SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Belediyenin ŞKÖ'nün Arsasına Çökeceği Söylentileri Var!"

A- A+ PAYLAŞ

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Malatya İl Başkanı Veysel Fırat, depremde hasar alan Kanalboyu'ndaki Şehit Kemal Özalper (ŞKÖ) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin binasının bulunduğu arsanın belediyeye terkedileceği yolunda söylentiler bulunduğunu belirterek, buna tepki gösterdi.

Fırat, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Her şehrin hafızasında yer edinen ve şehirle özdeşleşen yapı ve kurumlar vardır. Malatyamızın da şehir olarak ve sosyal-kültürel yapılanmasında önemli yeri olan Şehit Kemal Özalper (ŞKÖ) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, depremde ağır hasar almış ve yeniden yapılma sürecine girmiştir. Okulun arsasının belediyeye terkedileceği ve okulun başka bir yere taşınacağı söylentileri, Atatürk Kız Anadolu Lisesi’nin başına gelenleri aklımıza getirdi.

Hatırlayacak olursak ŞKÖ’nün komşusu olan Atatürk Kız Anadolu Lisesi’nin arsası, zamanın Büyük şehir belediye başkanı Selahattin Gürkan ve zamanın milli eğitim müdürü Ali Tatlı dönemlerinde karşılıklı anlaşma ile büyükşehir belediyesine devredilmiştir. Belediye bu arsayı yeşil alan olarak değerlendirecek, kesinlikle inşaat yapılmayacaktı. Arsası devredilen okula arsa verecek okulun binasını yaparak milli eğitime devredecekti. Fakat öyle olmadı. Okulun arsası yeşil alan olarak değerlendirilmeyip Millet Kütüphanesi binası yapıldı.  Atatürk Kız Anadolu Lisesi şehirden çok uzaklara Sancaktar Mezarlığının arkasına değersiz bir arazinin üzerine yapılarak milli eğitime verildi. Yani belediye milli eğitimi kandırarak arsanın üzerine çöktü.

Şimdilerde aynı akıbet ŞKÖ’nün başına gelecek gibi görünüyor. Yine aynı senaryoyu duymaya başladık. ŞKÖ’nün arsasının yeşil alan olarak değerlendirilip, ŞKÖ’nün başka bir yere taşınma planları masa üzerinde dolaşıyor. Eğer müdahale edilmezse şehrimizin sembol eğitim kurumlarından bir daha belediyenin çalışma alanları ve projelerine yem olacaktır. Yeşil alan yapacağız diye alıp kendi projeleri için güzel bir arsaya sahip olurken, bizim okulumuzu da Venk Mahallesi’ndeki tepenin başına yapıp gidin orada sürünün diyecekler. Oraya öğrenci nasıl gidecek veli bu gideri nasıl karşılayacak hiç düşünmeyecekler.

ŞKÖ’nün eski yerinde daha donanımlı bir şekilde yapılıp öğrencilerimizin hizmetine sunulması gerekmektedir. Bunun için tüm siyasi partilere, STK’lara, eğitim sendikalarına, Sayın Valimize, Sayın milli eğitim müdürümüze hatta bu konuda taraf olan büyükşehir belediye başkanına bile görev düşmektedir. Şehrimizin meslek açığını gidermede önemli bir etken olan meslek lisesini, kıyıda köşede bir yere taşımak ancak ve ancak bu okul türünün gelişmesine engel olmak isteyenlerin yapacağı bir fiildir.  Üstelik yeterince yeşil alan mevcutken, bölgeyi eğitim kurumlarından temizlemek şehir mimarisi ve şehir sosyolojisi açısından ne kadar doğrudur düşünülmesi lazım.

Yeşil alan veya meydanlar elbette ki şehirler için çok önemli. Ancak bu konuda abartıya gidiliyor. Hürriyet parkı ve eski stadın arsaları yeterince yeşil alan sunuyor bölgeye. Bölgeye eğitim kurumları da lazım. Belediye, Milli eğitim müdürlüğünü kandırarak değerli arsalarını elinden alıyor; sonra da istediği şekilde kullanıyor. Bunu söylüyor ve böyle biliyorum çünkü aynı oyunu Atatürk Kız lisesi’nde gördük.

Bir Malatyalı olarak Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yerinde yapılması ve eğitim hizmeti verilmesini istiyoruz. Yapılaşma olmayacak, yeşil alan olacak diye milli eğitimin elinden alınıp,  Millet Kütüphanesi yapılan Atatürk Kız Anadolu Lisesi arsasının başına gelenler; ŞKÖ arsasının da başına gelmesinden endişe duyuyoruz. Demokrat Eğitimciler Sendikası olarak ŞKÖ’ye sahip çıkılması yönünde herkesi göreve çağırıyoruz."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • Samatyalı (6 ay önce)
    Fransada trafik akışını hızlandıracağım de Paris’teki Eyfel Kulesini yık ve Lyon şehrine taşıyacağım de de bak bakalım senin akıl hastanesindeki yerini nasıl kalıcı yapıyorlar. İstanbul’un kara surları için de aynı durum buralar yeşil alana dönüştürülür mü? Allah’ın verdiği yeşil alanı, ormanı, doğayı katlet. Tabiatı yok et. Su kaynaklarını kurut. Sonra da Malatya’nın zaten üç beş tane kalmış tarihi dokusunu koruman gerekirken sen gel utanmadan Ş.K.Ö. End. Mes. Lisesini yolla etme hesaplarına gir. Bu kafa, tarihi Beş konaklara da göz diker. Malatya’nın ilk gazinosunun havuzu olan Kernek Havuzunu yok eden bu kafa imaret nedir bilmez. Bunların kafası patates tarlası, karpuz bostanı ya da Hıyarları çoğaltma ve artırma düşüncesi ile doludur. Sen git te de bakalım. Amerika New York açıklarındaki Özgürlük kulesi gemi geçişini tehdit ediyor. Central Parka taşıyalım sözünü ağzını açtığın da Senin için Alkatraz hapishanesini tekrar açar ve senden gayrısını da almazlar. Sizin bu eksik kafanız nazik yerleriniz incinmesin diye Nemrut dağına çakmak çok zahmetli diyerek orada ki eserleri alıp, Beydağı’na getirmeyi de gerektirir. Ş. K.Ö. Korunmalı, yenilenmeli, yerinde tutulmalı ve Malatya’nın tarihi okulu olarak şehir kayıtlarına işlenmelidir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali veli (6 ay önce)
    Milli eğitim çapsızlıkla önce arazisini verip gayrisını insaflarına bırakırsa işte böyle cingenlikte bulur kendini böyle devam etsin boşuna ağlamayın atı alan Üsküdar ı geçer
    0
    0
    Yanıtla
  • Alper Tunga (6 ay önce)
    Ş. K. Ö. Endüstri Meslek Lisesi Malatya’nın adeta Galatasaray Lisesi - Kabataş Lisesi - Vefa Lisesi - Pertevniyal Lisesi - Cağaloğlu’ndaki İstanbul Lisesi hatta Robert Lisesi - Saint Joseph Lisesi - Notre Dame Sion Lisesi yada Darüşşafaka Lisesi ne ise konumundadır. Aklı evvellere minik bir soru bu okullar en azından 200 yıl yani iki koca asırdan daha fazladır kök salmış vaziyette pilav günleri tertipleyerek asli yerinde birinci asım da öğrenci ikinci adım da ise devlete - Ekonomiye - Sanata ve Bilim dünyasına adam yetiştiriyor. Bakıyorum da 120 yıllık bir tarihi ancak olan buğün ki Malatya yerleşkesi tarihi dokusunu koruması gerekirken Ş.K.Ö. gibi okul gibi bir eğitim yuvasını Malatya da yıkmaya çalışanlar anlaşılıyor ki vizyonları gereği yeşil alan da hıyar yetiştirmenin hesabını yapıyor. Çap nere de yarı çap nere de. Malatya’nın çapsızları için Çap, demek ki İstanbul da Çapa semtinden geçmekten ibaretmiş. Akıl, hakikaten çok önemli.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Malatyalı (6 ay önce)
    Önceden okulun adı Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi'ydi. Daha televizyon yayınları yokken 1960'lı yıllarda bu okulun içinde bulunan Malatya Radyosu her gün yayın yapardı ve tüm Malatyalılar evlerinde işyerlerinde dinlerdi. Selahattin Alpay, Sami Kasap, Fahri Özyıldırım, İlhan Kızılay, Hüseyin Kapıkıran Yüksel Özkasap, Meriç Aras ve Osman Kamil Muşul'un ve başka da mahalli sanatçıların seslendirdiği türküler ve şarkılar yayınlanırdı. Radyoda sunuculuğu ise merhum Dilaver Uyanık yapardı.
    %14
    %86
    Yanıtla
  • Paşa 44 (6 ay önce)
    Ne abarttınız be şu sanat lisesini. Duyan da dünyanın sekizinci harikası sanacak. Tarihi hiçbir özelliği olmayan taş beton. Yıkılıp halkın nefes alacağı bir yeşil alan yapılarak Millet bahçesiyle bütünleştirilse kötü mü olur? Okulların çoğu yıkıldı ve yeni okullar şehir dışına yapılıyor, bırakın şehir biraz nefes alsın.Şu anılar geyiğini de geçin bir zahmet. Sen orada okudun diye orası tarihi ya da sit alanı olmuyor. Zaten 6 Şubat'tan sonra anı mı kaldı?
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Hemen yanında millet bahçesi var ŞKÖ yıkılamaz hafızalarımız yok edilemez
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (6 ay önce)
    Selahattin Gürkan öğretmendi ama öğretmen, eğitim ve kültür dusmaniydi. Sanki kendini çalışıyor gibi gösteriyordu ama SKO okulunda iki bina tarihi eser olarak koruma altında. Yoksa direk silip atacaktı. Ben o okulun mezunuyum. Bir kültür yok ediliyor. Vazgecilmeli
    %82
    %18
    Yanıtla
  • ALİ (6 ay önce)
    Belediye ŞKÖ nün yerine çökecekmiş demek ne kadar sorumsuzca söylenmiş bir söz.Çökecek dediğiniz kurum Malatya Büyükşehir belediyesi. Bir yerlere çökme ifadesi mafyavari bir söylem. Belediye orayı alsa yerine başka bir bölgede okul yapıp verir. Okulun yerini de yeşil alan olarak düzenler. Zaten bundan bir kaç yıl önce de yeşil alan uygulaması yapılacak denmişti. Belediyeler bir yeri alıp istimlak ediyorsa eğer halk için alıyordur. Bu ne dediğini bilmeyen arkadaş Malatyalıyı mafya mı zannediyor.
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Ben diyeyim. Cokmemiste 17 milyarın hesabını verememiş. Şimdi oldumu? Senin gibiler akillanmaz
    %78
    %22
    Yanıtla
  • malatyalı (6 ay önce)
    orada okul olmaz ,meslek okulu hiç olmaz.yeşil alan olsun.bina yapılmasın.
    %19
    %81
    Yanıtla
  • Al sana bir aklı evvel. Al sana aklını küflü peynirle yemiş bir kerkenez kuşu. Kültür düşük olunca fikir de üşütük oluyor.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Senin gibilere zaten okul ne gerek.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • İstersen bağır ve çağır ki Gazi ilk okulunu da gündüz kuşların akşam da baykuşların barınacağı yeşil alana çevirsinler.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Okula hayır diyen ve okulun yerine yeşil alan isteyenler herhal de Malatya Orduzu Pınarbaşı tesislerini bilmiyor. Yazıııııık. Hayatları dört duvarlı Manas evi demek ki. Vah vah.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Tecdenin Yukarısı (6 ay önce)malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Sizler eğer karga iseniz size uyanın burnu yerden sürtmez. Hiç okula hayır denir de, Yeşil alan istenir mi? Yeşil alan mı istiyorsun? Çok o zaman Beydağı’na ve Tarzan gibi Ceyn’ini nara atarak ara…
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Siz Malatyalıysanız ben de Parisliyim.Bu çok parlak fikrinize o yüzden fransız kaldım.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Sen makarna yemeye devam et.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kadir (6 ay önce)
    yazık çok yazık orası ağır hasarlı değil oraya rütüş yapılarak tekrar eğitime öğretime başlanır orası bir tarih bu tarihi yok etmeyin orada binlerce kişinin hatırası var ve türkiyede özel radyolar yokken orada özel radyo kurulmuşttu ve malatyalılara müzik ziyafeti verilirdi. sami kasaplar.. bedri karahanlar. selda bağcanların şarkıları hala kulağımızda eğer birazcık vizyonunuz varsa biraz malatya sevdalılığı varsa tarihi yok etmeyin
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Vatandaş (6 ay önce)
    Binası ağır hasar almışsa geriye bir tek arsası kalıyor. Arsanın ise nasıl bir manevi değeri olabilir. Böyle gereksiz tartışmalarla taş üstüne taş konulmasın istiyorsunuz. Okul taşınabilir başka yere yapılabilir, arsası belediyeye bırakılabilir. Eleştirecekseniz arsayı belediyenin nasıl değerlendirdiğini eleştirin. Eleştirecekseniz o bırakılan arsa üzerinde belediye eliyle bir rant var mı onu eleştirin. Kuru muhalefeti bırakın
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Zurna 44 (6 ay önce)
    ŞKÖ okul binası tarihi veya sit alanı değildir. Yıkılıp yeşil alan yapılmalıdır ama kesinlikle yeşil alan dışında asla kullanılmamalıdır.
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Ramazan (6 ay önce)
    Selefi mantığı. Şehrin kimliğine dair ne varsa yok edin. Geçmişte de böyle olmadı mı. 80 ler 90 lar
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Bence şehrin kimliği değil de, Cumhuriyet dönemine ait ne varsa hepsi bir bir ortadan kaldırılıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya Hakanı (6 ay önce)
    Akp rant zihniyeti ülkenin başına karabasan gibi çökmedi mi ki ? Herkes kendine dokunulacagi güne kadar ses çıkarmıyor bu halk buna müstahak.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Bedrettin Hikmet (6 ay önce)
    Şehir insan gibidir, canlıdır. Şehir, insan ruhunu çeşitli öğelerle besler. ŞKÖ ve AKL sembol okullardı. Binlerce öğrenci bu okullardan mezun olmuştur. Bu binaları yıkmak bu okullardan mezun olanlara saygı göstermemek, onları hiçe saymaktır. Ayrıca meslek liselerine dar gelirli insanların çocukları daha fazla rağbet eder. Bunun en büyük sebebi dar gelirlilerin özellikle merkeze yakın oturmaları. ŞKÖ şu anda Yeşiltepe'ye taşındı, başka bir okul ile birleştirildi. Öğrencilerin yarısından fazlası başka okullara geçiş yaptılar. Bu geçişin en büyük sebebi ulaşım maliyeti. Özetle meslek liselerine öğrenci kaydolması isteniyorsa, bu liseler şehir merkezlerinde yapılmak zorundadır. Ayrıca insanların yaşamlarına, hatıralarına saygı göstermek gerekir. ŞKÖ aynı yerde yapılmalıdır. Umarım basiretli yöneticiler bu duruma el atarlar.
    %88
    %12
    Yanıtla