180 YILLIK MAHALLESİNİN ADININ 'SORUMSUZLUK VE OLDU-BİTTİ ' İLE 'ÜÇBAĞLAR' OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİNE SEYİRCİ AMA.. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Vefa Konağı’nda Battalgazi İlçesi Mahalle Muhtarlarıyla sohbet programında bir araya geldi. Başkan Gürkan, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan hizmet ve yatırımlar hakkında bilgiler aktararak, muhtarlardan gelen sorun ve talepleri de dinledi.
Vefa Konağında gerçekleştirilen sohbet toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın yanı sıra Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Yaşar Karataş, Daire Başkanları ve ilgili şube müdürleri katıldı.
Sohbet toplantısında açıklamalarda bulunan Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı ve 'Üçbağlar' Mahalle Muhtarı Abdulvahap Ortaç (üstteki fotoğrafta Gürkan'la), “ Başkanımızı özellikle muhtar arkadaşlarımız çok özlemişlerdi. Başkanımızın yoğun bir tempoda çalıştığını biliyoruz. Darphane olsa para bassa başkanımızın yaptığı hizmetlere yetiştiremez. Battalgazi Muhtarlar Derneğimizin üyelerinin gönlü başkanımızla beraber. 65 mahallemizin muhtarları da başkanımızla bir arada olmak istiyor ama pandemiden dolayı bir araya gelemedik. Online olarak muhtarlarla bir toplantıya katıldık. Mahallelilik projesini anlattılar ve biz 2018 yılında anlatılan çalışmaları yaptığımızı söyledik. Toplantıya katılanlar inanamadı. Programın koordinatörü bu başarıya inanamadı. Biz her ortamda söylüyoruz. Büyükşehir güneş gibi. Kim penceresini açıyorsa güneşten faydalanıyor. Başkanımıza bir adım gelene başkanımız iki adım gidiyor. Her zaman söylüyoruz. Eğitim şart. Hizmet içi eğitim anlamında muhtarında eğitilmesi lazım, personelinde eğitilmesi lazım, yöneticilerinde eğitilmesi lazım, herkesin eğitilmesi lazım” diye konuştu.
Muhtarlarla fırsat buldukça bir araya gelerek sohbet ettiklerini belirten Başkan Gürkan, “ Battalgazi Belediye Başkanlığı dönemimizde muhtarlarımızla, muhtar başkan ilişkisi haricinde bir aile gibi ilişkimiz vardı. Zamanla yarışılan ve 24 saatin yetmediği bir ortamda yaşıyoruz. Dolayısıyla zaman zaman muhtarlarımızla bir araya gelemiyoruz. Bizler birlik ve beraberlik içerisinde olursak yapamayacağımız iş yoktur. Malatya’mızda sağladığımız huzur ortamı, birlik ve beraberlik Türkiye’ye rol model olacak. Herkesin örnek alacağı çalışmalara hemşerilerimizle birlikte imza atacağız. Biz vatandaşlarımızla, muhtarlarımızla, STK’larımızla, siyasi partilerimizin hepsiyle kimseyi ötekileştirmeden hizmet etme gayreti içerisindeyiz. Battalgazi Belediye Başkanlığı dönemimizde ve şuanda Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemimizde aldığımız bütün kararlar oy birliği ile alınmıştır. Buda birliğin ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu ve Malatya paydası altında herkesin buluştuğunu gösterir. Ben Battalgazi muhtarlarımızla bizleri bir araya getiren Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı Abdulvahap Ortaç’a teşekkür ediyorum” dedi.
Program sonunda Battalgazi Muhtarlar Derneği tarafından Battalgazi ilçesindeki muhtarlara çalışmalarından dolayı teşekkür belgesi verildi..
MAHALLESİNİN ADINDAKİ YANLIŞ İSE HİÇ GÜNDEMİNDE YOK!.
Bu arada, Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı olan Abdulvahap Ortaç'ın muhtarlığını yaptığı Malatya'nın en eski ve köklü mahallelerinden 'UÇBAĞLAR' yerel söylenişte de 'UCBAĞLAR'ın adı, resmi kayıtlarda ve güncel kullanımda uzun süredir, yanlış olarak 'ÜÇBAĞLAR' şeklinde yazılıyor.
Yaklaşık 10 yıl önce, dönemin Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın görevde olduğu sırada, İçişleri Bakanlığı'nın meydan, cadde ve sokak isimleriyle ilgili bir genelgesini, 'kasıtlı' olduğu iddia edilen bir şekilde yanlış yorumlayarak yüzlerce uyduruk ismin cadde ve sokaklara verilmesi sırasında, UÇBAĞLAR Mahallesi'nin adı da, kayıtlara 'ÜÇBAĞLAR' olarak geçirildikten sonra, tüm resmi kayıtlarda da böyle kullanılmaya başlandı. Son olarak, bu habere konu olan toplantıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi Basın Bülteni'nde de, mahallenin ismi yine yanlış olarak 'ÜÇBAĞLAR' şeklinde yazıldı.
Bilindiği gibi, Malatya esas olarak bugün Eskimalatya diye bilinen yerde kuruluydu. Bugünkü yerleşim merkezi ise Aspuzu Bağları adlandırılan, bağ ve bahçelerden oluşan, Eskimalatya'da ikamet edenlerin yazlık olarak kullandığı bir bölgeydi. Ancak, kışa girilmekte olan bir dönemde ordunun bir süre Eskimalatya'da konaklaması ve Aspuzu Bağlarındaki yazlıklarda oturanların evlerine dönememesiyle 1839 yılından itibaren şimdiki yerleşim yerinde ikamet başladı, sonraki yıllarda buraya taşınma arttı. Yıllar sonra, Eskimalatya'daki resmi kurumlar da şimdiki şehir merkezine taşınarak, Malatya'nın yeni il merkezi oluşturuldu.
Malatya'nın mevcut yerleşim yerinin genel adı olan Aspuzu Bağları ise yerel isimlendirmede, bağların Beydağı'na konumuna göre, Aşağıbağlar ve Uçbağlar- Ucbağlar gibi isimlerle de bölgelendiriliyordu. Şehrin merkezi ile Tecde arasındaki bölge Aşağıbağlar olarak adlandırılırken, kuzey doğusunda, Eskimalatya yolu üzerinde yer alan bir bölümü ise 'uçtaki bağlar' anlamında Uçbağlar, hatta yerel söylenişiyle 'UCBAĞLAR' diye isimlendiriliyordu. Yeni mahallelerin oluşması, eski mahallelerin bölünmesiyle ilk dönemine göre sınırları oldukça daralan Uçbağlar Mahallesi, bugün Sivas Caddesi, Kanalboyu, Battalgazi Belediyesi civarı'nın olduğu bölge.
Ancak, kentin tarihi ve kültürel kimliğinden habersiz, birçoğu Malatyalı dahi olmayan, il merkezini hiç bilmeyen yerel yöneticilerin ve çalışan kadrolarının göreve gelmesi, kentteki yerli ailelerin sayılarının her geçen gün azalması, 'isim' değişiklikleriyle ilgili 'geçmişi olmayan' tanımlamalar ortaya çıkardı. UÇBAĞLAR'ın, sanki bölgedeki 'üç tane bağın' buraya adını vermesi gibi anlaşılan ÜÇBAĞLAR olması da böyle gerçekleşti. Ve mahallenin, görevdeki yetkililerle diyaloğları çok iyi olduğu anlaşılan muhtarı Abdulvahap Ortaç'ın gündemine ise, mahallenin adıyla ilgili yanlışın düzeltilmesi hiç gelmedi.
malatyahaber.com
GÖRSEL: Asırlarca öncesine dayanan 'Ucbağlar- Uçbağlar' olan adı sorumsuzlarca 'Üçbağlar'a dönüştürülen, bu nedenle konum gösteren haritalara da adı yanlış şekliyle geçen mahallenin sınırları (pembe alan- yandex.com'daki görsel)