Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye ile ABD’nin vize işlemlerini karşılıklı askıya almasına ilişkin, “Her şeyden evvel NATO içerisinde 1952'den buyana çok derin ittifakımız olan, ayrıca Ortadoğu politikalarında stratejik işbirliği düzeyinde ilişkilerimi olan bir ülkenin Türkiye'de 80 milyon halkı cezalandırmak anlamına gelen son derece anlamsız bu adımı niçin attığını anlamakta gerçekten zorlanıyoruz” dedi.
Kurtulmuş, Malatya İnönü Üniversitesi’nin 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreninde 'Milli kültürün oluşumunda medeni perspektif' konulu ilk dersi verdi.
Dünyanın son derece zor bir süreç ve dönemden geçtiğini ifade eden Kurtulmuş, gelecek dönemin dünyada hangi yeni çatışmalara, yeni kırılganlıklara gebe olduğunu tahmin etmenin bugünden kolay görünmediğini belirtti.
“BİR ASIR EVVEL TEZGAHLANAN OYUNUN İKİNCİ PERDESİ SAHNEDE”
Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşananların belki gelecek 10 yıllara salih olacak bir şekilde karışıklıklar, kırılganlıkların devam edeceğini kaydeden Kurtulmuş, “Yaşadığımız zorlukları görüyoruz. Bölge bir bölünme, parçalanma süreci içerisinde. Bir asır evvel hangi oyun tezgahlandıysa, o oyunun ikinci perdesi maalesef 90’lı yılların başından itibaren titizlikle böyle her gün işlenerek sürdürülüyor. Bölge daha fazla etnik çatışmaların, bölge daha fazla mezhebi ve kültürel çatışmaların içerisine sokulmaya çalışılıyor ve ne yazık ki bu bölgelerdeki gelişmelerde ve bu bölge insanlarının bir takım sağa sola savrulmaları da bu projeyi çok daha ciddi bir şekilde destekliyor" diye konuştu.
“MİLLİ MENFAATLER ETRAFINDA BİRLEŞMEYİ BAŞARABİLMELİYİZ”
Bölge ülkelerinin içerisinden yeniden yeni ülkelerin çıkarılması, bölge ülkelerinin içerisindeki mezhebi, etnik, kültürel çatışmaların kalıcı hale getirilmesi ve sınırların yeniden dizayn edilmesinin çok açık bir şekilde görüldüğünü kaydeden Bakan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"İşte Türkiye olarak bir taraftan kendi içimizdeki birliği, bütünlüğü sürdürürken diğer taraftan da bu bölgenin daha fazla derlenmesini ve toparlanmasını sağlayacak, bu bölgenin parçalanma projelerine karşı bölge halklarının birleşmesini esas alan perspektif ile siyasetimiz sürdürmeye gayret edeceğiz. Bunu yaparken sağdan solan bir takım saldırıların olacağını, bu anlamda Türkiye’nin ayağına bir takım çelmeler takılmasının mukadder ve muhtemel olduğunu biliyoruz. En sonuncusunu 15 Temmuz hain darbe girişiminde gördüğümüz gibi çok farklı, çok değişik şekilde girişimlerle Türkiye’nin önü tıkanmaya çalışılmaktadır. Buna karşı da hem uyanık olmak hem bir ve beraber olmak mecburiyetindeyiz ve milli menfaatlerimizi her türlü iç tartışmalarımızın ötesine koyarak, milli menfaatler etrafında birleşmesini başarabilmeliyiz."
“SON DERECE ANLAMSIZ”
Bakan Kurtulmuş, , Türkiye ile ABD’nin vize işlemlerini karşılıklı askıya almasına ilişkin ise “Bu çerçevede son günlerde karşılaştığımız bir çok olayın yanında özellikle Amerika Birleşik Devletlerinin vize uygulaması meselesi ise önümüze yeni bir zorluk olarak çıkmaktadır. Her şeyden evvel NATO içerisinde 1952’den buyana çok derin ittifakımız olan, ayrıca Ortadoğu politikalarında stratejik işbirliği düzeyinde ilişkilerimiz olan bir ülkenin Türkiye’de 80 milyon halkı cezalandırmak anlamına gelen son derece anlamsız bu adımı niçin attığını gerçekten anlamakta zorlanıyoruz. Ama öyle görünüyor ki Astana sürecinden itibaren Türkiye’nin özellikle Suriye sorunun çözülmesinde, yeni inisiyatifler geliştirmesinden rahatsızlık duyduğu anlaşılıyor. Ayrıca 15 Temmuz’dan bu yana, ondan öncesi de var tabi, ama 15 Temmuz’dan bu yana yüksek sesle her platformda bu müttefik ülkeye karşı dile getirdiğimiz ‘Bu darbe teşebbüsünün ele başını Türkiye’ye iade edin’ taleplerinin karşısında, bırakın iade etme konusunda adım atmayı halen bu şahsı orada saklamayı müttefikliğe nasıl sığdırdıklarını anlamakta zorluk çekiyoruz. Bütün bu gelişmeler sonucunda bir soruşturma kapsamında Amerika Birleşik Devletlerinin İstanbul Başkonsolosluğunda çalışan kişilerin, öyle anlaşılıyor ki soruşturma kapsamında muallak bir şekilde yaklaşılması, soruşturma kapsamında gözaltına alınmaları her halde Amerika Birleşik Devletleri yetkililerini rahatsız etmiş görünüyor. Bunu anlaşabilir, kabul edilebilir, dostluk ve müttefiklik ilişkilerine sığdırabilir bir durum değildir. Bu vesileyle şunu çok açık bir şekilde ifade etmek isteriz ki; Türkiye olarak bir taraftan bize karşı yapılan hususlarda mütekabiliyet esaslarına göre bizde gerekli adımları atarız. Ancak amacımız suhuletle ve sakin bir şekilde bu sürecin geçirilerek Amerika Birleşik Devletleri yöneticilerinin, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin yapılan bu yanlış uygulamadan biran önce vaz geçilmesini sağlamak ve ilişkilerin yeniden bu durumdan hasar almadan eski seviyesine dönmesini temin etmektir. Bu vesileyle Türkiye olarak yapılan bu yanlışlığı kabul etmediğimizi ifade ediyor, meselenin suhuletle ve gerçekten kolay bir şekilde aşılabilmesini ümit ediyoruz. Bunun içinde görüşme kanallarımızın diplomatik usuller çerçevesinde devam edeceğini de ifade etmek istiyoruz. Bu ve benzeri bir takım olaylarla önümüzdeki yıllarda karşılaşmamız mümkündür. Bölgenin bu kadar büyük sıkıntıları olduğu bir dönemde Türkiye’nin de belli problemlerle karşılaşması olağandır, ancak ifade ettiğim gibi bunların hepsine karşı milli birlik duygusu içerisinde beraber olacağız ve gerekli cevapları vererek İnşallah Türkiye’nin yoluna devam etmesini sağlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.
“TÜRKİYE İKİ ALANDA BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ VERİYORUZ”
Bakan Kurtulmuş, dünyada yaşanan bugünkü gelişmelerin uluslararası ölçekte bir büyük medeniyet krizinin yansımaları olduğunu ifade ederek, “Son iki asırdır özellikle Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyayı etkisi altında bırakan, iki asırdır bütün dünyadaki medeniyet, kültür, ilim hayatını da ciddi şekilde içine alan bir medeniyet kırılması ya da medeniyet kriziyle karşı karşıyayız. Aslında Türkiye olarak da biz iki asırdır iki alanda bir bağımsızlık mücadelesi veriyoruz. Bunlardan birisi milli kültürel bağımsızlık alanındaki mücadelelerimiz. Bir diğeri ise Türkiye’nin ekonomi ve özellikle teknoloji alanında verdiği bağımsızlık mücadelesidir” diye konuştu.
“İSMET İNÖNÜ VE TURGUT ÖZAL’I RAHMETLE ANIYORUM”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise yeni akademik yılın Türkiye'ye Malatya'ya hayırlar getirmesini temenni etti.
Bugüne kadar üniversiteye hizmet eden ve ahirete giden tüm akademisyenlere çalışanlara rahmet dileyen Tüfenkci, "Umarım 2017-2018 eğitim yılı başarılarla dolu olarak geçer ve hem şehrimize yapacağımız hem de ülkemize yapacağınız katkılarla siz geleceğin inşası noktasında adımlarımızı emin adımlarla atmış olursunuz. Üniversiteye ismi verilen merhum İsmet İnönü’yü rahmetle anıyorum. Tıp fakültemiz ve üniversitemize de büyük katkısı olan hemşerimiz rahmetli Turgut Özal’ı da rahmetle anıyorum” dedi.
“EĞİTİMDE KAT ETTİĞİMİZ YOL TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise İnönü üniversitesinin Türkiye'nin en eski üniversiteleri arasında bulunduğunu belirterek, İnönü Üniversitesi’nde çok önemli isimlerin yetiştiğini söyledi.
Çalık, iktidarları sürecince milli savunmadan sonra en büyük payı eğitime ayırdıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Eğitimde kat ettiğimiz yol Türkiye için çok önemli. Anaokulundan üniversiteye kadar okullaşmadaki oranlarımız her geçen gün arttı. 2002'de üniversitelere aktarılan kaynağımız 3 milyar liraydı, şu an ise 37 milyar liraya çıktı. Üniversite sayımızı 76'dan 181'e çıkardık. 2002'de 45 lira olan burslar ve krediler şu anda 425 liraya çıkmış vaziyette. Eğitme verdiğimiz önem sadece rakamlarla değil her alanda atmış olduğumuz adım da en önemli vesile. Kuran'ın ilk emri oku ve biz de okumayı kendimize ilk hedef olarak, bilimi, ilmi ilk hedef olarak aldık. Okuyarak Türkiye'mizi ilerletmek muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak istiyoruz. İstiklal Marşımızın ilk kelimesi korkma ile karşımızda duran tüm terör örgütleriyle PKK, DEAŞ, PYD, FETÖ ile sonuna kadar mücadele edeceğiz. 15 Temmuz gecesindeki korkmayan milletimiz gibi bundan sonra da bir eğitim ordusuyla Türkiye korkmadan yoluna devam edecek. Liderimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğiyle korkmadan Türkiye dünya devleti, dünya lideri olmaya devam edecek."
“İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ, MALATYA VE BÖLGEYE BÜYÜK KATKILAR SAĞLIYOR”
Malatya Vali Vekili Mehmet Ali Aytaç da yeni akademik yılın üniversite yöneticilerini, akademisyenlere ve öğrencilere hayırlı olmasını diledi.
Aytaç, İnönü Üniversitesi’nin Malatya’ya ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişmesine katkı sağladığını ifade ederek, “Ülkemizin saygın ve köklü üniversiteleri arasında yer alan İnönü Üniversitesi, 1975 yılından bugüne hızla gelişmekte ve ülkemizin sayılı üniversiteli arasında yerini almış bulunmaktadır. Bu yükselişinden ve saygın bir yerde bulunmasından dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Üniversitemiz kendi değerlerini özümseyen, evrensel değerlere açık, nitelikli bireyler yetiştirmek, yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırmalar, sanatsal faaliyetler ve sağlık hizmetleri aracılığıyla bölgesine ve şehrimize çok büyük katkılar sağlamaktadır” diye konuştu.
“HEDEFİMİZ İLK 10 ÜNİVERSİTE ARASINA GİRMEK”
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise üniversitelerin ülkenin en önemli kurumlarından olduğunu belirterek, üniversitelerinin kurulduğu günden buyana ortaya koyduğu performansla bilime ve eğitimi önemli katkılar sağladığını belirtti.
Kızılay, URAP verilerine göre Türkiye’deki üniversiteler arasında, 2015-2016 akademik yılında 51, 2016-2017 akademik yılında 40, 2017-2018 akademik yılında 29’ncu, devlet üniversiteleri arasında ise 25’nci sırada yer aldıklarını kaydederek, hedeflerinin Türkiye'nin ilk 10 üniversitesi arasına girmek olduğunu söyledi.
Kızılay, İnönü Üniversitesi bünyesinde 16 fakülte, 3 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 5 enstitü, 1 teknokent, 23 araştırma ve uygulama merkezi ile 11 yerleşke olduğunu da ifade etti.
42’NCİ AKADEMİK YILI AÇILIŞINA YOĞUN KATILIM OLDU
İnönü Üniversitesi’nin 42. Akademik Yılı açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Vali Vekili Mehmet Ali Aytaç, AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, AKP Malatya Milletvekilleri Mustafa Şahin ve Nurettin Yaşar, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, STK temsilcileri, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Öğrencilerin, akademik açılışın yapılacağı Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezine yoğun bir aramadan sonra alındığı görüldü.
Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com