SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Battalgazi ve Yeşilyurt'ta Binalara 12 Kat Sınırı

0
Güncellendi - 2020-03-07 16:12:52
Battalgazi ve Yeşilyurt'ta Binalara 12 Kat Sınırı
A- A+ PAYLAŞ

 Battalgazi ve Yeşilyurt Belediye Meclisleri, 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 8 maddesine eklenen ‘Bina Yüksekliklerine YENÇOK serbest olarak belirlenemez’ hükmü gereği  ilçe sınırlarında yapılacak inşaat yüksekliklerini 36.50 metre (12 kat) ile sınırlandırma kararı aldı. Sanayi alanları, ibadet alanları ve tarımsal yatırımlar bu kapsamın dışında kalıyor.

BATTALGAZİ MECLİSİ..

Battalgazi Belediye Meclisi,  yaptığı ikinci oturumla Mart ayı çalışmalarını tamamladı. Belediye Başkanı Osman Güder Başkanlığında toplanan Mecliste, MORMAŞ’ın sermayesinin 1 milyon artırılması kararlaştırıldı.

Önceki gün İmar Komisyonuna havale edilen 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına, maksimum yapı yüksekliği ile alakalı plan notunun eklenmesine yönelik madde de kabul edildi.

3194 Sayılı İmar Kanunun 8. Maddesine eklenen “‘Bina yüksekliklerine YENÇOK serbest olarak belirlenemez” hükmü gereği, sanayi ve ibadet alanları ile tarımsal silolar dışında inşaatlardaki yapı yüksekliği bundan böyle 36.50 metre ile  (12 kat) sınırlandırılacak. Daha önce ‘Yükseklik serbest’ ruhsatı almış olanları söz konusu bu madde etkilemeyecek.

Battalgazi Belediye Meclisi, gelecek ayki toplantısına 1 Nisan Çarşamba günü saat 14.00’te gerçekleştirecek.

YEŞİLYURT MECLİSİ..

Yeni Malatya-Battalgazi'den sonra Yeşilyurt Belediyesi Meclisi de ilçe sınırları içerisinde yapılacak bina yükseklğini 36.50 metre (12 Kat) sınırlaması getirdi. Sınırlama Hmaks=serbest  olan bölgelerde geçerli olacak. Yeşilyurt Belediye Meclisi Başkan Mehmet Çınar Başkanlığında toplanarak gündemdeki maddeleri görüşerek karar bağladı.

Bostanbaşı Mahallesi 127 ada 5 nolu (İPAŞ arkası) parselde geçmişte yapılan imar uygulaması ile  ihdas edilen yolun mahkeme kararı doğrultusunda kaydırılması kabul edildi.

Sanayi tesisi alanında olan Cihadiye Mahallesi 275 ada 6 nolu 50 dönümlük parsele (2.OSB Arıtma tesisi civarı) Et entegre tesisi fonksiyonu verilmesi kabul edildi.

Madde görüşülürken Başkan Çınar, "Kurulacak olan entegre tesisinin çevreye olumsuz etkileri olacak mı sorusunu yöneltti. Başkanın sorusunu İmardan sorumlu başkan yardımcısı Kadircan Esen " Entegre tesisi için ÇED raporu alınmış ve bizlere de başvuruları ondan sonra oldu" ifadeleriyle yanıtladı.

Plan notlarında yer alan ve ilçe sınırları içerisinde Hmaks=serbet olan yapılaşma kuralının kaldırılarak yükseklik 36.50 metre (12 Kat) olarak standartlara bağlanması görüşüldü.

Madde üzerine söz alan CHP Grup sözcüsü Günnur Tabel, " 8-9 katlı yapılaşmış adalarda 12 kat isterse vermek zorunda kalabiliriz. O nedenle ada bazlı sınırlama getirmeliyiz" önerisinde bulundu.  Öneriyi İmar Komisyonu Başkan Ahmet Şahin " Doğrusunuz. Ama, ada bazlı sınırlamalar zaman ve araştırma isteyen bir süreç. Biz şu aşamada aldığımız kararı plan notuna işleyeceğiz. Ada bazlı çalışmalarımız sürecek" ifadeleriyle yanıtladı.

Madde, yapılan görüş görüş alış-verişinden sonra oylanarak kabul edildi.

Nisan Ayı toplantısının 07 Nisan 2020 günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra meclisin Mart Ayı çalışmaları sona erdi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTO: Battalgazi Belediye Meclisi toplantısından

FOTO: Yeşilyurt Belediye Meclisi toplantısından

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Veysel Dalkaya (4 yıl önce)
    Benim Yesilyurt belediyesi sinirlari içerisinde 280m arsam var semt olarak Asaģibaģlar da öntarafim cadde 7 kata imarli arkadaki cadde 9 kata imarli ben insaat yapmak icin basvurdum o siraya 3 kattan fazla imar vermediler ve yapmadim öylece duruyor ben bu durumda Yesilyurt belediye meclisinden rica ediyorum bu yanlis uygulamayi düzeltsinler memleketimize yatirim yapalim.Arsa esimin adina Zöhre Dalkaya adina.Almanyadan Selamlar saygilar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Dalga mı geciyorsunuz, Hani bakanlık yatay mimari diyordu,3,4 katlı olacaktı, bizler şuan çok katlı binalardan kaçmak için uğraşıyoruz. Deprem bölgesinde 12 li bina olmamalı.Muteahitleri zengin etmek ve de belediyeyi zengin etmek için halkın sağlığı yok sayilmis
    %100
    %0
    Yanıtla
  • müteahhid (4 yıl önce)
    derem sönümlryici sistemli evi 400 e 500 e alamazsınız onun için biraz sallanın dua edin şiddetli deprem olmasın 4 5 katlı evde kar olmuyor ..saygılar belediyeye teşekkürler
    0
    0
    Yanıtla
  • Fırat (4 yıl önce)
    Burası deprem bölgesi. 4 katı geçmemeli binalar. Bu büyük bir vebal.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (4 yıl önce)
    İnsanlarla dalga geçiyorlar yine müttahitler kazandı insan canının ne önemi var 12 kata karar vermişler zaten öyleydi Malatyada 40 katlı bina varda bizim mi haberimiz yok kesinlikle bu karardan dönünmeli an fazla 6 veya 7 kat olmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Ozcan (4 yıl önce)
    Kat sayısı önemli değil yeterki depreme dayanıklı yapılsın Japonya'daki teknolojiye göre yapılsın adamlar 8 hatta 10 şiddetine dayanıklı yapılar gökdelenler yapıyor aynı teknoloji uygulanırsa hiç bi sıkıntı olmaz diye düşünüyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (4 yıl önce)
    Kat kararı alacağınıza deprem sönümlendirici veya diğer sarsıntı önleyicileri koyma kararı alsaydınız belki bir faydası olurdu. tamamen keyfekeder verilmiş bir karar. depremle alakası yok. 20, 12 veya 4 kat depreme dayanıklı olmazsa katın ne önemi var. bir bilim adamı çağırıp sorar insan, bu kararı alanların kaçı bu konuda teknik olarak bilgi sahibi acaba. Ağlanacak halimize gülüyorum sadece...
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyaaa (4 yıl önce)
    Yeni Yapılan binalar zaten 12-14 kattı yapmanız gereken 5-6-7 kattır tam bir fiyasko
    0
    0
    Yanıtla
  • Tr44 (4 yıl önce)
    Rantın önüne geçemediniz deprem bölgesindeyiz Enfazla 7 kat malatyada üzeri riskli
    0
    0
    Yanıtla
  • irfan (4 yıl önce)
    altınada altı metre kolon dikin üç katlı dükkan tadından yenilmez tam deprem bölgesine uygun yapı
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    Çok katlı binalar yaparsanız, hava akımını kesersiniz. Basının belirttiğine göre, Malatya'mız hava kirliliği bakımından, Türkiye'nin en kirli üçüncü ilidir. Caddelerimiz, sokaklarımız düz değil. Hava akımı zaten olmuyor. Belediye meclisi üyeleri acaba bunları da tartıştı mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya hava kirliliği bakımından 3.ilmiş falan. İyi sallamışsın kardeş. O dediğin doğalgaz gelmeden çok önceleri idi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Konyayi görenler bilir bölgesine göre apartmanlar standart kat sayısına sahiptir ilimiz öylemi bir iki örnek vereyim Abdulkadir eriş ilkokulunun oradaki İstanbul evleri ve diğer evleri eski köy garajı yanındaki yurt binası ve diğer evleri İnönü mahallesi sağlık ocağı yanındaki evleri ve kömür tevzi alanındaki evlerin kat sayılarıni karşılaştırın yani kısacası bu ilde kişiye göre ve o anki belediyenin takdirine bağlı yanyana dört kattan onbeş kata kadar apartmanlar görüyoruz bir standart yok o günkü konjektore göre uygulamalar var bu ilin imarı yüz üzerinden sıfır alır.bostanbasi caddesi açılırken oralarda ev yoktu armut kayısı bahçeleri vardı o caddeyi birilerinin arsasindan geçsin diye aynen Fahri Kayahan gibi kıvrım kıvrım yaptılar bu arada mastinin ordan tecdeye giden caddeyi açan baskanada teşekkür ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tonguç (4 yıl önce)
    Eğer bu sınırlama gelirse daire fiyatları uçar iyice
    0
    0
    Yanıtla
  • Yılmaz (4 yıl önce)
    Meclisin %80 müteahhit olursa bu karar çok normal
    0
    0
    Yanıtla
  • M. Kadıoğlu (4 yıl önce)
    Yatay mimari deyip 4-5 katlı binalar yapmaya kalkılırsa beş altı yıl sonra memlekette bir karış toprak bulamazsınız zemin etütlerini iyi yapıp binaların temellerini Elazığ şehir ha hastanesinde kullanılan halk terimiyle yaylı bilye teknolojisi kullanılırsa isterseniz 50 kat yapın 6,8 şiddetindeki depremi 3,1 şiddetinde hissedersiniz bu ifade o hastaneyi yapan Rönesans holdingin yetkili müdürünün ifadesi önemli olan insanların nefes alacağı yeşil alanlar beslenecekleri tarım alanları bunları yok etmeyelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaylı bilye teknolojisi Japonya'da yıllardır kullanılıyor ve Japonya 9 şiddetindeki depremleri bile az hasarla atlatıyor. darısı başımıza inşAllah. Bu arada Elazığ'daki şehir hastanesini yapan Malatyalı hemşehrimiz ermen ılıcak'ın sahibi olduğu Rönesans Holding. inşAllah Malatyamıza da 30 büyük şehre söz verilen şehir hastanesi en kısa zamanda yapılır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Siyah (4 yıl önce)
    Sizin yatay mimari anlayışınız 12 kat öyle mi? Aklınızı yitirmiştir siniz. Çok yazık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mert (4 yıl önce)
    12 kat ne arkadaş daha akıllanmadınız mı DEPREM BÖLGESİ BURASI DEPREM FARKINDA OLUN ben 6. katta oturuyorum tedirgin oluyorum adamlar 12 kattan bahsediyor maksimum 4 olmalı şahsi ve insani fikrim bu!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Yatay mimariyi açıklayacak orda kaçtane encümen varki yaptıkları el kaldirip indirmek demokrat bi meclis değill
    0
    0
    Yanıtla