SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çarşının Altı Oto Park ve Sığınak Olacak"

A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da kent merkezinde ticari alanlar ve çevresindeki konutlar Emlak Konut tarafından yeniden yapılıyor.

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Malatya'da özellikle kent merkezinde büyük hasara yol açtı.

20 bin civarında iş yerinin yıkıldığı, bazılarında ise ağır hasar oluştuğu kent merkezinde yapımına başlanan iş yeri, ofis ve konutlar için Emlak Konut ve Malatya Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor.

Sulu zemin olan bölgede yapılacak iş yeri, ofis ve konutların temelinin atılmasından önce Büyükşehir Belediyesince alanda fore kazık çakılması işlemi devam ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine, depremlerde kent merkezindeki ticarethanelerin yüzde doksanının yerle yeksan olduğunu söyledi.

Malatya şehir merkezinin yerin 26 metre derinliğine kadar sulu zemin olduğunu anlatan Gürkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile görüşmelerinde inşaatlarda sıvılaştırılmış zeminin altına inecek bir yapı formatı benimsediklerini ifade etti.

Gürkan, 220 dönümlük şehir merkezindeki yaklaşık 5 bin iş yerinin yapılması dolayısıyla buranın ilk etabı olan Bakırcılar Çarşısı bölgesinin zemin etütlerine Büyükşehir Belediyesi olarak başladıklarını kaydetti.

Bununla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Emlak Konut, TOKİ ve plancılarla yaptıkları istişare sonucu fore kazık yöntemini uygulama kararı aldıklarını anlatan Gürkan, "Belediye olarak Bakırcılar Çarşısı'nın olduğu yere fore kazıklar çakmaya başladık. Şu an 10 bin fore kazık, 26 metre derinliğe kadar çakıldı. Radye temel üzerinde de kalıcı iş yerleri ve konutlar yapılması gerçekleştirilecek." dedi.

"Altyapı çalışmaları yürütülüyor"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Malatya'yı ziyaretinde şehir merkezinin yanı sıra çevresindeki bazı alanların da Emlak Konut tarafından yapılması yönündeki taleplerini ilettiklerini aktaran Gürkan, şöyle devam etti:

"Fuzuli Caddesi, Saray Mahallesi, Beşkonaklar'ın olduğu bölgeden Kernek Meydanı'na kadar olan kısım, Sivas Caddesi'ne kadar olan kısım, Akpınar dediğimiz merkez ile batıda Niyazi Mısri, Emeksiz ve İnönü caddelerinin de bu kapsam içerisinde Emlak Konut ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının nezaretinde yapılması noktasındaki fikrimizi ve düşüncelerimizi ifade ettik. Şu anda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız da bu konuda yoğun bir çalışma içerisinde. Bu saydığımız alanlarda da yine bu merkezdeki ticari iş yerlerinde olduğu gibi yaklaşık 15 bin konutun yapılması, 10 bine yakın da iş yerinin yapılması fikrini benimsediler. Şu anda bunun altyapı çalışmaları yürütülüyor. İnşallah kısa zamanda bitirilecek. Önümüzdeki sene içerisinde inşallah iş yerlerimiz ve konutlarımız hak sahiplerine dağıtılacak."

"Çarşının altı otopark ve sığınak olacak"
Kent merkezinde Osmanlı usulü çarşıları tekrar ihya ve imar etmek için büyük gayret gösterdiklerini dile getiren Selahattin Gürkan, şunları kaydetti:

"Çarşıya gelen 'Malatya'nın çarşısı, eskisinden çok daha güzel' diyecek. Verimli kullanılma, sosyal içerik, yaya yolları, park anlamında çok güzel olacak. Çarşının altı otopark ve sığınak olacak. Dolayısıyla bir taraftan hem vatandaşımızın otopark ihtiyacının yer altına alınması, şehrin yayalaştırılması, hem de şehirde rahat bir ticari pazarın oluşması noktasında Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla ortak, yoğun bir çalışma içerisindeyiz."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Cafanalı (1 yıl önce)
    Sivrice depreminden sonra yapılması gerekeni yapmadığınız için şimdi bu haldeyiz ört bas ettiniz ağir hasarliyi hasarsız gösterdiniz adam akıllı kontrol yapmadınız ne eskiye ne yeniye şimdi çıkıp şehrin ışıklarini Beraber yakacaz diye afişler reklamlar yapacağıniza valla hele bı önce sokak lambalarını çevreyolundaki asfaltı bı düzeltin yani malatyadan bı geçen bidaha geçmek istemiyi biz zaten rezilliğe alıştık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Taksit taksit halka bilgi veriliyor. Temellerde bulunan suyu nasıl değerlendireceksiniz. Sordukça bilgi vereceğinize açık ve net olun. Ünlü mimarlar grubu ile çalışın. Bu basit bir olay değil, koca şehirin yeniden planlanması gibi bir şey. Kimsenin tanıyıp bilmediği bir ofis ile kapalı kapılar ardında bir büyükşehir planlanmaz. En azından Çerçiyi örnek alın belediye binasını Türkiye nin en ünlü mimarına tasarlatmıştı. Vizyonunuz olsun, hedefleriniz olsun, ufkunuz açık olsun, Malatyanın gelecek 100 yılını düşünün ve planlayın ki, yüz yıl sonra sizi hatırasınlar. Şehrin gelecek 100 yılının perspektifini çıkarın, trafik, otopark ve ulaşım sorununun olmayacağı bir yüzyıl planlayın. Şehrin eğitim, kültür, sanat, spor, sağlık, sosyal alan, ulaşım, trafik vs. genel kapsamlı bir plan ve perspektifini çıkarın.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Emrah (1 yıl önce)
    Maskiye söyleyinde sulara baksın,yine sular çamur ,bulanık akıyor. Malatya haber bu konunun üstüne düşsün.Su parasını yüksek fiyattan almayı biliyorlar.Cocuklar yine kusma bulantı sonucu hastaneye gittiklerinde mi akılları başlarına gelecek. Yine diyorum sulara bakın,hep bulanık ,çevreme sordum onlarda aynı şeyleri söyledi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdulvahap (1 yıl önce)
    Bir Osmanlı öğrenmişsin zaten. O zaman iyi dinle. Yavuz Sultan Selim Han Mercidabık Seferine giderken Malatya ovasında konaklıyor. O zaman Malatya halkı nerede yaşıyor? Şimdiki Eskimalatya topraklarında. Zaten Romalılarda, Selçuklular da Eskimalatya da yaşamış. Ulu cami Eskimalatyada. Mercidabık Savaşı 1516 yılında oluyor. Malatya halkı Eskimalatyada konakladığı için Aspuzu Bağlarına(şimdiki Malatya) göçüyor. Bu fay hattı üzerinde deprem 400-500 yılda bir oluyor. Şimdi siz kalkmış yerinde dönüşüm, yok oraya onu buraya bunu yapacağız diyorsunuz. Biraz tarih okuyun.Bu Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar ne diye Eskimalatyaya yerleşmişler?Bir de Osmanlıdan örnek vermişsin ya;vallahi ancak bu kadar cahil olunur.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Tahir (1 yıl önce)
    Allah akıl fikir versin... Halen bu yanlışlar yapılmaya devam edilşyorsa eyvah ki ne eyvah... Orası yeşil alan için çok müsait bir yerdi, başka da bir işe yaramazdı... Çarşı daha sağlam bir bölgede yapılabilirdi... Göreceksiniz, orası çok sıkıntılar çıkaracak... Keşke böyle yapmasaydık diyeceksiniz, bunu tecrübelerimle inanarak söylüyorum... Battıkça batacaksınız... ama nafile... bir inattır almış başını gidiyor... Allah sonumuzu hayretsin
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Kerem Yılmazer (1 yıl önce)
    10 bin fore kazık ne ara çakılmış
    %100
    %0
    Yanıtla
  • baba (1 yıl önce)
    Bakırcılar çarşısında aylar evvel temli kazdılar, su çıkınca bıraktılar. BBBaşkanı Bakırcılar çarşısına zemin etüdü yaptıracaklarını söylemiş. Lafa gerek yok.
    %29
    %71
    Yanıtla
  • malatya sevdam (1 yıl önce)
    yahu kardeşim malatyanın en çok can kaybına neden olmus yerlerinde yerinde dönüşüm yapmak intihardır. ne sanıyorsunuz bu yapılacak evler otoparklar altından mı olacak sanki . yine beton. beton kafa beton mermer oalcak. degisen bişey var mı. malatya büyük bir deprem böölgesi. burada kıyamete kadar durmadan deprem olacan. 3 tane çok kritik fay tam üstümüzden geçioyr. dedikki gelin bey dağının eteklerine tasınalım orada taş mı kımlamıs.yazıkalr olsun diyorum baksana fotograf bile göl olmus. oranın üzerine otopark yapın çok güzel olur .. arabalar yüzme biliyor inşaAllah !
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Yer altındaki otopark acaba hangi zengine peşkeş çekilecek. Sabırla ve merakla bekliyoruz...
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Nuri (1 yıl önce)
    Sivas caddesine kadar deniyor.Sivas caddeside dahilmi?(Lütfen konuyu bilenler cevaplasın).
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Doğanyol (1 yıl önce)
    Keşke adalet sistemide değişiklik olsa kökünden eyle.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • erol (1 yıl önce)
    Mlx adlı kullanıcının yorumuna katılıyorum, kurak geçen yıllarda Orduzu, Eskimalatya, Şahnahan, Dilek, samanköy gibi ova köylerinin tarım alanlarının sulanmasında kullanıla bilir.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Turgay (1 yıl önce)
    Başkan kendisi itiraf etmiş, çarşı 25 metreye kadar su diye.. O halde neden buraya çarşıyı yapıpta , yeni facialara müsaade ediyorsunuz diye sormazlar mı adama. Zemini su olan bir yere ev yada yapı yapılır mı Allah aşkına..Fore kazık gibi maliyeti yüksek yapılara verilecek para ile, eski çarşı gibi 10 tane çarşı yapılır sağlam zeminli bir yere..
    %61
    %39
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Sayın yetkililer artık bir karar verin de kamuoyuna açıklayın, depremden bugüne 10 ayı geçti daha ortada net bir plan proje yok,her gün yeni bir şey ,cek cak lı cümleler.Ortalık bilgi kirliliğinden başka bir şey yok NET ve KESİN olanı açıklayın.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mlx (1 yıl önce)
    Belki duyan bir yetkili olurda fikir oluşur.çarşı merkezinin altı komple su.o suyu kurutmak yerine drenaj sistemi ve ayrı bi kanal ile toplayıp sulamaya kullanılabilir.ileride o su çok lazım olacak.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • eski saman pazarı (1 yıl önce)
    Osmanlının yıkılış dönemide var yükseliş dönemide var
    %34
    %66
    Yanıtla
  • İnşallah yükseliş dönemi osmanlı çarşısı örnek alınır mesela bosna çarşısı gibi
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 yıl önce)
    Şimdiden Hayırlı Uğurlu Olsun İnşaAllah Allah Cellecelaluhu Devletimize Milletimize ve Hükümetimize Zeval Ziyan Vermesin
    %44
    %56
    Yanıtla