CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile MHP MYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, 2 yıllık restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının ardından, görüntüsü bozulan,, demir/beton bloklar ile hapsedilen Yeni/Teze Cami ile ilgili Malatya halkının tepkisini TBMM’ye taşıdılar.
AĞBABA'DAN SORU ÖNERGESİ
Geçtiğimiz günlerde Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel ve Malatya Kültür Yaşam Derneği Başkanı Atilla Kantarcı ile birlikte Yeni Cami’de yapılan çalışmaları yerinde inceleyen, başkanlar ile birlikte basın açıklaması yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyu meclis gündemine taşıyarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplandırılması isteğiyle bir soru önergesi verdi.
Ağbaba soru önergesinde şu görüşlere yer verdi;
“Halk arasında Teze Cami olarak bilinen Malatya Yeni Cami 24 Ocak 2020’de Elazığ/Malatya depreminde ana kubbenin bir bölümde çökme, duvarlarda çatlama ve diğer bölümlerinde ciddi hasarlar meydana gelmesi sebebiyle ibadete kapatılmıştır. 2 yıla yakın süren restorasyon, güçlendirme ve çevre düzenlemesi çalışmalarının ardından, Malatya’nın çok önemli bir değeri olan Yeni Cami ibadete açılmış, ancak yapılan düzenlemeler tüm Malatyalıların tepkilerine sebep olmuştur.
Bina ve zemin güçlendirmesi gerekçesiyle, özgün mimari yapısına yeni kolonlar eklenen, kubbesi ve tabanı yeniden inşa edilen, caminin özgün yapısındaki abdest muslukları kaldırılıp bahçenin bir başka bölümüne alınan çalışmada son olarak avlunun çevresini saran, demir ve mermerden oluşan 'anlamsız duvar' ortaya çıkmıştır. Restorasyon projesinde yer almayan ancak daha sonra hangi kuruma danışılarak yapıldığı belli olmayan çalışmalar nedeniyle cami adeta ucube bir yapıyla çevrelenmiş, cezaevi duvarları gibi hapsedilmiştir.
Malatya Yeni Cami restorasyon, güçlendirme ve çevre düzenlemesi işi hangi kurum/kurumların kontrolünde yapılmaktadır? Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün cami görünümünü engelleyen, ucube duvar şeklindeki yapıdan haberleri var mıdır? Var ise tüm Malatyalıların tepkisini çeken bu yapıya neden engel olunmamıştır? İş başındaki proje ile iş sonundaki proje arasında fark var mıdır? Var ise bu fark hangi nedenle ortaya çıkmıştır? Yapılan proje değişikliğinin yarattığı artı maliyet ne kadardır? Sürekli proje değişikliği yapılarak ilgili firmanın daha fazla para kazanmasının amaçlandığı iddiaları doğru mudur? Yeni Cami restorasyon, güçlendirme ve çevre düzenlemesi işi ile ilgili ortaya çıkan /kabul edilemeyen yeni eklentilerin kaldırılması,cami dışının görünümü engelleyen yapıların eski haline getirilmesi için çalışma yapılması planlanmakta mıdır?”
FENDOĞLU DA TBMM'DE KONUŞTU..
MHP Malatya Milletvekili ve MYK Üyesi Mehmet Fendoğlu Yeni Camide son yapılan restorasyon ile yapılan duvar çeşme yapısının durdurulup caminin aslına uygun restore edilmesini TBMM de yaptığı konuşma ile Vakıflar Genel Müdürlüğünden talep etti.
MHP Milletvekili Fendoğlu konuşmasında; “Yapımına 1893'te başlanan ve Sultan 2. Abdülhamid'in verdiği destekle 1912'de tamamlanan tarihi yeni cami, halk dilinde teze cami Osmanlı mimarisini bugüne taşıyan ve tamamen kesme taştan yapılan cami, merkez kubbe ve beş gözlü son cemaat mekânından oluşan 110 yıllık bize emanet eserimizdir. Malatya bizim ortak sevdamız, hemşerilerimizin beğenmediği hiç bir projeyi onaylamamız mümkün değil. Teze Cami de Malatya'mızın simge yapılarındandır. Restorasyon çalışmaları kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğümüz bu tarihî yapıyı en ince ayrıntısına kadar yenilemiş ve hizmete açmıştır. Son yapılan duvar çalışması camimizin görselliğini etkilemiştir. Ve caminin görüntüsünü kapatmıştır. Son yapılan duvar çeşme yapısının durdurulup caminin aslına uygun restore edilmesini Malatya adına talep ederim.” ifadelerini kullandı.
"DUVARLARIN KALDIRILMASI TALEBİNİ İLETTİK"
Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak için Ankara’ya giden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ile birlikte Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’u ziyaret ederek Malatya’da yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alışverişinde bulundu.
24 Ocak 2020 yılında yaşanan Sivrice depreminin ardından hasar alan Yeni Cami halk arasında Teze Cami olarak bilinen camide yapılan çalışmalarının değerlendirildiği görüşmede, Başkan Gürkan, restorasyon çalışmalarının ardından Ramazan Ayında ibadete açılan caminin avlu kısmına eklenen beton yapıların yapılmasıyla birlikte caminin görsel estetiğinin bozulduğunu Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’a iletti.
Başkan Gürkan, Genel Müdür Ersoy ile yapılan görüşme ile ilgili, “Vakıflar Genel Müdürümüz Sayın Burhan Ersoy’u ziyaret ederek Malatya’da yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Büyükşehir Belediyesi olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Sayın Ersoy ile yaptığımız görüşmede Ramazan Ayında ibadete açılan Teze Cami ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Yapılan restorasyon çalışmalarında camimizin avlu kısmına konulan beton yapının caminin siluetini bozduğunu ve kentin estetiğine ve hafızasına uygun olmadığını dile getirdik. Sayın Genel Müdürümüze yapılan çalışmayla ilgili tekrardan bir değerlendirmenin yapılmasını ve beton yapıların bulunduğu alandan kaldırılmasıyla ilgili görüşümüzü ilettik. Sayın Genel Müdürümüz de konuyla ilgileneceğini ve gerekli değerlendirmelerin yapılacağını söyledi. Bizlerin amacı tarihi yapılarımızı gelecek nesillere aktarmak. Bunu da yaparken kentin hafızasını ve belleğini koruyarak, şehrin değerlerine önem veriyoruz. Bu anlamda Teze Cami de Malatya’nın hafızasıdır. Bizlerin ve hemşerilerimizin görüşleri son projenin yeniden gözden geçirilmesidir. İnşallah yapılan değerlendirmeler sonrasında caminin aslında yer almayan ve sonrasında eklenen görsel estetiği bozan yapılarla ilgili yeni kararlar alınır.” değerlendirmesinde bulundu.
Bülten- malatyahaber.com