İnsanların geçmişle bağlantıları olan ve kent hafızasının önemli mekanları olma özelliğini taşıyan sembol yapıların, yerine yenisinin inşa edileceği ya da yeni düzenleme yapılacağı gibi gerekçelerle bir bir yok edilmekte olduğu Malatya'da, bu yapılardan biri daha yıkılmakta iken, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Kernek'teki sembol yapılardan biri olan ve kentin geçmişine, insanına saygı gereği muhafaza edilmesi gereken 65 yaşındaki Kernek Camii de, yanında yenisinin yaptırılacağı gerekçesiyle aynı akıbete uğramak üzereydi. Cami, İdare Mahkemesi'nden alınan yürütmeyi durdurma kararıyla, geçtiğimiz yıllarda kentte 2 binin üzerinde cadde ve sokak adını da değiştirme kararı alıp, tüm itirazlara rağmen sorumsuzca uygulamış olan "kente sonradan gelmiş, hasbelkader karar verme ve yönetme gücüne erişmiş 'kent köksüz' unsurların", şehri yeniden dizayn etme çabasından "şimdilik" kurtuldu.
KENTE, TARİHE, GEÇMİŞİNE, YAŞANMIŞLIĞINA SAYGI OLMAYINCA..
Yakın geçmişte, Malatya'nın yerli insanları için çok büyük anılar barındıran, Malatya'nın kent tarihi ile ilgili çok önemli yeri bulunan İnönü Stadı, Atatürk Spor Salonu gibi yapıların, Büyükşehir Belediyesi yöneticilerince yıktırılması yolunda başlatılan çalışmalar, Malatyalılar için bir tören, şölen alanı da olan 55 yıllık İnönü Stadı'nın yerle bir edilerek mezbeleliğe dönüştürülmesiyle zirveye ulaşırken, geçtiğimiz günlerde eski belediye binasının bulunduğu meydandaki 65 yıllık, bir kısmı taş yapı olan banka binasının da yıkım ihalesi gerçekleştirilmişti.
Bu meydanda bulunan 1936 yapımı belediye hizmet binasının, o dönem AKP'den yeniden aday gösterilmeyen Belediye Başkanı Cemal Akın'ın, kentten intikam alırcasına 2009'da bir gece yarısı baskınıyla yıktırılmasıyla burada "Kent Müzesi" yapımı düşüncesi de sona erdirilmişti. Daha sonra, yıktırılmak istenen banka binasının "Kent Müzesi" olarak değerlendirilmesi düşüncesi belirmişti. Ancak, tescilli yapı olan banka binası üzerinden tescil kaldırılarak, meydan düzenlemesi adı altında yıkılması süreci başlatılmıştı.
"Bu zihniyet böyle giderse, daha geniş kapasiteli bir cami yapmak üzere 100 yılı aşkın yaşı bulunan Yeni Cami'yi de yıkabilir Bunların mantığı doğru olsa, kapasitesi az diye sembol yapılar yıkılmaya kalkışsa, bugün Osmanlı'dan kalan, başta İstanbul olmak üzere birçok yerdeki birkaç asırlık dini ve kültürel yapılar, çoktan yokedilmişti." dedirten endişeye haklılık kazandıran olaylardan biri de, çevre insanlarının da hayatında çok önemli bir yeri olan Kernek Camii'nin, ihtiyaca cevap vermediği gerekçesiyle yıkımına girişilmesi olmuştu.
MAHKEME DURDURDU, AMA 'ŞİMDİLİK.."
Kernek Meydanı'nda yıktırılan eski halk kütüphanesi yerine yenisinin temeli atıldıktan sonra geçtiğimiz günlerde yıkımına başlanan 65 yıllık Kernek Camii'nın yıkım işlemi mahkeme kararıyla durduruldu.
Bölgedeki bir esnafın, yıkımın durdurulması istemiyle Malatya İdare Mahkemesi'ne açtığı davada, mahkeme davacının talebini yerinde bularak, caminin yıkım kararı ve yıkım işlemine ilişkin olarak yürütmenin durdurulması kararı verdi.
Kernek Camii'nin yıprandığı, cemaate yetmediği, miadını doldurduğu ileri sürülerek caminin yıkılması ve yakınındaki bir alanda daha büyük bir cami inşa edilmesi yolunda bazı çevreler tarafından harekete geçilmiş, yeni cami, bir süre önce yıkılan eski Halk Kütüphanesi'nin yıkılan binasının yerinde inşa edilmeye başlanmıştı.
Yapımı üstlenen aile tarafından bir başka yerde yeni bir cami yapılması daha uygun iken, Kernek'te mevcudun yıkılıp yerine yaptırılması kararlaştırılan caminin Ekim ayında temeli törenle atılmış, bu törenin ardından da yıprandığı ve cemaate yetmediği gerekçesiyle, Malatya kent hafızasının yokedilme kararı verilen sembol yapılarından biri olan 65 yaşındaki Kernek Camii'nin yıkımına başlanmıştı.
Ancak cami cemaatinden olan semtteki bir esnaf, "Yeni cami inşaatı tamamlanmadan mevcut caminin yıkılmasında kamu yararı bulunmadığı, bu durumun bölge sakinlerine zarar vereceği, büyük ekonomik kayıplar yaşanacağı, mevcut caminin erken yıkılmak istendiği" iddiasıyla, yürütmenin durdurulması için Malatya İdare Mahkemesi'ne dava açtı.
Malatya İdare Mahkemesi, verdiği ara kararında, yürütmenin durdurulmasına, davalı Battalgazi Belediyesi, Battalgazi Kaymakamlığı ve Malatya Valiliği'nden caminin yıkım gerekçesinin sorulmasına karar verdi.
Caminin yıkımıyla ilgili belediyenin onayına yönelik yürütmenin durdurulması kararı veren mahkeme, Malatya Valiliği ve Battalgazi Kaymakamlığı'ndan cami ve eklentilerinin yıkılmasına ilişkin hukuki gerekçenin mahkemeye gönderilmesini isterken, Battalgazi Belediyesi'nden de, yıkımla ilgili alınan bir karar olup olmadığı konusunda bilgi istedi.
Konuya ilişkin olarak Battalgazi Belediyesi'nde kayıtlı tüm evrak, bilgi ve belgelerin bir nüshasının gönderilmesini isteyen Malatya İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması kararında şu görüşlere yer verdi:
"..Davaya konu yıkım işleminin, uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olması ve uygulanması halinde giderilmesi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olması nedeni ile davalı idarenin birinci savunması alındıktan ve ara kararı geregi yerine getirildikten ya da savunma konusu işlemin teminat aranmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, 2577 sayılı idari yargılama usulü kanununun 20. ve 27. maddeleri uyarında savunma ve ara kararına cevap verme süresinin 10 gün olduğunun belirlenmesine, ara gereğinin yerine getirilmesinin yasal bir zorunluluk olduğunun davalı idarelere tebliğine oy birliği ile karar verildi."
YIKIM TÜMDEN İPTAL EDİLMELİ
Kernek Camii'nin yıkılarak yok edilmesinin tamamen engellenmesi için, bu süreçte, başta Mimarlar Odası ve kültürel kuruluşlar tarafından harekete geçilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com