- Şeker İş Malatya Şube Başkanı Murat, Şeker Fabrikası'nda daha önce 1450 kişinin çalışırken bugün bu sayının 337'ye düştüğünü, sendika genel merkezinin aldığı bir kararla Türkiye’deki 25 şeker fabrikasında her gün 2 saat ücretsiz fazla çalışma’ eylemi başlattıklarını söyledi.
Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş), başta personel yetersizliği olmak üzere, sektördeki olası iş kazaları ve diğer olumsuzluklara dikkat çekmek amacıyla Türkiye genelindeki 25 fabrikada, ‘bir ay boyunca 2 saat ücretsiz fazla çalışma’ eylemi başlattı.
Şeker –İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, fabrikada düzenlediği basın toplantısıyla yapacakları eyleme ilişkin bilgi verdi.
“Bu fabrikalar kapanırsa sadece personel yetersizliğinden kapanır”
Sendika genel merkezinin aldığı bir kararla Türkiye’deki 25 şeker fabrikasında her gün 2 saat ücretsiz fazla çalışma’ eylemi başlattıklarını söyleyen Nuri Murat “Eylemin türüne bakacak olursak belki dünyada ve ülkemizde bir ilk. Başka hiçbir nedenle değil ama personel yetersizliği nedeniyle kapanma tehlikesi bulunan fabrikamıza sahip çıkmak için böyle bir eylem başlattık” dedi.
“1400 kişi iken bugün 337 kişi kaldı”
Kendisinin işe başladığı 1983 yılında Malatya Şeker Fabrikası’nda yaklaşık 1400 kişinin çalıştığını, bugün çalışan sayısının 337 olduğuna dikkat çeken Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Murat, “1060 kişi emekli olmuş gitmiş 337 tane insan kalmış. Burası bir kamu kuruluşu. Burası bir devlet kuruluşu. Bir uluslararası anlaşmalara, sözleşmelere imza atan bir ülkeyiz. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun uygulandığı bir ülkeyiz. Ama biz, kamu kurumu olmamıza rağmen kanunsuzluk işliyoruz. Kanunları çiğniyoruz. 6 gün çalışan bir işçiyi yedinci gün dinlendirmek zorundayız, hafta tatili kullandırmak zorundayız, fakat bütün bunları yapamıyoruz. Niye? Yerine koyacağımız adam olmadığı için. Gerçekten bunlar ciddi sorunlar. Çalışma hayatının önünde büyük tehlikeler var. Olası iş kazaları artık önlenemez duruma geldik. İş cinayetleri yaşanacak. Biz bir kez daha bu şekilde sesimizi duyurmak istiyorum. Tüm yetkililerin buraya sahip çıkması lazım. 20 yılını, 30 yılını buraya veren ama hala geçici işçi statüsünde olan insanlar var. Hem bunlara, hem üretimimize ve fabrikamıza sahip çıkmak için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri”
Üretimin devam etmesi ve fabrika bacasının tütmesi için bugüne kadar mücadele ettiklerini ve bu mücadelelerini bundan sonar da sürdüreceklerini kaydeden Murat, şunları söyledi: “Biz bu sene 525 bin ton pancar ekimi yaptırdık. Bu da son 20 yılın rekoru diyeceğimiz bir rakam. 4 aydan daha fazla sürecek bir kampanya dönemi olacak ama bu kadar elemanla bu fabrikayı çalıştırmamız mümkün değil. Bu kadar elemanla, bu kadroyla, bu fabrikayı çalıştırmanız imkansız. Bu şirket Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri. Yaklaşık 10 milyon insanın ekmek yediği devasa bir kurum. Bir ülkenin nüfusu gibi, Yunanistan nüfusu gibi değerlendirebilirsiniz. Otomotiv Sanayi den sonra en büyük katma değeri Türk Şeker sağlıyor.”
“Biz varız ve fabrikaya sahip çıkacağız”
Türk Şeker sanayinin bitirilmesine yönelik yönelik bir çakım çalışmaların olduğunu savunan Nuri Murat, Şeker İş Sendikası çalışanları olarak buna izin vermeyeceklerini ifade etti. Murat “Şeker sanayiyi bitirmeye yönelik bir çalışma var. Ama biz Şeker -İş Sendikası çalışanları olarak, bu şirketin bu şekilde bitirilmesine müsaade etmeyeceğiz. Biz varız, bu şirkete sahip çıkacağız. Biz, her türlü fedakarlığı yapıp çalışacağız ve sezonumuzu yetiştirmek için de olsa 2 saat daha fazla çalışacağız. Bugünden itibaren saat 5’te mesaimiz bitmesine rağmen her gün saat 7’ye kadar çalışacağız. Bu bizim işimiz, bu bizim ekmeğimiz, bu bizim geleceğimiz. Bu bizim ülkemizin geleceği. Bundan dolayı fedakarlık yapıp hiçbir mesai ücreti talep etmeden, her gün 2 saat fazla çalışacağız. Genel merkezimiz Bu şekilde bir karar aldı. Bu karar başta da söylediğim gibi Türkiye'de kamuya ait 25 fabrikada bugünden itibaren harfiyen uygulanacak. Burada da katılımın yüzde yüz olacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.
Fabrikanın çalışması için çok mücadele ettiklerini, özelleştirilip kapatılmasını engellediklerini hatırlatan Murat, “Malatya da buna tanıklık etti. İyi ki bu fabrika birilerine peşkeş çekilmedi. Bir AVM, bir rezidans olmadı. Ama bu süreçte en az bizim kadar Malatya yerel basını bize büyük destek verdi. Ben buradan tüm Malatya basınına yürükten teşekkürü borç biliyorum. Basınımıza minnettarız” dedi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com