Darende’nin Göllüce Mevkiinde kurulmak istenen güneş enerjisi santrali için, plansız alanda kalan sahanın imar planın, ‘Enerji Üretim Alanı’ olarak değiştirilmesi yönündeki talep, Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 4’üncü kez ertelendi.
Büyükşehir Belediye Meclisi, doğaya zarar vermediği, biyo çeşitlilik üzerindeki etkisinin düşük olduğu gerekçesiyle çevreciler tarafından desteklenen güneş enerjisi santrali ile ilgili maddeyi erteleme kararına ‘Dosya üzerindeki çalışmaların devam etmesini’ gerekçe gösterirken, yatırım yapmak isteyen şirkete yakın kaynaklar ise Belediye’nin "işi engellemeye yönelik bazı talepleri" nedeniyle ertelendiğini ileri sürdü. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise “Bu türden yatırım yapmak isteyen firmaların çoğunluğunun merkezi il dışında. Bu yatırımı yaparken bizim yollarımızı ve alt yapı hizmetlerimizi kullanacaklar. Elbette Malatya’ya da faydalarının olması gerekiyor” diye konuştular.
“İzin yok tavrı çok yanlış”
Firmaya yakın kaynaklar, ertelemenin nedeninin, Belediyenin firmadan "belediyeye destek gerekçesiyle bazı taleplerde bulunmasından" kaynaklandığını öne sürerek “Firma, milyonlarca liralık yatırım yapacak. Bu ekonomik ortamda firmalara zorluk çıkarılması ne kadar doğru? Para kazandıkları bölgeye, eğitim, sağlık, sosyal, kültürel ve sportif anlamda elbette ki katkı sunmaları gerekiyor ve sunacaktır. Ama bırakalım da önce tesislerini kursunlar ve üretime geçsinler, sonra nasıl bir katkı sağlayacakları ortaya çıkar. Büyükşehir Belediyesi’nin tavrı çok yanlış. Sonuçta milyonlarca tutarında bir yatırım ve ciddi bir elektrik üretimi olacak” iddiasında bulundu.
İddiaları sorduğumuz Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise ertelemenin dosya üzerindeki eksikliklerden olduğunu ancak, Malatya’dan para kazanacak firmaların Malatya’ya bir katkılarının da olması gerektiğini belirtti. Belediye yetkilileri “Bildiğiniz gibi enerji santralleri büyük yatırım gerektiren bir sektör. Dolayısıyla ulusal veya uluslararası ölçekte firmalar bu yatırımlara girişiyor. Çoğunun merkezi il dışında. Başta vergi olmak üzere ekonomik anlamda Malatya’ya hiçbir getirisi yok. İşin doğrusu Malatya’dan para kazanacaklar ama Malatya’ya hiçbir yararları olmayacak. Bu eşyanın tabiatına aykırı. Böyle bir durumda diğer illerden nasıl uygulama yapıldığı ile ilgili araştırma yaptık. Başka illerde meclis kararları alınıyor. Biz de bu yönde bir meclis kararı alabiliriz” ifadeleri ile yanıt verdi.
Olayın özeti
Enerji Bakanlığı tarafından 2011’de yapılan fizibilite çalışmasıyla aralarında Malatya’nın da bulunduğu 38 ilde, Güneş enerjisinden elektrik üretilebilecek enerji bölgeleri belirlendi ve elektrik üretimi için toplam 27 bölgede 38 şehre izin ve teşvik çıktı. Malatya’da ise Darende, Hasançelebi, 1’inci ve 2’inci Organize Sanayi Bölgelerinin güneş enerjisi açısından verimli olduğu belirtildi. Enerji Bakanlığı’nın bu görüşü üzerine bazı firmalar Malatya’nın çeşitli bölgelerinde güneş enerjisi santrali kurmak için harekete geçti. Darende Göllüce mevkiine güneş enerjisi kurmak isteyen firmanın, 128 ada 1, 21, 22, 24 No’lu plansız alanda kalan parsellere ‘Enerji Üretim Alanı’ verilmesi yönündeki talepleri Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 4 kez ertelendi.
FOTO: Güneş Enerjisi Santrali ile ilgili imar değişikliği talebini görüşmeyi 4. kez erteleyen Büyükşehir Belediye Meclisi'nin son toplantısından