İl Genel Meclisi (İGM)'nin 2011 yılı ilk toplantısı yapıldı. Naci Şavata başkanlığındaki toplantıda, Beylerderesi üzerine kurulması istenilen barajın temenni kararının alınması sırasında, CHPli üyeler ile AKPli üyeler seslerini yükseltince Şavata olaya müdahale etti.
Yeni yılın ilk meclis toplantısı, Özel İdare Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. İlk toplantıya misafir olarak, Battalgazi Ziraat Meslek Yüksekokulu Yerel Yönetimler 2. sınıf öğrencileri katıldı. Toplantı da CHPli üye Mustafa Mengüç, gelen raporlara itiraz etti.
BARAJ KURMAK DPTNİN İŞİDİR
İGMnin 2010 yılı Kasım ayı toplantısında gündeme gelen Beylerderesi üzerine baraj kurulması konusunda hazırlanan rapor meclis ilk toplantısında üyelere okundu.
Plan ve Bütçe, Tarım ve Hayvancılık, İmar ve Bayındırlık Komisyonlarının hazırladığı raporda, Sulama barajının kurulmasıyla Dilekte 9 bin 562 dekar alan, Şahnahanda 5 bin 456 dekar alan, Topraktepede 355 dekar alan, Bindalda 15 bin 872 dekar alan, Suluköyde bin 423 dekar alan, Sütlüce 9 bin 103 dekar alan, Küllümağara 2 bin 90 dekar alan, Hatunsuyu 8 bin 373 dekar alan, Hasırcılarda 5 bin 106 dekar alan, Alişarda 8 bin 831 dekar alan, Kemerköprüde 3 bin 799 dekar alan, Toygarda 3 bin 168 dekar alan, Boranda 2 bin399 dekar alan, Kadıçayırında 2 bin 751 dekar alan, Çolakoğlunda 15 bin 740 dekar alan, Adagörende 2 bin 862 dekar alan olmak üzere toplam 96 bin 863 dekar alanın sulama suyu sorunu çözülerek sondaj ve yer altı suları önlenmiş olacaktır denildi.
Raporun okunmasının ardından CHPli üye Mustafa Mengüç söz alarak, baraj yapım işlerinin Devlet Planlama Teşkilatının işi olduğunu belirterek, Bu işin yapılamayacağını baştan beri tüm arkadaşlar biliyorlardı. Barajları yapmak Devlet Planlama Teşkilatlarının işleridir. Böyle çıkıpta baraj yapacağız denmesi güzel değildir. Bunu siyaset için yapıyorsanız doğru değildir. Özel idare baraj yapamaz, gölet bile yapmakta zorlanıyor. Böyle bir karar alınacaksa ilin milletvekilleri var onlara söylensin onlar gereğini yapsınlar şeklinde konuştu.
ŞAVATA; YETKİ OLSUN, OLMASIN BUNLARI KONUŞALIM
Rapor hakkında yapılan görüşmeler sonrasında konuya açıklık getiren başkan Naci Şavata: Biz yereldeki en büyük parlamenter toplumuz. 780 bin kişiyi temsil eden, yeri geldiğinde karar veren, yeri geldiğinde tavsiye kararı alan halk adına hareket eden seçilmiş bir demokratik toplumuz. Bizim yetkimiz olur veya olmaz. Biz kararımızı alırız. Ben DSİ ile görüştüm buranın bir barajı kaldıramayacağı, ancak arka arkaya 4-5 göletle hem sulamaya katkı sağlanacağını hem de güzel bir görünüm olacağını, yapılabileceğini bana söylediler. Biz bu kararı DSİye yollayacağız. Onlar değerlendirirlerse kararı baraj değil de gölete çevirirler. Bu nedenle yetkimiz olsun yada olmasın biz bu konuları muhalefet ve iktidar olarak dile getirelim. Biz milleti temsil ediyoruz. Geçmiş alışkanlıkları geride bırakalım. İsterse başka şeyler yapsınlar.yetkiniz yok dediler ama bakın isim değişikliği yapıldı ifadelerine yer verdi.
Yapılan oylama sonrasında hazırlanan raporun AKPli üyelerin oyları ile DSİye tavsiye mektubu olarak gönderilmesine karar verildi.
SULAMA BİRLİKLERİNE YARDIMCI OLUNSUN
Meclis gündeminde sulama birliklerine parasal anlamda yardımcı olunması konusu görüşüldü. Meclisin geçen seneki Kasım ayı toplantısında meclis üyeleri Ömer Altuntaş, Vehbi Öz, Fikret kabadayı. Bayram Özbay, Mehmet Şireci, Derviş Demirkol ve Mehmet Boyrazın meclis divanına sunduğu Akçadağ Sulama Birliğine kanal onarımı için 500 bin TL ödenek ayrılması ile ilgili rapor üzerinde konuşan AKPli üyeler, Söz konusu içme ve sulama tesislerinin birliklere devir edilmesinde yapılan sözleşmede tesislerin her türlü gelir, gider ve arızaların birlikler tarafından karşılanacağını taahhüt edildiğinden, birlikler tarafından talep edilen ödeneklerin uygun olmayacağına karar verilmiştir kararını üyeler duyurdu.
Rapor ile ilgili görüşlerini belirten Mustafa Mengüç, Elbette bütçemiz imkanları dahilinde bu işi biz de yapabilirdik. Bütçesini aşan işlerde ise İl Genel Meclisinin çözüm getirmesi gerekiyor. İmkanlarımız dahilinde yardımcı olalım. Az da olsa katkımız olsun dedi.
AKPli üyeler bu sözlü önerge üzerine, bu kararın alınmasının ardından tüm sulama birliklerinin de para isteyeceğini belirterek, böyle bir emsal teşkil edecek kararın alınmamasını söylediler.
Yapılan konuşmaların ardından, Akçadağ Sulama Birliğine 500 bin TL yardım yapılması muhalefet üyelerinin ret, AKPli üyelerin ise evet oyları ile kabul edildi.
DİĞER MADDELER
Meclis gündeminde görüşülen bir diğer konu ise Yazıhan Epreme köyü Kanlıdere mezrasına ulaşımı daha kısa mesafeden sağlamak amacı ile yolun köy yolları ağına alınması konusu idi. Bu konu ile ilgili olarak yapılan araştırmada raporun geldiği şekli ile kabul edilmesi kararlaştırıldı.
Arguvanda alabalık yetiştirilmesi 2 adet alanın ilgili kişilere kiraya verilmesi de oy birliği ile kabul edildi.
Mecliste son olarak Battalgazi Tarım Meslek Lisesi bahçesine okulun imkanlarının yetersiz olması nedeni ile bu güne kadar sondaj kuyusu açılamadığı ve kuyunun Özel İdare kaynakları ile açılmasına karar verildi.