Özellikle alabalık tesisleri ve doğal mesireleri ile Malatya’nın önemli cazibe merkezlerinden biri olan Sürgü’deki barajın kenarı başıboşların, alkol müptelalarının kullandığı ve kirlettiği çöplüğe dönüştü.
Gübre, zirai ilaç, kanalizasyon ve diğer atıklar nedeniyle kirlilik açısından hassas bir konumda bulunduğu gerekçesiyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından incelemeye alınan Sürgü Barajı’nın kenarı da bilinçsiz vatandaşların ve alkoliklerin çöplüğü ile kirletiliyor. Baraj kenarı alkol, bira, pet şişe ve mermi kovanlarından geçilmiyor. Alkol şişesi çöplüğüne dönüşen baraj kenarı bu görüntüleriyle vatandaşların korkudan gidemediği ürkütücü bir mekan haline geldi. Baraj kıyısında biriken alkol çöplüğü, yetkililerin ilgisizliğini ve duyarsızlığını da gözler önüne serdi.
Tarımsal ilaç ve gübrelerin yanı sıra kanalizasyon ve diğer atıklarla risk altında bulunan Sürgü Barajı alkol müptelalarının yoğun kullanımıyla adeta mezbeleliğe dönüşmüş durumda. Göl kıyısında boş içki şişeleri, kutuları, boş mermi ve fişek kovanları çöplüğü gibi.
Bölgedeki vatandaşlar, gece yarısından sonra çok sayıda özel aracın geldiğini ve alkol alındığını belirtti. Vatandaşlar, “Alabalık restoranlarıyla ünlü Sürgü, bundan sonra bu görüntülerle ünlü olur. Gece yarısı alkol alıp ateş ediyorlar. Tinerci, uyuşturucu müptelası ve alkolik mekanı oldu. Korkudan gelemez olduk. DSİ’nin, belediyenin ve yetkili kurumların buraya el atmasını bekliyoruz” dedi.
'Sürgü hassas alan, tedbirler planlıyoruz' demişti
Geçtiğimiz haftalarda MASKİ’nin organize ettiği ‘Su Yönetimi’ konulu panele katılan Su Yönetim Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, zaten sınırlı olan su kaynaklarının gübre, zirai ilaç ve zehirli kimyasallarla kirletildiğini belirterek, Tohma ile birlikte Sürgü'nün de kirlilik açısından hassas alanda bulunduğunu ve Bakanlık olarak bir dizi tedbirlerin planlandığını söylemişti. Kınacı, su kaynaklarını kirleten kimyasallar üzerinde çalışma yapıldığını vurgulamış, Sürgü Barajı'nın da bu bakımdan risk altında olduğunu belirtmişti.
Genel müdür barajdaki su kalitesiyle ilgili olarak bunları söylerken, suyun yanı sıra barajın kıyısının da çerçöpün yanı sıra asayiş açısından da 'temizlenmesi' gerektiği ortaya çıktı.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com