Evkur Yeni Malatyaspor Kulüp Başkanı ve Kulüpler Birliği Başkan Yardımcısı Adil Gevrek, gazetecilerle birlikte Altınordu Futbol Kulübü’nü ziyaret etti. Altınordu Futbol Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan ile Altınordu Futbol Kulübü İcra Kurulu Başkanı Barış Orhunbilge, kulüp hakkında bilgiler verirken, başkan Gevrek ve gazetecilere sunum yapıldı.
Göztepe-Yeni Malatyaspor karşılaşmasını takip etmek için İzmir’e giden Yeni Malatyaspor’un Başkanı Adil Gevrek ile Malatyalı spor yazarlarını, Metin Oktay Yerleşkesi’nde konuk edip organizasyon hakkında bilgilendirme yapıldı. Spor yazarları ile birlikte tesisi inceleyen, İcra Kurulu Üyesi Barış Orhunbilge’den 6 yılda yapılanlar, gelecek planları ve yapılanmamız hakkında bilgiler alan heyet, daha sonra Altınordu Futbol Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan ile bir araya geldi.
Altınordu Futbol Kulübü İcra Kurulu Başkanı Barış Orhunbilge tarafından karşılanan gazetecilere, kulüple ilgili bilgiler verildi.
Ziyarette her iki kulüp başkanı birbirlerine kulüplerinin formalarını hediye etti.
‘TÜRKİYE’NİN ALTINORDU’SU’
Tesisin kapısına yaklaştığınızda Altınordu Futbol Kulübü’nün ne kadar büyük bir iş yaptığını anlayabiliyorsunuz. O ana kadar Türkiye’de futbolcu yetiştiren en önemli kulüp olarak kafanızda yer edinen Altınordu’nun aslında iyi, başarılı bir nesil yetiştirdiğini görebiliyorsunuz.
“İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu” sloganıyla yola çıkan Altınordu Futbol Kulübü, aslında futbola nasıl yatırım yapılması gerektiğini en güzel şekliyle ortaya koyuyor. İçeriye girdiğiniz andan itibaren iyi bir yapılanma, tesisleşme, disiplin, saygı ve sevgi dikkatinizi çekiyor.
“BURADA BİR HAYAT VAR”
Gazetecileri karşılayan Altınordu Futbol Kulübü İcra Kurulu Başkanı Barış Orhunbilge, Altınordu Futbol Akademisi ile ilgili bilgi verirken, hiç borçlarının olmadığını ifade etti.
Orhunbilge, tesise İzmirli efsane Metin Oktay’ın ismini verdiklerini belirterek, “80 dönüm üzerine kurulmuş olan bir yerleşke. Burada bir hayat var. Girişteki binada U14, U15, U16 takımları kalıyor. Diğer binada ise A takıma en yakın oyuncularımız U17 ve U18’ler, Hasan Doğan binamızda da A takım başlıyor. Yerleşke diyoruz çünkü çocuklar burada kalıyorlar. Odaları var. Serbest zaman geçirdikleri yerler var. Yemekhaneleri, kütüphaneleri var. Çocukları eğitimle de destekliyoruz. Burada yabancı dille birlikte her türlü müfredatı destekleyen bir yapımız var. Satranç, judo, jimnastik ve yabancı dil dersleri var. Çocuklarımıza medya eğitimi veriyoruz. Sosyal medya saatli bomba, çocuklarımızla A takım dahil ceza yönetmeliği imzalanmış durumda, bunu federasyona da gönderdik. Mesela bizim çocuklarınız çıplak fotoğraf çekinemezler. Uygunsuz fotolar ya da siyasi içerikli fotoğraflar yok. Biz bir spor kulübüyüz. Çocukların özel hayatları bizi ilgilendirmez ama göğüslerine armayı koyuyorlarsa bizi ilgilendiriyor. O zaman bir kurumu temsil etmiş oluyorsunuz. O nedenle çocuklara sosyal medyada nasıl hareket etmeleri gerektiğiyle alakalı iki haftada bir eğitim veriliyor. Bizim için burası bir futbol kulübünden öte bir yaşam kulübü. Futbolcu istediği kadar yetenekli olsun. İyi bir vatandaş olmalı. Bizim kriterimiz üçüncü futbolcu; yani iyi birey, iyi vatandaş sonra futbolcu. Önce mütevaziliği, ahde vefayı öğrenmeleri gerekiyor” dedi.
Orhunbilge, tesiste organik tarım alanlarının olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Besi damımız var. Neden var, burası bir yaşam kulübü. Çocukları getiriyoruz, yumurta diyoruz ‘marketten alıyorum’ diyor. Hayır, git sabah folluktan al. İneklere saman veriyorlar, folluktan yumurtayı alıp, getiriyorlar, ablaları omlet yapıyor, yiyorlar. Tarım alanlarımızda karpuza kadar var, enginar bile yetiştiriyoruz. Patlıcan, domates, patates yetiştiriyoruz. FİFA standardında 5 tane sahamız var. Türk futboluna altyapı anlamında damga vuran kişilerin isimlerini bu sahalara verdik. Çok zor bir hava çimler açısından ama bizim çimlerimiz premier seviyesindedir. Sürekli bakımlar yapılır. Burada 6-7 takım var, bu nedenle çimleri sürekli diri tutmak kolay olmuyor. Her gün çift idman var. FİFA standartlarında suni çimler yaptık, bu sahaları dinlendiriyoruz. Burada sporcu sağlık merkezimizde var. Çocukların burada tedavilerini yapıyoruz ama bir projemiz var; sporcu sağlığı merkezini sakatlık önleyici merkezine döndürüyoruz.”
U19 takımının Valencia’dan geldiğini aktaran Orhunbilge, “U17 takımımız Belçika’da. Turnuvaya gittiler. Geçen sene 25 yurt dışı turnuvasına katıldık. Harcadığımız para 3 trilyon. Bizde biliriz 3 milyona bir Afrikalı alalım ama öyle bir şey bizde yok. Bu proje, Türkiye projesi. Hep bunu anlatıyoruz. Bizim hayata bakışımız bu. Göztepe dost kulübümüz, onlar yarışmacı. Onlarda şahane işler yapıyorlar ama onların işleri başka. Onların taraftar potansiyeli var, yenmek, şampiyon olmak zorundalar. Bizim öyle bir şeyimiz yok. Biz 2000’lilerle geliyoruz. Her kulübün gideri Euro, bizim hiçbir giderimiz Euro değil hepsi TL. Hiçbir futbolcuyla anlaşmamızı Euro yapmayız. Bizim gelir Euro, giderlerimiz TL” diye konuştu.
“GÜÇLÜLER DEĞİL UYUMLULAR AYAKTA KALIR”
Altınordu Futbol Kulübü Balkanı Seyit Mehmet Özkan, gerçekleştirilen sunumda yaptığı konuşmada, “Bu işin en önemli unsurlarından birincisi çocuğu eve, mahalleye salmayacaksın. O yüzden sen çocuğu yatılı alacaksın, hamurla yoğuracaksın. Çocukların hepsi burada her gün bir saat uyumak zorundalar. Mutlaka takip ediyoruz. Uyumayan, lay lay lom yapan antrenmanda belli oluyor. Elimizdeki en büyük koz forma. Hafta sonu yedekte oturuyor. 10 kişi bile kalsak oynatmıyoruz. Bu formayı kim uyumlu olursa, hayatın en büyük sihirli kelimesi kuvvet değil uyumdur, güçlüler değil uyumlular ayakta kalır, onlar forma giyer” dedi.
“BİZ TÜRKİYE PROJESİYİZ”
‘Biz Türkiye projesiyiz’ diyen Özkan, şunları söyledi: “Biz zenginden para kazanmak yolunda değiliz. Biz fakir çocuklarına, onların dünyalarına yeni bir ışık yakmak, yeni bir yol açmak için varız. Burada kalan çocukların hepsi fakir çocuğu. Ailelerden para almayız, velilerle çay bile içmeyiz. Kargadan başka kuş tanımam, antrenörsen antrenörlük yapacaksın. Veliyle senin işin yok, çocukla var. Velilere yılda iki defa bilgilendirme toplantısı yaparız. Veliler içlerini dökerler, psikologlarla görüşülür, teke tekte görüşürüz. ‘Futbolcuyum’ diyor bir ayağı yok, tahta. Hakim ayağın hangisi ne demektir. Sen profesyonel futbolcuysan her iki ayağını da kullanacaksın. Türkiye’de sol stoper çıkmıyor. Biz sağ ayaklı stoperlerimizi ayrıca sol ayak çalıştırıyoruz. 500 vuruşu yaptırıyoruz. Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Burası bir futbolcu üretim merkezi. Biz burada sağ bek, orta saha, forvet ayrı çalıştırıyoruz.”
“HAYALİMİZ MALATYA’DA DA AYNI SİSTEMİ KURMAK”
Ziyaretle ilgili değerlendirmede bulunan Evkur Yeni Malatyaspor Kulübü Başkanı Adil Gevrek, Altınordu Futbol Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan ve ekibine kendilerini ağırladıkları için teşekkür etti.
Altınordu'nun Türkiye'ye örnek bir kulüp olduğunu vurgulayan Gevrek, ”Yapılanları takdir etmemek mümkün değil. Altınordu, sadece futbolcu yetiştiren bir kulüp değil, ülkemize iyi birey ve iyi vatandaş da kazandırıyor. Bana göre her senenin şampiyonu, kurduğu organizasyonu ve misyonu ile Altınordu'dur. Bizlerin bu sistemden öğreneceği çok şey var” diye konuştu.
Hayalinin Malatya'da da aynı sistemi kurmak olduğunu belirten Gevrek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de nice Cengiz Ünder ve Çağlar Söyüncü var. Bizim amacımız bu isimleri yetiştirip çoğaltmak. Ülkemizin marka değerini yükseltmek istiyoruz. Altınordu'yu tekrar kutluyorum.”
Malatyaspor’un Süper Lig’de kalıcı olmasını dileyen Altınordu Futbol Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan, “Başkan ilk tanıştığımız dönemde Malatyaspor için bir özkaynak modeli oluşturma fikrini bana açmıştı. Aradan geçen zamana rağmen fikrinde ısrarcı olmasına çok sevindim. Malatya, sadece ürettiği dünyaca ünlü kayısı ile değil, yetiştireceği futbolcular ile de tanınan bir kent olabilir. Ancak bunun için sabır ve toplumsal mutabakat da gerekiyor. Başkanımıza ziyareti için teşekkür ederim. Her türlü desteğe hazırız” dedi.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi