SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Betonarmenin Ömrü Zaten 50 Yılmış!

0
Güncellendi - 2020-10-24 19:07:29
Betonarmenin Ömrü Zaten 50 Yılmış!
A- A+ PAYLAŞ

'YIKILMAMASI SAĞLAM DEMEK ANLAMINA GELMEZ'.. Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, Sultansuyu Tarım İşletmesinde yıkılacak yapıların herhangi bir kültürel miras olmadıklarını tespit ettiklerini belirterek, yerinde yaptıkları inceleme de taşıyıcı sistemlerin de niteliğini kaybettiğini söyledi.

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde yer alan Sultansuyu Tarım İşletmelerindeki eski yapıların depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılacak olmasına tepki gösterilmesi beraberinde tartışmaları da getirdi. Hara’daki yapıların tarihi özelliğinin yanı sıra sağlam olduğu açıklamalarıyla başlayan tartışmalar sonrası İşletmeye giden Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, “Bu konuda yanlışların düzeltilmesi ve kamuoyunun teknik konular hakkında aydınlatılması açısından bizlere söz hakkı doğmuştur” dedi.

Başkan Fidanel, söylendiğinin aksine, söz konusu yapıların herhangi bir kültürel miras olmadığı ve koruma altına alınabilmesi için teknik niteliklere sahip olmadığını tespit ettiklerini belirterek, “Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nce yerinde incelemeler yapılarak teknik rapor hazırlanıp Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Yıkılmasına karar verilen yapılarda da incelemeler yaptıklarını ifade eden Fidanel, kolonlardan alınan karot numuneleri, demir tespit röntgenleri ve statik analiz raporlarını yerinde incelediklerini ve bu kapsamda taşıyıcı sistemlerin niteliğini kaybettiğini gördüklerini dile getirdi. Son deprem yönetmeliğine göre beton dayanımının C25 değerinin altında kalan betonların kullanımı yasakladığını da anımsatan Fidanel, “Bu yapılardan alınan karot numunelerinin ise C6,C8,C16 olduğu ortaya çıkmıştır. Röntgen sonuçlarıyla bazı kolon ve kirişlerde neredeyse hiç demir kullanılmadığı, demirli kirişlerde ise etriye aralıklarının 25-30 cm olduğu görülmüştür. Statik analiz raporları bilgisayar ortamında çok hassas hesaplama yapan programlar kullanılarak elde edilir. Sonuçları insan isteğine bağlı analiz raporlamak teknik olarak mümkün değildir. Bu yapılar 40 yaşının üstündedir ve betonarme ömrünün ortalama 50 yıl olduğu gerçeği ise teknik analiz raporlarını bir kez daha doğrulamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Bilim yalan söylemez”

Yeni bir deprem afeti yaşanması durumunda bu yapıların ayakta kalacağına kimsenin garanti veremeyeceğini ifade eden Başkan Fidanel, “Depremde yıkılmamış olmaları sağlam oldukları anlamına asla gelmez. Unutulmamalıdır ki 24 Ocak depremi 10 saniye daha uzun sürseydi bu tür mukavemetini kaybetmiş yapıların ayakta kalamayacağı aşikardır. Bu sebeple Sultansuyu Harasında bulunan bu yapıların dönüşümünü ve diğer bölgelerdeki kentsel dönüşüm programlarını kesinlikle destekliyoruz. Malatya’mızın en önemli tesislerinden biri olan Sultansuyu Harası'nın sağlıklı yapılara kavuşturulması ve kültürümüze en yakın vizyoner bir projenin hazırlanarak bir an önce hayata geçirilmesinin önemini vurguluyoruz. Mimarlar odası, yaşam çevrelerinin sağlıklı ve daha güvenli hale getirilmesini ve kentsel yapı stokunun iyileştirilmesini en önemli hedef olarak görmektedir. Kentlerimizin doğal afetlere hazırlanması en öncelikli sorunumuzdur. Doğal ve kültürel değerlerin korunmasını bir yaşam biçimi olarak benimsemek biz mimarların öncelikli görevidir” dedi.

TİGEM’den iddialara yalanlama

Öte yandan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından yapılan yazılı açıklamada da basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Sultansuyu Tarım İşletmesinin özelleştirilmesi veya uzun süreli kiraya verilmesinin gündem konusu dahi olmadığının belirtildiği açıklamada, “Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü müze uzmanları tarafından, yıkım kararı alınan binalarda yapılan incelemeler sonucunda binaların sanat ve mimari özellikler açısından tarihi bir nitelik taşımadığını tespit edilmiştir. Ayrıca bu husus uzmanlar tarafından hazırlanan teknik raporla da kayıt altına alınmıştır. Birinci derece deprem kuşağında yer alan İşletmede gerçekleşmesi muhtemel yıkıcı bir depremde olası can ve mal kayıplarının önüne geçilebilmesi amacıyla teknik rapora uygun olarak çürük binaların yıkılması, yerlerine ivedilikle yenilerinin yapılması planlanmıştır. TİGEM’in öncelikli tarımsal üretime yönelik pek çok yatırım projesi varken, çalışanların can güvenliği birinci öncelikli konu olarak değerlendirilmiş, söz konusu yatırım programı revize edilerek, 2021 yılında yıkılacak binaların yerine yenilerinin yapılması hedeflenmiş ve proje çalışmaları başlatılmıştır. Sultansuyu Tarım İşletmesinde görev yapan personelimizin daha iyi koşullarda çalışmalarını sürdürmeleri, olası bir deprem sonrası can kaybının yaşanmaması, daha sağlıklı bir çalışma ortamının oluşturulması amaçlanmaktadır. Sultansuyu Tarım İşletmesinin özelleştirilmesi veya uzun süreli kiraya verilmesi gündem konusu dahi değildir. Türkiye’nin dört bir yanında yer alan diğer 16 işletmemizde olduğu gibi bu İşletmemizde de çalışmalarımızı sürdürüyor ve ülkemize katkı sağlamaya devam ediyoruz” denildi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

33 yorum yapılmış

  • akcadağlı (4 yıl önce)
    Yeşilyurtlu senin bilim insanı dediğin insanlae ceptelofunu ışığıyla inceleme yapıyor bunlarında bilim i milmi ancak o kadar olur yazıklar olsun bu çağda karanlıkta cep telefonu ışığıyla inceliyorlar bu da ne derce sağlıklıysa sen söyle yeşilyurtlu
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali akıncı (4 yıl önce)
    Bir binanın sağlam ve statik açıdan güvenilir olup olmadığını mimarlar odası değil,inşaat mühendisleri odası tespit edebilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • yeşilyurtlu (4 yıl önce)
    Vay bu memleketin halineki ihsan akın denen adamın çevresindekiler buralarda bol bol yorumlar yapmış ve okumadan araştırmadan bilim insanlarına laf yetiştirmişler. Vay ki ne vayyyy
    0
    0
    Yanıtla
  • herşey malatya için (4 yıl önce)
    Yorumlara bakıyorumda tarım ve hayvancılıkla hiçbir alakası olmayan ihsan akın denen kişinin başını çektiği MATHAP ın şakşakçıları bol bol yazmış çizmiş burda. Sizin memlekete ne faydanız var onu anlatında bilelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tahir (4 yıl önce)
    Ersinbey yorumunuzu okudum bir binanın kurtulması için illa tarihi eser kültürel varlıkmı olması lazım güçlendirme ile işlev kazanacaksa bu cihete gidilmesi ne kaybettiri direk yıkım kararı yerine güçlendirme ile ayakta tutulması mümkün olacaksa neden yapılmasın
    0
    0
    Yanıtla
  • Ersin (4 yıl önce)
    Düz mantık konuşuyorsunuz Malatyalı deprem yönetmeliğinde betonarme sınıfı c25 ve üstü olmak zorundadır burada yapılan karot ve demir röntgeni sonucu beton sınıfının c6 c8 c16 oldugu söyleniyor labaratuvar ın vermis oldugu sonuclar bunlar kaldıki harrada olan hic bir yapılaşmanın kültürel varlık olmadıgını herkes tarafından biliniyor sizler bilimsel verilerden uzak test sonuclarını önemsemeyen deprem yönetmeliğine hakim olmadan sadece tabiri caizse kulaktan dolma bilgilerle bu platformda sadece laf cambazlığı yapıyorsunuz kültürel ve tarihsel olarak hicbir özelliği olmayan bu yapılar altında insanlar iş hayatını ve yaşamını sürdürüyor bu konuda bilimsel olarak birsöz söyletme yetkisi olmayanların sadece günlük popülist yaklasımlar sergileyerek siyasi salvolarla yapacagı showlarla insanların hayatını tehlikeye atamazsınız Deprem bu ülkenin ve bu şehrin kaçınılmaz bir gerçeğidir onun için matap tarım ve hayvancıljkla ilgilensin ilgi alanına baksın
    0
    0
    Yanıtla
  • Yılmaz (4 yıl önce)Ersin isimli kullanıcı yorumuna
    Ersin efendi senin gibiler yüzünden biz herşeyi görmezden gelemeyiz şimdiye kadar görmedin herşeyin özelleşip kapatıldığına ses çıkarmadın gelmişsin klavye erkekliği yapıyorsun önce bi laf söyleyip kaçacağına çık MATHAP gibi kendini göster senin gibilerden ancak tenekeden çıktığı gibi sadece ses çıkar
    0
    0
    Yanıtla
  • sophene (4 yıl önce)
    malesef Malatyayı beton şehir haline getirenler bu günlerde, allem edip kallem edip eski eser tescili kaldırılan, 1537 yılında yapılmış olan, duvarlarının bir kısmı ile mihrabı orijinal olan Alacakapı Cami yıkılıp yerine meydan yapılacak. Uyan ve tepki göster Malatya. önümüzdeki hafta bu yapının yerinde yeller esecek. CHP cami yıkıyor diyenlere duyurulur. cami Ak Parti belediyesinin çabaları ile yıkılıcak.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    Ersin bey Malatya tarım platormu başkanı açıklamasında mimamrlık dersi vermiyor o da tarım ın bir parcası olan Tigem de eğer binaların güçlendiirilerek kazanılabilinecekse bunlar milli servet o yönde tekrar bir test yapılsın diyor yoksa kimse Tigem de yapılacak olan ilojmanlara idari binaya karşı değil İhsan Akının ne menfati olabilir siyaset üstü bir insan ama malatya valilik binası ile eş değer bir mimari yapının güçlendirilerek bir işlev kazandırılması Haranın anısına saygıdır bgün tekel sümerbank gitti yelerinde avm ler var o nostaljiyi taşıyan bir bina bırakmadılar kimse sultansuyuna yapılacak yatırıma karşı değil bence Hayvancılık ve tarım alanında hizmet veren bir kuruma yapılacak yatırıma bejnce sizden çok İhsan Akın sevinir arkadaşa başarılar diliyorum duyarlılığından dolayı kutluyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Boztepeli (4 yıl önce)
    Malatyaspor’a silahlı saldırı oldu MATHAP gitti aynı gün ve biz Malatyaspor un arkasındayız dedi darbe oldu ilk koşanlardan birileri yine MATHAP Ülkeye memlekete sahip çıktılar,sultansuyu harası değer dedik ilk göz ağrımız dedik yıkılacak dediler yine ilk koşan MATHAP ya arkadaş mimarlar odası imarlar odası her ne odası varsa şimdiye kadar haberlere çıkamayana kadar nerdeydiniz arkadaş biz icraata bakarız helal olsun başkana MATHAP a adamı tanımam etmem ama Tebrik ediyorum çünkü meyve veren ağaç taşlanır İhsan bey selamlar MATHAP selamlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Mathap ın açılımı malatya tarım ve hayvancılık platformu.ben bir gün bir yetiştiricinin yanına gidipte ne sıkıntınız var,nasıl problem yaşıyorsunuz diye görmedim.platform başkanı ihsan akın kendi reklamı peşinde.ya milletvekilliği yada belediye başkanlığı için çabalıyor bence ama yedirmezler..
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (4 yıl önce)
    Bu başkan olan arkadaş sanırsam bir ara ak parti gençlik kollarında görevliydi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ercan (4 yıl önce)
    Ne çok okuyan nede çok gezen bilir, HER ŞEYİ CAHİL BILIR. İşine gelmezse Mühendis birşey bilmez, Doktor birsey bilmez, hoca birşey bilmez. Fikirlerimizi beyan ederken insanlarin mesleğine saygı duyalim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ersin (4 yıl önce)
    Mimar elbette ki karot almaz demir röntgeni çekmez labaratuvar işlemlerini yetki belgesi olan bakanlık tarafından izinli teşebbüsler tarafından verilir mimarlar odasının açıkladığı sonuclar labaratuvar teşebbüsü tarafından ortaya çıkarılmış olan sonuçlardır mimarlar odası başkanının açıkladığı yapının kültürel miras özelliği olmadıgına dair dir iyice okuyup anlamak lazım demek istiyorum ama ne acıdır ki ülkemizde şehrimizde herkes mimar mühendis oldugu icin cok rahat bisekilde yorum yapabiliyorlar mahtap başkanın işi tarımdır hayvandır mimarlık mühendislik değildir herkes görevini işini yapsın bu konuda söz söyleyecek kişiler bellidir onlarda gerekeni söylüyor zaten
    0
    0
    Yanıtla
  • Candan (4 yıl önce)
    Bugüne kadar adını sanını duymadığımız, Malatya'nın beton bir şehir halini alması sürecinde hiç bir şekilde sesleri çıkmayan bir dizi mimar ekibi tesbih tanesi gibi dizilip çıkmış, yaşanmışlıkları, hatıraları, anıları barındıran, hem de iki katlı, hem de taş bina, hem de yatay mimarı bir yapıya hem de parayla, ihaleyle deprem raporu hazırlayan şirketin ağızıyla 'yıkılsın' demişler.. Vay Malatya vay.. Kimlere kaldın. Yıkıl ki biz de altında kalalım
    0
    0
    Yanıtla
  • Reisle ölümüne (4 yıl önce)
    Görüyorum ki Malatya’da okadar sivil toplum başkanları var ama sanki Malatya sadece mathap başkanı İhsan Akın bey Var malaya nın hakkını savunan ondan başka zaten hiç kimse yok aslında diyerlerine çokta görmüyor um çünkü hiç biri Malatya lı deyil onun için malaya nın çıkarlarını savunan ihsan akın beyin her daim yanın dayız
    0
    0
    Yanıtla
  • Hara sevdalısı (4 yıl önce)
    Birde tarihi yapıları senin gibi sözde okumuşlara teslim edilecek olursa vay bu vatanın haline 500 yıllık yapılar var o zaman bunların hepsini yıkalım malatyamızın teze camiside depremde hasar gördü erkekseniz yıkında göreyim sizleri cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmış bu yapılar ben bu topraklarda doğdum büyüdüm rahmetlik babam otuz sene bu işletmede çalıştı ordada oturduk tam 38 senede olmuş ordan ayrılalı daha nasıl bir tarih olmalıki koruyalım en azından müze olarak boş bırakılıp ayakta durmalarını sağlaya bilmeliyiz yükün seçeceğini en son düşünmeliyiz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet 44 (4 yıl önce)
    Mimarlar odası hemencecik olayı kapatma peşinde madem bir yapının ömrü 50 yıl ise Malatya da binaların yüzde 60 şı zaten 50 yıl civarı Ozaman çöşnük tarafında başlasınlar 50 yllık binaları sultan suyu na doğru gitsinler.mimarlar odası Malatya nın bir değerini yok olmasında ellerine ne geçecek acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hay ağzına sağlık kardeşim
    0
    0
    Yanıtla
  • Haydar (4 yıl önce)
    Maskeleri indirirlerse altında kimin odası olduğu açığa çıkar..
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya sevdalısı (4 yıl önce)
    Binaların karotları alınmış ve sonuçları rezalet çıkmış. Bu binalar çökerse ve içinde insan ölürse hanginiz buralarda klavye şovmenliği yapacaksınız arkadaşlar. Mimar ve mühendislerin raporlarına biraz saygınız olsun. Hanginiz gidipte bu binaları yerinde gördü söyleyin bakalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (4 yıl önce)
    Kim bu Mimarlar Odası başkanı arkadaş diye araştırdım. Meğer 200 üyesi bulunan odanın başkanlığına 34 üyenin katılımıyla yapılan kongrede seçilmiş. Kıbris'taki bir özel üniversiteden mezun olmuş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısı kentli (4 yıl önce)Serkan isimli kullanıcı yorumuna
    Keşke biraz düzgün araştırsaydın. Daha araştırma yapmayı bilmiyorsun burda saçma sapan yorum yapıyorsun. Yazdığın bilgiler yanlış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut44 (4 yıl önce)
    Belli talimat sağlam yerden gelmiş. Kentteki imar faciaları ile ilgili tek kelime laf etmeyenler ortaya fırlamış. Kültür Müdürü tarihi eser değil demiş, bunlar zaten çürük deprem 10 saniye sürse yıkılır demiş. Zaten betonarmelerin ömrü 50 seneymiş. Öyleyse Malatya'da Türkiye'de binaların yarısı yıkılmalı, bunun mantığına göre. Bir bahane gösterecek ya. Betonu hangi laboratuvarda inceledin, elindeki telefonun hesap makinesiyle mi. Muhtemeldir, bunların esas gündemi, hara, binaları, yaşanmışlığı, kültürel katkısı filan değil de, kesinlikle ihale ve onunla bağlantılı işlerdir. Peki bu koşa koşa haraya giden mimarlara dünyada "ucube yapılar" listesinde ilk sıraları alacak olan Beylerderesi Köprüsü ile ilgili niçin tek kelime etmediklerini, edemediklerini sorsam. Yeni ucube Şehir Meydanı prdjesi için niye tek ses etmediklerini, edemediklerini sorsam. Belediyede işler projeler takılır korkusu mu var? Konuşsana mimar başkanı, o şehir meydanı projesi ile ilgili yüksek fikirlerin ne? İyi ya da kötü de ki kalibreyi anlayabilelim bundan sonraki yorumlarımızı ona göre yapalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aras (4 yıl önce)
    Yorumlara okuyunca insanlarımızın nekadar ön yargı oldukları beni şahsen üzdü.Kıymetli arkadaşlar yıkılacak olan Sultansuyu harrası değil orada çalışan personellerin kalmış olduğu hizmet evleri personel lojmanlarıdır ve bu lojmanlar yaklaşık 40yıl önce yapılmış olan taşıyıcı özelliği fonksiyonunu yetirmiş yapılardır bu yapılarda labaratuvar sonucları beton sınıfı karot demir rontgeni alınmış olup bunları sonucunda deprem yönetliğinde beton sınıfı c25 olması gerekirken c6 c8 c16 oldugu anlaşılmış bundan anlamayacak ne varki herkes bilimin ışığından ilminden faydalanmalıdır sadece günü kurtarmalık siyasi salvolara meydan verilmemelidir lütfen herkes işin yapsın işi bilenlerinde sesine kulak verelim
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (4 yıl önce)
    Vay be Malatya da Mimarlar Odası mı varmış. Ha birde başkanı varmış adını yeni duyduk. Bu başkan bey belediye Malatyayı lime lime doğrarken neden sesiz kaldı da şimdi birden ortaya çıktı demek ki talimat almış
    0
    0
    Yanıtla
  • Hazeyn (4 yıl önce)
    Bilime güvenmeyen millet arpa boyu yol alamaz! Bırakın yıkılması gerekiyorsa bağımsız kurum ve kuruluşlarca bu yönde rapor verilmişse yıkılsın. Bir depremde altında bir vatandaş kalacak olsa bu yorumları yine yapabilecek misiniz? Tarihi ve estetik yönden bir özelliği yoksa beyin bina ne olacak bölge müdürlüğü işini yapar herkes saygı duysun.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (4 yıl önce)
    Duy mathap duyy.c6,c8,c16 çıkmış beton karotları.bilip bilmeden her işe atlamayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şu mathap da olmasa kimsenin bu olaydan haberi bile olmayacaktı kalkmış adamlara laf ediyorsunuz birde yazıklar olsun size herşey müstehak.Allahtan ihsan akın gibi adamlar varda dobra dobra herşeyi dile getirebiliyor şu memlekette
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğru kendini malatya belediye başkanı sanıyor.koyun keçi birlik başkanı.
    0
    0
    Yanıtla
  • serkan (4 yıl önce)mlx isimli kullanıcı yorumuna
    He yav herkes gibi oda uyusun senin gibileri uyandırmasın değilmi.Adam çıkmış bir konuyu tepkisini dile getiriyor.Bu malx gibi adamların keyfi kaçıyor adamı küçümsüyorlar.Senin gibilerden bin kat daha duyarlıymış adam, bin kad daha memleketini severmiş.Birilerinin ihale için, keyfi için memleketin ruhuyla oynamasına karşı çıkması senin gibilerine niye zor geliyor.Helal olsun İhsan Başkanıma.Bu tipler moralını bozmasın başkan sen gerçek bir Malatya çocuğusun.Senin duygularını anlıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (4 yıl önce)
    Muze müdürlüğünde mimar muhendismi varki inceleme yapıp rapor düzenliyor.Asil incelemeyi sivas koruma kurulu ve kültür bakanlığının teknik ebince incelenmesi gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • engin (4 yıl önce)
    yine kılıfına uydurdular istemiyoruz kardeşim tarihi eserde olmasa yıkılmasını istemiyoruz..
    0
    0
    Yanıtla