SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Bakan 'NEFES' Diyor Ama, Malatya Nefessiz!.

Bakan 'NEFES' Diyor Ama, Malatya Nefessiz!.
A- A+ PAYLAŞ

Depremlerde ağır hasar gören binaların yıkımı çalışmaları yoğunlaşırken, kanserojen madde olan asbestin yoğun şekilde bulunduğu toz bulutlarına karşı ciddi bir önlem alınamazken, Malatya'nın hava kirliliği ve bunun yarattığı sağlık tehdidi durumu hakkında herhangi bir bilgilendirme yapılmaması eleştiriliyor. Bu arada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin, 59 şehirde hayata geçirildiğini ve hava kalitesini 3 boyutlu ortamda tespit edebilen NEFES yazılımının Malatya sonuçları merak konusu oldu.

BAKAN 'NEFES'İ DUYURDU AMA..
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, "59 şehrimizde hayata geçirdiğimiz ve hava kalitesini 3 boyutlu ortamda tespit edebilen NEFES yazılımımızı, kısa sürede tüm illerimizde kullanacağız." ifadesini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, şehirlerin hava kalitesini takip eden yerli ve milli yazılım NEFES'i 59 şehirde hayata geçirdiklerini belirterek, "Hava kalitesini 3 boyutlu ortamda tespit edebilen NEFES yazılımımızı, kısa sürede tüm illerimizde kullanacağız." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,"3 Boyutlu Ortamda Hava Kalitesi Değerlerinin Tespiti Yazılımı Hizmet Alımı Projesi" aracılığıyla hava kalitesi yönetiminde kullanılan elektronik karar destek araçlarına yenisini ekledi.

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün son teknolojiyle geliştirdiği 3 boyutlu ortamda hava kalitesi değerlerinin tespitini sağlayan Yeni Emisyon Tahmin ve Değerlendirme Sistemi (NEFES) uygulaması ile şehirlerin hava kalitesi takip ediliyor.

NEFES ile sanayi, ulaşım, orman yangını, toz taşınımı gibi çok sayıda etmen ele alınarak, üç boyutlu ortamda şehirlerin dijital ikizleri üzerinden hava kalitesi değerleri ölçülüyor. Tespit edilen değerler üzerinden hava kalitesi değişimi incelenerek iyileştirilmesi için gereken önlemler hayata geçiriliyor.

İstanbul, Ankara ve Kocaeli başta olmak üzere 59 ilde hayata geçirilen NEFES uygulamasıyla insanlar, hava kalitesi durumunu anlık görebiliyor.

Bakan Özhaseki, konuya ilişkin sosyal medya hesabından video paylaşarak, şunları kaydetti:

"Yerli ve milli yazılımımız NEFES ile şehirlerimizin hava kalitesi değerlerini, dijital ikizleri üzerinden mahalle ölçeğinde, 5 metre seviyesinde tespit ediyoruz. NEFES'i, hava kalitesinin yönetiminde, kentsel dönüşüm projelerimizin yer seçiminde, iklim değişikliğine uyum faaliyetlerinde ve mekansal planlama çalışmalarında kullanabiliyoruz. Şu anda 59 şehrimizde hayata geçirdiğimiz ve hava kalitesini 3 boyutlu ortamda tespit edebilen NEFES yazılımımızı, kısa sürede tüm illerimizde kullanacağız."

MALATYA'DA DURUM..
Bu arada, depremde ağır hasar alan binaların patlayıcı kullanılarak ya da iş makineleriyle yıkım işlemi yoğunlaşırken, kanserojen madde olan asbestin yoğun olarak bulunduğu, insan sağlığına direkt olumsuz etkisi bulunan tozun engellenmesi ya da azaltılması ile ilgili ciddi bir çalışma, denetim olmaması, ayrıca Malatya'nın mevcut hava kirliliği durumu, riski, tehlikeler ve vatandaşın uyarılması konusunda ciddi bilgi eksikliği eleştirilere yol açıyor.

Malatya'da, sık sık toplanan İl Afet Koordinasyon Kurulu'nda vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine, binaların yıkımı sırasında en az toz kaldıracak şekilde konulan kurallara uyulması, aksi takdirde cezai işlem yapılacağı yolundaki uyarılar sadece sözde kalıyor. Şehrin üzerinde sürekli bir toz tabakası eksik olmazken, yıkım çalışmaları sırasında tozu asgariye indirmek amacıyla sulama yapılması zorunluluğuna çok az riayet edildiği gözleniyor.

Resmi makamların sık sık açıklama yapmalarına rağmen, etkili bir denetim yapılmaması yüzünden yıkım sırasında sulama yapılmadığına hergün her yıkım bölgesinde tanık olunuyor.

malatyahaber.com- Ankara, AA

FOTOĞRAF: Malatya'nın güneyindeki Yıldıztepe'den çekilen ve şehrin toz bulutu altında olduğunu yansıtan görüntü (Mustafa Bahadır ALTAŞ)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • Ziyaret (1 yıl önce)
    Benim gördüğüm hiç bir binada sulama yok. Vali toplantı yaptı kimse takmıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alaaddin Kaya (1 yıl önce)
    Malatya madem nefessiz bunca oyu bana mi verdiniz.ne diye şikayette bulunuyorsunuz.bunlarin başiniza geleceğini düşünmedinizmi.ama nerde malatyalida düşünecek akil mi var.adi üzerinde mal gelmiş mal gidecekler.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Yıkım çalışmaları yavaş gidiyor diye şikayet ettik.Yıkımlar hızlandı.Bu sefer de ortalık toz duman.İnsan sağlığına zararlı.Önlem alınsın diye şikayet etmeye başladık.Bu işin tek çözümü şehri tamamen boşaltıp yıkımlar bittikten sonra tekrar şehire dönülmesi.Bu olamayacağına göre tek çare maske takmak olmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı Ali (1 yıl önce)
    Arkadaş bu memlekette ne düzgün yapılıyor ki şehrin her yeri berbat durumda toplum sağlığı için büyük bir tehdit var ama hala bir şey yapılamıyor insanlar uzayda şehir kuruyor biz ise yıkım işlerini bile elimize yüzümüze bulaştırıyoruz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    bu nedir ,bırakın bu fahri hemşehrilik beratlarını.genel kurmay başkanı olmasaydı ,verilir miydi?çok olağan üstü bir başarı edinen ve bulunduğu ilde tarihe geçen bir şahısa,makamı olmasına gerek yok ,sıradan bir kişide olabilir. bu ayrıcalık olarak sunulur.her hafta fahri hemşeri beratı dağıtır olduk.vazgeçin bu işlerden ,,
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cengiz (1 yıl önce)
    Biraz özeleştiri yapın kardeşim. Bu binaları uzaydan gelen adamlar yapmadı Malatyalılar yaptı. Binaları denetleyenler Malatyalı. Ya da depremden sonra yapılan hasar tespit çalışmaları akabinde binaların hasar durumunu kendi lehlerine değiştiren de Malatyalı. Vay ki bu bina nasıl ağır hasar olmaz deyip de bina dinamitle yıkılmayınca vay ki bu binaya nasıl ağır hasar verdiler diyen Malatyalı, o dinamiti yapan da Malatyalı... 3 kuruşluk binaları 3 milyona satan Malatyalı onu alan Malatyalı... Buna bir dur diyemeyen Malatyalı çünkü onun evi 4 milyon yapii... Ben yaklaşık 10 yıl kaldım Malatya'da. Hepsi siyasilere iş gördürmek için sıraya girmişler. Bir dilekçe ile bile halledebilecekleri çoğu işte araya adam sokarlar. Bürokraside karadenizlilerden sonra Malatya gelir. O yerden yere vurdukları Öznur Çalık çoğunun da işini yapmıştır. Abi işin özeti dünyevi işlerde kendi kendini kazıklayan, aza tamah etmeyen, hep para diyen, başkasının malında sürekli gözü olan, özellikle kayısı da şükür etmeyi bilmeyip iyi işi kendinden, kötü işi başkasından bile bir milletsiniz. Bin beşyüz kişinin öldüğü depremden 4 ay sonra seçim kazandık diye sevincinizden ortalığı ayağa kaldıran terbiyesizler siz değil misiniz? Abi o yüzden kusura bakmayın size asbest masbest bu tamah ettiğiniz dünya işleri yüzünden bişey yapmaz... Malatyada ben asla gariban aramam... Çünkü gqarip olan Malatyalının ta kendisi de ondan....
    %81
    %19
    Yanıtla
  • cengiz bey malatya da başınıza birşeymi geldi.yazınızın çoğu doğrulakin genelleme yaparsanız o zaman yaşadıklarımızı yaşarsınız.genelleme yapma.evet haklısın halaylar çekildi konvoylar yapıldı.ama acımak sana kalmadı acısan ne olur acımasan ne olur insanlar evlerinden oldu herşeyi dağıldı sen kalkmış acımam diyorsun.sen kimsin acıyacaksın...
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Cengiz isimli kullanıcı yorumuna
    Kardeş sen bu deprem size mübah asbestte mi demek istedin?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)Cengiz isimli kullanıcı yorumuna
    malatya lı sayısı her geçen sene azaldığı için ,özellikle göçle gelen insanlar her zaman yerleşik halkın geleneksel değerlerini yıkar.malatya son 20-30 yılda bu durumla karşı karşıya ,bir çok anadolu şehrinde olduğu gibi.maalesef ülkeyi yönetenlerde bu durumu kullanarak ,cehaleti ve fakirliği yüceltip oy devşirmesi yaptılar.sonuç olarak tüm türkiyede olduğu gibi malatya da ,geri kalmışlığın, kültür yobazlığının dibini yaşıyor.halkı kendilerinden daha üstün vasıflı insanlar yönetirse bir yerlere gelir.bizde olduğu gibi ,yöneticilerimiz sıradan vatandaş ,kendimiz gibi insanlar yönetirse ne olur.sonuç ortada.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alaaddin (1 yıl önce)Cengiz isimli kullanıcı yorumuna
    Ağzına sağlik ilk defa gerçekleri söyleyen biri çıktı.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Günduzbeyli (1 yıl önce)Cengiz isimli kullanıcı yorumuna
    Bir tipik Malatya ve Malatyalı düşmani daha. Zaten memlekette bir tek Malatyalı suçlu, pahalılık bir tek Malatyada, kiralar birtek Malatya da uçuk, torpil birtek Malatyada Düşene bir tekme de sen vur. Sanki Elazığda, Adıyamanda, Ankarada, Bingölde kiralar bedava. Oralarda camiler tıka basa dolu. Oralarda hiç torpil yok. Oldu olacak Malatyayı haritadan silin. Malatyaya gelmek için can atanlar memleket perişan olduktan sonra zehrini akıtiyorlar. Bi bitmediniz. Eleştiri
    %72
    %28
    Yanıtla
  • bu yoruma begeni basan da malatyali
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cengiz bey adama demezler mi madem Malatyalılar bu kadar kötüydü neden 10 yıl yaşadın çekip gitseydin zorla alıkoymadılarya. Madem gittin neden hala Malatya'nın haber sitesini yorum yapacak kadar takip ediyorsun çok merak ediyorum.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Cengiiiiz Cengiiiiz Terbiyesizlik önce sende galiba bir siyasi görüşe YAŞADIKLARIMIZA katma O zaman sende benim yaşadığımı kışın ortasında evsiz çorapsız çocuklarınla kal o zaman herşeyin siyasette bitmedigini gör bir lokma ekmek için 2gun bekle umarım yaşadığımızın aynisini yaşarsın o zaman eyvah dersin
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Binalar yıkılmadan önce iyice sulansa hatta binaların içine kadar sulansa yıkılma anıda o sular fazla tozun çıkmasını önler birde hafriyat kaldırılmadan öncede sulansa çok aza indirgenmiş olur kimse bilmiyormu yetkililer bu yönde çalışmalı burdan söylüyorum iyice sulamalı yakında Malatya’da hasta sayısı artar ciğerlerimizi toz kapladı yeter artık bu rezillik! Malatya’da su mu yokkkk
    %75
    %25
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)Bülent isimli kullanıcı yorumuna
    dediğin teorik olarak mümkün ,pratikte imkanı yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sulama yapılıyor.Fakat bina bir anda çökünce çıkan tozu hiçbir sulama engelleyemiyor.Engelleyemez.
    %80
    %20
    Yanıtla