BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI.. Malatya’nın Büyükşehir sürecinden önce Ahmet Çakır’ın belediye başkanlığı döneminde planlanan ancak bölgedeki hak sahipleri tarafından tepki toplayan Horata Vadisi Projesi’nden vazgeçiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Horata Vadisi Rekreasyon ve Kentsel Dönüşüm’ alanı olarak ilan edilen bölgenin, bu statüden çıkarılması için Bakanlığa talepte bulunulması yönünde karar alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebi olumlu karşılayıp kentsel dönüşüm alanında çıkarması durumunda bölgedeki yeniden yapılanma ve imar çalışmalarının titizlikle yürütülmesini isteyerek “Bu konuda yapılacak çalışmalarda çok büyük hassasiyet gösterilmesini istiyorum. İmar konusu, vatandaşın kafasında belediyeyle ilgili adam kayırma olgusu yaratmaması gerekiyor. Bu konuda gerekli hassasiyeti lütfen gösterin” talimatı verdi.
Büyükşehir Belediye Meclisi, ağustos ayı çalışmalarının son toplantısını Bediye Başkanı Selahattin Gürkan başkanlığında yaptı.
Karara bağlanan maddeler
Malatya'da hizmet sunan 3 bine yakın servis minibüsçülerinin her yıl Ocak ayında yenilenen "İşletme izin belgesi" tarihinin Eylül ayında yenilenmesi talebi, 2013 yılında yapılan planlama ile Beydağı Kentsel Dönüşüm kapsamında alınan Karagöz Mahallesi 655 sayılı parselin maliki tarafından açılan ve Belediye aleyhine sonuçlanan davanın temyize gidilmesi halinde Belediyenin maddi kayıplarına neden olacağı gerekçesiyle temyize gidilmemesi, Mevcut planda ayrık nizam 4 kat olan Uçbağlar Mahallesi 4486 ada 9-10-11 nolu parseller için istenen yoğunluk artırılmadan 6 kata çıkarılması talebi maddesi görüşülürken Başkan Gürkan; " Komisyonda oybirliği ile değil de çoğunlukla kabul edilmiş. Komisyon Üyesi Günnur Tabel ret oyu kullanmış. Ret oyunun gerekçesini açıklar mısınız? sorusuyla CHP'li üye Tabel'e söz verdi. İmar Komisyonu üyesi Tabel'de "Adada yapılaşma bütünlüğü yok. Bir kısmı 6 kat, bir kısmı 7 kat. Görsel bütünlüğü sağlamadığı açısından ret oyu verdim" ifadeleriyle ret oyunun gerekçesinin anlattı.
Başkan "Günnur Hanımın görüşüne ne diyorsunuz?" diye sözü İmardan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay'a verdi. Genel Sekreter Yardımcısı Okyay da " O ada da yapılaşmanın bir kısmı 7 kat bir kısmı da 4 kat olarak yapılaşmış. Yapılaşma bütünlüğünü talebi uygun gördük" ifadeleriyle başkanı bilgilendirdi. Başkan Gürkan bu kez de "Şimdi o ada da yapılaşma bütünlüğü sağlanmış mı oldu?" diye sordu. "Evet" yanıtı alınca da "Komisyonlarımız parsel yerine ada veya bölge bazlı değişiklikleri tercih edelim" dedikten sonra maddeyi oylamaya sundu. Madde AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edildi.
Mevcut planda ikiz nizam olan Yeşiltepe Mahallesi 2502 ada 8 nolu parselin ayrık nizama dönüşmesi, Karakavak Mahallesi1-2-3 etap ve Karakavak-Tecde-Çilesiz bölgeleri için yapılan ve Yeşilyurt Belediyesince kabul edilen karkas ve yığma yapıların "ruhsatlı yapılar" olarak plan notuna işlenmesi, Niyazi Mahallesi 170 ada 4 nolu parselde bununa yapının zemin katın yangın kaçış alanı olarak düzenlenmesi ve bodrum katının tamamının kullanıma açılması, Gedik Mahallesi 431-432 ve 433 adada bulunan 42 parselde uygulama imar planı değişikliği ve Büyükşehir Belediyesine bağlı Kent Müzesinin özel güvenlik kapsamına alınması ve 8 güvenlik personeli ile 1 silah (tabanca) ihdas edilmesi maddeleri ayrı ayrı kabul edildi.
HORATA PROJESİ'NDEN GERİ DÖNÜŞ
“Vatandaşın yüzde 70’i projeye olumsuz bakıyor”
Malatya Belediyesi tarafından kamuoyuna 2013 yılı başında "çılgın proje" olarak lanse edilen ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından da kabul edilerek Kentsel Dönüşüm Alanı kapsamına alınan Horata Vadisi bölgesinin, kentsel dönüşüm kapsamından çıkarılması için Bakanlığa başvurulması kararı alındı.
Söz konusu maddeyle ilgili komisyon kararında “Proje ortaklığı konusunda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yerel firmalar ve ulusal firmalarla finansman sağlanması ve kredi sağlanması konusunda görüşmelerin sonuçsuz kaldığı, hak sahipleri ile yapılan anket ve ön görüşmelerde vatandaşların yaklaşık yüzde 70’inin projeye olumsuz baktığı ve mülkiyetlerini kendilerinin değerlendirmek istediği, Bakanlar Kurulu Kararına ekli koordinatlar dikkate alınarak imar uygulaması yapılması halinde parsel alanları küçük olduğundan kadastral durumda da mülkiyetlerde bölünme ve dağıtımda sorunlar yaşanacağı tespit edilmiştir.
Bu kapsamda rekreasyon alanı oluşturmak amacıyla ilan edilen ancak yukarıda yazılan sorunlardan dolayı gerçekleşmeyen kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilen bölgede bakanlar kurulu tarafından alınan 28.03.2013 tarih, 2013 /4586 sayılı ‘Horata vadisi rekreasyon kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı’ kararının iptal edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına talepte bulunulması komisyonumuzca uygun görülmüştür” denildi.
Horata Vadisi projesinden vazgeçilmesi için bölgenin ‘Kentsel Dönüşüm Alanı’ndan çıkarılması yönünde bakanlığa başvuru yapılmasını içeren karar kabul edildi.
Madde ile ilgili görüş belirten Belediye Başkanı Selahattin Gürkan “2013 yılında başlamış ve aradan geçen 6 yılda vatandaşın razı olmadığı projeden vazgeçiliyor. Dolayısıyla sabah da bu konuda bana bir heyet geldi ve bölgenin imar açısından eski haline getirilmesini talep ettiler. Bu yönde serzenişte bulundular. Yalnız tabi biz bunu kentsel dönüşüm alanından çıkaracağız ancak bundan sonraki süreçte yapılacak gerek planla ilgili gerek imar ile ilgili uygulamalarda çok seri bir şekilde çalışacağız. Vatandaşın parselini vatandaşa teslim etmek gibi bir sorumluluğumuz var. Yaklaşık 16 yıldır belediye başkanıyım. Ne meclisimiz ne komisyonlarımızın bir çalışması mahkeme aşamasına gelmedi. Dolayısıyla bu konuda yapılacak çalışmalarda çok büyük hassasiyet göstermelerini istiyorum. İmar konusu, vatandaşın kafasında belediyeyle ilgili adam kayırma olgusu yaratmaması gerekiyor. Etmemesi gerekiyor. Bu konuda gerekli hassasiyeti lütfen gösterin” diye konuştu.
Gündemdeki bazı maddeler ilgili komisyonlara havale edilmesi ve bir sonraki toplantının 11 Eylül günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra meclisin Ağustos Ayı toplantısı sona erdi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
GÖRSEL: Horata Projesi Maket Görüntüsü