar gören ve hasar durumu ‘orta’ olarak belirlenen binaların güçlendirilmesi için uygulanan projelere ilişkin ortaya çıkan fotoğraflar skandal olarak değerlendirilirken, depremlerden  halen bazı müteahhit ve vatandaşların ders almadığına ilişkin örnekler ortaya çıkmaya başladı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Dr. Öğretim Üyesi İnşaat Mühendisi Mehmet Esen Eren, sosyal medya hesabından bir sitedeki apartmanda (Özalper Mahallesi'ndeki Neveser Konutları) güçlendirme projesinde taşıyıcı sistem olan bir kolunun etrafının tuğla örülerek güçlendirmeye çalışıldığını gösteren fotoğrafı paylaşarak, “Bu şekilde sözde güçlendirilen bir yapı meydana gelecek yeni bir depremde ne yazık ki yıkılmaya mahkumdur.” dedi.

-“Güçlendirme işi yapan firma taşıyıcı sistemin içine "tuğla" koymuş”
Çevresi tuğla örülerek güçlendirilen kolon fotoğrafını paylaşan MTÜ Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Esen Eren, sosyal medya hesabından şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Son günlerde Malatya ilimizde güçlendirme çalışmaları yapılan bir siteden örnek fotoğraf: Ne yazık ki güçlendirme işi yapan firma taşıyıcı sistemin içine "tuğla" koyarak, güçlendirmeyi geçtim normal yapım kurallarına aykırı ve yasak bir imalat yapmaktadır. Bu şekilde sözde güçlendirilen bir yapı meydana gelecek yeni bir depremde ne yazık ki yıkılmaya mahkumdur. Acı olan ise ne yapı denetim firmasının ne de firma çalışanlarının bu durumun yaratacağı büyük problemin farkında olmamaları ve engellememeleri, Daha da acı olan ise duyarlı kişilerin talebi üzerine verilen resmi raporda bu durumu gören Site yetkili kişisinin, ‘lütfen bize karışmayın biz gayet memnunuz’ deyip, raporu site sakinleri ile paylaşmaması, Daha, daha da acı olan ise durumu gören firma sahibinin önlem almak ve düzeltmek yerine, önce tehditlere, sonra baskılara başlaması.” İfadelerini kaydetti.

-“Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir”
Avukat olan babası Yaşar Eren'e ait ait işhanı için 24 Ocak 2020 Elazığ depreminden sonra yıkım kararı aldırmış olan Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Esen Eren, “Fotoğrafta yer alan ve resmi raporda bulunan diğer fotoğraflar ve bilgilerin, hukuksal açıdan kanıtlanması adına mahkeme keşfi yerinde müteahhit tarafından tüm engellemelere ve tehditlere rağmen yapılmış, durum resmi olarak kayıt altına alınmıştır. Hiç kimse unutmamalıdır ki hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. Sorumlular hakkında hukuksal işlemler ivedilikle başlatılacak, tüm ilgili kurumlar ile rapor paylaşılacak ve önlem almaları sağlanacak ve yargı önünde tüm yaptıklarının hesabı sorulacaktır. Şahsım olarak bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağım.”  ifadelerini kaydetti.

Aynı sitedeki güçlendirme ile ilgili olarak paslı demirlerin kullanıldığını gösteren ikinci bir fotoğraf paylaşan  Dr. Mehmet Esen Eren, “Yerinde gerçekleştirilen bir güçlendirme imalatı sahasına ait paylaştığım bir fotoğrafta, donatıların ve taşıyıcı sistemin içerisine tuğla yerleştirilerek imalat yapıldığı görülmüştü. Aynı güçlendirme işi yapılan yapıya ait bu fotoğrafta ise, korozyona uğramış donatıların (yani kabaca paslanmış inşaat demirlerinin) güçlendirme çalışmaları sırasında kullanıldığını görülmektedir.

Oysa yeni bir yapıda bile bu tip korozyona (paslanmaya) uğrayan donatıların (inşaat demirlerinin) öncelikle bu paslarından arındırılıp kullanılması gerekirken, güçlendirme gibi çok riskli ve özen isteyen bir operasyon sırasında bu şekilde imalat yapmak, insanın kanına çok tehlikeli bir virüs enjekte etmek gibidir.” dedi.

Üçüncü fotoğraf olarak bodrum katta açılmış bir çukuru gösteren Dr. Mehmet Esen Eren, Asıl acı olan ise bütün ihtar ve uyarılarımıza rağmen yapının nem düzeyi en yüksek olan yeri, bodrum katı güçlendirme imalatları ise yapı denetim kontrolünde hızlıca yapılan beton döküm işlemi ile tehlikenin üstü kapatılmıştır. Bodrum katta oluşan korozyonu saptamak için keşif sırasında açılan bir muayene çukurundaki görüntü bahsettiğim bodrum kat nem ve korozyon riskini açıkça ortaya koymuştur. Peki tehlikenin üstü beton dökülerek kapatıldı, ya esas içindeki tehlike ne olacak? Üzülerek ifade ediyorum ki bu imalatlar için artık yapacak bir şey yok. Öncesinde bu donatılar, temiz paslanmamış donatılar ile değiştirilebilirdi, bu bile yapılmıyorsa bir zımpara ile bu donatılar paslarından arındırılmaya çalışılabilirdi. Ama insan hayatını hiçe sayan ve bir an önce bu güçlendirmeyi bitirip başka bir yapıya koşan zihniyet yüzünden bunlar yapılmadı ve imalatlar bu şekilde tamamlandı.” İddialarını dile getirdi.

Bu ara, skandal fotoğraflarla gündeme getirilen Özalper Mahallesi'ndeki sitede güçlendirme inşaat çalışmasının Yeşilyurt Belediyesi tarafından mühürlenerek durdurulduğu öğrenildi.

malatyahaber.com- malatyayenises.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

49 yorum yapılmış

  • Emre (3 hafta önce)
    Güçlendirme firması ve müşavir firmanın çıkar çatışmaları, bina ismi vererek insanları mağdur eden kişiler.sanmayın ki bu birbirinizi karalama kampanyalariniz yanınıza kalacak insanlar yasal haklarını kullanarak mahkemelerde haklarını arayacak herkes inşallah hesap verecek.kesinlesmis bir kara bir resmi belge olmadan insanların evlerini ifsa etmeniz kimsenin yanına kalmayacak.herkes mahkemelerde hakkını arayacak
    %15
    %85
    Yanıtla
  • ilkerefendyy (1 gün önce)Emre isimli kullanıcı yorumuna
    evin ifşa olması. güzel hikaye. neden yoksa yarım yamalak yapılıp kapatılmış güçlendirmeyle evi habersiz bir garibana mı satmaya çalışacaksın?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serkan (3 hafta önce)
    Saygıdeğer Hocamın araştırmasına göre yapılan bu habere aslında bir çok farklı yönden bakmak gerekiyor. Haberi edite eden sitede malesef ses getirsin diye bunlar yerine mahalleyi, işini düzgün yapan firmaları, evi sözde hafif hasarlı diye oturanlar dururken basiretsiz ve yetkin olmayan kişiler tarafından damgalanan bunun üstüne birde 8,10,12 perde yapan “orta hasarlı” blokları zan altımda bırakmış malesef…Halbuki -Halihazırda bu blok yapı denetim ücreti ödemiştir - Çoğu alademisyenlerden oluşup binalara geliyorşar mı bilmiyorum mimari kontrol parası ödemiştir - bir dünya ğraya proje çizdirtmiştir - Eğer yapıyorsa ki bizim yapı denetim yapıyor ankraj ve demir kontrolü beton döküm kont hatta karot sonucu çıkmadan bir üst kata beton dökümüne izin vermez iken siz hepsini aynı kefeye koymuşsunuz…Biraz daha sorumlu haber yapmak gerekiyor.. Saygılar
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Malatya (3 hafta önce)
    Güçlendirilmiş binaların durumu ortada sakın ola ne alın ne oturun. Piyasada ne olduğu belli olmayan bir sürü firma var. İşini iyi yapan firmalarda bu yüzden zarar görecek.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Osman44 (3 hafta önce)
    Güçlendirme saçmalığı bu şekilde de yapılsa kuralına göre de yapılsa tam bir aymazlık. Adam 14 katlı tek bodrumlu daireyi güçlendirmeye çalışıyor. Binaya fazladan perde beton atıyorlar. Tek bodrumlu koca binaya. Zemin kötü. Zemine müdahale yok. İlanlarda görüyoruz. Arsa parasına elden çıkarıyorlar. Vallaha arsa daha değerlidir. Almayın. Yapmayın böyle bir hata. Bırakın kendileri otursun çok güvendikleri evlere.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Mehmet Esen Eren (3 hafta önce)Osman44 isimli kullanıcı yorumuna
    Sizi tebrik ediyorum bu haklı tespitiniz için. Bu konuyu çok yakında İnşallah gündeme taşıyacağız. Bu çok büyük bir problem ve tehlike. Normalde 14 katlı bir yapıda en az 3 kat bodrum yapılmalıdır. Haydi 2 kat yapılsın ve yüksekliğini fazla tutalım, maliyeti dengelemek için. Ama mevcut yapılarda bunu yapmak mümkün değil. Çözüm ya yıkmak, ya da Zemin güçlendirmeleri teknolojilerinden istifade etmek. Bu durum maliyetli, yüksek bilgi ve tecrübe gerektiren bir çalışma olduğundan dolayı ne yazıkki kimse tercih etmiyor.. Durum bu ne yazık ki.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • yapı denetimxi (3 hafta önce)
    bunlar nasıl insanlae yazıklar olsun...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 hafta önce)
    İstanbul da yaşıyoruz malatya dan dönüş için ev almayı düşünüyorduk.. kesinlikle deprem oncesi yapılmış eski yapı almamaya karar verdik.. 2024 yapımı sıfır binadan bulursak alicaz.. şu hale bakın.. deprem de yok sağlam raporu aldik, yeniledik, güçlendirdik asla almayız bu evleri.. güvenmiyoruz
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Vatandaş (3 hafta önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    0 dairelere de güven olmaz. Deprem zamanı var olan evler kadar kaba taslak inşaatlar da zarar görmesi zor değil. Üstüne beton at, boya çek güvenilir sanarsın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serkan (3 hafta önce)
    Umulur ki tüm güçlendirme yapılan binalar tek tek yapım aşamasında denetlenir yoksa atı alan Üsküdarı geçip üstünü sivayip gider essek yüküyle para alıyorlar insanlardan kullanılan malzeme ortada vicdansizlar....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • gökhan (3 hafta önce)
    Haber yapılmış güzel tebrikler. Fakat Bostanbaşında ki bir sitede denilerek bütün Mahalledeki binalar ve güçlendirme firmaları zan altında bırakılmıştır.Ucu açık bir açıklama olduğundan oradaki bütün sitelere aynı gözle bakılmaya sebebiyet verilmekte ve o bölgeye kötü bir imaj verilmektedir.Ya site adı verip haber yapılsaydı ya da Malatya da ki bir bölgede uygulanmıştır diye yazılmış olsaydı daha düzgün olurdu.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Haci (3 hafta önce)
    O kadar deprem yaşandı.Zerre kadar ders çıkarılması.Şimdi Allah korusun gene bir deprem daha yaşansa bu resimdeki binanın altında kalanlara gene ;Ne yapalım Allahtan geldi?Yapacak birşey yokmu diyeceksiniz?Allahın verdiği aklın hesabını nasıl vereceksiniz?.Bunları dinsiz,şantoist Çinli yada Japon görse yüzünüze tükürür!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 hafta önce)
    Güçlendirmeyi yapan firmanın adını lütfen açıklayın! Güçlendirme yapılan Bostanbaşındaki sitenin adını yazın! Etik olan haber doğru ise, kapalı hiç bir şeyin örtülü kalmamasıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Site Bostanbasinda degildir, Ozalperdedir, NEVESER KONUTLARI..
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mehmet (3 hafta önce)Civil isimli kullanıcı yorumuna
    Düzelttiğiniz için teşekkürler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • sıkıntı yok gibi (3 hafta önce)
    kapı için diş konulmuş farkındaysanız duvar ileride devam ediyor.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Sıkıntı var, en üst resimdeki kolon, alttakiler gibi demirle sarılmalı... Zaten kolonun etrafındaki tabiyeyi (zemini) sarmak için kırmışlar.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Kara (3 hafta önce)
    Güçlendirme yapılan binalar yetkili kurumlar denetlenmeli eksik yapan firmalar güçlendirme yetkisi alınmalı.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • exper mlt (3 hafta önce)
    bunu yapan her kim ise derhal adını ve inşaatın yerini ifşa edin lütfen. vatandaş gidip kendi mezarını satın almasın
    %95
    %5
    Yanıtla
  • korkmaz44 (3 hafta önce)
    Bu gün tuğlayla desteklediğin kolon ahirette sana ateş desteği ile döner inşallah.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Yahu ben bu bizim Milletin ahiretde ki hesaplaşmalarını anlamıyorum ! Niye bu dünyada ki hesabını vermiyorlar ? O kadar ölenler oldu, mütahitlerden,yapı kontrolcülerden, belediye ve çevre şehircilik yetkililerinden tutuklanan ya da hesabını veren oldu mu? O kadar hırsızlık oldu, kaç kişi hesabını verdi ? Üstelik Devlet yetkilileri ve M.Vekilleriyle boy boy poz verdiler. Demek ki...!?
    %96
    %4
    Yanıtla
  • korkmaz44 (3 hafta önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Benim dememle olacaksa tamam o iş... kısasa kısas gerçi sizin milletin anayasasında kısasta yok o zaman müebbet veriyorum sanıklara tamam.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Hakan (3 hafta önce)
    Tam bir gücledirME olmuş katkısı olan herkese teşekürler
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mimar (3 hafta önce)
    Güçlendirme diye bir olay yoktur, başbakanımız bile söyledi orta hasarlılar ağır hasarlı sayılacaktır diye, ama toprak sahipleri ve 2 dairesi olanlar ne yaptı itiraz ettiler evlerimiz sağlam diye gelen arkadaşlarda madem ki sağlam yaptır otur ama Allah göstermeye bir dahaki depremde kurtuluş olmaz sonra da ah vah demeyin bir an önce orta hasarlı evleri güçlendirmeden vaz geçin Devletin yapmış oldugu tokilerden evinizi alın ve oturun Anneniz sizi bir daha dünyaya getirmeyecektir.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Vedat (3 hafta önce)
    Marmara life 1 sitesinde oturmaktaydım. Site orta hasara döndü. Bizde 12 adet duvar şuan yıkılıp perde duvara dönüştürülüyor. Çatlayan bir kirişimiz ise sıyrılıp fiber uygulaması ile güçlendirildi. Ne yazık ki bu örnekler gerçekten kuralına uygun yapılan işlemleri gölgede bırakıyor.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Cafana (3 hafta önce)Vedat isimli kullanıcı yorumuna
    Orta hasara döndü derken uğraştık orta hasar oldu diyorsunuz sanırım. Bu arada zemininiz kaldıracak mı o 12 duvarı. Binanın statiği ile oynuyorsunuz zemine ekstra yük biniyor.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Kernekli (3 hafta önce)
    Akıl tutulması desen var, denetimsizlik, cehalet, kurnazlık desen var sonrada Allah geldi öyle mi?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Murat (3 hafta önce)
    Halen insanlar mal derdine düşüp güçlendirme diyorlar.Bilmiyorlarki kendilerine mezar yaptırıyorlar.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Akçadağlı (3 hafta önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Güçlendirme doğru yapılırsa bina eskisinden daha dirençli olabilir bilip bilmeden yorum yapıp insanları korkutmayın yeterki hakkıyla yapan bir firma ile çalışılsın
    %29
    %71
    Yanıtla
  • New Malatya (3 hafta önce)
    Daha fazla para almak için insan hayatına kastedenlerin Allah cezasını versin inşallah. Deprem olan tüm şehirlerde bina güçlendirmesi normaldir istanbulda, bingölde, düzcede binaların çoğu güçlendirilmiş. Bende vanda yaşarken hasarlı iken güçlendirilen bir binada yaşıyordum ancak hakkıyla yapılınca güvenli olur. O evlerde günahsız insanlar yaşayacak nasıl bir zihniyettir bunu yapan. Her yapılan güçlendirme her aşamada denetlenmelidir aksi taktirde böyle karaktersizler türeyecektir.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • alp (3 hafta önce)
    Güçlendirme yapılan binalar denetlenmeli eksik yapan firmaların ruhsatları iptal edilmeli. İl yönetiçileri çarşı pazar bir cıkın gezin koltukta oturmakla olmaz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Deli (3 hafta önce)
    Bu tesadüfen gözüken alel acele ile yapılanlara ne demeli , ya görünmeyenlere kim ne yapacak.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Kernekli (3 hafta önce)
    Tuğladan güçlendirme maşallah. Olay basına yansımasa belediye yine bizim denetim görevimiz yok deyip çıkacaktı işin içinden!
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 hafta önce)
    Lütfen Site ismini paylaşın ki insanlar bilsin. Bir süre sonra bu evler kiraya verilecek
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 hafta önce)
    Bizim insanlar akıllanmaz !
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Polat (3 hafta önce)
    Mağdur ettiğin sitelerin açtığı davaları da takip etmeyi unutma. Rektör bile bıkmış hakkındaki şikayetlerden. Diğer hocalara imza attırmış işin içinden sıyrılmışsın ama Allah büyük. Şu süreçte deprem mağduru yüzlerce insanın ahını aldın senden de çıkar elbet
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mehmet Esen Eren (3 hafta önce)Polat isimli kullanıcı yorumuna
    Merhabalar, ben Mehmet Esen Eren, mail adresim mehmet.eren@ozal.edu.tr Sorununuzu mesajımı görüp paylaşmamanızı bekliyorum. Eğer bir iftira attıysanız, bu mesajın altına özür mesajı yazınız, bu seferlik affedeceğim. Akdi halde hakkınızda Cumhuriyet Savcılığına Suç duyurusunda bulunacağımı buradan belirtiyorum. IP adresinizden yeriniz ve isminiz tespit edilecektir. Öyle çamur at izi kalsın devri bitti.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • hocam konudan alakasız ama size çabanızdan ve emeklerinizden dolayı teşekkür ediyorum. birileri alacağı kiranın derdine düşmüş iken sizlerin o evlere taşınıp oturacak günahsız aileler için bu tür vicdansız insanlarla uğraşmanız takdire şayan. Saygılarımla
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Esen Eren (3 hafta önce)ahmed isimli kullanıcı yorumuna
    Depremde birçok canımızı kaybettik, Onbinlerce insanımız enkaz altında kaldı, birçoğu canlıydı ama elimizden birşey gelmedi. Ölümlerine şahitlik yapmaktan başka. Bir daha bu acıları bir Akademisyen olarak, bir İnsan olarak yaşamak istemiyorum. Bunları engellemek içinde MTÜ Akademisyenleri olarak, mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Desteğiniz ve güzel sözleriniz için tüm Arkadaşlarım adına çok teşekkürler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Senin yüreğine cesaretine helal olsun hocam. Seni tanıyan tanıyor sayın hocam Malatya da örnek insanlardan birisin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Esen Eren (3 hafta önce)Polat isimli kullanıcı yorumuna
    Size verdiğim 24 saatlik süre doldu ama düşündüğüm gibi oldu ve mail atmadınız. Özür de dilemediniz. Siz bilirsiniz, kararınızın tabiki bir sonucu olacaktır. Hakkınızda en yakın sürede işlem yapılacak ve kimliğiniz ortaya çıkacaktır. Bakalım hangi rantını bozduğum kişisiniz. Benim aklımda birisi var açıkçası: Zemin etüdünde yolsuzluk yaptırıp D sınıfından C ye çevirmiş olan bir güçlendirme yapacak çok katlı bir yapı var, onun yöneticisi çıkacaksınız diye bir his var içimde. Zaten şu yoğunluğum bir bitsin ve sorumlular hak ettikleri cezaları alsın, ardından orası ile ilgili dosyayı hazırlıyorum, ilgili bakanlık ve belediye ile paylaşacağım. En kısa sürede görüşmek üzere. İTÜ mezunuyum ve uzun yıllar İstanbul'da yaşadım, Malatya'ya şu an çalıştığım Üniversite'de görev yapmak için ve kıymetli mesleğimi icra etmek, şehrime katkı sunmak için. Ama buradaki bazı sektör oyuncuları gerçekten çok sıkıntılılar. Hatalarını söyleyince insanlara önce işlerini para ile çözmeye çalışıyorlar, sonra tehdit ediyorlar, sonra kuruma şikayette bulunuyorlar, sonra tanıdık buluyorlar, sonra dedikodu ve karalama çalışmaları yapıyorlar, sonra ... Tüm bunlara enerjimizi harcayacağımıza bunun yerine işimizi düzgün yapmaya gayret etsek olmaz mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • liyakat (3 hafta önce)
    Değerli bilim insanımızı ve malatyahaber i kutluyorum gereğini yapmayanların ise
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Cero (3 hafta önce)
    Depremden önce binaların denetlendiği gibi kağıt üzerinde denetimler güçlendirmede de devam ediyor anlaşılan. Bu toplum ne zaman kanun ve yönetmeliklerle yönetilecek? Kanunlar ve bilimle değil de kişilerin vicdanlarına bırakılmış bir sistemde hırsızlar kartondan güçlendirme bile yapar. Ortada doğru dürüst bir denetim mekanizması ve teknik bilgi ve nihayetinde geriye dönük ağır cezalar olmadıkça hiç bir şey değişmez. Az çok tuğla örmesini bilen her firma bu gün güçlendirme firması olarak görev yapmaya başladı. Yazıklar olsun ki bu hırsız ve fırsatçı zihniyet bu ülkede hep galip geliyor ve hiç bir zaman ceza da almıyorlar. Bu milletin parasını ve canını hırsızlara emanet eden ve soruna bir türlü gerçek bir çözüm bulamayan beceriksiz hükümete de yazıklar olsun.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • kadir (3 hafta önce)
    denetim ve başı boşluk olduğu süre bunlar gayet normal çünkü bunu yapanlarda allah korkusu yok allah korkusu olmayan ve denetimin olmadığı yerde bunlar karşımıza çıkar
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Yok artikkkkkkk (3 hafta önce)
    Allahini sevisen şu firmanın adını ver ki iş alamiya kasten cana kıymak bu doğruysa eğer yazık ne yazık günah el vicdan
    %84
    %16
    Yanıtla
  • hkb (3 hafta önce)
    Bu firmalar ifsa edilmeli . ve kontroller mutlaka yapilmali insanlarin cani muteahhit firmalara birakilmamali. insaat yapmak cok zor cok ilim isteyen isler degil , sadece iyi zemin uygun proje ve projeye uygun durust calisma ve en onemlisi kontrol , kontrol ve yine kontrol
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Bülent (3 hafta önce)
    Ne zaman o tuğlayı dizen işçiyi ve dizdiren mülk sahibi ile bu binayı denetleyen birim yetkilileri gerekli ağır cezaları aldıkları gün işte ozaman ülkemiz düzlüğe çıkar yoksa böyle kör topal gideriz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 hafta önce)
    Kardeşim ayıbı günahı yapan devlet. Denetleyen veya ceza var mı? Tüm mal varlığına el koy Çocuklarını aç bırak. Garibanın çocukları çekiyor. Garibanın hakkını kim koruyacak. çalanlar hırsızlar ortada. Devlet nerede. Malatyahaber yorumumda hakaret yok. Yayınla korkma..hırsıza.hireiz deyin kardeşim. Susmayin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlt44 (3 hafta önce)
    Yeşilyurt belediyesi gündeme gelince bakıyor, depremden önce neyse sonra da o, bir belediye hiç mi değişmez, bu görevliler kim, firmadan çıkarları mı var
    %100
    %0
    Yanıtla