Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisi başka bahara kaldı. Çevre ve Orman Bakanlığı iken adı ve bakanı değişen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Şartlı Nakdi Yardım Desteği' sözünü yerine getirmeyince, bu yıl bitmesi gereken tesis önümüzdeki yıla sarktı.
Merkez Şişman Köyü sınırları içerisinde bulunan 528 dönümlük alanda kurulması planlanan ve Malatya’nın 25-30 yıllık atık sorununu çözecek olan projenin ödenek yetersizliği nedeniyle önümüzdeki yıla sarkması uzmanları oldu kadar Malatya Belediyesini endişeye sevk etti. Uzmanlar “Orduzu Pınarbaşı yakınındaki eski depolama alanı, can ve mal emniyeti bakımından tehlike sınırında. Yapılan palyatif iyileştirmeler sorunu çözmekten uzak. Herhangi bir facia yaşanmadan bu alan terk edilmeli" derken Malatya Belediyesi yetkilileri de “Malatya ve çevresinin geleceği açısından çok önemli olan bu projeyi bir an önce hayata geçirmek istiyorduk ama, Bakanlığın isim ve işlevi ile bakanın değişmesi nedeniyle taahhütleri yerine gelemedi. O nedenle İller Bankası’ndan faizle kredi çekme yoluna gittik.” diyerek gecikmeyi, Bakanlığın taahhütlerini zamanında yerine getirmemesine bağladılar.
İller Bankası da Olmazsa
Veysel Eroğlu yönetimindeki Çevre ve Orman Bakanlığının tahsisi ile Şişman köyü sınırları içerisinde 528 dönümlük alanda kurulması planlanan ve geçtiğimiz yıl yaklaşık 13 milyon liraya ihale edilerek inşaatına başlanan ve bu yılın sonunda hizmete girmesi planlanan katı atık bertaraf tesisi inşaatı İller Bankasından alınan faizli kredilerle ağır aksak devam ediyor.
Başına Erdoğan Bayraktar'ın getirildiği ve adı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapılan bakanlığın taahhüdünü yerine getirmemesi nedeniyle ödenek arayışına giren Malatya Belediyesi, Belediyeler Birliği aracılığıyla İller Bankasından kredi talebinde bulundu. Kredinin çıkmasının gecikmesi nedeniyle çalışmalar uzun süre durdu. Olayın kamuoyuna aksetmesiyle harekete geçen Malatya Belediyesi kredinin bir an önce çıkması için girişimlere başladı. Bankadan alınan ilk kredi ile arıtma tesisinin 1. etabı olan ve 50 dönümlük alanı kapsayan alanda idari bina, sızıntı suyu ve dengeleme havuzu, arıtma tesisi, su deposu ve atölye gibi alt ve üst yapıların inşasına başlandı. Tesis inşaatında çalışmalar mevsim koşulları nedeniyle ağır aksak sürüyor.
Ne Diyorlar?
Konu ile ilgili teknik uzmanlar ise; “Eski depolama alanı miadını doldurmuş durumda. O bölgede her an bir facia yaşanabilir. Bu facianın yaşanmaması için bir an önce bu alanın tahliye edilmesi gerekir” diyerek her hangi bir facianın yaşanmaması için şu anki katı atık bölgesine atık dökülmemesi gerektiği uyarısında bulundular
Projenin, Malatya için yaşamsal önem arz ettiğini belirten Malatya Belediyesi yetkilileri “ Eski depolama alanımız çok yetersiz. Malatya ve çevresini kurtaracak bu proje şehrimiz için çok önemli. Ama ödenek yokluğu projenin gecikmesine neden oldu. Bakanlık, vaadettiği ödeneği şimdilik kaydıyla askıya aldı. Biz de alternatif kaynak arayışlarına girdik ve İller Bankası aracılığıyla bu kaynağı temin ettik. Bölge de çalışmalar sürüyor. Bertaraf tesisinin ilk etabı planladığımız gibi bu yıl hizmete açamadık ama önümüzdeki yıl bu projemizi tamamlayarak hizmete açacağız” diyerek gecikmeyi ödeneksizliğe bağladılar.
FOTO: Yaşar KARAASLAN