SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Binaların Güçlendirilmesine Mevzuat Kolaylığı Getirildi

Binaların Güçlendirilmesine Mevzuat Kolaylığı Getirildi
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ruhsat aldıkları tarihteki imar kurallarına göre inşa edilmiş yapıların güçlendirilmesinde mevzuat kolaylığı getirdi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçen günlerde Resmi Gazete'de yayınlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yaptığı düzenlemeyle güçlendirmesi mümkün olan binalardaki güçlendirme ruhsat başvurularında uyulacak esasları belirledi.

Böylece, deprem riskine karşı önlem olarak yapıların güçlendirilmesi önündeki bürokratik engeller azaltılarak mülk sahiplerine kolaylık sağlandı.

Yeni düzenlemeye göre, belediyeye, güçlendirme ruhsatı için tapu bilgileri, statik güçlendirme projesi, müteahhit ve şantiye şefi ile yapı denetimine dair belgelerle müracaat edilebilecek.

Güçlendirilmesi mümkün olan bir yapı için belediyeye güçlendirme ruhsatı başvurusu yapılırken, güçlendirme işlemi için tüm maliklerin muvafakati yerine sadece Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki hükümlere göre, maliklerin en az 5'te 4'ünün olur vermesi şartı aranacak.

Ruhsat aldıkları tarihteki imar kurallarına göre inşa edilmiş yapılar, yönetmelikte belirlenen kurallar hariç başka şart aranmaksızın yürürlükte olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nin esaslarına göre güçlendirilebilecek.

Taşıyıcı sistemde yapılacak zorunlu kesit değişiklikleri için mimari, elektrik ve mekanik projelerin yeniden tanzimi istenmeyecek. Kanal kotu, aplikasyon krokisi gibi mimari projeye esas diğer belgeler de aranmayacak.

Ayrıca, kolon ve perde gibi taşıyıcı sistemin ebatlarının büyütülmesi, parselin emsal ve taban alanı hesabına konu edilmeyecek, böylelikle imar inşaat alanı haklarında bir eksilme yaşanmayacak.

Ankara, AA

ARŞİV FOTO: 6 Şubat depremi sonrası İnönü Caddesi ve kuzeyinden…

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

33 yorum yapılmış

  • Takoz (10 ay önce)
    Bu güçlendirme isteyenleri anlamiyorum kardeşim depremden sonra 62 bin artçı deprem olmuş daire sayısı fazla olanlar itiraz etmiş ağırdan ortaya dönmüş site yonetimi guclendir me firmasıyla anlaşıp kendi dairelerinin beleşe getirmek istiyor uyanın artık 12 13 katli binalarin neresini guclendiriyorsunuz canımız ve çağa olduğunuzun canı maldan kıymetlisi. Ben derimki şapkasını önünüze koyun birdaha düşünün.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • mert van (10 ay önce)
    bir sonraki deprem de malatya da vefat sayısı 35 bin özelikle bostabaşında başımız sağolsun
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Vatan daş (10 ay önce)mert van isimli kullanıcı yorumuna
    Profösörler den profösör, mühendis ten mühendis oldunuz. Bostanbaşında, F. Kayahan da yaşayan kesmi çekemeyen, eğitimsiz, hazımsız, bir kesim vardı da içten içten gözleri değermiş buralara. Sen 10 sene daha 21 m2 konteynır da makarna pilavınını yemeye devam et, 85 m2 tokiyi bekle, ömrün yeterse de 20 senede de borcunu ödersin. Toki haşa Allah yapımı mı, birçok toki benim binamdan daha hasarlı, gittim yerinde gördüm onları da, sırf oraları devlet yaptığından çevre ve şehircilik görevlileri orta hasarı bırak az hasar bile veremediler. Boş yapma! Sağdan devam 1,2
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serdar (10 ay önce)
    "Ruhsat aldıkları tarihteki imar kurallarına göre inşa edilmiş yapılar," güçlendirme için başvuracak diye yazıda açık olarak belirtilmiş.Bir yapı şartnameye ve plana göre inşa edilmişse zaten iskan( oturma) ruhsatı verilmekte, plan ,projeye ve mevzuata aykırı yapılanlara ise ruhsat verilmemekte.Dolayisiyla geçmişte projeye aykırılık sesbiyle ruhsat verilmemiş de ve bu bina güçlendirme ruhsatı almak için basvururs , guclendirme ruhsatı verilemez, ayrıca imar kanununun 32. maddesi de bu nevi yapılara guclendirme ruhsatı verilmesine açık bir şekilde engel teşkil ediyor.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • 3191. Kanuna 2021 de geçici 21. Madde ile iskanı olmayan yapılara güçlendirme ruhsatı verileceği eklenmiştir.. hariçten gazel okumak kolay aç mevzuatı takip et gelişmeleri öyle laf yetiştir
    %67
    %33
    Yanıtla
  • GÜÇLENDİRİLEMEME (10 ay önce)
    Betonu zayıf olan yapıların güçlendirilmesi maliyet can güvenliği açısından sorun , gel gelelim evrak durumuna kesit değişikliğinden bahsetmiş mevzuat bakın güçlendirilen hemen hemen her binaya eski mevzuattan dolayı deprem perdesi eklenir , burulma momentlerini alsın , rijitliği artırsın ve çevçeveye destek olsun diye , mevzuat sadece karbon fiber ( FRP) ve taşıyıcı yapı elemanına manto için kullanılabilir , mevzuatın mevcut durum için çıkması gerekiyordu çünkü mevcut durumda projesine uymayan alan kazanan yada deprem perdesi atılması gereken binlerce bina var , bu mevzuat bu hükümlerle vatandaşın işini görmez , çünkü el dökümü olan tüm binaların betonu düşük, mimari -statik projesine uymayan ruhsatı olan fakat ruhsat ekine uymayan binlerce bina var , şahkülden kayan orta hasarlı binalar var bu kadar sorun varken sadece kesit tesirlerinin değişmesiyle ilgili çıkan mevzuat ORTA HASAR İÇİN NE KADAR ÇÖZÜM ODAKLI OLACAK ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Doğa (10 ay önce)
    3 aydır Belediye Afat gidip geliyoruz halen güçlendirme ruhsatı alamadık ne belediye çalışıyor ne afat bu şekilde malatya ayağa kalkması mümkün değil , kredi desen daha bir kişi güçlendirme kredisi alamadı malatyamız bu kadarmı sahipsiz
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Murat (10 ay önce)
    Millet aylardır bekliyordu iyi oldu su parasını Ödemiş,emlak vergisini Ödemiş iskan yok diye izin yok.Belediyelere kalsa hiç yardımcı olmuyordu Allahtan bakanlık devreye girdi şimdi ne diyecekler acaba güçlendirme ruhsatı için?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kernek (10 ay önce)
    Güzel bir gelişme olmuş oturma ruhsatı yok diye vatandaş binasını güçlendiremiyordu bununla beraber isteyen binasını güçlendirir.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Mltbgr (10 ay önce)
    Şimdi asıl soru şu Malatya’da 1500 civarı oturma ruhsatı olmayan orta hasarlı ev var bu binalardan bir çoğu güçlendirme istiyor bunlara izin var mı?Benim anladığım 5/4 çoğunluk ve bir kaç kriter dışında sorun yok gibi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cahide (10 ay önce)
    Binamız 2 kere az hasar verilyor bina sakinleri dağıldıktan sonra yarım saat sonra binadaki kiş gidip gelene zorla ağıra dönderdi dask sigortadan para alsın die ve 1600bin eski hesapta bir tirolyon 600 bin alıp elazığdan ev almış ünüversiteden yetkili mahkemeden yıkılmasın kararı çıktı fakar çoğunluk dediler şuan 32 den 24 kiş okey diyor ama sağlam binayı çoğunlukmu önemli azınlıkmı bu sistem yanlış ortalarda geziyoruz perişanız sistem yavaç ilerliyor evimiz ysptırıp oturmak istiyoruz65 yaşından sonra bizi yüzeysel bakanlarla gerçek bakanlar arasında madur edildik lütfen çoğunluğa göre karar verilsin parası olanlar rahatlar emekli olanları yaşı ilerlemiş kişiler düşünülüyor 1 sneye yaklaçtı lütfen evimizi istiyoruz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tuncay (10 ay önce)
    Her şeye kolaylık diyorlar da çevre şehircilik bakanlığı valilik çevre şehircilik müdürlüğü akp ve mhp il başkanları Malatyada ki yapı denetim firmaları kendi aralarında kartel oluşturmuş tadilat tutarının 10 katı para istiyorlar Bunu da açıkça sistemde çıkan meblağı resmi olarak kuruma yatırın geri kalanı elden verin diye beyan ediyorlar Daha önce beton firmalarının yaptığı bu haksız kazancı malsef şimdi de yapı denetim firmaları yapıyor Şimdi sorum şu ilgili kurumların bundan haberdar olmaması mümkün mü Neden halkı bu kadar ezdiriyorlar ayrıca Malatya haberin bunu gündeme getirmesini rica ediyoruz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serdar (10 ay önce)
    Özeti şu, imara aykırılık nedeniyle evvelce oturma ruhsatı alamamış olan binalara güçlendirme izni verilmeyecek.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Hiç ilgisi yok tam aksine oturma ruhsatı olmayan binalara yönelik bir yönetmelik bu güçlendirme olması için.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • İmar kanununun 32. maddesi ruhsatsız binalara güçlendirme izni verilmesine engel teşkil ediyor, okursan anlarsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Drcengizzzz (10 ay önce)Serdar isimli kullanıcı yorumuna
    Serdar sen nerenle okudun söylediğinin tam tersi yazıyor kardeşim bir daha oku istersen
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Sen yazıyı bir daha oku
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Drcengizzzz (10 ay önce)Serdar isimli kullanıcı yorumuna
    Bu kadar insan haberi yanlış anlıyor bir tek sen akıllısın öylemi ben okuduğumu anlarım senin ileri!!! yorumlarına ihtiyacım yok .
    %50
    %50
    Yanıtla
  • İmar kanununun 32. maddesini sen bir oku, bilgi sahibi ol, sonra fikrini beyan edebilirsin.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Kernekli (10 ay önce)
    Aynı kolaylığı yerinde dönüşüm için de getirecek misiniz? Siteler müşterek tapulu olduğu için yerinde dönüşüme %100 başvuru istiyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • LahmacunCu (10 ay önce)
    Rusat ve eklerine uygun olarak yapilmiş binalar güçlendirilebilinecek..Ruhsat ve eklerine AYKIRI yapılar GÜÇLENDÎRÎLEMEZ....
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Oturma ruhsatı almış olanlar hariç.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • LahmacunCu (10 ay önce)Emir isimli kullanıcı yorumuna
    Gardaş.. ister yapı kullanimi olsun veya olmasin .....Ruhsat ve eklerine aykıri yapılmişsa Yıkılır...Gūçlendiremez...mahalli idareden aksine bir hűkűm yoksa..
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Kardeşim bu yönetmeliği zaten iskanı olmayan binalar için çıkardılar izin verecek belediyeler.Yönetmeliğin hiç bir yerinde demiyor zaten ruhsat vs...5/4,proje,tapu sadece bunlar yeterli güçlendirme zaten taşıyıcı yerlerde yapılacak.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malatyalı (10 ay önce)
    Güçlendirme diye birşey olamaz, insanlar kendi elleriyle kendi mezarlarını yaptırıyor
    %47
    %53
    Yanıtla
  • niye güçlendirme diye bişey olmuyormuş bilip bilmeden yorum yapma güçlendirilen binalar az hasarlıdan bile sağlam
    %62
    %38
    Yanıtla
  • vatandaş (10 ay önce)akif isimli kullanıcı yorumuna
    tabi canım sen kendini kandır diş dolgusu gibi oyalan evler çok sağlam adam hasarlı evini hepsinden sağlam yaptı ya pes doğrusu
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Sen aileni güçlendirilen eve sokabilirsin, insanların ekseriyeti o evlere girmez, ya kiralarlar ya da satarlar.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Bilim var arkadaşlar. Kulaktan duyma boş bilgiler ile yorum yapılmaz. Bana göre de Malatya daki az hasarlı binalar orta hasarlı binalardan daha tehlikeli. Hasar tespitine gelenler bir çekiç ile binanın az hasarlı olduğunu tespit ediyor. Sadece boş bakarak. Ama orta hasarlı binalarda tüm kontrol ve testler yapıldı.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Ne bilimi acaba pardon da bizim ülkede mi bilim var biz binayı yapamıyoruz hepsi enkaz oldu çıktı güçlendirmeyi mi sağlam yapacağız boş konuşmayın arkadaşlar Elazığ depreminden sonra güçlendirilen kaç tane binanın ağır hasar aldığını bi araştırın bakalım o zaman gerçekleri öğrenirsiniz ayrıca şu bu işin uzmanlarını savunmayı bırakın ülkede hiç kimse tam donanıma sahip değil kimlerin nasıl be şekilde bu makamlara mevkilere geldiğini çok iyi biliyoruz
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Vatan daş (10 ay önce)Mert isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen, orta hasarlıların en azından analizi yapıp tedbirleri alınmış, çok daha sağlam hale gelmiş bir bina, az veya hasarsız denilenler analiz yaptırmadı esas risk onlar şimdi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ağzı olan konuşuyor güçlendirme diye bişey olmazmış afedersiniz ama siz 200 yıllık betonarme bilmini o kadar bilim adamını yok mu sayıyorsunuz tahsiliniz ne ortaokul terkmi özür dilerim siz yüksek tahsilli herbokologsunuz galiba
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Cahillik akıyor paçadan, az oku, incele..
    0
    0
    Yanıtla