6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan, çöken yüzlerce binanın enkazının büyük bölümünün kaldırılmaması nedeniyle tam sayı bilinmemesine rağmen 1500'e yakın insanın öldüğü binlerce insanın yaralandığı Malatya'da, ilk 2 gün enkaz altında kalan vatandaşlar için yeterli eğitimli ekip olmadığı arama- kurtarma çalışması yapılamaz ve birçok insan bu nedenle can verirken, İnönü Üniversitesi Senatosu'nun, üniversite bünyesinde afetlerde arama kurtarma çalışması için kurulan İNOSAR adlı birimi 1,5 yıl önce kapattığı ortaya çıktı.
Ülkede depremlerle birlikte, bilim adamlarının görüşlerine ve değerlendirmelerine, 'bilimsel akıl'a değer verilmediği eleştirileri yapılırken, İnönü Üniversitesi'nin senato kararıyla, birinci derece deprem bölgesi olan ve 3 yıl önce de Elazığ- Sivrice merkezli depremde can ve mal kaybı yaşayan Malatya'da, arama kurtarma birimini, daha iyi eğiterek ve donatarak geliştirmek yerine kapatması, 'skandal' olarak değerlendirildi.
Çevresindeki gerçeklerden çok uzak bir yapının İnönü Üniversitesi'ni yönettiğinin en büyük delillerinden biri olarak gösterilen kapatma kararı nedeniyle, deprem kayıplarıyla ilgili sorumlulukları bulunanlarla birlikte bu kararı verenler hakkında da idari ve adli işlem yapılması gerektiği ifade ediliyor.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremde diğer bölge illeri ile birlikte çok büyük zarar gören Malatya'da bu kahredici sonucun baş sorumluları olan belediyeler, ilgili diğer resmi kuruluşlar, çöken binaların müteahhit, mimar, mühendis, denetim firması vs. gibi inşaat paydaşlarının çok büyük ihmallerini ortaya koymuştu.
11 ili etkileyen, on binlerce insanın hayatını kaybettiği deprem felaketinin ardından yapılan eleştirilerde 'bilim aklı'na değer verilmemesi iddiaları ön plana çıkarken, bünyesinde Mühendislik Fakültesi'ni de barındıran İnönü Üniversitesi'nin mevcut yönetiminin, bu felaketin öncesinde ve sonrasıyla ilgili herhangi bir katkı sunmamasının yanı sıra, 'skandal' bir kararla, üniversite bünyesinda 2010 yılında Rektör Prof.Dr. Cemil Çelik döneminde, deprem başta olmak üzere afetlerde arama- kurtarma çalışması yapmak üzere oluşturulmuş olan İnönü Üniversitesi Rektörlüğü Arama ve Kurtarma (İNOSAR) birimini 1,5 yl önce kapattığı ortaya çıktı.
Malatya kamuoyuna İnönü Üniversitesi Senatosu'nun 1,5 yıl önceki bu skandal kararını, büyük depremler ve arama- kurtarma ekip yokluğu ile ilgili feryatlardan sonra ilk olarak kayısıhaber.com Yazarı Mahir Temur duyurdu.Temur, 'Diplomalı Akılsızlar' başlığıyla, "Uzmanların bağıra bağıra bu bölgede deprem bekleniyor uyarıları havada uçuşurken Rektör Ahmet Kızılay, pandemi bitiminden sonra İNOSAR’ı kapattı. Sözde İnönü Üniversitesi Senatosu bu kararı vermişti! Yetişmiş ve tecrübeli arama kurtarma ekibini nasıl dağıtırsınız itirazlarına “AFAD’ın olduğu bir şehirde ÜNOSAR gereksiz bir kuruluş” denmişti. Üstüne o kadar ekipmanın çoğu ya depolara çürümeye bırakılmış ya da başka birimlere verilmiş. Neredeyse depremin ilk 2 günü hiçbir bölge ilinde arama kurtarma ekibi şehrimize intikal etmemişken 100 kişilik bir arama kurtarma ekibinin o sıcak saatlerde kaç insanımızı kurtaracağını düşünün!.. Bir üniversite yönetimi, profesyonel ve eğitimli bir kurtarma ekibini nasıl dağıtır? Hangi akıl bu kadar cahilce bir karar alır? Okumuş cehalet buna deniyor herhalde!" diye yazdı.
BUNLAR DA GÜYA MALATYA'NIN 'BİLİMSEL AKLI' OLACAKLAR!..
İnönü Üniversitesi Rektörlüğü görevini 2016'da Cemil Çelik'ten devralan, 2020'de de 4 yıllığına yeniden rektörlüğe atanan, ancak üniversiteyi 'yönetme' yetkisini, üniversite bünyesindeki bazı dini gruplara mensup isimlerle paylaştığı, yönetimde bu grupların daha etkin olduğu eleştirileriyle muhatap olan mevcut rektör Prof.Dr. Ahmet Kızılay'ın başkanlık ettiği 39 kişilik üniversite senatosunun kararıyla, 1. derece deprem bölgesi olan ve 24 Ocak 2020'de Elazığ- Sivrice merkezli olarak meydana gelen, Malatya'da da ölümlere ve yıkıma yol açan depremi değerlendirmekten aciz bir şekilde arama- kurtarma biriminin kapatıldığı ifade ediliyor.
'Elazığ- Malatya' depremi olarak da adlandırılan 3 yıl önceki depreme ve gelecekte kaçınılmaz olduğu uzmanlarca ifade edilen büyük deprem tehdidine rağmen, felaket anında çok önemli bir görevi yerine getiren arama- kurtarma birimini kapatma kararı skandal olarak değerlendirildi. 'Çapı, yeteneği ve eğitimi tartışmalı' olan, ancak mensubu olduğu grupların etkisiyle üst düzey idari görevlere getirilen, 'basiretsiz, ön görüden uzak, çapsız- kapasitesi tartışmalı, yaşadığı bölgenin afet gerçeklerinden bihaber, elde ettiği yetkiyi liyakatinden çok mensubiyeti ya da akrabalık ilişkisi nedeniyle alan' bazı yetersiz isimlerden kaynaklandığı, üniversitenin Rektör Prof.Dr. Kızılay'ın başkanlık ettiği akademik yönetici kadrosunun da benzer kapasiteleri nedeniyle 'insanlık suçu' olarak yorumlanan kapatma teklifini karara dönüştürerek skandalın baş sorumlusu haline geldiği bildirildi.
Genel idari kadrodaki bu isimlerin, kurulduktan sonra gerekli ekipmanlarla donatılan, bazı mensupları AFAD'ın görevlilerine dahi afet eğitimi verecek yetkinlikte olan, üniversitenin akademik ve idari personelinin yanı sıra, öğrencilerin de katılımıyla bir ara sayılarının 100'ü bulduğu ekibin, memur üyelerinin İNOSAR faaliyetleri nedeniyle işlerini aksattıkları gibi 'güdük' bir gerekçeyle konuyu gündeme getirip, senatodan ise 'gerek personel gerekse eğitim açısından yetersiz' olduğu iddiasıyla kapatma kararı çıkmasını sağladıkları, bu kişilerin yaşanan depremde bir tek canı dahi kurtarması halinde büyük bir görev yerine getirmiş olacak ekibi kapatmakla 'insanlık suçu' işledikleri, bulundukları görevlerle ilgili yetersizliklerini de böylece ortaya koydukları değerlendiriliyor.
BU SKANDAL KARAR 'İNSANLIK SUÇU'
Rektör Prof.Dr. Ahmet Kızılay'ın başkanlık ettiği, rektörle birlikte 39 akademisyenden oluşan senatonun, İdari ve Mali İşler Başkanlığı'nın 27 Temmuz 2021 tarihli kapatma teklifini, 24 Ağustos 2021 tarihli toplantıda görüştüğü ve oy birliği ile İNOSAR'ı kapattığı belirtildi.
Senatonun kararında, "Üniversitemiz İdari ve Mali işler Daire Başkanlığının 28.07.2021 tarih ve .. sayılı yazısında yer alan İnönü Üniversitesi Rektörlüğü Arama ve Kurtarma Ekibinde (INOSAR) yer alan personellerimizin iş yoğunluğu ve değişmeleri sebebiyle gerekli eğitimleri alamaması, ekibin kullandığı ekipmanların zamanla ihtiyaçlara karşılık verecek durumda olmaması gibi sebeplerden dolayı arama kurtarma ekibinin feshedilmesi ve arama kurtarma ekibinde kullanılmakta olan kurtarma aracı ile diğer ekipmanların Üniversitemiz Sivil Savunma Uzmanlığınca devredilmesi teklifi görüşüldü. Yapılan görüşmelerden sonra; arama kurtarma ekibinin feshedilmesi ve arama kurtarma ekibinde kullanılmakta olan kurtarma aracı ile diğer ekipmanların Üniversitemiz Sivil Savunma Uzmanlığına devredilmesi teklifinin kabulüne oy birliğiyle karar verildi." denildi.
Senatonun kararında, rektör ile 30 üyenin imzaları bulunuyor.
Genel Sekreter Vekili Ömer Çelik, senatonun bu kararını, kapatmayı isteyen daireye yazdığı, "İlgi yazınızdaki teklifiniz Üniversitemiz Senatosunda görüşülmüştür. Yapılan görüşme neticesinde; İnönü Üniversitesi Rektörlüğü Arama ve Kurtarma Ekibinde (INOSAR) yer alan personellerimizin iş yoğunluğu ve değişmeleri sebebiyle gerekli eğitimleri alamaması, ekibin kullandığı ekipmanların zamanla ihtiyaçlara karşılık verecek durumda olmaması gibi sebeplerden dolayı arama kurtarma ekibinin feshedilmesi ve arama kurtarma ekibinde kullanılmakta olan kurtarma aracı ile diğer ekipmanların Üniversitemiz Sivil Savunma Uzmanlığına devredilmesi teklifiniz uygun görülmüş olup, alınan karar ekte gönderilmektedir. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim." şeklindeki yazıyla bildirdi.
7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremde, enkaz altında kalan ya da enkaz altında sağ olmasına rağmen sonraki günlerde -13'ü bulan soğuk hava nedeniyle birçok kişinin kurtarılabilecekken arama- kurtarma yetersizliği nedeniyle can verdikleri yoğun bir şekilde konuşulurken, İnönü Üniversitesi'nin arama- kurtarma birimini kapatma kararıyla insanlık suçu işlemiş olduğu yorumları yapılıyor.
İnönü Üniversitesi'nin mevcut yönetimi, 24 Ocak 2020'de Elazığ- Sivrice merkezli olarak meydana gelen ve Malatya'da da can ve mal kaybına yol açan 6,8'lük depremin ertesi günü, hasarlı salonlarda sınav yapmaya kalkışmış, ancak eğitime ara verilmesi kararı üzerine bu skandal uygulamayı yapamamış, o dönemde de bilimsel aklının yanı sıra 'yönetim aklı' konusunda çok ciddi bir sorununun olduğunu ortaya koymuştu.
malatyahaber.com
KAPAK FOTOĞRAFI (ARŞİV): İnönü Üniversitesi'nde 2008- 2016 yılları arasında rektörlük görevinde bulunan ve İNOSAR'ın kurulmasını sağlayan Prof.Dr. Cemil Çelik (sol baştaki) ile bazı yöneticilerin, arama- kurtarma birimine yaptığı bir ziyaret