Mimarlar Odası Malatya Şubesi, Kuzey Çevre Yolu projesinin Malatya’nın tarımsal varlığını tamamen ortadan kaldıracağını savunarak “Malatya’nın geleceği açısından Kuzey’den Güney’e kaydırılmalı” görüşünü savundu.
Mimarlar Odası Malatya Şubesi, 600 bine yakın kayısı ağacının kesileceği, binlerce metrekare tarım arazisinin yapılaşmaya açılacağı uzmanlarca ifade edilen Kuzey Çevre Yolu’na ilişkin görüş ve önerilerini Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve askıya çıkarılan 1/25000 bin ölçekli Nazım İmar Planı üzerinden bir kez daha açıkladı.
Mimarlar Odası, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlayarak askıya çıkardığı 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın, Kuzey Çevre Yolu projesi merkez alınarak yapıldığını belirterek, Kuzey Çevre Yolu Projesi’nin Malatya’nın tarımsal arazi varlığını tamamen bitireceğini, bu nedenle Çevre Yolu Projesi’nin kuzeyden güneye kaydırılması gerektiğini savundu.
“Toprakları yok etme tehlikesi barındırıyor”
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sunulan “Malatya 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı Önerisi Hakkında Malatya Mimarlar Odası’nın Görüşleri ve Tavsiyeleri” başlıklı 2 sayfalık çalışmada, Malatya’nın şehir ekonomisinin büyük ölçüde tarımsal faaliyetlere dayandığı, özellikle kayısı üretimin Malatya açısından hayati önem taşıdığı vurgulanarak, Kuzey Çevre Yolu Projesi’nin Malatya’nın tarımsal topraklarını tümüyle yok etme tehlikesini barındırdığı ifade edildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın genel olarak Kuzey Çevre Yolu’nun inşası ve Malatya’nın mevcut şehirsel yerleşiminin Kuzey Çevre Yolu ile ilişkisinin güçlendirilmesini hedeflediğini belirten Mimarlar Odası Malatya Şubesi “Kuzey Çevre Yolu’nun içinden geçirileceği arazi, Malatya Ovası ve Çerkes Yazısı olarak bilinen sahadır. Güvenlik şeridi, tali yol ve kavşaklarla beraber 120 metre genişliğinde, 54 km. uzunluğundaki bu yol, Malatya’nın tarım arazilerinin kızsa zaman içinde yok olmasına neden olacaktır” uyarısını yaptı.
Mimarlar Odası Malatya Şubesi Sekreteri Abdulvahap Atabay imzasıyla gönderilen yazıda, tarım arazilerinin yok olmasının, Malatya ekonomisi için hayati önem taşıyan kayısıcılık tarım ve faaliyetinin de ortadan kalkması anlamına geldiği vurgulanarak, “Bu tehlikelerin yanı sıra, Malatya Ovası’nın tabii bitki örtüsü yok olacak, yeşil doku tahrip olacaktır” denildi.
Kuzey Çevre Yolu’nun içinden geçeceği Malatya Ovası’nın jeolojik açıdan güçlü bir zemine dayanmadığı, bu zeminin fay kırıkları ile örülü bulunduğunun hatırlatıldığı yazıda, yolun açılması ile birlikte bölgede yapılaşmanın da hızlanacağı vurgulandı ve “Yeni Malatya’nın deprem bölgesine taşınması anlamına gelen bu durum, gelecek kuşakların hayatının tehlikeye atılması demektir” ifadeleri kullanıldı.
Çevre Yolu Projesi Güneye Taşınmalıdır
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gönderilen yazının öneriler bölümünde ise, Kuzey Çevre Yolu Projesi’nin yakın gelecekte yaratacağı tehlikelerin bertaraf edilmesi için, Çevre Yolu Projesi’nin güneye taşınması gerektiği belirtildi.
Mimarlar Odası Malatya Şubesi, Malatya’nın ihtiyaç duyduğu Çevre Yolu Projesi’nin güneye kaydırılması gerektiğine ilişkin görüşlerini şöyle gerekçelendirdi: 1- Kuzey Çevre Yolu Projesi’nin geçeceği arazi zemini deprem bölgesidir. Güney bölgesinin zemini ise depremsellik açısından sağlamdır. 2- KÇY’nin geçeceği arazi tarım toprağıdır. Oysa, güneydeki arazi kayalıktır ve tarıma elverişli değildir. Dolayısıyla yol olarak kullanılmasında tarımsal bir kayıp olmayacaktır. 3- KÇY ile birlikte bölgede yapılaşma yoğunlaşacak, tarım arazilerinin yok oluşu hızlanacaktır. Projenin güneye kaydırılması halinde ise, böyle bir risk yaşanmayacaktır. Çünkü TOKİ yapılaşması örneği, Malatya’nın güneye doğru yapılaşmasının mümkün olduğunu göstermiştir. 4- Beydağlarından esen rüzgar ve oluşan hava akımı kesilmeyecek şekilde projelendirildiği takdirde Güney Çevre Yolu klimatolojik açıdan daha faydalı olacaktır. 5- Kuzey Çevre Yolu Projesi’nin geçtiği arazinin büyük bölümü özel mülkiyettir. Bu nedenle maliyeti son derece yüksek olacaktır. Oysa, Güney Çevre Yolu projesi için böyle bir engel yoktur. Güneydeki arazinin önemli bir bölümü hazine arazisidir ve proje için karşılığında herhangi bir bedel ödenmesine gerek yoktur.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- malatyayorum.com