SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Büyük Belirsizlikle Karşı Karşıyayız.. Malatya'daki İnsanlar Dolandırıldı.."

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Kayısı, bizim için altın değerindedir. Bir başka ülkede olsa böyle bir ili gözü gibi korur devlet. Kayısı değerinin çok altında satılıyor” dedi.

Ağbaba, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Malatya'da devam eden sorunlarına ve düşen kayısı fiyatlarına dikkati çekti.

Malatya'nın temel geçim kaynaklarından olan kayısının fiyatlarının, artan maliyetlere rağmen geçen yılın yarı fiyatına satıldığını, bu durumunda çiftçiyi mağdur ettiğini dile getiren Ağbaba, depremde ciddi zorluklar yaşayan üreticinin artan maliyetler karşısında belinin büküldüğünü, yarı fiyatına düşen kayısı için acilen önlem alınması gerektiğini ifade etti.  

“Malatya, 6 Şubat depremlerinde en çok hasarı gören illerin başında geliyor” diyen Ağbaba, şunları kaydetti:

“Kamuoyunda çok bilinmese de şehir merkezimiz tamamen yok olmuş durumda. Basın toplantılarımızı sosyal medyadan canlı yayınlıyorduk ancak Instagram'a yasaklama geldiğini sabah saatlerinde öğrendik. Türkiye'de bir sosyal medya platformuna yasak gelebilmesi için mahkeme kararı olması gerekiyor. Maalesef Türkiye'de hukuk askıya alındığı için mahkeme kararlarına hiç ihtiyaç duyulmuyor. Biri 'Ben yasakladım' diyor ve yasak geliyor. Türkiye adeta muz cumhuriyetine dönüşmüş durumda. Bir kurum ya da kişi bir emir veriyor ve yasaklanıyor ya da “Bir günlük yas ilan edeceğiz diyor ve yas geliyor.” Devlet, yönetilenler tarafından ciddiyetten uzaklaştırılıyor. Bir ülkeye bu kadar kötülük nasıl yapılır diye soranlara Türkiye'yi örnek verebilirsiniz. Anayasa Mahkemesinin ise sitesine erişilemiyor. Yani Türkiye'de bugün hukuk askıya alınmış durumda. Yaşadığımız sorunların birçoğu da bu hukuk tanımazlık yüzünden oluyor. İnsanlar buraya yatırıma gelir mi? Hukuku tanımazsan yarın başka bir şeyi de yaparsın, birinin malına el koyuyorum dersin. Yarın başka bir kurumu da kapatabilirsin. Bu kararları anlamak hakikaten mümkün değil."

“HER ŞEY İKİ KAT ARTTI KAYISI YARI YARIYA DÜŞTÜ” 
Milletvekili Ağbaba, kayısının Malatya için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Malatya için kayısı adeta ekmektir, sudur, çocuklarımızın çeyiz parasıdır, okula giden çocuklarımızın defteridir, kalemidir. Kayısı üreticisi çok zor bir dönem geçirdi. Depremde de kayısı üreticisi yalnız bırakıldı. Kayısı, toplam 50 bin kayısı üreticisini direkt ilgilendirmekte. Kuru kayısının dünyadaki üretiminin yaklaşık yüzde 85'ini Malatya yapmaktadır. Kayısı, bizim için altın değerindedir. Bir başka ülkede olsa böyle bir ili gözü gibi korur devlet. Maalesef kayısıya sahip çıkılmıyor. Geçen yıl kayısı depremle yerle bir olmuştu. Kayısı değerinin çok altında satılıyor. Geçen yıl dalında yaş kayısı 50 liraya alıcı bulurken bu yıl 20 liraya alıcı buluyor. Kuru kayısıda durum çok daha vahim. Geçen yıl sarı kayısı 200 lirayken, gün kurusu kayısı 280 liraya alıcı bulurken şu anda fiyatlar yarı yarıya düşmüş durumda. 110-120 lira arasında alıcı buluyor. Hatta pazarda 80 liraya kadar düşüyor. Kayısı üreticisi bu dönemde işçi getiriyor, ilaç alıyor, işçiye para ödemesi lazım ve kaysıyı satarak bu parayı elde ediyor. TÜİK'e göre enflasyon yüzde 71. Buna göre hesaplarsak; sarı kayısının 341 lira, gün kurusunun 480 lira olması lazım. Geçen yıl mazotun litresi 19 liraydı, bu yıl 46 lira. Bir işçi yevmiyesi 450 lirayken bu yıl 950 lira, ilaç 450 liraydı şu anda bin lira. Her şey iki kat artmış kuru kayısı ise yarı yarıya düşmüş durumda” ifadelerine yer verdi.

“MALATYA’YA 103 BİN KONUT YAPACAKLARINI SÖYLEDİLER, YAPILAN KONUT 14 BİN 636”
Malatya’ya depremlerden sonra 103 bin konut yapılacağının söylendiğini ancak bu sayının çok altında bir konutun yapıldığını kaydeden Ağbaba, “Deprem Malatya'yı yerle bir etti. Depremden sonra cumhurbaşkanı 650 bin konut yapacağını söyledi, birinci yılda tamamlanan konut sayısı 41 bin. Malatya genelinde 103 bin konut yapılacağını söyledi, yapılan konut sayısı 14 bin 636. Konteyner kentler de kurulup unutulmuş durumda. Sosyal hayat yok, çocuklar için saha yok, ulaşım yok. Adeta bir cezaevinde insanlar yaşamaya devam ediyor. Bir başka konu ise, depremden sonra Malatya'da 44 alan rezerv alanı ilan edildi. Bir büyük belirsizlikle karşı karşıyayız. İş yeri nereye yapılacak, aynı metrekare korunacak mı, kaç liraya mal olacak kimse bilmiyor. 32 bin yerinde dönüşüm başvurusu var ancak dönüşen bina sayısı yok denecek kadar az. Yerinde dönüşüm için 750 bin lira kredi veriliyor ama bu paraya kimse ulaşamıyor. 'Güçlendirme yapın' diyorlar, vatandaş güçlendirme yapıyor. Arabasını satıyor, altınını satıyor güçlendirmeyi yapıyor ama söz verilen 400 bin lira güçlendirme kredisi de vatandaşa verilmiyor. Yerinde dönüşümün bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. İnsanlar TOKİ'ye gitmiyor. Devlet açısından da avantaj; altyapı var, camisi, sosyal tesisi, parkı var. TOKİ yapıyorlar, sosyal tesis yok, camisi yok, altyapısı yok, yolu yok, doğal gazı yok. Dağın başına dört duvar yapıp teslim ettiler” dedi.

“TEK KİŞİYE BİR ÇÖP YARDIM EDİLMEDİ”
“Bir de kiracı meselesi var, kiracılar için 3 bin 500 lira verilen kira desteği de kesilmiş durumda” sözleriyle konuşmasına devam eden Ağbaba, “Deprem bölgesinde kiracılar insan yerine konulmuyor. Konteyner hakkı yok, konut hakkı yok. Malatya'da 15 bin liradan aşağı kiralık ev bulmanız mümkün değil. Malatya'da doğru giden hiçbir şey yok. KOSGEB programında başvurular alınıyor, onaylanıyor. İnsanlara 'borcunu öde' diyorlar, insanlar borç bulup ödüyor ama KOSGEB'e Aralık ayından beri başvuranlara kredi verilmiyor. Bir başka konu ise, AKP resmen deprem bölgesi ve Malatya'daki insanları dolandırdı. Depremden sonra 'ağır hasarlı binalardan eşyalarınızı almayın, devlet karşılayacak' denildi. Malatya'dan yaklaşık 80 bin müracaat var. Maalesef bir tek kişiye bir çöp yardım edilmedi” ifadelerini kullandı.

“YENİ MALATYASPOR MESELESİNDE HEPİMİZİN İÇİ YANIYOR”
Yeni Malatyaspor’un durumuna da değinen Ağbaba, “Yeni Malatyaspor meselesinde hepimizin içi yanıyor. Deprem nedeniyle ligden çekilmiştik. Maalesef tesislerimizin durumu kötü, stadımızın durumu kötü ve depremde Yeni Malatyaspor 1 futbolcusunu kaybetti.  Bir önceki TFF yönetimi Yeni Malatyaspor'un ligden çekilmesine onay vermişti, yeni seçilen TFF yönetimi ligden çekilmeyi onaylamadı. Bu durum küme düşmesi anlamına gelir. Hem hükümete hem Türkiye Futbol Federasyonuna çağrım şu; bize bir yıl daha Yeni Malatyaspor’a izin verin, tesislerimizi toparlayalım, kadromuzu kuralım. Ona göre lige devam edelim. Şehrin en büyük teselli ve motivasyon kaynaklarından birisi Yeni Malatyaspor. Yeni Malatyaspor’a bir yıl daha müsaade edilmesi gerektiğini ifade ediyorum. Bir yıl sonra toparlayacağımıza inanıyorum. Lütfen Yeni Malatyaspor’a acıyın ve tesisleri depremde yerle bir olmuş takımın bir yıl daha ligde kalmasına müsaade edin. Bende Yeni Malatyaspor için elimden geleni yapacağım” dedi.

“Birileri konuşmasa da, sussa da Malatya’nın sorunlarını takip edeceğim” diyen Ağbaba, “Hem mecliste hem de Malatya’da Malatya’yı konuşacağım. Malatyalılar “Sahipsiz Malatya” diyorlar. Hiç korkmayın Malatya’nın üzerinden elimi çekmeyeceğim” dedi.

“KEYFİNE GÖRE YAS KARARI ALIYORSUN”
Hamas lideri İsmail Haniye'nin ölümünün ardından Türkiye'de yas ilan edilmesine tepki gösteren Ağbaba, “Tabii bir yas kararı alabilirsiniz ancak bu kararı alırken devletin bir ciddiyeti vardır. Ulusal yas ilanının belli kuralları olur. Maalesef devlet ciddiyetten uzak yönetildiği için bir gece, bir tek adam ulusal yas kararı alabiliyor. Sen Suriye'de 33 askerimiz şehit edilirken, Karadağ’da şehit olan askerlerimiz için yas kararı almamışsın ama keyfine göre yas kararı alıyorsun. Devlet ciddiyetinden uzaktır. Bugün ki alınan kararlar; hukukun askıya alındığı, ifade ve basın özgürlüğüne erişimin kapatıldığı, Anayasa Mahkemesine kilit vurulan bir günü yaşıyoruz. Bunların hepsi birbirleriyle bağlantılıdır. Ülke muz cumhuriyetine dönüştürmüş durumdalar. Bunların yaptığını düşman yapmış. Kimin için, ne için as kararı alıyorsun, bunu da bilen yok. Keyfi bir yönetimle karşı karşıyayız. Suudi Arabistan kralı için yas kararı almıştı. Kendi askerine sahip çıkmayanlar, Mehmetçiğinin yasını paylaşmayanla yas kararı alıyor, bunu da milletin vicdanına bırakıyorum” diye konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Alperen (1 ay önce)
    Güçlendirme hikâye torpilli işi çürük binayı kurtarmadır. 9 katlı binanın 4 katına kadar kolon kiriş patlamış gelse güçlendirme yap. Bu konuda Veli Beye katılmıyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nuri (1 ay önce)
    Allahım nelere kadirsin.Bu şire pazarında halay çekenlerin hakkını ne acıdır ki meclisde sadece Sayın ağbaba gündeme getiriyor.Bu ayıpda size yeter.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Sağın editör, göreve geliyor henüz gözle görülür bir değişiklik iyileştirme yapamayan belediye başkanlarına özel bir haber yapmanızı rica ediyorum. Başlıkta malatyahaber sitemizin haber altına yazılan yorumları okuyun eksik ve yanlışları giderirsiniz )) malatya ayağa kalkar. Bir şehrin tüm vatandaşlarının gördüğü bildiği sorunları heralde farkli şehirde yaşayan belediye yetkilileri görmüyor düzeltmiyor.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kayısı ve Halay (1 ay önce)
    Sayın Ağbaba, kayısı fiyatları için çok da dertlenmene gerek yok. Sonuç olarak her toplum hak ettiği şekilde yönetilir. Kayısıcılar da bundan çok memnunlar, halay başı bulsalar hemen halaya da dururlar. Seçim olsa farklı bir sonuç mu çıkar acaba bu fiyatlarla?
    %81
    %19
    Yanıtla
  • murat (1 ay önce)
    Bu nasıl bir laf arkadaşım DOLANDIRILDI, Malatya aklı selim bir toplum seçimlerinde kararlarında hep aklını kullanmıştır. Kimse Malatya'yı Malatyalıyı dolandıramaz. Her yapılan da ve yapılacakta Malatyalı karar vermiştir. Bu günkü olanların müsebbibi de olmasına izin veren de Malayalıdır.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Farabi (1 ay önce)
    Malatya'nın durumu ancak bu kadar güzel özetlenebilirdi. AKP'li milletvekillerinin savunmadan vazgeçip bir özeleştiri yapmaları gerekmektedir. Şehirlerine bilinçsiz bir ihanet içinde olduklarını düşünüyorum. Zira bunun bilinçlisini tarih bize unutturmayacaktır. Bireysel hedeflerinin, toplumun hedeflerinin önünde olduğu her davranışlarından aşikar. Sokak gezip vatandaş dinleyerek bir yere varılmayacağını anlayan Veli Bey, durumu tam olması gerektiği yerde, olması gereken üslupla anlatmış. Bağcıyı az dövsede - hangimiz bu haklı serzenişte dövmeyiz- amacının üzüm yemek olduğu gayet belli. Ben teşekkür ederim. Devlet diyor değil mi yazıda? Devletin ciddiyeti ve iradesi böyle zayıflatılamaz. Devlet, irade demektir. Şahısların, siyaset gruplarının tekeline giren Devlet te irade bulmak ne mümkün.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 ay önce)
    Malatya işgal edilmiş gibi yabancı insanlarla doldu . Verilen sözler sözde kaldı .Artık tanıyamıyorum bu şehri . Üzüntüden kahırdan hepimizin durumu kötü . Siyasileri sadece sosyal medyalardan görüyoruz . Bu şehir bunu hak etmedi . 29 yaşındayım sanki hayatımın son dönemlerini yaşıyormuşum gibi . Ne bir heves ne bir umut hiçbir şey kalmadı .
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Bu şehir bunları maalesef fazlasıyla hak etti. Şimdi ağlaşmanın bir faydası yok!
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 ay önce)
    Sayın vekilimiz size mi düştü kayısının, ya da başka sorunlarımızı dile getirmek, sanki burada deprem olmuş, şehir olarak mağdur olmuşuz, kayısı maliyeti artmış, kayısının fiyatı düşmüş.........
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Hibe krediye 1 milyona çıkarılsın. İnsanlar yerinde dönüşüm yapar. Aynı aileden de olsa Kira yardımı başvuru sahibi ile tapu sahibi farklı olunca kiracı hükmünde karar verilip yardım kesildi. Bunu dile getiriniz lütfen.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Ömür (1 ay önce)
    Kaysıyı iç ve dış pazar da ürün çeşitliliği perakende sektöründe kullanım alanları artmadıkca hep aynı oranda kalır iyi bir reklam yapmak lazım özellikle dış pazarda yeni ihracat alanları geliştirmek gerekli başka türlü zor yani malatya belediyesi ve valilik kayısı ile ilgili bir birim oluşturup bir yol haritası izlemesi lazım gastronomi günleri yerine kaysı fuarları yapmak lazım tanıtımı belediye ve valilik üstlenmelli çünkü malatyanın en büyk kazancı kaysı dan
    %80
    %20
    Yanıtla
  • gazi (1 ay önce)
    Ağbaba ticaret olarak Kaç ₺ vergi verdin onu söyle
    %21
    %79
    Yanıtla
  • Muhasebeci (1 ay önce)gazi isimli kullanıcı yorumuna
    Her sene açıklanan vergi rekortmenleri sırasında Ağbaba nın yerini görebilirsiniz.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Listelerde adı veya soyadı yok
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Muhasebeci (1 ay önce)gazi isimli kullanıcı yorumuna
    "Ağbaba ticaret" diye yazdığınızda göre şirketin ünvanının devamını da biliyorsunuz!!! Şirket olduğu için isim ve soyisim göremezsiniz. Lütfen KURUMLAR VERGİSİ rekortmenleri listesine bakın. Yine de bulmakta zorlanırsınız firmanın Yeşilyurt/ bostanbaşı merkezine uğrarsanız size yardımcı olurlar. Hoşçakalın.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Baktım 99. sırada komik rakamlar ödenmiş
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Muhasebeci (1 ay önce)gazi isimli kullanıcı yorumuna
    Siz "merak" dışındaki duygular ile yorum yapıyorsunuz. Hangi yıl raporuna baktınız? Yalan yanlış yorumlar yazıyorsunuz. Önce bulamadım , sonra komik vergi diyorsunuz. Gazi adlı kullanıcı eğer trollükten vergi alınsaydı eminim sizde rekortmenler listesine girersiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sigortasız vergisiz net kazanç olan Troll maaşı almak varken bu zamanda esnaflık yapmak da komik değilmi?.!Hele O vergilerin KKMH Faizine ve Sığınmacılara gitmesi çok daha komik değilmi?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Pütürgeli (1 ay önce)gazi isimli kullanıcı yorumuna
    Dikkatli bak. Ödenen vergilere eklenen bir adet sıfırın sebebi milyonlarca baktığınız mülteciler. İkinci sıfırın sebebi kur korumalı mevduatın uygulayıcılarıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ağbabanin vergisi kurumlar vergisi listesinde,ağbaba ticaret başlığı altında görebilirsin.Adam vergisini ödemiş.Birde bırak vergiyi devletin bankasından aldığı borcu göz göre ödemeyenler var.Onlar da ilgini çekmiyormu?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Veli agbaba yerinde dönüşüm istemiyoruz onlar da bunun farkında.. kentsel dönüşüm istiyoruz yani kent komple yeniden yapilsin ama yerinde değil.. biraz caddeleri sokakları geri cekilerek otoparklari olarak.. ayni yerinde yaparsak yollar yine dar olacak. Ne anladin bu işten.. varsın evi, dukkani 10 mt kare düşsün ama yol olsun...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Akıl akıl, gel peşime takıl...
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (1 ay önce)
    Malatya sahip değiştiriyor sayın Ağbaba. Malatyaya haramiler çöküyor. Malatya ıssız, malatya karanlık, malatya mağlup, malatya garip. Malatya boğazına bıçak dayanmış kurbanlık koyun gibi çaresiz... Kasap ise amansız imansız insafsız...
    %87
    %13
    Yanıtla