SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bölgenin Ekonomik Anlamda En Gelişmiş İli Malatya"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ve Dünya Gazetesi iş birliği ile “Neden Kurumsal Yönetim?” konulu panel düzenlendi. Panele Oda üyeleri, üniversite öğrencileri ve akademisyenler katıldı.

“BÖLGEMİZİN EN GÜÇLÜ İŞLETMELERİ ŞEHRİMİZDE FAALİYET GÖSTERMEKTE”
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin açılışında konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak en önemsediğimiz konuların başında eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri geliyor. Sayıları 10 bini bulan üyelerimizin yeni gelişmelerden haberdar olmaları adına bugüne kadar 250’yi aşan eğitim, konferans ve çalıştaylar gerçekleştirdik. Bugün bu toplantılardan birinde yine bir aradayız. Katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Malatya, gerek ülkemiz, gerekse bölgemiz ekonomisi için önemli bir il. Doğu Anadolu Bölgemizden yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 40’ını tek başına biz gerçekleştiriyoruz. Bölgemizin en güçlü işletmeleri yine şehrimizde faaliyet göstermekte. Firmaların gücüne güç katan en önemli etkenlerden birinin de Kurumsallık olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle bugünkü paneli önemsiyoruz” dedi.

“KURUMSALLAŞMADA EN BÜYÜK SORUNU AİLE ŞİRKETLERİ YAŞIYOR”
Başkan Sadıkoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

“Dünya yeni bir düzene giriyor. Bu hızlı değişimde firmalarımız da hızlı bir değişim sürecine girmesi gerekiyor. Yeşil dönüşüm ve dijitalleşme ile başlayan süreç, Covid-19, maliyet ve hammadde sorunları, Ukrayna-Rusya savaşı ve ardından gelen küresel ölçekte yaşanan çeşitli tedarik zinciri sorunları ve enerji krizi, sürdürülebilirlik ve kurumsallığın önemini bir kez daha gösterdi. Firmalarımız bu yeni dünya düzenine uyum sağlayabilmeleri ve küresel sorunlarla başa çıkabilmeleri için, yönetim anlayışlarını ve iş yapma kültürlerini değiştirmesi gerekiyor. Yeni düzende rekabet edebilmek için artık sadece üretime dayanan katma değerin yeterli olmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Avrupa’da şirketlerin kurumsallaşma oranı yüzde 50’lerdeyken, bu oran ülkemizde yüzde 10’larda. Kurumsallaşma konusunda en büyük sorunu aile şirketleri yaşıyor. Türkiye’de milli gelirin büyük bölümünü aile şirketlerinin oluşturduğunun altını çizmek lazım. Bu nedenle; aile şirketlerinin kurumsallaşma kavramını fazlasıyla önemsemesi gerekiyor”

“BÖLGENİN EKONOMİK ANLAMDA EN GELİŞMİŞ İLİ MALATYA”
TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka da şöyle konuştu:

“Bugün burada eski çağlardan beri Anadolu ve Orta Doğu’nun önemli geçiş noktalarından biri olan kayısı diyarı güzel şehrimiz Malatya’da, dostlarımızla yüz yüze bir araya gelebildiğimiz için çok mutluyum.Tarihi ve kültürü ile kendine hayran bırakan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomik anlamda en gelişmiş ili olan Malatya kayısı üretiminde Türkiye ve Dünya’nın bir numaralı üreticisi olmuştur. Dünyanın kayısı ihracatının yüzde 80’i Malatya ilimizden karşılanmaktadır. Bir çok kayısı fabrikasının yanı sıra tekstil fabrikalarıyla da istihdam sağlanmaktadır. Malatya ilinin ekonomisi tarıma ve tarım kaynaklı sanayiye dayanır. Bu nedenle bu işletmelerin devamlılığının sağlanması, sadece, sahipleri açısından değil, şehir, bölge ve ülke için de hayati öneme işaret etmektedir.”

“KURUMSAL YÖNETİM, REKABETÇİLİĞİN DEVAMI İÇİN ÖNEMLİ BİR ARAÇ”
Gelinen noktada ülkenin her şehrinde olduğu gibi Malatya için de teknoloji, yeşil ekonomi, inovasyon, çağın gerekleri ile donanmış insan kaynağı ve veri üzerine inşa edilmiş yeni, yaratıcı, uygulanabilir stratejilere ve büyüme modellerine ihtiyaç olduğunu söyleyen Dr. Tamer Saka, “Dünyada ve ülkemizde yaşanan son gelişmeler kurumsal yönetim kavramının ülkelerin ve kurumların rekabetçiliğini devam ettirebilmeleri için ne derece önemli bir araç olduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından “Neden Kurumsal Yönetim?” konulu panelin moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz yaptı. Panelde, TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ile Türkiye Raporu Direktörü ve TKYD Ekonomi Danışmanı Can Selçuki sunumlar gerçekleştirdi. Panel soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Hakan (2 yıl önce)
    Başkanı sanayici değil telefoncu olan şehirde sanayi olurmu?
    %63
    %37
    Yanıtla
  • ufuk (2 yıl önce)
    Nedense aklıma Türkiye nin en küçük Havaalanı, 22 yıldır yapılamayan ve bitmeyen kuzey çevre yolu, şehir hastanesi olmayan tek büyük şehir, şaibeye teslim edilip sessiz kalınan Yeni Malatyaspor(Malatya Belediyespor) geldi..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Taylor (2 yıl önce)
    Üye sayısına değil ben şehrin girdisine çıktısına, fabrikasına,yapılan yatırımlara, altyapıya, kahvelere,parklara,mahkemelere,işlen suç oranlarına, hayvancılığa,tarıma bakarım ..Mesela hızlı tren Sivas da , Tarım ve hayvancılık Maraşta ,Çimeto Tekel,gibi fabrikalar Elazığda Turizim Adıyaman da , sanayi Kayseri de, İçturizim, Hayvancılık Urfa,Diyarbakır , Mardin de ha bizde de bölgenin en büyük AVM'leri varya
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Zibetra (2 yıl önce)
    Bölgede gelişmiş şehir varmı ki?
    %82
    %18
    Yanıtla