SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Biz Bunların Çoğalmasını İstiyoruz"

0
Güncellendi - 2016-12-07 05:59:34
A- A+ PAYLAŞ

Vali Mustafa Toprak, Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi( OSB)'nde bulunan İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM)'ni ziyaret ederek, faaliyetleri ve burada faaliyet gösteren girişimcilerle görüşerek bilgiler aldı.

Vali Toprak’ı 2.OSB İŞGEM’de Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Başkan Yardımcısı Mustafa Çekirdek, İŞGEM İcra Kurulu Başkanı Aliseydi Ünlü, 2. OSB Müdürü Vahap Erdem, KOSGEB Malatya Müdürü Murat Seki ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Ziyarette ilk olarak Malatya 2.OSB İŞGEM Müdürü Necip Cengil tarafından Vali Toprak’a brifing verildi. Müdür Cengil, “İŞGEM, 2008 yılında seçili yörelerde üç adet İŞGEM kurulması projesi kapsamında, Malatya, Kastamonu ve Tokat illerinde Avrupa Birliği ve Bilim Sanayi Bakanlığı işbirliğiyle kurulmuştur. Kuruluş faaliyetleri KOSGEB’in gözetiminde tamamlanmış ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ile Malatya 2.Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünün ortak olduğu İŞGEM işletici kuruluşa devredilmiş bir kuruluştur.

2.OSB İŞGEM’in yüzde 95 ortaklık payı Malatya Ticaret ve Sanayi Odasına, yüzde 5 ortaklık payı da 2.Organize Bölge Sanayi Müdürlüğüne aittir. 2.OSB İŞGEM kâr amacı olmayan bir hizmet kuruluşudur. Faaliyetleriyle elde ettiği geliri, yine İŞGEM bünyesinde girişimcilere daha iyi hizmet götürebilmek için kullanmaktadır.

2.OSB İŞGEM 1 Ocak 2015 tarihinde 2.OSB’de bulunan yerinde faaliyete başladı. İŞGEM bünyesinde yaklaşık 3500 metre kare kiralanabilir alanda, 38 işlik, 10 depo ve 1 adet kafeterya bulunmaktadır. Aralık 2016 itibariyle yüzde 90 doluluk oranına ulaşmış olan İŞGEM’de 34 işlikte 28 girişimci üretim ve hizmet kalemlerinde faaliyet yürütmektedir. Boş işlikler için yapılan başvurular değerlendirilmektedir.

2.OSB İŞGEM’de yer alabilmek için, girişimci sertifikasına ihtiyaç olmaksızın başvurular yapılmakta ve proje onaylandığında girişimciler KOSGEB’in 50 bin Türk lirasına kadar hibe,100 bin Türk lirasına kadar faizsiz kredi desteğinden faydalanma imkânına kavuşmaktadır. Ayrıca bu firmalarımızın iş planları İŞGEM tarafından ücretsiz yapılmakta, firmalarımız İŞGEM’in ücretsiz danışmanlık hizmetinden de yararlanmaktadır.

İŞGEM’e başvuran bir girişimciye uygun şartlarda yer kiralanmakta, KOSGEB destekleriyle bu girişimcilerimiz kira desteklerinden iki yıl boyunca erkeklerde yüzde 70, kadın girişimcilerde yüzde 90 oranında geri ödeme ile istifade etmektedir. İŞGEM’e başvurularda gıdadan, makineye 28 farklı girişimcinin başvurusu kabul edilmiş ve bu girişimcilerimizin KOSGEB desteği başvuruları yapılmış olup girişimcilerimizin çoğu bu destek kalemlerinden faydalanmaya başlamışlardır.

Girişimciler süreli olarak İŞGEM hizmetlerinden faydalanmaktadır. Buna göre girişimcilerimiz İŞGEM’de 3 yıl kalabilmekte, gerekli hallerde bu süre 5 yıla çıkabilmektedir. Bu süre sonunda, ayakta kalmayı başaran, iş hacmini geliştiren girişimcilerimiz mezun edilecek ve yerlerine yeni girişimcilerin başvurusu alınacaktır” dedi.

Başkan Erkoç da, “2008 yılında KOSGEB Müdürümüz böyle bir projenin varlığından bahsedince, biz hemen bu işi yapmak için bir fikir birliği oluşturduk. Neticede, KOSGEB Müdürü Seki ve yer tahsisi konusunda 2. Organize Sanayi Bölge Müdürü Erdem ile bu projenin ilk adımlarını attık. Malatya’yı sanayide belirli bir noktaya getirmek istiyorsak, sanayici yetiştirecek KOBİ fidanlığı dediğimiz bu tür yerlere ihtiyacımız olduğunu düşündük. O günkü şartlar içerisinde Avrupa Birliği’nden 3 milyon AVRO’luk bir hibe projesi kapsamında bu projeyi gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışmalara da değinen Başkan Erkoç, İŞGEM’de doluluk oranı yüzde 90’a geldi. Şirketi kurarken de 2. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nü de dâhil ettik. Şirketin yüzde 95’i Malatya TSO’ya, yüzde 5’i de 2. OSB’nindir. İş kuran arkadaşlarımız burayı bir KOBİ fidanlığı olarak görerek daha sonra işlerini büyüterek Organize Sanayi Bölgesi’nde büyük alanlarda üretim ve yatırım yaparak Malatya ve ülkemiz ekonomisi katkı sağlayacaklardır” dedi.

Vali Toprak da, "Bu İŞGEM’in ifade ettiğimiz noktaları gerçekleştirecek şekilde konuşlanmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bu konunun ana yüklenicisi olan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza ve tüm arkadaşlarına teşekkür ediyorum.

Burada 34 tane işlik atölyesi olduğunu ifade ettiniz, bununla birlikte değişik ebatlarda on tane bodrum katında kiralanabilir alanımızın da mevcut olduğunu belirttiniz. Biz istiyoruz ki girişimcilik ruhu, müteşebbis ruhu, çalışma ve üretim azmi olan insanların elinden tutulsun ve onların ayakta duracak noktaya kadar bu gibi özel donanımlı yerlerde her türlü bilginin, eğitimin, teşvikin, katkının ve yardımın oluşturulduğu mekânlarda emekleme dönemlerini atlatsınlar.

Ayaklarının üstüne basar hale geldiği zaman da kendisine tanınan süre sınırları içerisinde daha büyük alanlara, Organize Sanayi Bölgesi gibi diğer alanlara üretim, yatırım yapmak üzere gitsinler.

1 Ocak 2015 tarihi itibariyle yani KOSGEB’den sonraki dönemde, burada bu çalışmalar başladığına göre 3-5 yıl gibi ayrımlar var. Bu noktada buradan da ülkemizin önemli üretim alanlarında firmalarımızın çıkacağına inanıyorum. Burada bir firma geçici olarak AR-GE çalışmasını yapıyor, yarına yönelikte hedefleri var. İnşallah o hedefleri çerçevesinde Organize Sanayi Bölgesi’nde kendilerine yer tahsis edilecek bir alanda işlerini üretime yönelik olarak büyütecekler. Biz bunların çoğalmasını istiyoruz. Hükümetin, bakanlıkların ve meslek örgütlerimizin amacı da budur. Daha fazla girişimciyi, yatırım, üretim ve istihdam sağlıyor hale getirebilmektir.

KOSGEB’in desteklerinin çok önemli olduğunu ifade ediyoruz. Diğer illerdeki İŞGEM’lere göre Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın burada bu işi üstlenmesinin artı avantajı var ve ilimizde İŞGEM’inde bu sayede daha iyi bir nokta da olması bizleri mutlu etmiştir. Bizler, onları daha fazla işlerine konsantre edecek noktalarda katkımızı sunarsak buradan bir değil, birkaç değil belki de burada faaliyet gösteren ister bayan, ister erkek olsun girişimcilerimizin yarısından fazlasını geleceğin iş dünyasının neferleri olarak büyük üretim alanlarına göndereceğimizi düşünüyorum.

Kısa süre içerisinde 1 milyon TL’lik ticaret hacmine ulaşılması, buradan yabancı ortaklı firmalarla iş yapıyor noktasına gelebilmelerinin şartlarının oluşması bu İŞGEM’i ve İŞGEM’e bel bağlayanları iyi bir noktaya getiriyor. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza, 2. Organize Sanayi Müdürümüze, KOSGEB Müdürümüze, İŞGEM İcra Kuruluna ve çalışanlarına teşekkür ediyorum" dedi ve İŞGEM içerisinde faaliyet gösteren girişimcileri de ziyaret edip faaliyetleri hakkında bilgi aldıktan sonra girişimcilere de başarılar dileyerek buradan ayrıldı.

Bülten

isgem2

isgem3

isgem4

isgem

isgem1

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız