Malatya Valiliği tarafından yapılan resmi açıklamada, Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan ve Arguvan ilçelerindeki kayısı başta olmak üzere birçok tarım ürününün zarar gördüğü belirtildi.
Açıklamada, “Özellikle kayısı üretim alanlarında küçük meyve evresinde olan ürünlerde meydana gelen dolu, meyve dökülmeleri ve yaralanmalara yol açarak ürün ve kalite kaybına neden olmuştur” ifadeleri yer aldı.
Valilik, dolunun geniş bir alanı etkilediğini vurgulayarak, "Geniş bir alanı etkileyen bu doğal afet sonrası, ilgili kurumlarımızca hasar tespit çalışmaları başlatılmış olup, birkaç gün içerisinde ürün çeşidi ve hasarın etki düzeyi net olarak ortaya konulacaktır." bilgisini paylaştı.
Açıklamada, “Tarım sigortası yaptırmış olan üreticilerimizin vakit kaybetmeden TARSİM'e hasar ihbarında bulunmaları büyük önem taşımaktadır” denilerek üreticilere uyarıda bulunuldu.
Daha önce yaşanan zîrai donun ardından gelen dolu felaketinin, Malatya’daki üreticileri bir kez daha zor durumda bıraktığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Üreticilerimizin benzeri doğal afetlere karşı daha tedbirli olmaları, sürdürülebilir üretim açısından kritik öneme sahiptir. Dolu yağışından etkilenen tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”
"YENİ BİR MAĞDURİYETE İZİN VERİLMEYECEK"
AKP Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TARSİM yetkilileriyle gerekli görüşmeleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Görüşmelerin önümüzdeki günlerde de süreceğini belirten Babacan, "Dolu yağışının verdiği zararları en aza indirmek için tüm kurumlarımızla koordineli şekilde çalışıyoruz. Ciddi bir hasar oluşmamasını temenni ediyoruz. Ancak oluşan zararlar varsa, bunların giderilmesi için gereken her türlü adım atılacaktır. 6 Şubat depremleri sonrası zaten sıkıntı yaşayan hemşehrilerimizin yeni bir mağduriyet yaşamasına müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu
AĞBABA'NIN AÇIKLAMASI..
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, dolu zararına ilişkin olarak, çağla dönemine yaklaşan bazı kayısı bahçelerinde yağan dolu, kayısı meyvelerinin dökülmesine sebep olduğunu bildirdi.
Ağbaba, "Yer yer ceviz büyüklüğünde yağan dolu nedeniyle; AKÇADAĞ; Kozluca,Harunuşağı, Bekiruşağı,Bayramuşağı,Dumuklu, Yağmurlu,Bahri,Ören,Örüçkü,Aksaray,Ilıcak Havaalanı ve Levent Bölgelerinde, DOĞANŞEHİR; Polatdere,Yuvalı,Suçatı bölgelerinde, HEKİMHAN; merkezi,Güzelyurt,Girmana,Kocaözü bölgelerinde, YAZIHAN ,Hamidiye,Balaban, Durucasu,Kömüşkan, Yeniköy ve Tohma boyu bölgelerinde başta olmak üzere pek çok mahallede büyük zarar meydana geldiği belirtiliyor.
Üreticilerimiz büyük kayıp yaşadıklarını söylüyor. Doludan etkilenen tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.İlaç, mazot, gübre fiyatları nedeniyle beli bükülen çiftçiyi bu kez de dolu perişan etti.Zarar tesbitlerinin bir an önce yapılması, devletin çiftçinin yanında yer alması lazım." dedi.
“KAYISI ÜRETİCİSİNE SAHİP ÇIKIN”
Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, özellikle Akçadağ, Hekimhan, Yazıhan ve Doğanşehir ilçelerinde etkili olan yağış sonrası, binlerce dönüm kayısı bahçesinin zarar gördüğünü belirterek, “Özellikle Akçadağ, Hekimhan, Yazıhan ve Doğanşehir bölgelerinden gelen haberler içimizi burkuyor. Üreticilerimizin bahçelerindeki kayısılar büyük oranda zarar görmüş durumda. Bu durum, sadece çiftçimizin değil, Malatya ekonomisinin de önemli bir kaybı anlamına geliyor" dedi.
Keskin, açıklamasında milletvekillerine de çağrıda bulunarak, “Malatya’mızın geçim kaynağı olan kayısıyı ve bu ürüne emek veren üreticimizi yalnız bırakmayın. Tüm milletvekillerimizi bu konunun takipçisi olmaya ve gerekli destek mekanizmalarını çalıştırmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Başkan Keskin şöyle devam etti:
“Tarım Sigortaları Kurumu (TARSİM) ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, vakit kaybetmeden doludan zarar gören alanlarda kapsamlı bir zarar tespit çalışması yapmalıdır. Gerçekçi ve doğru bir şekilde bu zarar kamuoyuyla paylaşılmalı, mağdur üreticilere doğrudan ve adil bir destek sağlanmalıdır.
Malatya ekonomisinin omurgasını oluşturan kayısı üreticisi, yalnızca bir meyve üretmiyor; aynı zamanda binlerce ailenin geçim kaynağını sağlıyor. Bu afeti sadece tarımsal bir zarar olarak değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik bir yıkım olarak değerlendirmek gerekir.
Devletimiz güçlüdür. Önemli olan, bu gücü sahada mağdur olan üreticiyle buluşturmaktır. Üreticimizin borçları ertelenmeli, faizsiz destek kredileri devreye alınmalıdır. Her şeyden önce, bu insanlara moral verilmelidir”
malatyahaber.com- Bülten- iha