SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Birçok Firmanın Kepenk Kapatması Kaçınılmaz Olacak"

A- A+ PAYLAŞ

Deprem bölgesindeki 4 il ile 2 ilçede uygulanmakta olan mücbir sebep hali uygulamasıyla ilgili son uzatma süresinin 30 Kasım'da sona ermesi, tüm taleplere karşın sürenin yeniden uzatılmaması ve bunun yerine bireysel başvuruyla mükelleflerin bundan yararlanmaya devam edebileceklerine ilişkin düzenlemeyle yetinilmesi, büyük depremin felaketini sosyal ve ekonomik etkileriyle yaşamaya devam eden bölgede tepki yarattı. 

Konuyla ilgili değerlendirme yapan, Malatya Serbest Muhasebeci  Mali Müşavirler Odası (MSMMMO) eski başkanı, TÜRMOB eski Disiplin Kurulu Üyesi, malatyahaber.com yazarı, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, "Mücbir sebep halinin çilesi depremin yıkımını geçti. 30 Kasım 2024 Günü sona eren mücbir sebep halinin süresinin Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından yeniden değerlendirmeye alınarak depremin en çok yıkıma neden olduğu, Adıyaman Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde mücbir sebep hali kesintisiz en az 2 yıl uzatılmalıdır. Aksi takdirde bölgede ticari hayat normale dönemeyeceği gibi birçok firmanın da kepenk kapatması kaçınılmaz olacaktır." dedi.

'DEPREMZEDE ESNAFA TESLİM EDİLEN BİR İŞYERİ DAHİ YOKKEN..'
Altaş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Dün asrın felaketi diyorlardı. Bugün vatandaşa asrın çilesini çektiriyorlar. Mücbir sebep halinin çilesi depremin yıkımını geçti. Resmi rakamlara göre 51 bin insanımızın hayatını kaybettiği deprem bölgesinde ve özelliklede depremin en çok etkilediği Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde yaklaşık 1 milyon bağımsız birim ve en az 100 bin iş yerinin yıkıldığı. Malatya da depremin üzerinden 22 ay geçmesine vergi mükellefi depremzede bir esnafa teslim edilen bir tane bile iş yeri yokken, bu şartlar altında ticari hayat normale dönmeden mücbir sebep halinin sona erdirilmesi anlaşılır bir durum değildir.  

Mücbir sebep süresinin 30 Kasım 2024 tarihinde sona erecek olması nedeniyle bu konunun Türkiye genelinde gündeme getirilmesi ve uzatılması konusunda talepte bulunulması önem arz ederken TÜRMOB dışında Türkiye’nin en büyük ve güçlü sivil toplum kuruluşları olan TOBB ,TESK, Barolar Birliği, TMMOB gibi meslek kuruluşlarının konu ile ilgili iktidar nezdinde hiçbir girişimde bulunmaması özellikle bölgede yaşayan ve bu kuruluşların üyeleri adına sorgulanması gerekir.” diye konuştu.

"KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM.."
Altaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Geçtiğimiz aylarda mücbir sebep halinin 3’er aylık dönemler halinde uzatılmasını bayram edercesine yerelde siyasilere teşekkür seansları ile karşılayanların 30 Kasım 2024 tarihinde sona eren ve uzatılmayacağı anlaşılan mücbir sebep süresi ile ilgili söz söylemeye hakları olmadığı gibi bir öz eleştiri yapmaları gerekmez mi? Bugün gelinen noktada yaşanan sürecin sorumlusu öncelikli olarak Malatya'da iş dünyası ve özelliklede iktidar mensubu siyasilerdir. Malatya yerelinde fiziki durum; kürsüde anlatıldığı gibi değildir. Artçı depremler dinmeksizin devam etmektedir. Bu olumsuz şartlar altında bile Malatya'da yaşam mücadelesine devam etmek isteyen vatandaş için mücbir sebep halinin sadaka verir gibi taksit taksit uzatılması sonrasında bıçak gibi kesilip atılması sona erdirilmesi kabul edilemez bir durumdur.”

'KESİNTİSİZ EN AZ 2 YIL UZATILMALI.. AKSİ TAKDİRDE BİRÇOK FİRMA KEPENK KAPATIR'
Altaş önemli değerlendirmeler içeren açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Bizler depremde yaşanan yıkım sonrasında mücbir sebep hali ilan edilen yerlerin yeniden normale dönmesi için devletten müjde ve destekler beklerken; Hazine ve Maliye Bakanı Sayın  Mehmet Şimşek’in ‘Bugünkü fiyatlar ile son iki yılda deprem için yaklaşık 2,6 trilyon lira harcadık. Deprem yaralarını sarmak için bütçe imkanlarını seferber etmeye devam edeceğiz.’ şeklinde bir ifade kullanması bizleri üzdüğü kadar bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Çünkü maliye politikasının sağlıklı işlemesi için belirli dönemlerde devletin elini taşın altına koyması gerekir. Devlet vergi aldığı, vergiyi ötelediği gibi yeri geldiğinde de vergi almaktan da vazgeçmelidir. Asrın depremi diye adlandırılan bu süreçte sorunlarını aşamayan vatandaşlar için konu borçların yeniden yapılandırmasından çok devletin bu borçlardan ne kadar feragat edeceği şeklinde bir beklentiye dönüşmüştür.

30 Kasım 2024 Günü sona eren mücbir sebep halinin süresinin Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından yeniden değerlendirmeye alınarak depremin en çok yıkıma neden olduğu, Adıyaman Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde mücbir sebep hali kesintisiz en az 2 yıl uzatılmalıdır. Aksi takdirde bölgede ticari hayat normale dönemeyeceği gibi birçok firmanın da kepenk kapatması kaçınılmaz olacaktır.

Ayrıca; deprem bölgesinin hemen yanı başında, ülkemizin güney sınırında bulunan komşumuz Suriye’de yaşanan iç savaş ortamını da dikkate alındığında deprem bölgenin stratejik ve coğrafi konumu itibariyle de önemi artmakta aması ve fakatsız hiçbir koşulsuz desteklenmesi, özel bölge statüsünde değerlendirilmesi gerekiyor."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • 444 (10 saat önce)
    ne kadar uzamasını istiyorsunuz.. nereye kadar uzayacak?
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Akif (12 saat önce)
    Kesinlikle uzatilmali mucbir sebep.Ancak bunu gorebilecek , anlayis , gorus neredeeeee...
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Bülent (14 saat önce)
    Esnafa acırsam NAMERT olayım beter olsunlar sözüm yüzde 99 una ADAM kalan yüzde 1 in işi gücü rast gelsin
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Mahmut Kara (14 saat önce)
    Malatya ya sahip çıkan kimse yok. Yazık oluyor. Çok ciddiyetsiz bir durum var. Kabul edilir gibi değil. değil 2 yıl bu memleket bu gidişle 10 yılda da düzelmez.
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Malatya (16 saat önce)
    Esnaf kendi vatandaşını kazıkladı ve kazıklıyor. Bakın birçok örnek var. Malatyada bu kadar ama dışarda şu kadara halettim denilen. Şimdi Malatya halkına esnaf bunu yaparsa biz kimden destek göreceğiz. Adam konteynerda kira yok vergi yok ama en kazık o. Nasıl olacak bu iş. Hadi dükkanda olur vergisi olur anlarım ama kandırılan biz tüketicilerin hesabını kim soracak. Eğer bir dükkan bundan dolayı kapanacaksa kapansın en azından dürüst esnaf ayakta kalır rabbimin yardımıyla inşallah. Gerisi umrumda değil.
    %88
    %12
    Yanıtla