Malatya ovasına bahar, kayısı ağaçlarının çiçek açma telaşı ile gelir.
Doğadaki bu telaş önce ağaçları , giderek tüm kayısı bahçelerini kaplar sonra da kayısı üreticilerini sevinçle karışık endişeli bir bekleyişe sevk eder. Bu yılda bu döngü bir kez daha gerçekleşiyor. Yaklaşık on gün önce Malatya’nın doğusundan başlayarak yavaş yavaş ovayı sarmaya başladı .
Önceleri gayet sıcak bir hava ile başlayan çiçeklenmenin sevinci; birkaç gün önce başlayan serin ve yağışlı hava ile yerini kaygı ve endişeye bıraktı. Geçen yıllarda tam da bu zamanlarda olumsuz hava nedeni ile oluşan ürün kayıplarının yarattığı korku bu yılda Malatya’nın üzerine çökmeye başladı.
Diğer yandan aşırı nem ve yağış nedeni ile oluşan hastalıkların bu yılda tekrarlanma olasılığı üreticiyi kaygılandırıyor.
Gerçi bu yıl ilk çiçeklenmenin başladığı Kale ve Baskil ve Doğanyol yörelerinde lokal de olsa Hacihaliloğlu türü kayısı ağaçlarında genellikle yaşlı ve bakımsız bahçalerdeki zayıf tomurcuklanma ve çiçeklenme bölge üreticilerini endişelendirmeye başlamıştı. Ancak Malatya’ya doğru geldikçe bu olumsuzluğun azalarak kaybolması sorunun genel bir sorun olmadığı şeklinde yorumlanmıştı.
Artık bundan böyle her çiçeklenmenin başlaması ile birlikte Malatya öncelikle üreticileri sonrada yediden yetmişe tüm halkı bu kaygıyı yaşamaya devam edecek gibi gözüküyor .
YAZI- FOTOĞRAFLAR: Orhan ALKAYA
FOTOĞRAF: Kale- Kıyıcak (Pirot) Köyünden ovaya bakış- 14 Mart 2024
FOTOĞRAF: Kale- Kıyıcak'tan bir başka çiçeklenmiş kayısı bahçeleri görüntüsü- 14 Mart 2024
FOTOĞRAF: Kale'de bahçelere adeta kar gibi yağan kayısı çiçekleri- 14 Mart 2024
FOTOĞRAF: Malatya- Alişar, çiçeklerin düğünü- 16 Mart 2024
FOTOĞRAF: Akçadağ beyaz çiçeklere bürünürken- 20 Mart 2024
FOTOĞRAF: Orduzu- Kaldırım Mahallesi'nden Aşşağışehere (Eskimalatya) doğru bir çiçek denizi- 20 Mart 2024
FOTOĞRAF: Akçadağ yazısında kayısılar çiçeklenirken- 20 Mart 2024
FOTOĞRAF: Orduzu'nun düzüne baharın gelişi- 20 Mart 2024