SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Bahçelerine Bakarak Rekolte Açıklıyorlar!"

0
Güncellendi - 2020-05-14 21:01:08
A- A+ PAYLAŞ

'ATILAN ORGANİK İLAÇLARI YAĞMUR YIKAYINCA..' Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'da rekolte tespiti için çalışmalara başlandı.

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonuna sahip olan ve "dünya kayısı başkenti" olarak nitelendirilen Malatya'da 50 bin civarında aile geçimini bu üründen sağlıyor.

Antep baklavası" ve "Aydın inciri"yle birlikte Türkiye'nin Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tesciline sahip üçüncü ürünü olan Malatya kayısısı geçen yıl 110 ülkeye ihraç edildi. Bu dönemde 253 milyon 500 bin dolar karşılığı 99 bin 666 ton kuru kayısı yurt dışına satıldı.

Kentte üreticiler yeni hasat sezonuna hazırlık yaparken, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesine kayısı ile ilgili paydaş kurum, kuruluş ve odaların personelinden oluşturulan komisyon tahmini kayısı rekoltesi için ön çalışma yaptı. Komisyon bahçelerde incelemesini tamamlamasının ardından tahmini rekolteyi açıklayacak.

Malatya Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte üretilen kayısının ülke ekonomisine döviz girdisi sağlayan önemli tarım ürünlerinden biri olduğunu söyledi.

Kent ekonomisinde kayısının önemli yeri olduğuna dikkati çeken Macit, nisan ayında kentte yağmurun aralıksız devam ettiğini ve çiftçinin yağış nedeniyle ilacı zamanında atamadığını veya attığı ilaçlardan pek etki göremediğini ifade etti.

Bazı kayısı ağaçlarında "monilya" hastalığının meydana geldiğini aktaran Macit, "Özellikle organik kayısı bahçesi olan çiftçilerimizin organik ilaçları yağmurdan yıkandığı için bahçelerimiz büyük zarar gördü. Çiftçilere monilya için zamanında çiçek atmalarını ve yağmur yağdığında tekrarlamalarını belirttik. Normalde 2 defa ilaç atılması gerekirken biz 'bu yıl 3 defa ilaç atın' dedik. Bazı çiftçilerimiz zamanında ilaç attı, bazıları atamadı. Kısmen monilya hastalığı olan, zarar eşiğine gelmiş bahçeler var. Çok az hasar olan bahçelerimiz de var." dedi.

Çiftçilerden bazılarının çiçek ilacının etkisiz olmasını gerekçe göstererek kendilerine tarım ilaçlarıyla ilgili şikayette bulunduğunu dile getiren Macit, söz konusu konu tarım ilaçlarından numune alınarak analize gönderildiğini kaydetti.

- "Hastalığın rekolteyi ne kadar etkileyeceği önemli"

"Monilya" hastalığının kayısı ağaçlarına verdiği zararı değerlendiren Macit, "Hastalığın rekolteyi ne kadar etkileyeceği önemli. Bunun için komisyon oluşturduk, önümüzdeki günden itibaren meyve bağlamış kayısı bahçelerinden Kale, Doğanyol, Battalgazi ve Pütürge gibi ilçelerden rekolte belirleme çalışmalarına başlayacağız. Daha sonra Hekimhan, Darende ve Kuluncak ilçelerinin yüksek yerlerinde rekolte çalışmalarımız devam edecek. Monilyadan dolayı ne kadar ürün kaybımızın olduğu o zaman ortaya çıkacak. Biz bunları çiftçi bazında kayıt altına alarak, hasarları ilgili kurumlara iletiyoruz." diye konuştu.

Macit, kayısıda çil hastalığı riskinin de devam ettiğini dile getirerek, yağış devam ettiği için ürünün kalitesini etkileyecek hastalığın olacağını bunun için bir defa çil ilacı atan çiftçilerin yağmurlardan sonra mutlaka ikinci ve üçüncü ilacı atması gerektiğini söyledi.

- "Bahçelerine bakarak, rekolte açıklıyorlar"

Kentte farklı çevrelerin kayısı rekoltesi açıkladığını hatırlatan Macit, "Bazı çiftçiler kendi bahçesine bakarak, rekolte açıklıyor. 13 ilçede teşkilatımız, 65 aracımız var. Araçlarla bahçe bahçe ve ilçe ilçe geziyoruz, veriler elimizde. Çiftçinin bütün bahçeleri gezme şansı yok. Bunlar hem kamuoyunu yanıltıyor hem de vatandaşların moralinin bozulmasına neden oluyor." ifadesini kullandı.

- "Elimizde 20-30 yıllık verilerimiz var"

Rekolteyi düşük açıklamanın avantajları olmadığını aktaran Macit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2014 yılında anormal bir don oldu, rekoltemiz çok düştü. O tarihten önce (kuru kayısı) ihracatımız yaklaşık 120 bin tondu. Dışarıdaki alıcılar Türkiye'den kayısı bulamayacaklarını düşünerek, bizim rakip ülkelere yöneldiler. Şu an itibariyle (ihracatta) daha 120 bin tona ulaşamadık. Bu da demektir yüzde 21 pazar kaybımız var. Çiftçilerimize, oda başkanlarımıza, birlik başkanlarımıza 'bizle istişare etmeden rekolte açıklamasınlar' diyoruz. Herkes kendine göre formül geliştirmiş, rekolte açıklıyor, dolayısıyla kamuoyu yanıltılıyor. Elimizde 20-30 yıllık verilerimiz, ihracat rakamlarımız var. Açıkladığımız tahmini rekolteyle o paralel gidiyor. Bilimsel verilerle çalışıyoruz, yüzde 5-10'luk hata olabilir."

Macit, oluşturulan rekolte komisyonunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ziraat Odası, Malatya Ticaret Borsası ve Kayısı Vakfı'ndan personelin bulunduğunu anlatarak, "Kurulan ekipler sahayı gezdikten sonra bağımsız bir şekilde eldeki verileri değerlendirerek rekolteyi ona göre belirliyor. Bu saha çalışmasından önce Tarım ve Orman İlçe Müdürlüklerimiz sisteme 2 defa rekolte giriyor. Bunlar da birbirinden bağımsız. Bunların hepsi harmanlandıktan sonra rekolte açıklıyoruz." şeklinde konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Dertli (4 yıl önce)
    Insanlar kolayini bulmus.ugrassam 5 bin bile kazanmayacagim bide ugrasmasi var diyor misal.hop tarsim sigorta en az 6 kati para cepte .namysly olani calussin dursun.devletin daha nizami davranmasi gercekten emekciye karsiligini vermedi gerekiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Berkant (4 yıl önce)
    Biz Akçadağ bölgesinde ilk islimli kaysıyı üreten Ciftciyiz.Bizde ne ilçe tarım müdürlüğünü ne de ziirat odasını çiftçinin bahçelerinde 50 yıldır görmedik . Ziirat odası çiftçinin sırtında bir yük hiç bir faydasını gormedik. ilaçların dozajı düşürülmüş yeterli denetim yok,ve aşırı fiyat artışları var çiftçi ilaç parasını bulamıyor.Bahcesini zamanında ilaclayamiyor.Kaysida ihracatta fiyat birliği yok ihracatçı birbirin üzerinden fiyat kırarak kaysı satmaya çalışıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (4 yıl önce)
    46 yıldır kayısı ureticisiyiz daha bir kere ne benim bahçeme ne komsularinkine nede bölgemizde bulunan bahçelere rekolte için bir Allahın kulu gelmedi masa başında bu işin kaymağını yiyen ihracatcilarin isteklerine göre rekolte belirlenip uretici mağdur edilmemeli çok acil bir şekilde KAYISI BİRLİK ku rul ma lı. Herkes çıkar kayisinin baskentiyiz diye konuşur ama üreticiyi 3 tane rantciya kurban verir ses çıkarmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert (4 yıl önce)
    Merhaba, yazının tamamını okudum. Çiftçilere ilaç atın duyurusu yaptık deniyor. Bu duyuru hangi mecralarda yapıldı tv kanalları? İnternet sitesi? Sms? Telefonla görüşürek? rekolte düşük çıkarsa ne olacak kayısı ağacının altında çapalanmayan 2 3 tane yabani ota suçu atıp çiftçimiz bilinsiz mi diyeceğiz. Kaysının coğrafi işaretini aldık, Malatya'nın kendi özelinde sade kayısı dışında ürünleri de var demi örnek banazı kurutmalık üzümü, malatyahaberde bi yazıda okumuştum eriğin ana vatanıydı sanırım malatya (tecde), horum dutu, Arapgir mor reyhanı (baya tanındı) ve aklıma gelmeyen birçok ürün vardır illaki . Artık Malatya kamuoyunun Malatya'ya has ürünleri için bir şeyler yapması lazım. Bakın kayısının coğrafi tescilini yapabilmiş bir Malatyamız var daha da ileriye gidebiliriz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muharrem (4 yıl önce)Mert isimli kullanıcı yorumuna
    adamların internet sitesi var bir zahmet edip araştırsanız görürüsünüz
    0
    0
    Yanıtla
  • muratt (4 yıl önce)
    Bizde organik yapıyoruz. İki kere ilaç attık. Hemde gününde. Yağmurda yağmadı. Yağmurda ilaç atılmıştır, yıkanmış deniyor.. Yağmur yağdığında bahçelere traktör mü girebiliyor?. İlaçlar o kadar pahalı ki çiftçi bulutu görünce zaten ilaç atmıyor. Bizim köyde organik yapanların ve aynı ilacı atanların bahçeleri yandı.Yan yana bahçeler başka marka ilaç atanlar yanmadı. İl ve ilçe Müdürlüklerinin çiftçinin yanında olup bu konuyu iyi araştırmaları gerek. Üründen geçtik ağaçlar kurudu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi (4 yıl önce)
    Yalan konuşmalardan bıktık artık diyorlarki 13 ilçede ekiplerimiz bahçe bahçe geziyorlar rekolteyi belirliyorlar yaklaşık 25-30 senedir bahçelerimiz var birgün ne ilçeden ne ilden ne ziraat odalarından nede diğer kurumlardan kimse gelip bakmadı ürüne ağacın durumuna oturdukları yerde atıp tutuyorlar yazık günah çiftçiye emekçiye Malatya kayısısı iki üç çapulcunun elinde dilinde dolanıp duruyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • yazihanli (4 yıl önce)
    Anca boş boş konusasiniz. Sahada çiftçiye eğitim seminer bilgilendirme yok. Uygun ilaçları duyurma yok. Meteoroloji bölge müdürlüğü ile işbirliği yapılıp şiddetli dolu yağmur olacağını duyurup şöyle şöyle önlem alalım sayın çiftçi arkadaşlar diyen oldu Mu? Sayın mudur ve sayın muhendis ve işçileri bol bol çaylarını icsinler. Kimin umrunda. BU AGACLARİ YİKAMAYACAK İLAC HANGİSİ? Ey Tarım İl ve İlce Müdürlükleri, Ey 2 Tane Üniversite, Ey Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Ey Mülki Amirler, EY MALATYANİN CALİSKAN VEKAFAR KADİRŞİNAS VEKİLLERİ!!!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • M (4 yıl önce)
    İnsan fotoğraf atarken bile düzgün Bi bahçeden atar güya tarım müdürü ağaçların dikkat edilirse dalları kurumuş diplerinde yabancı ot budama yok işimiz bunlara kaldıysa eyvah halimize
    0
    0
    Yanıtla
  • Payitaht (4 yıl önce)
    İl ve ilçe tarım ne iş yapar yağmurun yıkadığı ilaçlar ne hikmetse sadece tek firmanın ilacı neden ilaç testleri yapılıp firmadan zarar tahsiline gidilmiyor ?? Bu kadar çiftçinin emeği bir yıllık emek değil ağaçları kuruyan bir çok çiftçi var binlerle ifade edilen kayısı ağacı kuruduğunu duyuyoruz bunun denetçisi yokmu ??
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ YEŞİLYURT (4 yıl önce)Payitaht isimli kullanıcı yorumuna
    Ne yaptınız peki?İlaçlama dönemi başlamadan ilaç konusunda uyarı mı yaptınız?Satılan ilaçlarımı denetlediniz?laboratuvarlarda örnek alıp zehir oranına falan baktınız mı?YOK eminim.Her hasardan sonra mikrofon önünde bilgiçlik var ama.ekipler bahçe bahçe geziyormuş.30 yıldır ne benim bahçeme,ne komşu bahçelere gelip bir bakmadılar.Nereye bakıyorlar merak ediyorum.Hiç mi denk gelmez.Koltuk yükü ağırdır.Herkes o yükü kaldıramaz.Ben bu durumu Cimer'ede yazacağım arkadaşlar.Canı yanan varsa yazsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ YEŞİLYURT (4 yıl önce)ALİ YEŞİLYURT isimli kullanıcı yorumuna
    2 sene öncede kükürt sorunu vardı.Yak yak bir türlü kükürtünü almıyordu.Sonra piyasada sahte kükürt var falan konuşulmaya başlandı.Bizde dert bitmez.İncir,fıstık sahibi var.Biz sahipsiziz maalesef .....
    0
    0
    Yanıtla