Eski belediye meydanında yapılması planlanan düzenleme kapsamında, alanda kalan yapıların yıkılması için Büyükşehir Belediyesi tarafından hurda karşılığı yıkım ihalesi Perşembe günü (yarın) gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi Encümen Toplantı salonunda saat 14.30’da gerçekleştirilecek ihale, açık teklif usulü ile yapılacak. Yer tesliminin ardından 15 gün içinde yıkımın öngörüldüğü bildirildi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan ihale ilanında “Malatya İli Battalgazi İlçesi Saray Mahallesi Şehit Fahri Koçyiğit Cad.ve Atatürk Caddesinde No:4’de bulunan Esenlik Market Merkez Şube (Zemin Kat) binası, Saray Mahallesi Şehit Fahri Koçyiğit Caddesi No:2’de bulunana Ziraat Katılım Bankası (B+Z+3 Kat) binası ile Saray Mahallesi Atatürk Caddesi no:2/1A’da bulunan Ziraat Bankası Merkez Şubesi (B+Z+3 Kat ) binası olmak üzere 125 ada 165 ve 166 parsellerin üzerinde yer alan mevcut bina, yapı ve tesislerin Hurda bedeli Karşılığı Yıkımı Yapılarak Enkaz Hafriyatının Kaldırılması işi(Bina Hurdasının Satış İhalesi) 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesi gereğince açık teklif (Açık Artırma) usulü ile yapılacaktır. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için ihale günü olan 29.11.2018 Perşembe günü saat 14:30 ’a kadar istenilen belgelerle birlikte Malatya Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na başvurmaları gerekmektedir” denildi.
İtirazlar var ama…
Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin meydan olarak düzenlemek üzere yıkımını kararlaştırdığı binalardan, 1950'li yıllarda inşa edilmiş banka binasının kültürel varlık olarak koruma kararı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Üst Kurulu tarafından kaldırılmıştı.
Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Mimar Fatma Altaş da, banka binasının yıkılmasına ve meydan düzenlemesi düşüncesine karşı çıkarak, bölgenin meydan yapılacak kadar büyük olmadığını, şayet bir düzenleme yapılacaksa kent trafiğini alt üst eden şehiriçi otobüs duraklarının rahatlatılması, toplu taşıma güzergahlarının düzenlenmesi gerektiğini söylemişti.
Ziraat Bankası binasının koruma kararı bulunduğunu ancak yerel yöneticilerin meydan projesi nedeniyle bu koruma kararının Üst Kurul tarafından kaldırıldığını hatırlatan Altaş, “Bir kere orası meydan olabilecek kadar büyük bir alan değil ve hali hazırda Ziraat Bankası binası yıkılmayacaksa oranın yaz-kış vatandaşın kullanacağı bir alan olarak düzenlenebilir. İstanbul’da buna benzer projeleri örnek alabilirler. Sahil boyunca yapılan çay bahçeleri ve düzenlemelerde bu türden yapılar kışlık mekan olarak düzenlenip vatandaşın hizmetine sunulmuş. Burada da öyle bir şey yapılabilir” demişti.
Valilik binasının da tescilli olduğunu ancak arkasına turizm ofisi olarak kullanılmak üzere ‘ucube’ bir yapının kondurulduğunu söyleyen Altaş, “Eski ve kent hafızasında yeri olan yapıları koruyup kullanmak varken, tescilli yapıları yıktığımız gibi bir de etraflarına ucube yapılar konduruyoruz. İşte Vilayet’in arkasındaki park. Madem böyle bir yapıya ihtiyacınız var. Halihazırda var olan yerler düzenlenip kullanılabilir. Ama onun yerine tescilli yapıları yıkıp yenisini yapmak gibi tuhaf bir yöntem izliyoruz” diye konuşmuştu.
Malatya'da kentin önemli yapılarından olan İnönü Stadı, Atatürk Spor Salonu ile Osman Çağlı Kapalı Yüzme Havuzu'nun bulunduğu alan da, 'Millet Bahçesi' olarak düzenlenmek üzere, herhangi bir proje dahi hazırlanmadan, Hacı Uğur Polat başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi'nce "alelacele" yapılan ihalenin ardından, stad bölümünden itibaren yıktırılmaya başlanmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularından, Büyük Devlet Adamı ve Asker, 9 dönem Malatya Milletvekili İsmet İnönü'nün adını taşıyan stadın yıkımı için tören düzenlenmişti. Malatya'da sokak ve cadde adlarının değiştirilmesi, acayip isimler verilmesi, eski belediye binasının yıktırılması gibi kent hafızasını yok etmeye yönelik bir faaliyet daha gerçekleştirilmişti.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com