SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Caminin Yıkımına Mahkemeden Durdurma Kararı

0
Güncellendi - 2018-12-05 06:27:59
Caminin Yıkımına Mahkemeden Durdurma Kararı
A- A+ PAYLAŞ

İnsanların geçmişle bağlantıları olan ve kent hafızasının önemli mekanları olma özelliğini taşıyan sembol yapıların, yerine yenisinin inşa edileceği ya da yeni düzenleme yapılacağı gibi gerekçelerle bir bir yok edilmekte olduğu Malatya'da, bu yapılardan biri daha yıkılmakta iken, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Kernek'teki sembol yapılardan biri olan ve kentin geçmişine, insanına saygı gereği muhafaza edilmesi gereken 65 yaşındaki Kernek Camii de, yanında yenisinin yaptırılacağı gerekçesiyle aynı akıbete uğramak üzereydi. Cami, İdare Mahkemesi'nden alınan yürütmeyi durdurma kararıyla, geçtiğimiz yıllarda kentte 2 binin üzerinde cadde ve sokak adını da değiştirme kararı alıp, tüm itirazlara rağmen sorumsuzca uygulamış olan "kente sonradan gelmiş, hasbelkader karar verme ve yönetme gücüne erişmiş 'kent köksüz' unsurların", şehri yeniden dizayn etme çabasından "şimdilik" kurtuldu.

KENTE, TARİHE, GEÇMİŞİNE, YAŞANMIŞLIĞINA SAYGI OLMAYINCA..

Yakın geçmişte, Malatya'nın yerli insanları için çok büyük anılar barındıran, Malatya'nın kent tarihi ile ilgili çok önemli yeri bulunan İnönü Stadı, Atatürk Spor Salonu gibi yapıların, Büyükşehir Belediyesi yöneticilerince yıktırılması yolunda başlatılan çalışmalar, Malatyalılar için bir tören, şölen alanı da olan 55 yıllık İnönü Stadı'nın yerle bir edilerek mezbeleliğe dönüştürülmesiyle zirveye ulaşırken, geçtiğimiz günlerde eski belediye binasının bulunduğu meydandaki 65 yıllık, bir kısmı taş yapı olan banka binasının da yıkım ihalesi gerçekleştirilmişti.

Bu meydanda bulunan 1936 yapımı belediye hizmet binasının, o dönem AKP'den yeniden aday gösterilmeyen Belediye Başkanı Cemal Akın'ın, kentten intikam alırcasına 2009'da bir gece yarısı baskınıyla yıktırılmasıyla burada "Kent Müzesi" yapımı düşüncesi de sona erdirilmişti. Daha sonra, yıktırılmak istenen banka binasının "Kent Müzesi" olarak değerlendirilmesi düşüncesi belirmişti. Ancak, tescilli yapı olan banka binası üzerinden tescil kaldırılarak, meydan düzenlemesi adı altında yıkılması süreci başlatılmıştı.

"Bu zihniyet böyle giderse, daha geniş kapasiteli bir cami yapmak üzere 100 yılı aşkın yaşı bulunan Yeni Cami'yi de yıkabilir Bunların mantığı doğru olsa, kapasitesi az  diye sembol yapılar yıkılmaya kalkışsa, bugün Osmanlı'dan kalan, başta İstanbul olmak üzere birçok yerdeki birkaç asırlık dini ve kültürel yapılar, çoktan yokedilmişti." dedirten endişeye haklılık kazandıran olaylardan biri de, çevre insanlarının da hayatında çok önemli bir yeri olan Kernek Camii'nin, ihtiyaca cevap vermediği gerekçesiyle yıkımına girişilmesi olmuştu.

MAHKEME DURDURDU, AMA 'ŞİMDİLİK.."

Kernek Meydanı'nda yıktırılan eski halk kütüphanesi yerine yenisinin temeli atıldıktan sonra geçtiğimiz günlerde yıkımına başlanan 65 yıllık Kernek Camii'nın yıkım işlemi mahkeme kararıyla durduruldu.

Bölgedeki bir esnafın, yıkımın durdurulması istemiyle Malatya İdare Mahkemesi'ne açtığı davada, mahkeme davacının talebini yerinde bularak, caminin yıkım kararı ve yıkım işlemine ilişkin olarak yürütmenin durdurulması kararı verdi.

Kernek Camii'nin yıprandığı, cemaate yetmediği, miadını doldurduğu ileri sürülerek caminin yıkılması ve yakınındaki bir alanda daha büyük bir cami inşa edilmesi yolunda bazı çevreler tarafından harekete geçilmiş, yeni cami, bir süre önce yıkılan eski Halk Kütüphanesi'nin yıkılan binasının yerinde inşa edilmeye başlanmıştı.

Yapımı üstlenen aile tarafından bir başka yerde yeni bir cami yapılması daha uygun iken, Kernek'te mevcudun yıkılıp yerine yaptırılması kararlaştırılan caminin Ekim ayında temeli törenle atılmış, bu törenin ardından da yıprandığı ve cemaate yetmediği gerekçesiyle, Malatya kent hafızasının yokedilme kararı verilen sembol yapılarından biri olan 65 yaşındaki Kernek Camii'nin yıkımına başlanmıştı.

Ancak cami cemaatinden olan semtteki bir esnaf, "Yeni cami inşaatı tamamlanmadan mevcut caminin yıkılmasında kamu yararı bulunmadığı, bu durumun bölge sakinlerine zarar vereceği, büyük ekonomik kayıplar yaşanacağı, mevcut caminin erken yıkılmak istendiği" iddiasıyla, yürütmenin durdurulması için Malatya İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Malatya İdare Mahkemesi, verdiği ara kararında, yürütmenin durdurulmasına, davalı Battalgazi Belediyesi, Battalgazi Kaymakamlığı ve Malatya Valiliği'nden caminin yıkım gerekçesinin sorulmasına karar verdi.

Caminin yıkımıyla ilgili belediyenin onayına yönelik yürütmenin durdurulması kararı veren mahkeme, Malatya Valiliği ve Battalgazi Kaymakamlığı'ndan cami ve eklentilerinin yıkılmasına ilişkin hukuki gerekçenin mahkemeye gönderilmesini isterken, Battalgazi Belediyesi'nden de, yıkımla ilgili alınan bir karar olup olmadığı konusunda bilgi istedi.

Konuya ilişkin olarak Battalgazi Belediyesi'nde kayıtlı tüm evrak, bilgi ve belgelerin bir nüshasının gönderilmesini isteyen Malatya İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması kararında şu görüşlere yer verdi:

"..Davaya konu yıkım işleminin, uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olması ve uygulanması halinde giderilmesi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olması nedeni ile davalı idarenin birinci savunması alındıktan ve ara kararı geregi yerine getirildikten ya da savunma konusu işlemin teminat aranmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, 2577 sayılı idari yargılama usulü kanununun 20. ve 27. maddeleri uyarında savunma ve ara kararına cevap verme süresinin 10 gün olduğunun belirlenmesine, ara gereğinin yerine getirilmesinin yasal bir zorunluluk olduğunun davalı idarelere tebliğine oy birliği ile karar verildi."

YIKIM TÜMDEN İPTAL EDİLMELİ

Kernek Camii'nin yıkılarak yok edilmesinin tamamen engellenmesi için, bu süreçte, başta Mimarlar Odası ve kültürel kuruluşlar tarafından harekete geçilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

69 yorum yapılmış

  • Nuran (6 yıl önce)
    Cami tarihi bir yapıdır yıkılmamalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rüm (6 yıl önce)
    Camii tarihi bir camii olması nedeniyle yıkılmamalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Yıkmayın .
    0
    0
    Yanıtla
  • Akif (6 yıl önce)
    Mevcut hükümetinde en iyi yaptığı şey olsa gerek . Yıkmak . Tarihimizi unutturmak, yazık gerçekten çok yazık . Tarih kokan şehirlerden, betonarme ruhsuz yapılar ile bezenmiş bir hayata hapsedildik . Restore etmek herhalde daha az kazandırıyor mütahitlere ki bu yolu seçmek yerine yeniden yıkıp yapmayı tercih ediyorlar . Ee 500 yıllık hana Nusret tabelası asılmasına sosyal medya tepkisi ile tepki gösterebilen sözde “bürokrasi” ancak bunu yapabilirdi zaten . Bırakınta evlatlarımız “ tarih” kokusunu ciğerlerinde hissedebilsin !!! Bırakında geçmişimiz “tarih” olmanın ötesine geçebilsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • fb44 (6 yıl önce)
    “kente sonradan gelmiş, hasbelkader karar verme ve yönetme gücüne erişmiş ‘kent köksüz’ unsurların”, şehri yeniden dizayn etme çabası........ Cuk oturmuş....
    0
    0
    Yanıtla
  • Camiyi yenilemeye niyetlenen aile kadar kökü Malatya'nın tarihine dayanan ve hala Malatya'da ikamet eden ancak üç belki beş aile kalmıştır. 85 sene evvel Malatya belediye reisi vekiliği yapmış 65 sene evvel bu camiyi inşa etmiş rahmetli bir zatın torunu tarafından yenilenmesi gayette doğaldır. Tarihi itibariyle burası selçuklu'nun ulu camisi değil ki... Ayrıca; Atanmışı seçme gafletinde bulunanların cuk ifadesi yanlıştır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cenk ENAN (2 yıl önce)Öneri isimli kullanıcı yorumuna
    "65 sene evvel bu camiyi inşa etmiş rahmetli bir zatın torunu tarafından yenilenmesi" ibareniz yalan yanlıştır. Karagözlüler bu caminin inşaatında rol almamıştır.
    0
    0
    Yanıtla
  • aziz AVCI (6 yıl önce)
    malatyanın değerlerine sahip çıkalım haydi MALATYAM
    0
    0
    Yanıtla
  • zafer44 (6 yıl önce)
    Kütüphane ile caminin birlikte yapılması ortak alanlar oluşturulmasının , daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Ayrıca bu tür sosyal donatlı yapılar mahkemelere ihaleye çıkmadan sosyal medyadan plan proje duyurulmalı ve o bölge insanlarının , muhtarlarının, esnafın da ortak fikir kıldıkları yapılar inşa etmenin birliği artırıp , ekonomik yap bozları minimuma düşüreceği kanısındayım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cebbar (6 yıl önce)
    Yıkılsın diyen var yıkılmasın diyende var... Burada halkın görüşü çok önemli ama camiye gitmeyenler karar verecek sanırım :) Cami genişletilebilir eski yapı sütunlarla korunarak pekala ihtiyaçlara cevap verebilir
    0
    0
    Yanıtla
  • mahmut (6 yıl önce)
    yıkılıp yenisinin yapılmasına karşı çıkanlara sormak istiyorum:hayatınızda kaç defa camiye gittiniz?
    0
    0
    Yanıtla
  • Tufan (6 yıl önce)
    BU CAMİNİN YIKILMA NEDENİ BİR AİLE MEVCUT CAMİNİN ARSASI ONLARA AİT O ARSAYI ELDE ETMENİN PEŞİNDE .
    0
    0
    Yanıtla
  • yücel (6 yıl önce)
    KARDEŞİM BÖYLE KARARLARI O BÖLGENİN HALKI VERSİN YAPIN O MAHALLEDE REFERANDUM BİTSİN EN DOĞRUSU BU NEYİN PEŞİNDESİNİZ....
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (6 yıl önce)
    kernekte oturuyorum cuma namazları sıkıntılı. ramazan aylarında teravih için çevrede bayanlara uygun gidecek yer yok. Eşim kızımı alıp gidemiyor. YENİ CAMİ İHTİYAÇ. bunun ne siyasetle ilgisi var nede başka bir şeyle. camiler toki hariç. çoğunluğu halkın bağışlarıyla yapılıyor. hayır sahibi bir kişi önceki camiyi yaptıranın torunu , dedesinin yaptırdığı caminin yeterli olmadığını gördüğü için yenisini yaptırıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu hayır sever o zaman neden dedesinin yaptığı camiyi yıkıyor Çok parası varsa o bölgede boş alan çok satın alsın oraya yaptırsın. Onun dedesi ne kadar verdi ise bizim dedelerimiz de en az onun kadar yardım yaptı camiye Bu mantıkla o zaman her hayır eden gelsin dede mirası diye hak talep etsin bu nasıl bir mantık
    0
    0
    Yanıtla
  • Mine çoban (6 yıl önce)
    Malatya yi malatya yapan unsurlari yikmayip sahip çıkalım.baska bir malatya yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ney dedin (6 yıl önce)
    İnşallah yıkmak yerine güçlendirme ve bakim yapilir
    0
    0
    Yanıtla
  • Bakım yapılamaz çünkü cami kolonsuz yapılmış güçlendirme çalışması kolonda yapılır ama kolon yok caminin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal.. (6 yıl önce)
    Tc de Cami yıkmak sadece chp nin işi ve hatasıdır diye bilirdik..
    0
    0
    Yanıtla
  • Talip (6 yıl önce)
    Hani hep CHP cami yıkıyordu.Bazı çevreler bu tür söylemleri ile mütedeyin, muhafazakar halkımızdan oy alıyorlardı.Neymiş efendim.Cami çok eskimiş de, depreme dayanıklı değilmiş de v.s.Geçin bir kalem bunları.Eğer, ülke yönetiminde ve Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetiminde CHP olsaydı aynı şeyleri mi söylerlerdi yoksa halkı sokağa döker CHP nin camını çerçevesini mi indirirlerdi? Tabi ki eskiyen ve tehlike arz eden binalar yıkılmalı yerine daha yeni ve ihtiyaca cevap veren yerler yapılmalıdır.Ama çifte standart yapmadan, halkın temiz dini duygularını istismar etmeden.Yani şu parti yıkınca cami yıktı oluyor, yok bu parti yıkınca efendim cami eskiymiş de ondan yıktılar.Bu çifte standart olmamalı çok ayıp.Alemi aptal sanmasınlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuba_e_k (6 yıl önce)
    Değerlerimize sahip çıkmak yerine neden yeninin peşinde koşuyoruz? Var olanı korumak yeniden inşa etmekten daha kolay ve daha saygın bir tutum değil mi? Biz eskinin, köklünün yanındayız.
    0
    0
    Yanıtla
  • yurda nur (6 yıl önce)
    Yanlış restorasyonlar ve yıkımlarla kadim milletin geçmiş hafızası ,yok ediliyor..yıkıma karşıyız,yeniden prosedüre uygun yapılanması daha mantıklı
    0
    0
    Yanıtla
  • Erkan (6 yıl önce)
    65 yılda tarihmi olur.65 yil önce buranın nüfusu goz onüne alinarak yapılmiş. Şu an buranın etrafindaki yapılaşma büyük oranda tamamlanmıs ve ileride degişmesi zor. Yeni nüfusun ihtiyacina göre cami yapılması elzemdir.yıkılsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erkan efendi bu bölgede nüfus yıllardır hiç değişmedi sen neyin kafasını yaşıyorsun. Yeni ve büyük cami yapılacaksa eğer 500 MT yukarıda Kernek TOKİ evleri boş alanda var oraya yapılsın
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet efendi 65 yıl önce yapıldığında nüfus aynımıydı. sen neyin kafasını yaşıyorsun. tokiyede yapılsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Yık yap yık yap yık yap ..mantık bu ..sonra neden ülke gelişmiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilgenur Sağlam (6 yıl önce)
    Şehrimizdeki tarihi olan bir binayi yikmak sehir halkinin tarihsel benliğinin de yikimidir ayni zamanda.benliğimizde yara açmayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mukadder (6 yıl önce)
    Bizden de gelecek nesillere hatıralar kalmasın diye mi yıkılıyor?? Onarmak dururken neden yıkılıyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • Sultan (6 yıl önce)
    Cami ve mezarlar ne kadar eski tarihli olursa o bölgenin bize ait oldugunun kanıtıdır...bir camiyi tarihi deger kilan mimarinin ünlü olmasi mı,cok büyük olması mı,yoksa uzuuuun yillar yaşaması mıdır ?restore edemedikse bu bizim ayıbımız,onaramadiksa bu bizim ayıbımız,içi perişan ise ona hürmet etmeyenler utansın
    0
    0
    Yanıtla
  • Sultan (6 yıl önce)
    Bir yapıtın tarihi olması cok pahalıya malolması,ünlü bir mimarın yapması mıdır ?yoksa zamana meydan okuyup uzuuuun yıllar o semtin, yasamasina tanıklık etmesi midir?Camilerimizi dogal haliyle restore etsek...o yaşanmışliğa tanıklığına devam etse...Cami bir yerin yaşanmışliginin kanıtıdır...bir eserin yaşamasına firsat vermezsen nasıl tarihi yaşayıp "tarihi değer "alacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Aysun Ezber (6 yıl önce)
    Cami tarihi bir camidir lütfen yıkılmasına izin vermeyin
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyanin yerlisi (6 yıl önce)
    Cami yıkmak nedir ya adı ne olursa olsun kulağa hoş gelmiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 yıl önce)
    bence de çok doğru bir karar. idare mahkemesi malatya'nın sembol camilerinden birini kurtarmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Brcn (6 yıl önce)
    Kimseyi mağdur etmeden herşeyin bir orta yolu bulunmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Sultan (6 yıl önce)
    Restore etmek varken neden yıkılması isteniyor...bu cami yikilmazsa 100 150 200 yil sonra yine var olacak...yıkım bir tarihi yok etmektir...
    0
    0
    Yanıtla
  • Nurşen Yılmaz (6 yıl önce)
    Cami tarihi bir cami oldugu icin yikilmasi uygun degildir
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaya (6 yıl önce)
    Eski olanı yıkıp, yenisini yapmak yerine mevcut olanı korumak daha makul değil mi
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (6 yıl önce)
    yıkılıp, büyütülüp yenilenebilir. buna bir sözüm yok ama benim anlamadığım yeni cami neden yıkılan caminin yerine değil de meydana yapılıyor? kernek meydanı niye kapatılıyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (6 yıl önce)
    Olay şu Yıkan KERNEK camii Yerine yapılacak caminin ise kim bilir ne isim alacak belli değil! Sonuçta şehir hafızası bir bir yok oluyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Reel (6 yıl önce)
    Allah vere Malatyayi komple yikalar, ki yıkmak isteseler ses çıkarmaz kimse,hatta yikanlarin karşısında el pençe divan durur bu millet...
    0
    0
    Yanıtla
  • Nurşen Yılmaz (6 yıl önce)
    Cami tarihi bir cami bu yuzden yikilmamasi gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaşar (6 yıl önce)
    Kıymetli malatyalılar; Eski bir deyim vardır değirmeni sel almış, sen şak şak' ın peşine düşmüşsün. Şuan bizim yaptığımızda bu . Yeni yapılan caminin yerinde herkezin bildiği üzere kütüphane vardı ve çok değil bir yıl önce o binaya güçlendirme yapıldı ve sonra o kadar para harcanan bina yıkılıp yerine camii yapılıyor. Şimdi herkeze soruyorum bu nasıl bir aymazlıktır Devletin parası bu kadar mı kıymetsiz bizden toplanan vergiler böylesine mi sorgusuz sualsiz böylesine şuursuzca harcayabiliyor . Bir tane sorumlu kişi demiyor mu yav biz buraya güçlendirme yaptık onca para harcadık şimdi neden yıkıyoruz yazıktır milletin parasına. Kimse kusura bakmasın bu nasıl planlamadır nasıl şehirciliktir o makamlarda oturan teknik ve idari personele soruyorum Allah rızası için vicdanınız rahat mi. Memleketin içinden geçtiği durum ortada size diyecek tek sözüm var Biz böyleyken size tasalanmak gerekmez, siz böyleyken Memlekette düşman gerekmez
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulkadir (6 yıl önce)Yaşar isimli kullanıcı yorumuna
    ÇOK ÇOK DOĞRU DEMİŞSİN. BU KADAR PLANSIZLIK, BU KADAR İSRAF OLUR MU?
    0
    0
    Yanıtla
  • Merel gülas (6 yıl önce)
    Ordaki esnafın durumu ne olacak lütfen onları düşünerek hareket edin
    0
    0
    Yanıtla
  • Kamer (6 yıl önce)
    Alınan bu adaletsiz kararı kınıyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet cakır (6 yıl önce)
    Hayır yıkılmasın hep yık bu yıkma ışı nereden bulaşdı bize insanların ekmegınle oynayın
    0
    0
    Yanıtla
  • Merve (6 yıl önce)
    Her zaman her fırsatta dile getirdikleri batı'nın iyi yonlerini ne zaman alicak güzel ülkem acaba? Tarihine, gecmisine bu kadar zarar veren baska bir ulke daha var mi? Yıkıcı zihniyeti gercekten anlayamiyorum. Gerek varsa restore edersin ama bir tarihi yikmak, vicdanlari yikmaktir, özünü kaybetmektir. Bir agaci agaç yapan kökleri ise bir şehri, bir ülkeyi deger yapan da tarihidir. Medeniyet kolay kurulmuyor efendiler, tarihimize, camimize dokunmayın!
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (6 yıl önce)
    Evet Camii yaşlanmış olabilir,evet yenisinin yapılması ihtiyac haline gelmiş olabilir.Ama Cemaati mağdur edecek şekilde yapılması çok yanlış bir durum.Yeni temelini attığın camiiyi bitir,eskisi faaliyette kalsın yenisi bitene kadar.Bu nasıl bir anlayıştır yangından mal kaçırırcasına Cami içindekileri talan ettiler,Çatısı söküldü herkes payını aldı ve camii şuan kapalı !Biz çevre esnaf olarak dükkanızımı kapatıp daha uzak camiilere gidiyoruz.Yaşlıların vay haline
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemerkoprulu (6 yıl önce)
    Caminin yikim prijesi bir yana o kutuphane neden yikildi simdi yazacaklar yorumlara millet kirathaneleri açıldı vs vs. Kac yildir sehir merkezinde ogrencilerin calisabilecegi devlet destekli bir kutuphane yok yenisini yaparsn devreye koyarsin eyvallah ama alel acele yikmak nedir.Cami ihtiyaclara cevap vermiyor diyor valla ne zaman giderseniz cumalari haric yarisinin bile dolmadigini gorursunuz yani para israfi tipki binlerce kpss magduru ogretmen varken yapilan devasa kamu binalari gibi yapilan saraylar gbi ama müslümanız şükür idareci istedgi gibi harcayabilir sende krizle mutluluk oyunu oynamaya devam et
    0
    0
    Yanıtla
  • Öznur (6 yıl önce)
    Sürekli bir şeyleri yıkmak anlayışı ne ara yerleşti güzel ülkemin insanlarının zihinlerine. Yıkıp yenisini yapmak ne zamandan beri gelişmiş olmakla es değer tutuluyor.. Önemli olan tarihi yapıları koruyabilmek, zarar vermemek gerekiyorsa uygun şekilde restore edebilmek değil mi ? Bence Kernek meydanını meydan yapan en önemli unsur Camisi ve çevresi... Çok gerekliyse bakımları yaptırılsin ve onarilsin.. Ayrıca cami varken yıkıp hemen yanına cami yapmakta pek hayır işi gibi görünmüyor ortada bir çıkar meselesi olduğu belli..Malatya da birçok ihtiyaç varken bu kadar paranın bu şekilde harcanmasi çok absürt.. Bence bu hatadan bir an önce dönülmeli oraya harcanacak parayla daha faydali inşalar veya yardımlar yapılmalıdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Özkan (6 yıl önce)
    *Her 65 yıllık yapı tarihi eser değildir. *Cami depreme dayanıksız ve aynı zamanda YETERSİZ *Mahkemeye veren caminin yanındaki çay ocağını işleten zat. Tamamen kendi çıkarı için olaya müdahil oldu siz yanlış anlamışsınız mevzuyu *Cami yapımında devletten ve vatandaştan para istenmiyor 1 hayırsever tek başına yaptırıyor. *15 yıldır cuma namazına bu camiye gidiyorum bir kez dahi içeride namaz kılmak nasip olmadı. Yıllardır yazın güneş altında kışın yağmur kar altında namaz kıldık. Bırakın 2500 kişilik bir cami yapsınlar kime ne zararı var? *Daha 2 ay önce rüzgarlı bir günde namaz kılarken kafamıza ağaç devrildi siz de haber yaptınız hatta:) Sizi seviyoruz ama bazen çok zorlama haberler yapıyorsunuz....
    0
    0
    Yanıtla
  • KERNEK44 (6 yıl önce)Özkan isimli kullanıcı yorumuna
    Elinize sağlık özkan bey, çoğu kişi bilip bilmeden yorum yapıyor doğruları yazmışsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selami (6 yıl önce)
    Kusura bakmayın ama sırf yapımı eski tarihli diye hiç bir özelliği olmayan binaların yıkılmasına karşı çıkanları anlamıyorum. Maalesef Malatya bu yönden zayıf bir şehir. Gazi ilkokulu, Atatürk evi, Yeni cami, Askerlik şubesi binası ve zaten değişikliğe uğratılmış İş Bankası binası hariç iki elin parmakları kadar sayısı olan özellikli mekana sahip. Geri kalanı çirkin estetik olmayan yapılar. Hükümet konağı, eski belediye binası, mısır çarşısı, ayakkabıcılar çarşısı gibi. Yıkıp geçeceksin. Yıkanların rant beklentisi varsa yıktırmayanların da rant hesabı var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali YALÇIN (6 yıl önce)
    Daha iyi camiler yapmak, daha geniş meydanlar üretmek adı altında devinim ve faaliyetler... Yeni belediyenin yanına da cami yapılacaktı. Az buçuk araştırınca altından rant fışkırdı...İptal oldu... Şimdi yine bir Camii meselesi....Dahası tarihe ait hafızayı yok etmek bir geleneğe dönüştü. Yıkımlara eşlik eden rantlara bakmak lazım...Kim bu yıkımdan sonra buradan nemalanacak... Umarım kalıcı bir yürütmeyi durdurma olur...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (6 yıl önce)
    Mahkeme cok digru bir karar vermistir.tarihi yapilara saygili olalim.cami yapilacaksa uygun alanlar vardir.orasi malatya tarihine maal olmus tarihi gecmisi olan biryerdir.umariz karar tumden iptal edilir.kernek camii yikilmasin
    0
    0
    Yanıtla
  • harun (6 yıl önce)
    güzelim camiyi niye yıkılıyor.meydanın o caminin eski haline ihtiyacı var
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 yıl önce)
    tarihi ve mimari özelliği olmayan bir cami yıkım kararı verilmesi doğrudur.
    0
    0
    Yanıtla
  • ERKAN (6 yıl önce)
    bu konuda kamu yararına bakılmalıdır. ibadet amacıyla yapılmış bir yer 65 yıldır hizmet ediyor. ama artık ihtiyaca cevap veremiyor. yeni bir caminin yapılması bir zorunluluk hali almıştır. iki cami yanyana olması nasıl bir görüntü verir belli değil. eski cami vatandaşın kullanabileceği farklı bir fonksiyon icra edebilir mi? bu düşünceyle güzel projeler ortaya konulabilirse eskisi muhafaza edilebilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Reyhan kayhan (6 yıl önce)
    Ne kadar sığbir haber.Bunu kim yazıyor.Gazetecilik çağ atlamış.İçine yorum oturtulmuş bir yazı.Senden etkilenip hemendüşüncem değişti.Her şeye karşı duran bu kafalar ne zaman değişecek acaba...
    0
    0
    Yanıtla
  • 44mlt44 (6 yıl önce)
    Sayın yazar. 1. Yanılş yapılmakta olan camii eski Kütüphsnenin yerine yapılıyor. 2. Yanlış ise evet caminin bir mazisi ve degeri var ama bunun yanında camii mahalle cemaatine yetmiyorken insanlar cuma namazlarını kaldırımda kılıyorken veya yağmur kar çamurda namaz kılıyorken ve yenisi yapma imkanı var ise neden yenisi yapılıp cemaat magdur olmaktan kurtulmasın ki size sorarım. Çevrede 3 tane cami var ve hepsi küçük olmakla beraber cemaat sıgmıyor. Külliye Camii Tekmezar Camii ve Saray Camii 3 de küçük ve cemaat sıgmıyor. Şuan yapılacak camii 2500 kişi içeri alacak şekilde olacak ve kenek meydanının ihtiyacını ve Kernek Camii nin degerini tekrar kazandıracak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeynep (6 yıl önce)
    Çok yerinde bir karar olmuş. Tüketim toplumu olduk çıktık. Kernek cami çocukluğumuza ait bir simge, yıkıp yenisini yapmak birilerine rant sağlamaktan başka bir şey değil. Kimse de cami küçük yetmiyor demesin. Çevrede sayısız yürüme mesafesinde cami var. Sevgiler...
    0
    0
    Yanıtla
  • Yavuz Selim (6 yıl önce)
    Geçen hafta namaz kılmak için girince farkettim yıkım kararı alınıp durdurulduğunu. Mado'nun mescidini kullanmıştım. Konteynır da olsa bir mescit yapılmalı cami akıbeti belli olana kadar.
    0
    0
    Yanıtla
  • selin (6 yıl önce)
    şeker fabrikasındaki camimiz acil onarım istiyor ana yol kenarı yeşil boya kalmamış mahvolmuş hafta sonu gördüm çok üzüldüm lütfen onarım boyası bir an önce yapılsın
    0
    0
    Yanıtla
  • KENAN (6 yıl önce)
    HANGİ ESNAF MAHKEMEYE VERMİŞ AÇIKLAYIN.BENİM DUYDUĞUM CAMİNİN ÇAY OCAĞINI İŞELETENLER.1940LI YILLARDAN BERİ KERNEKTE İKAMET ETMEKTEYİZ.KERNEK CAMİ SEMBOL ANCAK DEPREME DAYANIKSIZ YERİNE YENİSİ YAPILMASI GEREKİYOR KAPASİTEDE YETMİYOR CUM GÜNÜ GİDİN CEMAATİN ÇOĞU DIŞARDA NAMAZ KILIYOR.YIKILIP YERİNE CAMİ YAPIMASAYDI BU HABERE KATILIRDIM ANCAK YENİ CAMİ YAPILIYOR VE ÇAY OÇAĞI SAHİBİ ENGEL OLMAYA ÇALIŞIYOR DİYORLAR
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz (6 yıl önce)
    Var olan camii yikip yeni cami yapmanin ne anlami var. Paramiz çokta nereye harcayalim diye dusunup olani yikip yeni mi yapmak gerek. 5 sokakta bi bi cami var. Bakin hangi camiler vakit namazlarinda 1 saf olabiliyor. Gelin unv camiiye vakit namazlarindaki cemaati sayin. Bu para harcamalariniz yuzunden kapitalizm denilen kefere oyununun icine attiniz milleti gecim derdinden Allah'a inanmayan gencligi cogalttiniz. Vebaliniz agir bilesiniz yoneticiler diyanet...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kernekli (6 yıl önce)
    Siz caminin içini gördünüz mü? Bu camide hiç namaz kıldınız mı? Bilip bilmeden kafanıza göre yorum yapıyorsunuz. Bir kişinin şahsi çıkarı için mahkemeye başvuruldu. Cami dökülüyordu tamamen. Cemaat uzun uğraşlar sonucu buraya yeni bir cami yapılması için çok uğraştı. Buraya yakışır yeni modern bir caminin kime ne zararı var. Kaldı ki bu cami tarihi bir eser değil. Siz bunu yeni cami (taş cami) ile nasıl mukayese edersiniz. El vicdan....
    0
    0
    Yanıtla
  • Restorasyon diye bir yenileme şekli var hiç duydunmu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Cami ve mezarlar ne kadar eski tarihli olursa o bölgenin bize ait oldugunun kanıtıdır...bir camiyi tarihi deger kilan mimarinin ünlü olmasi mı,cok büyük olması mı,yoksa uzuuuun yillar yaşaması mıdır ?restore edemedikse bu bizim ayıbımız,onaramadiksa bu bizim ayıbımız,içi perişan ise ona hürmet etmeyenler utansın
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (6 yıl önce)
    Abbas efendi camisini yıkmak en büyük hataydı
    0
    0
    Yanıtla