Battalgazi Belediyesi, Orduzu'daki Tarihi Çınar Ağacı’nın çevresini ve bulunduğu bölgeyi Rekreasyon Projesi ile park alanına çeviriyor. Tarihi Çınar Ağacının çevresi bölgenin dinlenme ve gezi parkı olarak kazandırılacak.
TARİHİ ÇINAR AĞACI VE GÖZESİNDE ÇEŞME
Orduzu Mahallesinin Çarşıbaşı mevkiinde bulunan Tarihi Çınar Ağacı, Battalgazi Belediyesi’nin uygulayacağı Rekreasyon Projesi ile turizm ve dinlenme alanı olarak düzenleniyor. Boyu yaklaşık 15 metre olan, gerçek yaşı kesin olarak bilinmeyen ve etrafında gözeler halinde su akan Tarihi Çınar Ağacı için Battalgazi Belediyesi Meclisi’nin Eylül 2015 toplantısında Orduzu Çınar Mevkii’nin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/ 1000 ölçekli imar planı değişikliği yapma yetkisinin Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’ne verilmesi ile ilgili olarak karar alınmıştı.
11 BİN METREKARELİK ALAN
Bazı kaynaklarda “Battalgazi Çınarı” olarak da ifade edilen ve bölge sakinlerince “ziyaret yeri” olarak da bilinen Tarihi Çınar Ağacı’nın bulunduğu mevkideki 11 bin metrekarelik alanda Battalgazi Belediyesi tarafından uygulanacak olan Rekreasyon Projesi kapsamında araç yolu, yürüyüş yolları, büfe, kanal, oyun grupları, istinat duvarı, aydınlatma işleri, drenaj işleri gibi çalışmalar gerçekleştirilerek, bu alan park ve dinlenme alanı olarak bölgeye kazandırılacak.
Battalgazi Belediyesi’nin Çınar Ağacının bulunduğu alanda uygulayacağı Rekreasyon Projesi’ni 15 Ekim 2015 günü ihaleye çıkartacağı ve yükleniciye parkın yapımı için 300 gün süre tanıyacağı öğrenildi.
Orduzu’daki Tarihi Çınar Ağacı 27 Temmuz 2011 tarihinde tescil edilerek, doğal sit alanı olarak ilan edilmişti.
“BATTALGAZİ’NİN ÇINAR AĞACI…”
Malatya Kültür Envanterinde “Orduzu Çınar Ağacı” ile ilgili olarak şu bilgiler yer alıyor:
“Battalgazi'nin Çınarı olarak bilinen çınar ağacı Malatya’ya 6 km uzaklıkta Orduzu /Çarşıbaşı Mahallesi, Çınarçeşme Mevkii’nde yer almaktadır. Ağacın gövde kalınlığı 7.20 metre olarak ölçülmüştür. Boyu yaklaşık 15 m olan ve yaşı kesin olarak bilinmemekle birlikte oldukça yaşlı olduğu görülmüştür. İçi boşalan ağacın ana gövdeden iki dala ayrıldığı görülmüştür. Dalların gövde sürgününden büyümüş 8–10 m boyunda yan dalları mevcuttur. Ağacın gövdesi iç kısımdan çürümüş ve büyük kovuklar oluşmuştur. Ağacın kök kısmı taş bir duvar örülerek sağlamlaştırılmıştır. Ağacın etrafında gözler halinde su akmaktadır. Battalgazi Çınarı’nın bulunduğu alan çınar ağacı ve yanındaki pınardan oluşan bir ziyaret yeridir. Ağacın kök kısmında büyük bir oyuk bulunmaktadır. Rivayete göre 8.yüzyılda yaşadığına inanılan Battalgazi hayvanlarını buraya sulamaya getirmiş, suladıktan sonra elindeki çınar çubuğunu suyun kenarına dikmiş ve o çubuktan da bugünkü çınar ağacı yetişmiştir” ifadeleri yer alıyor.