SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Malatya Lezzeti 'Gerelli Kebabı'

0
Güncellendi - 2018-09-17 05:20:40
Bir Malatya Lezzeti 'Gerelli Kebabı'
A- A+ PAYLAŞ

Bonfile veya kuzu etinin yanı sıra patlıcan, domates ve biber kullanılarak yapılan ve Osmanlı'nın son dönemlerinden bu yana tüketilen Geleli (Gerelli) kebabı, Malatya'nın çok bilinmeyen ancak iştah kabartan lezzetleri arasında yer alıyor.

Yörede yetiştirilen büyük ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen bonfile veya kuzu etinin, patlıcan, domates ve biberle harmanlanmasıyla hazırlanan Geleli kebabı, yöre insanı ve ziyaretçilerin beğenisini topluyor.

Geleli kebabı hazırlanırken bir gün önceden dinlendirilen bonfile veya kuzu eti, parçalar halinde kesildikten sonra şişlere takılarak mangalda az pişiriliyor. Ayrı bir şişe takılarak közlenen patlıcanlar ise doğranarak kebap tabağının tabanına yayılıyor.

Daha sonra tereyağında kavrulan biberin üzerine mangaldan çıkarılan et ve domates eklenerek kısa bir süre daha kısık ateşte pişirildikten sonra patlıcanla buluşturuluyor.

Ardından fırına sürülen Geleli kebabı, burada da bir süre pişirildikten sonra üzerine eritilen tereyağı ilave edilerek servis ediliyor.

Kentte 1942'den bu yana hizmet veren restoranın sahiplerinden Zeki Saygı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'nın zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu belirterek, Geleli kebabının da bu yemekler arasında önemli bir konumda yer aldığını söyledi.

Geleli kebabının tarihinin çok eskilere dayandığını anlatan Saygı, dedesinin de çok eskiden bu yemeği yaptığını ifade etti.

Saygı, kebabın etinin mutlaka çeşitli soslarla terbiye edilmesi ve birgün dinlendirilmiş olması gerektiğini dile getirerek, kebabı tadanların yemeğe hayran kaldığını kaydetti.

Kebabın genelde bilenler tarafından tercih edildiğini aktaran Saygı, "Geleli kebabı zahmetli ancak çok lezzetli bir yemek. Bu kebap Malatya'nın en lezzetli yemekleri arasında yer alıyor. Menümüzün en favori yemeklerinden biri Geleli kebabıdır. Geleli kebabı Malatya mutfağının olmazsa olması hatta baş tacıdır." diye konuştu.

- "Osmanlı'dan günümüze gelen çok lezzetli yemek"

Yöresel yemekler üzerine araştırmalar yapan Malatya Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Halil Kılıç ise Malatyamutfağından çok güzel ve değişik lezzetlerin çıktığını söyledi.

Yaklaşık 30 yıldır Malatya mutfağını tanıtmak için çalışmalar yürüttüğünü belirten Kılıç, kentte 2013'te Valilikçe Malatyayemek ve sofra kültürünü anlatan bir proje yürüttüklerini ve bunu kitapta bir araya getirdiklerini ifade etti.

Hazırladıkları yemek kitabında 250 tarifin bulunduğu dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:

"Geleli kebabı, 150 yıllık geçmişe dayanmaktadır. Geleli kebabı Osmanlı'dan günümüze gelen çok lezzetli, içerisine konulan malzemeler, hazırlama, pişirme tekniğiyle çok leziz Malatya'ya özgü bir fırın yemeğimizdir. 1970'li yıllara kadar birçok restoranda, lokantada bu kebap yer alırken 1970'li yıllardan sonra bir dönem ustaların bu işi bırakmasıyla bu yemek biraz unutuldu gibi ama özellikle bazı işletmelerin çabalarıyla da bu yemek tekrar sofralarda yerini almaktadır."

Kılıç, kebabın ismini, eskiden kent sınırları içerisinde yer alan bir köyde daha çok yapıldığı için oradan aldığını sözlerine ekledi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Yiğit (6 yıl önce)
    Bu yemeğin adı gerelli kebabı değil "Geleli Kebabı" Yerel basın olarak siz yanlış yazdıktan sonra bilinse ne olur bilinmese ne olur
    0
    0
    Yanıtla
  • hlk (6 yıl önce)
    Malatyada nerede yiyebiliriz acab bilen varmiii
    0
    0
    Yanıtla
  • Akpınar'da Hacı Baba Lokantası'nda
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZMÜŞ (6 yıl önce)
    H, İbrahim bey ,emeğinize sağlık, Gerçekten Malatyamıza çok büyük hizmetler yapıyorsunuz, Rabbim size sağlıklı uzun ömürler versin, Allahına gurban.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet çevik (6 yıl önce)
    1970 lerde eski kasap pazarına yakın yerde ĺezzey lokantası vardı patlıcanı közler tabağa tüm koyar diyer işlemleri yukarda tarif edilen gibi yaparlardi ama o kadar lezzetli bir yemekti sizin tarifiniz o yemekmidir siz patlıcanı doğruyorsunu bu yemek o yemekmidir..kendim amatörce çok yemeği yaparım ama bu yemeği tam olarak yapamadım.
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZMÜŞ (6 yıl önce)Mehmet çevik isimli kullanıcı yorumuna
    Mehmet bey söyledikleriniz çok doğru,Bugünkü yapılan dediğiniz gibi patlıcanlar doğranıyor, Bencede tüm olarak bakır sahanının altına ,Közlenmiş patlıcan olmalı .
    0
    0
    Yanıtla
  • O lezzet lokantası nda yapılan domatesli kebabti bu farklı
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet çevik (4 yıl önce)Berk isimli kullanıcı yorumuna
    evet ama o etin lezetini bir türlü yapamadım lezet lokantasindaki huseyin abinin yeriydi bu geleli o geleli (TOMATESLİ)Ye.meğin tadıni unutamadım ve bulamadım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sami (6 yıl önce)
    Helal olsun İbrahim beye. Malatya ve Malatya mutfağının tanıtımı için yıllarca emek verdi, veriyor. Değme vekillere taş çıkarır. Helal olsun helal
    0
    0
    Yanıtla