- Büyükşehir Meclisi toplandı. Karakavak İmar planı kabul edildi.. Otopark alanı bankaya!.
Büyükşehir Belediye Meclisi, Eylül ayı çalışmalarını Salı günü yaptığı üçüncü oturumla tamamladı. Önemli kararların alındığı son toplantıda, özellikle mahkeme tarafından yine bozulan, bu nedenle 20 yıldan daha uzun süren ve bir türlü hayata geçirilemeyen Karakavak Mahallesi imar uygulamasına Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat da ‘Ortada bir garabet var’ diyerek isyan etti.
Toplantıda, otopark alanının bankaya devredilmesi, Fırıncı Mahallesine GES (Güneş Enerji Santralı)kurulması, Dilek yolu üzerinde ticaret ve akaryakıt istasyonu olan alana ilaveten turizm ve ticaret alan (otel-market gibi) fonksiyonu verilmesi gibi çok sayıda madde görüşülerek kabul edildi.
Mecliste görüşülen o maddeler ve alınan kararlar şöyle:
Mülkiyeti MASK’ye ait olan Darende Yazıköy Mahallesi 231 ada 1 nolu 3.377 m2’lik alanın rayiç değeri üzerinden ve Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) alacaklarına karşılık Darende Belediyesine devredilmesi, İkizce Mahallesi 130 ada 2 nolu parselin bir kısmına ibadet alanı fonksiyonu verilmesi, Yakınca Mahallesi 227 ada 15 nolu parselde yapılan imar uygulaması sonucunda oluşan yolların plana işlenmesi ve çekme mesafesinin 5 metre olarak belirlenmesi, Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait ve mevcut planda özel eğitim tesisi fonksiyonunda olan Çamurlu Mahallesi (Üniversite yanı) 4690 ada 2 nolu parselin, Valiliğin, yaşlı bakım evi yapılması talebi üzerine sosyal tesis alanına dönüştürülmesini içeren maddeler kabul edildi.
Eski Belediye Başkanı Münir Erkal döneminde başlayan ancak o tarihten bu yana bir türlü hayata geçirilemeyen, mahkeme tarafından bir kez daha iptal edilmesi üzerine yeniden revize edilen Karakavak Mahallesi uygulama imar planı mecliste tartışma konusu oldu.
Kuşçu: Mahkemeler neden bozuyor?
Maddenin görüşülmesi sırasında söz alan CHP Grup Sözcüsü Hurşit Kuşçu, “Çok eski bir geçmişe sahip olan Karakavak Bölgesi imar uygulaması uzun süredir gündemde ve sürekli mahkemeler tarafından bozuluyor. Bu konu hakkında meclise aydınlatıcı bilgiler verilebilir mi?” diye sordu.
Meclis Başkan Vekili Hasan Göğüs, Kuşçu’yu yanıtlamak üzere İmar Komisyonu üyesi Mehmet Çınar’a verdi. Komisyon üyesi Çınar “Konu Münir Erkal zamanından beri süregelen bir konudur. Yapılan imar uygulamaları mahkemeler tarafından değişik gerekçelerle geçmişte bozulmuştu. Bizim yaptığımız düzenlemede 25 metrelik yol yer alıyordu. Mahkeme de, niye 15 metre yapmadın, diye bozdu. Onu da mahkeme kararına uygun hale getirdik” ifadeleriyle öneriyi yanıtladı.
CHP Grup sözcüsü Kuşçu bu kez de “ Mahkemenin aldığı 15 metrelik yol kararı yerine belediyemizin aldığı 25 metrelik yol kararında diretirsek daha doğru olmaz mı?” sorusunu yöneltti.
“Bu bir garabet”
Kuşçu’nun bu sorusunu, aynı zamanda Büyükşehir Belediye Meclisi’nin üyesi olan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat yanıtladı.
“Karakavak, Yeşilyurt’un değil Malatya’nın en önemli ve kanayan yarasıdır” diyen Başkan Polat, “Bu bölge, bir çivi bile çakılamayacak durumda. Ortada bir garabet var. 2009- 2014 yılları arasında yapılan 4 katlı binanı sahibi mahkemeye ‘ Fazla kat istemiyorum’ talebi ile başvurmuştu. Mahkeme de davacı lehine kara aldı. Mahkemenin kararı doğrultusunda kat adedini 3’e düşürünce bu kez mahkeme ‘nasıl düşürürsün” diye uygulamayı yine bozdu. Bu bir garabet. Sorunu çözmek için mahkeme kararlarına uymak zorundayız. 15 Metre genişliğindeki yol ileri ki dönemlerde yetmeyebilir ama Mahkeme kararı doğrultusunda ve konunun aciliyet arz etmesi nedeniyle yolu 15 metreye düşürdük, yol kenarında kalan 10 metrelik alanı da yeşil alan olarak düzenledik. Bu 10 metrelik alanda ileride yola katılabilir” ifadeleriyle yanıtladı.
Yapılan oylamada, revizyon uygulama imar değişikliği oy birliği ile kabul edildi.
Trafik sorunu her geçen gün büyürken otopark alanı bankaya verildi
Malatya kent içi trafik ve otopark sorunu her geçen gün büyük bir çileye dönüşürken Özelleştirme İdaresinden Otopark alanı şerhi ile Malatya Belediyesine tahsis edilen Şifa Mahallesi 1943 ada 55 nolu(eski Tekel Fabrikası lojman alanı) yaklaşık 4.5 dönümlük alanın bir kısmına (yaklaşık 1200 metrekare) ticari alan fonksiyonu verilmesi kabul edildi.
Madde üzerinde söz alan CHP’li mimar üye Günnur Tabel; “Bu alanı, Özelleştirme İdaresi (ÖİB)çok katlı otopark yapılması şartı ile Malatya Belediyesine tahsis edildi. Bu bağlamda yapılan değişikliğe ÖİB onay verdi mi? Ziraat Bankası merkezdeki binasını yıkacak mı ve bunun garantisi var mı? Çünkü geçmişte de yıkacaklarını beyan eden sözleri vardı. Ayrıca Belediyemiz söz konusu banka binasının yanında olan ve şu anda Esenlik Marketin bulunduğu bina yıkılacak mı? sorularını yöneltti.
Komisyon üyesi Çınar, “Belediyemizle Özelleştirme İdaresi arasında yapılan görüşmeler sonucunda bu karara varıldı. Özelleştirme İdaresinden bu yönde alınan karar Belediyemize ulaştırıldı. Ayrıca Belediyemiz ile söz konusu Banka ile yapılan görüşmeler sonucu kent merkezindeki banka hizmet binasının yıkılması şartıyla eski Tekelin yanındaki alan bu bankaya tahsis edildi.” İfadeleriyle CHP’li üyeyi yanıtladı.
Yapılan bu görüşmelerden sonra fonksiyon değişikliği talebi oy birliği ile kabul edildi.
Plansız alanda olan Fırıncı Mahallesi 150 nolu parsele Güneş Enerjisi Santrali kurulması amacıyla enerji depolama alanı fonksiyonu verilmesi, mevcut planda ticaret-akaryakıt –lpg istasyonu olan Dilek yolu üzerindeki yaklaşık 7 dönümlük alanın bir kısmına ticaret+turizm fonksiyonun eklenmesi, Yeşiltepe ile Topsöğüt Mahalleleri arasında ulaşımın sağlanabilmesi amacıyla köprülü üst geçit kavşağı düzenlemesi ve güzergahta bulunan parsellerde imar planı değişikliği yapılması kabul edildi.
Yapılan görüşmelerden ve Ekim Ayı toplantısının 11 Ekim’de yapılması kararından sonra Meclisin Eylül ayı çalışmaları sona erdi.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- malatyayorum.com- Bülten