SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Dergide 'Malatya Feryadı' Var

0
Güncellendi - 2019-08-07 03:56:26
Bu Dergide 'Malatya Feryadı' Var
A- A+ PAYLAŞ

TMMOB Malatya Mimarlar Odası Malatya Şubesi tarafından, taşınır- taşınmaz kültürel değerlerin irdelendiği, kentin varlıklarına mekanlar üzerinden sahip çıkılması amacıyla "SerMimar" adlı bir dergi yayınlanmaya başladı.

Mimarlar Odası Malatya Şubesi tarafından çıkarılan derginin ilk sayısında, yok olan "Şirket Han" ve kaybolan diğer hanlar, kaybolmaya yüz tutmuş sivil mimarı örneklerinden "Almasulu Evi", geleneksel Arapgir Evlerinde kullanılan yapı teknikleri ve koruma sorunları ile Malatya'nın en eski mimarlarından ve Mimarlar Odası eski il temsilcilerinden olan Ünal Özer'in biyografisi gibi bir çok konu yer alıyor.

Sahipliğini Mimarlar Odası Malatya Şubesi Başkanı Mimar Fatma Altaş'ın, editörlüğünü ise Başkan Yardımcısı Mimar Bahar Aslan'ın üstlendiği dergide, Aslan "İnsan Yaşadığı Yere Benzer" başlığıyla, dergi ve amacına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Yayın komitesini mimarlar Fatma Altaş, Bahar Aslan, Nurettin Ekinci, Serap Özdemir ve Okan Karakaş'ın oluşturduğu derginin sunuş yazısında şöyle deniliyor:

"Anadolu coğrafyasının kadim şehirlerinden Malatya'yı, Mimarlar Odası Malatya Şubesi olarak, yüzyıllar ötesinden Hocamız, kendisini, El fakîr-ul hakîr, Ser Mi'mârân-ı Hassa (Hassa Mimarlarının Başı, Hakir ve Fakir Sinan) olarak tarif eten Mimar Sinan'a atıfla, SerMimar adı altında selamlıyoruz.

SerMimar, medeniyetimize, tarihimize ve hafızamıza mekanlar üzerinden sahip çıkmak, şahitlik etmek gaye ve niyetiyle yola çıkmış bulunuyor.

Bu maksatla oluşturduğumuz içerikte geleceğimizin doğru inşa edilebilmesi adına, hem geçmişimize, hem de bugünümüze bakmaya gayret ettik.

Geçmişte,

bu şehrin ilk imar planını kim hangi şartlar altında hazırlandığına,

hangi evlerin, hanların, hamamların, camilerin göz göre göre kaybedildiğine

hangi mimari eserlerin KAYBEDİLMEK ÜZERE olduğuna

hangi projelerin kağıt üzerinde kaldığına bakarken, tecrübe ehline geçmiş günleri sorduk.

Günümüze bakarken ise nadiren de olsa hangi eserlerin ne şekilde korunduğuna, ihya edildiğine şahit olduk.

Ancak bu bakış ve şahitlik bizi mahzun etti.

Çünkü geçmişle gelecek arasındaki sürekliliğin kütle, ölçek, malzeme, üslup, detay gibi konularda neredeyse tamamen yok olduğunu, geçmişimizi ortadan kaldırmakta gayet hevesli ve hoyrat olduğumuzu, kaybedilenlerin yerine kayda değer pek bir şey koyamadığımızı, şehrini, evini, bahçesini, ağacını sevmeyen, korumayan, bunların varlığını- yokluğunu umursamayan, kendine mesele dert etmeyen, herşeye "bigane" bir insan topluluğunun şehre git gide hakim olmaya başladığını gördük.

İnsanı insan yapan hafızamızın mekanlarını birer birer kaybettiğimizde bizden geriye ne kalır? sorusunu sorduktan ve; betonlaşmaya, apartmanlaşmaya, mimari ve estetik yozlaşmaya, netice itibari ile taşralaşmaya fikri ve zikriyle hayır diyebilen, şehrini mesele eden; sayfalarımızda yer verdiğimiz Şirket Han, Almasulu Evi gibi kaybedilmiş veya kaybı yakın eserler için ellerinde bilgi ve belge bulunduran "dert sahipler"ini" yani Mimar Sinan'ın kendine yakıştırdığı sıfatla "derdmend"leri bu bilgi ve belgeleri SerMimar'la paylaşmaya, SerMimar'a destek olmaya davet ediyoruz..."

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Bekir Sözen (5 yıl önce)
    Güzel bir çalışma olmuş,umarım yetkililer yazılanları dikkatle okur,ders çıkarır ve yitirdiğimiz değerlere yenilerinin eklenmesine fırsat vermezler.Dergiye emek verenleri kutluyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selami (5 yıl önce)
    Derginin sunuş yazısında siyah yazılan bölüme yüzde yüz katılıyorum. Bu tahribata, yok etmeye maalesef başımıza belediye başkanı yaptıkları şahıslar ile bir yerlerden bulup buluşturdukları, maalesef çoğu Malatyalı olmayan kadroları neden oldu. Eski belediye binasını Cemal Akın, İnönü Stadı'nı Hacı Uğur yıktırdılar. Malatya'nın hafızasındaki 2 çok önemli yapıyı yok ettiler. Evet bu iki zat maalesef Malatya'da belediye başkanı idiler. Zaten bu ikisinin dönemi Malatya Belediyecilik tarihinin en kötü yönetim dönemiydi.
    0
    0
    Yanıtla