SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bir An Önce Hayata Geçirilmesi Lazım"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da ticaretin kalbinin attığı ve 6 Şubat'taki depremlerde büyük yıkım yaşayan bölgelerdeki esnaf, eski günlerine dönebilmek için kalıcı iş yerlerine kavuşmak istiyor.

“Asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerde Malatya'da 20 bin civarında iş yeri yıkıldı, bazılarında ise ağır hasar oluştu.

Şehirde ticaretin kalbi olarak nitelendirilen tarihi Şire Pazarı ve çevresi, Akpınar, Bakırcılar Çarşısı, Dabakhane Mahallesi, Niyazi Mısri, Emeksiz gibi bölgeler depremlerde ağır hasar görürken, bu bölgeler adeta tanınamayacak hale geldi.

Depremlerin etkisiyle kent merkezinin en kalabalık bölgelerinde büyük boşluklar yer alırken, özellikle lokantacı esnafın bulunduğu bölgeler tamamen yıkıldı.

İş yeri yıkılan veya zarar gören lokantalar kent merkezinden biraz daha uzak noktada faaliyetini sürdürmek zorunda kaldı.

Lokantacı esnafı, depremin hemen ardından kent merkezi ve çevresinde çadır kurup faaliyetini sürdürse de yaşadıkları sorun halen devam ediyor.

- Deprem otelleri de vurdu

Öte yandan kent merkezinde faaliyet sürdüren irili ufaklı oteller de depremlerden büyük zarar gördü.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kentte depremden önce 59 konaklama tesisinde 4 bin 834 olan yatak sayısı depremden sonra 36 tesiste 3 bin 237'ye düştü.

- "Ticareti ayağa kaldırmamız gerekiyor"

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, AA muhabirine, depremde esnafının büyük zarar gördüğünü söyledi.

Kentte 20 binin esnafın iş yerinin zarar gördüğünü belirten Keskin, esnafın faaliyetini sürdürmesi için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Keskin, depremin etkilediği kentteki esnafın zor durumda olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Malatya'daki esnafın sorununu çözmek için mutlaka kalıcı iş yerlerinin bir an önce hayata geçirilmesi lazım. Sadece pilot bir bölgede değil Akpınar'dan Sıtmapınarı'na kadar özellikle Niyazi Mısri'yi de katarak yeni bir şehir yapılmalı. Kentte bir an önce kalıcı iş yerleri yapılıp esnafa teslim edilmesi gerekli. Akpınar denilen bölge, Malatya'nın kalbiydi. Vatandaşların tüm alışverişini yaptığı, 6-7 bin esnafın bulunduğu bir alandı. Esnaf ve sanatkarın olmadığı zaman o şehir kördür, karanlıktır. Önemli olan esnafı, ticareti ayağa kaldırmaktır. Konut yapmak, barınma ihtiyacını gidermek elbette önemli ancak bence ticaret her şeyden önemli. O nedenle ticareti ayağa kaldırmamız gerekiyor. Malatya'ya yeni bir şehir kurulması lazım, eğer bunu başarırsak Malatya'yı toparlarız. Esnafı ayağa kaldırırsak Malatya'yı da ayağa kaldırırız."

Keskin, esnafı tekrar ayağa kaldırılabilmek ve "can suyu" olabilmek için ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğini belirterek, esnaftan 1 yıl boyunca doğal gazdan elektriğe vergiden su borcuna kadar alınmamasını, borcunun ötelenmesini değil tamamen silinmesini talep ettiklerini kaydetti.

- "Çadır kurup insanlara yemek yediremeyiz"

Kentte esnafın yoğunlukta bulunduğu alanların yerle bir olduğunu hatırlatan Keskin, şöyle devam etti:

"Akpınar'da çok fazla lokanta ve yöresel yemekler yapan yer vardı, orası açık bir alışveriş merkeziydi ama depremden sonra orası yerle bir oldu. Lokanta konusunda ilk zamanlarda biraz sıkıntı çektik ama orada çadır kurup insanlara yemek yediremeyiz. İlerleyen günlerde yeni iş yerleri için kazılar, inşaatlar başlayacak. Şu an özellikle Malatya'nın biraz daha dışında güzel restoranlarımız var ama şehrin göbeğinde lokanta açmak, vatandaşa hizmet etmem mümkün değil."

Keskin, hükümetin esnafa desteğini artırması gerektiğini anlatarak, "Malatya merkezinde 20 bin iş yeri yerle bir oldu. Esnaf için bir an önce kalıcı iş yerleri yapılması lazım. Ticareti ayağa kaldırmazsak Malatya'yı ayağa kaldırmamız mümkün değil bu herkesin bilmesi lazım." dedi.

- "800 üyemizin 270'inin iş yeri yıkıldı"

Malatya Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Murat Keskin ise çok zorlu bir süreçten geçtiklerini dile getirdi.

Kent merkezindeki üyelerinin çoğunun iş yerinin yıkıldığını ya da ağır hasar gördüğünü dile getiren Keskin, "Depremlerde 800 üyemizin 270'inin iş yeri yıkıldı. Şu an orta veya az hasarlı iş yerleri ise çalışılamayacak durumda. Esnaf için kalıcı iş yerleri yapılmasını bekliyoruz." dedi.

Keskin, büyük yıkımın yaşandığı kent merkezindeki esnaf arkadaşlarından faaliyetini devam ettirenlerin merkezin dışına çıkmak zorunda kaldığını, bunun da vatandaşları mağdur ettiğini anlatarak, sorunlarının kısa sürece çözülmesini umut ettiklerini sözlerine ekledi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Ali (1 yıl önce)
    İşhanlarının içerisinde yer alan -1 -2 kotundaki havuzlu doğal olarak kendiliğinden akan suyuyla Malatya'ya özgü havuzlu işhanları unutulmamalıdır yazları sıcak havalarda buz gibi oturmaya emsalsiz yerlerdi. Unutlup hayallarde kalacak galiba. Bunları sadece Malatyalı olan bilir ve anlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • ABUZER (1 yıl önce)
    ABD Hiroşimaya 1945 yılında attığı atom bombasıyla 140 bin insanın yaşamını kaybetmesine neden olurken Japonlar çocuklarını eğitim süresi başlarken öncelikle bu bölgeleri gösterip vatan devlet millet sevgisini aşılıyorlar.5-6 şubatta Malatyada büyük bir yıkıma neden olan asrın felaketinde şehir merkezinde tabiri caizse taş üstüne taş bırakmazken milyonların umutları hayalleri enkaza döndü.şehrin orta yerinde daha önce 2020 Elazığ depreminde yara alan ve 5 şubat depreminde enkaza dönen Hacı yusuf Taş cami ulu cami yada diğer adıyla TEZE cami enkazıyla birlikte bırakılmalı etrafı çevrilip korumaya alınmalı gelecek nesillere bu haliyle aktarılırsa şehirleşme ve kentsel dönüşümün önemi daha iyi kavranır düşüncesindeyim
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Fani Gani (1 yıl önce)ABUZER isimli kullanıcı yorumuna
    Abuzer kardeşim onlar Japon..Onların işleri bizimkine benzemez.Japonyada 9 şiddetinde deprem olur,ancak 5 yada 6 kişi ölür. Japonlar asla bir binaya önce ağır hasarlı,sonra orta hasarlı raporu vermez,veremez.Hatırlıyorum Tokyo da su işlerinden sorumlu bir japon mühendisi büyük Tokyo depreminde bozulan su tesisatları için sağlam yapsaydık böyle olmazdı diyerek harakiri yapmıştı.Aklımda kalan Bir başka japon mühendis ülkemizde 2015 de izmir körfez geçişi köprüsünde kopan halat için 'olayın tek sorumlusu benim' diyerek intihar eder.Biz kimsenin intihar etmesinin de istemiyoruz.Açık İhmali olan (Kullanılan malzemede yapım kusurlarında ,denetimde,ruhsatlandırmada)Mualesef bizim de ihmalimiz var diyen birini duydunmu?gördünmü?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah Atmaca (1 yıl önce)ABUZER isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya'nın simgesi olan Yeni Camii bu haliyle bırakılamaz, zemini sağlamlaştırılarak aslına uygun restore edilmesi gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mlt44 (1 yıl önce)
    Bakırcıların hemen yapılması lazım, çadırda kalanlar için acil ihtiyaç
    %34
    %66
    Yanıtla