SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Çevre Yolu Kuzeyden Güneye Kaydırılmalı"

0
Güncellendi - 2018-10-19 03:36:00
A- A+ PAYLAŞ

Mimarlar Odası Malatya Şubesi, Kuzey Çevre Yolu projesinin Malatya’nın tarımsal varlığını tamamen ortadan kaldıracağını savunarak “Malatya’nın geleceği açısından Kuzey’den Güney’e kaydırılmalı” görüşünü savundu.

Mimarlar Odası Malatya Şubesi, 600 bine yakın kayısı ağacının kesileceği, binlerce metrekare tarım arazisinin yapılaşmaya açılacağı uzmanlarca ifade edilen Kuzey Çevre Yolu’na ilişkin görüş ve önerilerini Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve askıya çıkarılan 1/25000 bin ölçekli Nazım İmar Planı üzerinden bir kez daha açıkladı.

Mimarlar Odası, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlayarak askıya çıkardığı 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın, Kuzey Çevre Yolu projesi merkez alınarak yapıldığını belirterek, Kuzey Çevre Yolu Projesi’nin Malatya’nın tarımsal arazi varlığını tamamen bitireceğini, bu nedenle Çevre Yolu Projesi’nin kuzeyden güneye kaydırılması gerektiğini savundu.

“Toprakları yok etme tehlikesi barındırıyor”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sunulan “Malatya 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı Önerisi Hakkında Malatya Mimarlar Odası’nın Görüşleri ve Tavsiyeleri” başlıklı 2 sayfalık çalışmada, Malatya’nın şehir ekonomisinin büyük ölçüde tarımsal faaliyetlere dayandığı, özellikle kayısı üretimin Malatya açısından hayati önem taşıdığı vurgulanarak, Kuzey Çevre Yolu Projesi’nin Malatya’nın tarımsal topraklarını tümüyle yok etme tehlikesini barındırdığı ifade edildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın genel olarak Kuzey Çevre Yolu’nun inşası ve Malatya’nın mevcut şehirsel yerleşiminin Kuzey Çevre Yolu ile ilişkisinin güçlendirilmesini hedeflediğini belirten Mimarlar Odası Malatya Şubesi “Kuzey Çevre Yolu’nun içinden geçirileceği arazi, Malatya Ovası ve Çerkes Yazısı olarak bilinen sahadır. Güvenlik şeridi, tali yol ve kavşaklarla beraber 120 metre genişliğinde, 54 km. uzunluğundaki bu yol, Malatya’nın tarım arazilerinin kızsa zaman içinde yok olmasına neden olacaktır” uyarısını yaptı.

Mimarlar Odası Malatya Şubesi Sekreteri Abdulvahap Atabay imzasıyla gönderilen yazıda, tarım arazilerinin yok olmasının, Malatya ekonomisi için hayati önem taşıyan kayısıcılık tarım ve faaliyetinin de ortadan kalkması anlamına geldiği vurgulanarak, “Bu tehlikelerin yanı sıra, Malatya Ovası’nın tabii bitki örtüsü yok olacak, yeşil doku tahrip olacaktır” denildi.

Kuzey Çevre Yolu’nun içinden geçeceği Malatya Ovası’nın jeolojik açıdan güçlü bir zemine dayanmadığı, bu zeminin fay kırıkları ile örülü bulunduğunun hatırlatıldığı yazıda, yolun açılması ile birlikte bölgede yapılaşmanın da hızlanacağı vurgulandı ve “Yeni Malatya’nın deprem bölgesine taşınması anlamına gelen bu durum, gelecek kuşakların hayatının tehlikeye atılması demektir” ifadeleri kullanıldı.

Çevre Yolu Projesi Güneye Taşınmalıdır

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gönderilen yazının öneriler bölümünde ise, Kuzey Çevre Yolu Projesi’nin yakın gelecekte yaratacağı tehlikelerin bertaraf edilmesi için, Çevre Yolu Projesi’nin güneye taşınması gerektiği belirtildi.

Mimarlar Odası Malatya Şubesi, Malatya’nın ihtiyaç duyduğu Çevre Yolu Projesi’nin güneye kaydırılması gerektiğine ilişkin görüşlerini şöyle gerekçelendirdi: 1- Kuzey Çevre Yolu Projesi’nin geçeceği arazi zemini deprem bölgesidir. Güney bölgesinin zemini ise depremsellik açısından sağlamdır. 2- KÇY’nin geçeceği arazi tarım toprağıdır. Oysa, güneydeki arazi kayalıktır ve tarıma elverişli değildir. Dolayısıyla yol olarak kullanılmasında tarımsal bir kayıp olmayacaktır. 3- KÇY ile birlikte bölgede yapılaşma yoğunlaşacak, tarım arazilerinin yok oluşu hızlanacaktır. Projenin güneye kaydırılması halinde ise, böyle bir risk yaşanmayacaktır. Çünkü TOKİ yapılaşması örneği, Malatya’nın güneye doğru yapılaşmasının mümkün olduğunu göstermiştir. 4- Beydağlarından esen rüzgar ve oluşan hava akımı kesilmeyecek şekilde projelendirildiği takdirde Güney Çevre Yolu klimatolojik açıdan daha faydalı olacaktır. 5- Kuzey Çevre Yolu Projesi’nin geçtiği arazinin büyük bölümü özel mülkiyettir. Bu nedenle maliyeti son derece yüksek olacaktır. Oysa, Güney Çevre Yolu projesi için böyle bir engel yoktur. Güneydeki arazinin önemli bir bölümü hazine arazisidir ve proje için karşılığında herhangi bir bedel ödenmesine gerek yoktur.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- malatyayorum.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

43 yorum yapılmış

  • serkan (5 yıl önce)
    Değerli Arkadaşlar, hepimiz biliyoruz ki Kuzey Çevre Yolu projesi politik bir karar olmakla birlikte ve rant kokan bir projedir. Her türlü istimlak maliyetine ve tarım arazilerinin yok oluş riskine rağmen siyasiler bu kararı aldılar. İşe teknik yönden bakan herkes, Malatya'nın kuzeyine değil güneyine yapılacak bir çevre yolunun çok daha az bir maliyetle, daha kısa sürede ve en az riskle yapılacağını bilir. Çevreyolunda bugün gelinen bu durum, tamamen siyasilerin oy devşirmek için Malatya'yı düşürdükleri bir bataklıktır. malatya şehir içi trafik problemini yıllarca yaşayacak ve tek sebebi bitirilemeyecek olan bu çevreyolu olacaktır. Bu çevreyolunda diretilmesi boşunadır. Bunu, kararı alan ancak bugün duymuyormuş gibi yapan siyasilere sormak lazım...
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulvahap gulezgin (6 yıl önce)
    bundan 10 yıl kadar önce A. Münir Erkal ısrarla bu projeyi başlatmış ve Malatya ovasının en verimli alanlarının tarımdan yapılaşmaya yöneleceği çekincelerine rağmen hala gündeme geliyorsa Malatya'yı idare ve temsil edenlerin BASİRETSİZLİĞİ söz konusudur. yapıldığında ki devam eden yerlerde gram yeşillik kalmamış ve güzergahlar peşkeş çekilmiştir. biri diyor ki transit geçenler güneye yönelmez peki kardeş senin otobüslerin kayseride şehir içine giriyor mu veya doğu arabaları elazığın içine girebiliyor mu önce bir etrafına bak sonra yalakalığına devam edersin
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (6 yıl önce)
    üzülmeyin zaten yol 30 yılda yapılmaz ozamana kadarda kayısının k sı kalmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatyalı (6 yıl önce)
    ne zaman yerel yöneticiler bürokratlar malatyada cevreyolu altı cevreyolu ustu ımajını sılerlerse bu odaların soyledıgı konulara herkes ıtıbar eder. Ama su bır gercek yıne bır secım oncesı cevreyolu altındakı secmenlerı sandıga çekmek ıcın verılecek vaadler ama 30 yıldır da hıc bır ıcraat yok derlerse kı kusak yolu acıldı onuda mecburıyetten actılar bence sartlar onu gerektırdı. Cevre yolunun altının cazıbe halıne getırılmesı cokkkk buyuk bır hayel.
    0
    0
    Yanıtla
  • mahmut (6 yıl önce)
    asıl tarım arazisi çizdikleri yerlerde. yapıyorsan kuzeye yapmak daha mantıklı olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir bulut (6 yıl önce)
    Bu zihniyetin bu ülkeye zarardan başka hiç faydasi yok
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet44 (6 yıl önce)
    bu iş için ankaradan malatyaya gitmiştik malatya valisi ulvi saran bey kuzeyden çevre yolu yapmak istiyoruz kamulaştırma bedeli çok yüksek burada toplulaştırma yaparak yol güzergahını açarmısınız diye başladı ben kuzeyden yapılacak yolun tarım arazilerini bitireceğini şehrin gelişimini bu yöne kaydıracağını tarım arazileri zaman içinde betonlaşacak bu neden le güneyden çevre yolu yapılırsa daha isabetli olur sadece inşaat maliyeti olur önerisinde bulundum ayrıca burada tolulaştırma pprojesinin burada başarılı olamaz büyük çoğunluğu kapama kaysı bahcesi olmaz dememize rağmen yapıldı ben malatyalıyım o dönemde bölge müdürü olarak görev yapıyordum bunda bürkrasinin ne suçu var
    0
    0
    Yanıtla
  • Srht (6 yıl önce)
    Mimarlar odasına sormak lazım kaysı yetiştiriciliginin nasıl yapildiğını biliyorlarmı acaba hiç bir kaysı bahçesine gitmişlermi tarım alanı dedoğiniz yerde kaysidan başka ne sayabilirler malatyanin meyve sebzesinin şehrin batı tarafından geldiğini herkez bilir oralara imar verilirken nerdeidiler acaba güney çevre yolu diyorlar nasil bir rantlari var acaba güneyden ki bukadar ısrar efiyorlar dağdan yol geçirmek dünyanin neresinde görülmüştür yolun adı güney ama kuzeye bakiyor dolayisi ile bizlanmalar olacaktir yolda birde devletimize maliyeti katbbekat artacaktir
    0
    0
    Yanıtla
  • ilyas (6 yıl önce)
    bir an önce tamamlanması gerekiyor...Şehir içi artık kamyon-otobüs-tır vs.kaldırmıyor....
    0
    0
    Yanıtla
  • emrah (6 yıl önce)
    MALATYA ŞEHİR MERKEZİNİ AÇMAK İÇİN MUHAKKAK VE KATİYEN ÇEVREYOLUNUN KUZEYDEN GEÇMESİ LAZIM OZAMAN ŞEHİR MERKEZİ AÇILACAKTIR.... MİMARLAR ODASI TECDEYE KARAKAVAĞA BİNA DOLDU AMA YİNE ŞEHİR MERKEZİ AÇILMADI MALATYANIN HAYRINA KONUŞMADIĞINIZ GÜN GİBİ BELLİ
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (6 yıl önce)
    ben malatyada askerlik yaptım daha önce hiç doğuda bi ilimize gitmemiş ve görmemiştim zonguldakta yaşıyorum kıyasımı zonguldak ile yapıcam.Malatyada var dediklerim zonguldakta yoktur artık siz anlayın.Tarım ile geçim malatyada ilk sırada geliyor esnaf geçimini askerden ve memurlardan sağlıyor sanayisi hiç geilşmemiş rahmetli özal zamanından kalan ne varsa üzerine çıkılmamış bunlar olumsuz yönleri güzel yönleri ise iklimi çok güzel havası ve suyu harika biz zonguldakta zehirli hava ve su kullanıyoruz burda ekili bi tane marul bile yok domates 8 liradan ekmek 2 liradan satılıyor yol desen yapılmıyor ödenek verilmiyor 1978 yılından beri çevre yolu yapılacak heryıl 1 metre yol yapılıp kalıyor araçların öncamları hep kırık çakıldan dolayı malatyanın kıymetini bilin illaki sorunlarınız vardır ama gelin bide batı diye geçinen zonguldak ve çevre illeri görün en fazla 2 saat sonra kaçar gidersiniz insanın içinde sadece kasvet sıkıntı ve umutsuzluk oluyor malatyanın güneşi suyu havası yeter keşke bende malatyalı olsaydımda buralarda kalmasaydım
    0
    0
    Yanıtla
  • emrah (6 yıl önce)
    hayırdır mimarlar odası güneyden geçirip beydağından mı geçirecek ha bence bundanda rant kokusu var çünkü beudağının arsalarının dönümü 2 BİN 3 BİE ALINIR ODAN SONRA GÖKDELEN DİKİLİR ONDAN KİM KAZANACAK MİMARLAR ODASINDAKİ MÜTAHİTLER BENCE SİZ MALATYANIN HAYRINA BİŞEY KONUŞMAZSINIZ İŞTE BOŞUNA HASÜT MALATYA DEMİYORLAR SİZİN GİBİ ZİHNİYETLER OLDUĞU İÇİN....
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (6 yıl önce)
    Merhaba Malatya bitmedimi daha kuzey güney tartışması başka şehirlerde üçüncü çevre yolu açıldı halen bizde bir tane oramı olsun buramı ikiside olsun ne olur mimarlar odasına sormak lazım sulak tarlaları imara açılınca nerdeydiniz yoksa imarlar odası yenimi kuruldu şu anda Malatyanın gelişimini önlemek için konuşuyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • hakan (6 yıl önce)
    Mimarlar odası Malatya'nın kaderi için doğru olanı açıklamış.Birileri kuzey çevre yolunda Rant elde edecek diye bu şehrin insanlarının geleceği peşkeş çekilemez.Bu işi bilen her duyarlı vatandaşın bu şehre sahip çıkması gerekiyor. Şehir Rantcı'larına artık dur deme vakti geldi.
    0
    0
    Yanıtla
  • bekir bulut (6 yıl önce)
    mimarlar işini yapmak yerine yapmamayı terçih ediyor bence bunlar malatyanın mefatini düşünmeyenler ......
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (6 yıl önce)
    Kuzey çevre yolu 20 yıldır var istimlaklar tamamlandı odemeler yapildi kayısı ağaçları kesildi iş bitti yol açılmaya başladı zaten geriye birşey kalmadı yalandan şuraya alısin buraya alınsın bu olanlardan kimsenin haberi yok sanirim yol ile ilgili resimde atilmis e geriye ne kaldi is bitmis.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 yıl önce)
    Ortak bir akıl yok mu dur bu memlekette. Doğru bir tane olur. İlla birbirinin aksi olması gerekmez. İnatlaşmaya da gerek yok. Bir araya gelinir, kim kimi ikna ederse artılar eksiler hesaplanır ve doğru yol bulunur.
    0
    0
    Yanıtla
  • FEHMİ (6 yıl önce)
    YATACAK YERİ YOK BU MALATYALI BÜROKATLARIN
    0
    0
    Yanıtla
  • recai (6 yıl önce)
    Bu mimarlar odası bu halkın yararına olan bi şeyi ister mi. Bence bi iş yapmadan önce mimarlar odası denen yere danışmalı ve dediklerinin tam tersi yapılmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet demirhan (6 yıl önce)
    Hatta beydağı eteklerinede hız tren kurulsun. Mimarlar odası loto oynar gibi tahminlerde bulunuyor. Allah ıslah etsin ne diyelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan (6 yıl önce)
    bu mimarlar odası tecde fahri kayhan bostanbaşı imara açılırken neredeydi acaba? ilk defa malatya için bir proje olacak (gerçi o da kangrene çevrildi ) ha gayret onu da çeşitli bahanelerle engellemeye çalışın. bri çevre illere bakın çevre yolu olmayan il kaldı mı? bir memleket bu kadar mı sahipsiz bırakılır?
    0
    0
    Yanıtla
  • Nizam-ı alem (6 yıl önce)
    Sağımızda solumuzda Kayseri, Elazığ, Diyarbakır hepsinin çevre yolları yapılalı yıllar oldu. Tırlar, yolcu otobüsleri be kamyonlar eşliğinde mahallemize giriyoruz. Zorla bi ihale yapılmış, bir an evvel bitirilmesi için uğraşacaklarına işe su katıyorlar, ayıptır
    0
    0
    Yanıtla
  • Sencer (6 yıl önce)
    Sanki Malatyada tarım şimdiye kadar mükemmelde de, kuzey çevreyoluyla bozulmuş gibi saçma sapan açıklamalar gerçekten insanı çileden çıkarıyor. Pancar üretimi Malatyada neredeyse biteli kaç yıl oldu, diğer sebze ve meyve üretimleride. Kaysı hariç ne üretiliyor ki Malatyada katma değer katan şehre.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alp44 (6 yıl önce)
    Amaç gerçekten tarımı desteklemekse kuzey çevreyolunun alt kısmındada istemediğiniz kadar arazi var. Hoş şu an bırakın çevreyolu yapılan yeri, oranın mevcut çevreyoluna doğru kısmında bile arazilerde tarım falan yapıldığı yok. Rant rant rant, şu güney tarafında ensesi kalın birinin büyük bir arazisi var sanırım
    0
    0
    Yanıtla
  • Melikşah (6 yıl önce)
    20 yıldır zorla karar verilmiş, ihale yapılmışken bunu tekrar gündeme getirmek çok ilginç, acaba güneyde arazilerimi var diye düşünmeden edemiyot insan.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tekin (6 yıl önce)
    Yine de en uygunu kuzey çevreyolu.güneyin maliyeti bunun üç katı olur.Zaten ihalesi yapıldı.firma işe başladı. Çok bilmişler çok konuşurlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • sen çok iyi hesapladın demi
    0
    0
    Yanıtla
  • Kardeşim bırakında yapılsın.zaten maydanoz ola ola bi çevreyolu yapılamadı bu şehire.kıytırk şehirlerin bile çevreyolu var. Bizimkisi sizin gibi çok bilmişlerin yüzünden bi türlü yapılamadı. hem neden sorarlarki mimarlara onlar olcak bişeyede burda olmaz derler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Maho ağa (6 yıl önce)
    Türkiye nin tek tarım arazileri Malatyada zaten. 20 yıldır bi yol yapamadınız. Yazıklar olsun..
    0
    0
    Yanıtla
  • Cevdet arslan (6 yıl önce)
    Kuzey çevre yolu Mimarlar odasının saydığı olumsuzlukların yanında çok uzun olacağından özellikle adana yönünden gelen araçlar tarafından kullanılmaz. Halbuki güney çevre yolu daha kısa olacak ve tarım arazilerinede zarar vermeyecektir
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (6 yıl önce)
    Yine cevreyolunun altı ve üstü ayrımı devrede:)sayın başkanın bu çevreci tutumu gözlerimi yaşarttı,nacizene tavsiyem pişmiş aşa su katmak yerine kuyulu köyüne yapilacak olan bahcelerin ortasında en az 10 köyü direkt ve tum malatya tarımını dolaylı olarak etkileyecek olan çimento fabrikasina verilen onay konusuyla ilgilensin,bu daha çevreci olur.yolun güneye yapılması daha az maliyetli ve kullanim acisindan uygun olmaz diye düşünüyorum,ha amaç yesilyurt u iyice degerlendirmekse merak etmeyin zaten yeterince degerlendi,saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Mimarlar odası bu teklifi gerçekten yaptımı? İnanılır gibi değil.Yolun yapımına başlanmış.Siz neyin kafasını yaşıyorsunuz.Tarım arazileri gidiyormuş.Şehrin etrafında tarım arazisi kalırmı?Tarım arazileri kırsal bölgelerde yeterince var.Buraları işleyelim hele.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulkadir Çolak (6 yıl önce)
    Evet, inandım ve iman getirdim ki, güney çevre yolu daha isabetlidir ve faydalıdır. 1. Tarım arazileri gitmiş ve yeşili kalmamış bir Malatya merkezi, 2. Hava sirkülasyonu olmadığı için havası kirli bir malatya, 3. Ve milyarlarca lirası istimlake giden bir devlet... Varın siz düşünün. Mimarllar odası da bu devletin, milletin düşmanı değil ya! Biraz da ihtisasa önem verelim. SON PİŞMANLIIK FAYDA VERMEZZ.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ah kardes millet de senin gibi kendini degilde devleti düşünse
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Bu hyol kestirme olmadığı için kimse bu yolu kullanmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • ALPEREN (6 yıl önce)
    kUZEY ÇEVRE YOLU BURDAN GEÇEÇEK DİYE O KADAR ARAZİ ALDIK BOŞUNAMI GİDECEK KİMSE KABUL EDEMEZ BÖYLESİ BİR OLAYI
    0
    0
    Yanıtla
  • Alper bey s. a hocam bu yol tam olarak nereden geçecek
    0
    0
    Yanıtla
  • Berk Unsur (6 yıl önce)
    Dümdüz arazide yapılacak Kuzey Çevreyolunu 20 yıldır beceremedik. Dağdan geçecek Güney Çevreyolunu nasıl yapacağız. Mimarlar Odası gerçekçi ol biraz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ruşen ucar (6 yıl önce)
    Bu kadar bilimsel gerçeklik varken kuzey ile ısrar etmek Malatya ya ihanet değil de ya nedir
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ (6 yıl önce)
    Malatya halkını bu şekil oyalamayın kaç yıldır kuzey demi gitsin güneyde mi gitsin tartışması hala bitmedi sizlerin yüzünde çevre yolu olmayan tek il oldu sayenizde.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut (6 yıl önce)
    Maşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (6 yıl önce)
    Mimarlar odası Malatya şubesi şaka gibisiniz.Bir düşünün çevre yolu güneye yapıldı Kayseri veya Adana tarafından gelen Elazığa gitmek isteyen bir araç o tepeye hiç tırmanmaz direk şehir içinden geçer.Ayrıca havaalanı,otogar,Malatya stadı ve o yolu kullanacak akçadağ,özal köyü,şahnahan,topsöğüt,battalgazi hepsi kuzeyde.Arkadaş güneye yapılacal bir yolu hiç kimse kullanmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (6 yıl önce)
    Amaç tarım arazilerini azaltmak gereksiz sulama işçilik ithal tohum ithal ilaç ithal gübre hem doğayı da korumak. ..Tıpkı tarsusta en verimli toprakların üstüne cezaevi ve havaalanı yapılması gibi. ..
    0
    0
    Yanıtla