SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Müze Avrupa ve Asya'nın En Büyüğü"

0
Güncellendi - 2018-11-06 05:11:35
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi’nde 44 segmentte 2 bin 23 fotoğraf makinesi ile 3 bin 600 aparat sergileniyor. Her geçen gün yeni makinelerin eklendiği müzeyi, şuana kadar 115 bin kişi ziyaret etti.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından kurulan Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise üç büyük müzesinden biri olma özelliğini taşıyan Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor. Sanat Sokağı’nda 30 Eylül 2017’de açılan ve şuana kadar 115 bin ziyaretçiyi kabul eden müzede, 44 ayrı segmentte fotoğraf makinesi sergileniyor. En eskisi 142 yıllık olan körüklü makinelerden dijitallere kadar yaklaşık 2 bin 23 fotoğraf makinesini bünyesinde barındıran müzede, birbirinden farklı fotoğraf makineleri yer alıyor. Müzede, fotoğraf makinelerinin 141 yıllık yolculuğu sergileniyor.

Fotoğraf Makinesi Müzesi Sorumlusu Emre İnan, Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi’nin Türkiye’nin yanı sıra Asya ve Avrupa’nın da en büyük fotoğraf makinesi müzesi olduğunu belirtti.

İnan, müzede 2 bin 23 adet fotoğraf makinesi, 3 bin 600 aksesuar, bir adet işlevsel sinema projeksiyon salonu, bir adette karanlık odanın olduğunu kaydederek, “Müzeye gelen ziyaretçi sayısı günden güne artış göstermektedir. Nisan ayında 14 bin 326 kişi müzemizi ziyaret etti. Yıl içerisinde de müzemizi 115 bin kişi ziyaret etti” dedi.

Müzede, 1876 yılından 2010 yılına kadar üretilen fotoğraf makinelerinin yer aldığına dikkat çeken İnan, “Sivas’tan, Elazığ’dan, Adıyaman’dan, Bingöl’den ve birçok ilden müzemize ziyaretçi geliyor. Fotoğrafçılık ve fotoğraf makineleriyle ilgilenenlerin yanı sıra anılarını tazelemek, nostaljik fotoğrafları ve eski makineleri görmek isteyenlerde geliyor” diye konuştu.

İnan, müzeye yeni makinelerin eklendiğini de belirterek, “Müzemizde en dikkat çeken bölümlerden birisi özel üretilen makineler. Hasselblad 2000FC modeli tamamıyla saf 24 ayar altın kaplama olup, dünya genelinde sınırlı sayıda sadece bin adet üretilmiştir. Bunun yanı sıra Mamiya RB 67 modeli de saf 24 ayar altın kaplamadır ve dünya genelinde sadece 300 adet üretilmiştir. Müzemizde bu makineleri de görmek mümkün” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf Makinesi Müzesi’ni ziyaret eden Münevver Akçakoyun, müzenin çok kapsamlı ve büyük olduğunu ifade ederek, eski fotoğraf makinelerine ilgisinin olduğunu ve ziyaret için Kahramanmaraş’tan Malatya’ya geldiğini ifade etti.

Azerbaycanlı Gülşen Davudova ise “Malatya’da böyle bir müzenin olması takdire şayan. Arkadaşlarımla gezdim, çok beğendim” dedi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Ayşegül Yağmurlu (5 yıl önce)
    Bu fotoğraf müzesini Malatya ve Türkiye ye kazandıran Baki Tamer Selçuk un çok büyük emeklerini unutmamak lazım. Bu müzedeki parçalar 30 yılı aşkın bir birikim sonucunda oluşmuştur. Bu yüzden bu haberde Baki beyden söz edilmemesi bence emeğe saygısızlıktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fevzi (5 yıl önce)
    bu makineleri bağışlayan malatyalı işadamına teşekkür etmeyi unutuyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet alper dabağ (6 yıl önce)
    Malatya'mızda kültürle alakalı böyle güzel yerlerin açılmış olması gurur verici. Tüm emeği geçenlere teşekkürler. Arslantepe gibi geçmişi 10.000 yıldan fazla dünya çapında bir şehir hazinemiz mevcut fakat reklamını yeterince yapabildiğimizi zannetmiyorum. G.antep'teki mozaik müzesi gibi çıkan tarihi eserler kapalı bir müzede sergilense kentimizin popülaritesi tavan yapar diye düşünüyorum..İlgililerin dikkatine sunarım. saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla