SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Devlet 'Batık' Kayısıbirlik'in Borçlarını Sildi..

0
Güncellendi - 2020-05-06 01:30:06
Devlet 'Batık' Kayısıbirlik'in Borçlarını Sildi..
A- A+ PAYLAŞ

MİLLETVEKİLİ KAHTALI, SİLİNEN BORÇ TUTARININ.. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kısa adı Kayısı Birlik olan ve tasfiye edilen, S.S. Kayısı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin kamu kurumlarına olan borçlarının terkin edilmesine (çizilmesine- silinmesine) karar verildi. Kayısıbirlik’in silinmesine karar verilen toplam borcunun ise 33 milyon TL (33 trilyon lira) olduğu öğrenildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan 04.05.2020 tarih ve 2020 / 2491 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nda, “Ekli, ‘Tasfiye olan S.S. Kayısı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin Kamuya Olan Borçlarının Terkin Edilmesine Dair Karar’ın yürürlüğe konulmasına 4572 Sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanunun geçici 7. Maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.

Cumhurbaşkanlığı Kararı’na ekli “Tasfiye olan S.S. Kayısı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin Kamuya Olan Borçlarının Terkin Edilmesine Dair Karar” 5 maddelik kararda, kararın amacı, “Tasfiye süreci tamamlanan ve ticaret sicilinde terkini 8 Ocak 2020 tarihinde Türkiye Sicil Gazetesi’nde ilan edilen S.S. Kayısı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin kamuya olan borçlarının terkin edilmesine ilişkin hususların belirlenmesi” olarak açıklandı.

Karar, Kayısıbirlik’in hangi borçlarını kapsıyor?

Kararın, “Terkine konu borçlar” başlıklı 2. maddesinde ise, terkin kapsamına giren borçlar belirleniyor. Buna göre, Kayısıbirlik’in tasfiye kararının Türkiye Sicil Gazetesi’nde yayınlandığı tarihte mevcut şu borçları silinmiş oldu: 1- Hazine alacağına dönüşen Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı krediler. 2- Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip edilen borçlar. 3- Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kamu tüzel kişilerine olan diğer her türlü borçlarının, tüm anapara borç bakiye tutarları ile gecikme zammı gibi tüm feri borç tutarları.

Borçların terkin işlemi nasıl yapılacak?

Kayısıbirlik’in kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarının silinmesi için ayrıca bir tebliğat yapılmayacağı belirtilen kararda,  terkin işlemleri prosedürü şöyle anlatıldı:

“Kayısıbirlik’ten alacağı olan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu tüzel kişileri, bu kararın yayınlanmasını müteakip, ilave bir talebe veya talimata gerek kalmaksızın Kararın 2. Maddesinde belirtilen borçların terkini için gerekli işlemleri yaparak bu borçları terkin eder. Terkin işlemleri tamamlandıktan sonra en geç 15 iş günü içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, ilgili kurum tarafından resmi yazıyla bu konuda bilgilendirilir”.

AKP Milletvekili Kahtalı “Silinmesine karar verilen borç 33 milyon TL”

Bu arada, Kayısıbirlik’in devlet kurum ve kuruluşlarına olan borcu da açıklık kazandı. Konuya ilişkin Y bilgi veren AKP  Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, Kayısıbirlik’in, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile silinmesine karar verilen toplam borcunun 33 milyon TL olduğunu söyledi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • malatyalı (4 yıl önce)
    Kaç senedir ses seda yok şimdi mi açıklama yapıyorlar .Ayriyeten kayısıbirik şuan özel bir firma
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (4 yıl önce)
    Sorumlularını açıklamazsanız size de vebal bulaşacaktır. Ye iç borcu sil. Yeter artık iş ehline verilsin. Bu ülke bunların bedelini yeter ödedi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aksaçlı (4 yıl önce)
    AĞZINA sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdar Kaplan (4 yıl önce)
    Peki bu kullanılan hazine arazilerine ne oldu?
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    bunların sorumluluk alamayacağı sitemler kurulur inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (4 yıl önce)
    Devlet batık Kayısı Birlik''in borçlarını silmek yerine, "Kayısı Birlik'i kim ya da kimler batırdı? Kayısı üreticisinin umudu olan Kayısı Birlik neden battı, neden kötü yönetildi? Kötü yönetilmesinden kimler çıkar sağladı? Batışın sorumluları kimlerdir?" sorularını sormalıydı. Soruların cevaplarını bulduktan sonra da Kayısı Birlik'i batıranlardan hesap sormalı ve yargılamalıydı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bizde ekmek calan yagilanir kayisi birlik nice insani uckagitcilik yaparak ihya etti. O donemde calisanlarin sindiki mal varliklarina baksinlar tabi isterlerse
    0
    0
    Yanıtla