AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın, BM Kadının Statüsü Komisyonu'nun New York'taki toplantısına, başbakanın eşi Emine Erdoğan'ın başkanlığındaki bir heyetle birlikte katıldığı belirtildi.
Konuya ilişkin olarak Çalık'ın TBMM'deki sekreteryasından yayınlanan bülten şöyle:
"Ak Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi sıfatıyla Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonunun New Yorkta gerçekleşen 55. Oturumuna katılım gösterdi. Türkiye'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından ilk kez Başbakan eşi düzeyinde temsil edildiği toplantıda Emine Erdoğan Genel Kurula hitaben bir konuşma gerçekleştirdi.
Kadınlar, hibe değil, sadaka değil, insan onuruna yaraşır bir şekilde var olma hakkı istiyor ve artık çok daha güçlü şekilde bunun için mücadele veriyorlar. diyen Erdoğan, Türkiyenin, nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman bir ülke olarak, evrensel insan hakları ve demokratikleşme alanında, başarılı reformlar yaptığını, bu boyutuyla da bölgesi ve tüm dünya için örnek teşkil ettiğini belirtti.
Emine Erdoğanın yanı sıra, Sümeyye Erdoğan, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit ve Ak Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahinin de bulunduğu resmi bir heyetle birlikte görevli olarak toplantıya katılan Milletvekili Çalık, oturum sonrasında basına açıklamalarda bulundu.
Ak Parti Hükümetinin iktidara gelmesinden bu yana, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının insan hakları alanında çok ciddi çalışmalara imza atıldığını ve bu konularda neredeyse bütün yasal düzenlemelerin tamamlanmış durumda olduğunu ifade eden Öznur Çalık, bu düzenlemelerin işlevsel hale gelebilmesi için uygulamadaki eksikliklerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Bunun gerçekleşebilmesi için, toplumda kendini göstermeye başlayan zihinsel dönüşümün artarak büyümesi gerektiğini belirten Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü : Bugün tüm dünyada varlığını hissettiren bir değişime tanıklık ediyoruz. Bu değişim, kadına verilen değerle birlikte kendini belli etmiş, her geçen gün insan hakları ve demokrasinin vazgeçilmez unsurları olarak kabul görmesi ve tüm devletleri bu açıdan denetleyen yeni bir dünya anayasasının yazılacağına dair duyulan beklentiler ile pekişmiştir.
Türkiyede kadınlar ve kız çocukları için; eğitimden sağlığa, istihdamdan siyasete ve karar mekanizmalarına katılıma kadar adan zye pek çok alanda son 8 yıldır bir atılım süreci yaşandığını aktaran Çalık, çıtayı her seferinde daha yükseğe taşıdıklarının altını çizdi:
Kız çocuklarımız için okullaşma oranlarını yüzde 79lardan devraldık; yüzde 100lere taşıdık; şimdi, onların ortaöğretim, yükseköğretim ve hatta lisansüstü eğitimlere katılım oranlarını yükseltmek için çalışacağız. Yasalarımıza kadının istihdamını özendirici ve onu toplum hayatında koruyan düzenlemeler koyduk; şimdi onları korunduklarına inandırarak cesaretlendireceğiz. Parlamentodaki kadın milletvekili sayımızı yüzde 3lerden yüzde 10lara çıkardık; şimdi bu rakamı yüzde 20ler, yüzde 30lar ve hatta yüzde 50lerde görmek için gayret edeceğiz.
Türkiyenin, uluslararası sözleşmeler çerçevesinde kadın hakları konusunda verdiği taahhütlerin büyük kısmını yerine getirdiğini ve kaydedilen ilerlemeyi New Yorktaki katılımcılarla paylaşmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Öznur Çalık, resmi heyetin "BM Kadın"ın Başkanı Michelle Bachelet ve İtalya Eşit Fırsatlar Bakanı Mara Carfagna ile yaptığı görüşmelerin çok olumlu geçtiği bilgisini verdi."