SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Casus' Makineleri de Bu Müzede

0
Güncellendi - 2018-12-10 02:52:41
'Casus' Makineleri de Bu Müzede
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya Büyükşehir Belediyesince oluşturulan Fotoğraf Makinesi Müzesindeki "casus fotoğraf makineleri", ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

Kimisi körüklü kimisi filmli bin 890 fotoğraf makinesiyle oluşturulan ve yeni ürünlerle sayısı 2 bin 23'e ulaşan ve geçen yıl açılan Fotoğraf Makinesi Müzesi, 100 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladı.

1876'dan günümüze üretilen fotoğraf makinelerinin 44 kategoriye ayrıldığı müzede en yoğun ilgi 76 parçadan oluşan "casus makine"lere gösteriliyor.

"Casus makineler" bölümünde en dikkati çeken ürün ise su matarası şeklinde olan ve 6 poz çekebilen fotoğraf makinesi. 1886 Alman ve Amerikan yapımı olan makine dışında ise kol saati, ayakkabının topuğuna gizlenen ve güvercinin boynuna takılan ürünler de müzede ilgi görüyor.

Müzede "casus makineler" dışında son zamanlarda kazandırılan eserler arasında bulunan altın kaplama ve özel yapım 3 makine de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

- Altın kaplama makineler

Camekanlı alan içerisinde yer alan ve 2'si bin, biri de 300 adet üretilen altın kaplama makineler de müzedeki yerlerinde misafirler için sergileniyor.

Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi sorumlusu ve koleksiyoner Baki Tamer Selçuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl açılışı yapılan müzede 100 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladıklarını söyledi.

Son dönemde fotoğraf makinesi sayısını 2 bin 23'e çıkardıklarını, böylece alanda içerik ve rakamsal olarak Asya ve Avrupa'nın en büyük müzesi konumuna geldiklerini belirten Selçuk, müzeyi kronolojik sıraya göre 44 bölüme ayırdıklarını ifade etti.

- Savaşlarda kullanılan "casus makineler" müzede

Ziyaretçilerin ayrım yapılan bölümler sayesinde akıllarının karışmadığını ve makinelerin geçmişten bugüne kadar olan serüvenini görebildiğini anlatan Selçuk, bölümlerden en dikkati çekenin ise "casus makineler" olduğunu ifade etti.

Söz konusu bölümde 1886 yılından şimdiye kadar kullanılan "ajan" makinelerinin yer aldığını dile getiren Selçuk, şöyle devam etti:

"Ajanlar, casuslar, dedektifler için yapılmış olan makineleri sergiliyoruz. Bu sergiler içerisinde 2. Dünya Savaşı'nda kullanılmış ajan makineleri, 1. Dünya Savaşı'nda ve öncesinde kullanılmış casus fotoğraf makineleri yer alıyor. Soğuk savaş döneminde de kullanılmış olan birçok ajan makinesine sahibiz. Yani yaklaşık 76 parçalık bir koleksiyonu müzemizde sergiliyoruz."

"Casus makineler" içerisinde en büyük ilgiyi su matarası şeklindeki ürünün gördüğünü vurgulayan Selçuk, şu bilgiyi aktardı:

"1886 model bir ajan makinemiz var. 6 poz fotoğraf çekme özelliğine sahip ve tamamen çalışır durumda. En çok ilgi görenlerden başlıcaları bunlar. Bu, çok nadir bir makine. Alman ve Amerikan ortak yapımı bir makine. Yurt dışında bile bulmanız çok zor. Ben ise bunu seyyar antikacılık yapan şu an rahmetli olan birisinden almıştım. Bana makineyi Kayseri bölgesinden satın aldığını beyan etmişti."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Fevzi (6 yıl önce)
    Makinaların çoğunu bağışlayan malatyalı iş adamından hiç basetmemek doğru mu
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf Kenan AĞEL (6 yıl önce)
    Yıllardır değişmeyen tek hobimdir fotoğrafçılık.Tabi ki kendi ile beraber tarihi dokusu da... Kısa bir süre önce idi bu müzeyi gezmiştim. Yıllarca sayısı belirsiz amaçlara hizmet eden bu fotoğraf makineleri kim bilir ne anılar yada hangi olaylara şahit. Bir Malatya lı olarak tüm hemşehrilerimizin böylesi tarihsel bir mekanı ziyaret edip, anlam yüklü bu güzellikleri görmesi gerektiği kanaatindeyim. En önemlisi ise bu anlamlı güzelliği Malatya'mıza kazandıran Ahmet Çakır beyefendiye, Siz Malatyahaber aracılığı ile kalbi teşekkürlerimi sunuyorum.
    0
    0
    Yanıtla