SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bazı Kurum ve Kuruluşlara Girişte HES Sorgulaması

A- A+ PAYLAŞ

YANLIŞ 'TEMASLI' BİLGİSİ VERENLERE DE CEZA.. Vali Aydın Baruş başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, kamu kuruluşlarının yanı sıra birçok kuruluşa girişlerde HES kodu sorgulaması yapılmasını kararlaştırdı. Kurul, bir başka kararında da koronavirüs hastası ya da temaslısı olan kişilere ilişkin doğru bilgi verilmemesi sorunlarıyla karşılaşıldığı, temasta olmadıkları halde bazı kamu personelinin kemaslı olarak bildirildiği yolundaki tespitler üzerine, yanlış bilgi verilmesi halinde ilgili kişiler hakkında idari ve adli işlem yapılacağını açıkladı.

KORONA TEMASLISI OLMADIKLARI HALDE..

İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun, korona hastası ya da temaslısı olanlarla ilgili kararı şöyle:

"İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 24.09.2020 Perşembe günü 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 23. 27. ve 72. maddeleri uyarınca Vali Aydın Baruş başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda toplanmış ve aşağıdaki konuyu görüşerek karara bağlamıştır.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 05.08.2020 tarih ve 2020/113 no’lu kararı ile evde izolasyona alınan koronavirüs tanılı ya da temaslısı kişilerin Sağlık Bakanlığınca belirlenen izolasyon koşullarına uymalarının sağlanması amacıyla “Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulları” oluşturulmuş, 19.08.2020 tarih ve 2020/119 no’lu kararı ile salgınla mücadelede alınan tedbirlerin sahada etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla kurulan İl Salgın Denetim Merkezleri bünyesinde Mahalle Denetim Ekipleri teşkil edilmiş, 11.09.2020 tarih ve 2020/125 no’lu kararıyla da izolasyon koşullarını ihlal eden ya da izolasyon koşullarını sağlama imkanı olmayan kişilerin izolasyon süreçlerinin Valiliğimizce tahsis edilen yurt/pansiyonlarda tamamlatılmasına karar verilmişti.

Gelinen aşamada koronavirüs tanısı konulan hastalarımızın temaslılarına ilişkin olarak bazı durumlarda eksik bilgi (ekonomik kaygılarla özel sektörde çalışan temaslı kişiler hakkında doğru bilgi verilmemesi) verdikleri; bazı durumlarda ise gerçekte temaslı olmayan kişilerin (temasta olunmadığı halde farklı sebeplerle kamu personelinin temaslı olarak bildirilmesi) temaslı kişiler olarak bildirdikleri tespit edilmiştir.

Salgınla mücadelenin en önemli unsurlarından birisi olan “filyasyon” çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için tanı konulmuş kişilerin yakın dönemde temaslı oldukları kişiler hakkında en doğru bilgiyi eksiksiz şekilde vermeleri son derece önem arz etmektedir.

Bilindiği üzere Türk Ceza Kanunu’nun 206’ncı maddesi ile “bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılacağı” hükme bağlanmıştır. Salgınla mücadelede temel Kanun olan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27’nci maddesinde ise İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarının halk sağlığını korumak amacıyla hastalığın ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin uygulanmasını sağlayacağı hüküm altına alınmıştır.

Bu kapsamda;

Koronavirüs tanılı hastalar tarafından temaslı kişiler hakkında yapılan eksik veya yanıltıcı veya gerçeğe aykırı beyanlarda/bildirimlerde bulunanlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 206’ncı maddesi gereğince işlem tesis edilmesine,

Yukarıda belirtilen karara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir."

HES KODU SORGULAMASI..

Kurul, bazı kurum ve kuruluşlara girişlerde 28 Eylül'den itibaren HES kodu sorgulaması yapılmasına ilişkin kararını da şöyle açıkladı:

"Tüm dünyada devam eden ve fiziksel temas, solunum vb. yollarla çok hızlı bir şekilde bulaşarak enfekte olan insan sayısını hızla arttıran Koronavirüs (Covid-19) salgınının kamu düzeninin bir parçası olan kamu sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetmek amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri ile Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda İlimizde bugüne kadar birçok tedbir kararı alınmış ve uygulamaya geçirilmiştir.

İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde Covid-19 salgınıyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi için alınan tedbirlere ve belirlenen kurallara riayet edilmesi elzemdir. Salgının yayılımının önüne geçilmesi amacıyla alınan tedbirlerden biri de Covid-19 tanısı almış ya da temaslısı olan kişilerin evde izole edilmeleridir.

Bu çerçevede; İçişleri Bakanlığının 30.05.2020 tarih 8558 Genelgesi ve 30.05.2020 tarih 74 sayılı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile şehirlerarası toplu ulaşım araçlarıyla (uçak, tren, otobüs vb.) yapılacak seyahatlerde Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kod alındıktan sonra biletlemelerin yapılması zorunluluğu getirilmiştir.

Diğer taraftan, izolasyona tabi tutulan Covid-19 tanılı ya da temaslısı bazı vatandaşlarımızın, İlçe Salgın Denetim Merkezleri aracılığıyla yapılan rehberlik ve denetimlere rağmen acil işlerini gerekçe göstermek suretiyle evde izolasyon yükümlülüklerini ihlal ettikleri, sosyal hayata katılmak suretiyle halk sağlığını ciddi anlamda riske attıkları tespit edilmiştir.

Bunun önüne geçilmesi amacıyla; Covid-19 salgınını kontrol altında tutabilmek için etkili bir yöntem olarak görülen HES uygulamasının aşağıda belirtilen yerlerde de hayata geçirilmesi için 30.05.2020 tarih ve 74 sayılı ve 11.09.2020 tarih 126 sayılı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararlarına ek olarak aşağıdaki tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür.

Bu kapsamda;

1- İlimizde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalara girişlerde 'Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden HES kodu sorgulaması yapılmasına,

2- PTT ve banka şubelerine ait binalara girişlerde 'Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden HES kodu sorgulaması yapılmasına,

3- Çalışan personel sayısı 50 (elli ) ve üzeri olan fabrika ve işletmelere girişlerde 'Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden HES kodu sorgulaması yapılmasına,

4- Elektrik, su, doğalgaz abonelik ve tahsilat işlemlerine yönelik olarak hizmet veren kuruluşlara ait binalara girişlerde 'Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden HES kodu sorgulaması yapılmasına,

5- Tüm konaklama tesisleri ve özel ya da kamuya ait tüm misafirhanelere girişlerde 'Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden HES kodu sorgulaması yapılmasına,

6- Yukarıda belirtilen kamu kurum ve kuruluşları ile diğer işletme ve işyerlerine girişlerde ‘Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden HES kodu sorgulamasını yapmak üzere kurum amirleri ya da işyeri sorumluları tarafından yeterli sayıda personel görevlendirilmesine,

7- Kamu kurum ve kuruluşları ile yukarıda sayılan işletme ve işyerlerinde görevlendirilen personel tarafından ‘Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden yapılan HES kodu sorgulamasında, Covid-19 testi pozitif ya da temaslı olması nedeniyle izolasyonda kalması gerektiği tespit edilen kişilerin kurum ve kuruluşlara ait binalara alınmamasına ve bu kişiler hakkında gerekli yasal ve sağlık işlemleri yapılmak üzere 155 ve 156 acil numaralı telefonlara bilgi verilmesine,

8- HES kodu sorgulama zorunluluğu getirilen kurum, kuruluş ve işletmelere ait binaların giriş kısmına, HES kodunun nasıl alınacağını gösteren bilgilendirici broşürlerin asılmasına,

9- Alınan kararların 28.09.2020 tarihinden itibaren uygulanmasına toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir."

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız