İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yeni kullanılmaya başlayan bir cihazla kalp rahatsızlıklarının daha kolay teşhis edilebildiği belirtildi.
0.5 saniyede 64 kesit alabilen ve vücudu 20 saniyede görüntüleyebilen Çok Kesitli (Multislice) Bilgisayarlı Tomografi'nin dünyanın en gelişmiş tıbbi cihazlarından biri olduğu ifade edildi. Cihazla kalp rahatsızlıklarının teşhisinin hızlandığı, kanser taramasının da kolaylıkla yapılabildiği belirtildi.
Turgut Özal Tıp Merkezi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. H. Muammer Karakaş, merkezde yeni kullanılmaya başlayan ve bölgede tek olan sistem hakkında verdiği bilgide, "Özelikle kalp ve damarların katetersiz anjiyografik incelemelerinde, kanser taramasında ve ileri düzey büyük ameliyatlara yönelik sanal cerrahi uygulamalarında kullanılmaktadır. Kalp damarlarının görüntülenmesinde kullanılan en gelişmiş cihazdır. 64 kesit görüntüleme üstünlüğüyle saniyeler içinde tanı olanağı sağlar. Kansız ve katetersiz anjiyografi sağlayan, devrim niteliğinde bir yöntemdir. Yalnızca koldan yapılan bir iğne ile anjiyo gerçekleştirilebilir" dedi.
Türkiye'de her yıl 300 bine yakın kişinin kalp damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Doç. Dr. Karakaş, bu tür rahatsızlıkları hızlı ve güvenli bir şekilde saptayabildiklerini belirterek, "Bu cihaz uzay aracından daha teknolojik. Kullanılan teknoloji savaş uçaklarından da ileri. Fiyatı 1 milyon dolar. Ancak bir kanser ve kalp hastası için harcanan binlerce dolar göz önüne alındığında cihazın önemi ortaya çıkıyor" ifadesini kaydetti.