Malatya'da sokakta çalışan çocuklar üzerinde yapılan araştırmada, bu çocukların ailelerinin çoğunun eğitimsiz ve işsiz olduğu ortaya çıktı.
Malatya Ana Çocuk Sağlığı Derneği Başkanı ve Sokakta Çalışmaya Son (SOÇAS) Projesi Koordinatörü Dr. Abdulkadir Gül, sokakta çalışan veya çalışmaya zorlanan çocukların ailelerin yüzde 70'inin eğitimsiz ve işsiz olduğunun ortaya çıktığını söyledi.
Sokakta çalışan çocuklara sivil toplum kuruluşu ve esnaflardan iş bulunduğunu, bazı ailelerin çocuğunu işe göndermekten çekindiğini ve bir nevi çocukları istismar ettiklerini vurgulayan Abdulkadir Gül, SOÇAS projesi hakkında şu bilgileri verdi:
"Dernek olarak, Avrupa Birliği hibe programına SOÇAS projemizi sunduk ve kabul gördü. Bu proje kapsamında yaptığımız araştırmalarda Malatya'da resmi kayıtlarda 334 sokakta çalışan veya çalışmaya zorlanan çocuk var. Ancak, gerçek rakamlar bunların çok üstünde. Önlemler alınmadığı takdirde sokakta çalışan veya çalıştırılan çocuklar sayısı artar dedi.
Emniyet Müdürlüğünün başlattığı Sokakta çalışan çocuk kalmasın projesinin örnek bir çalışma olduğunu belirten Gül, yapılan çalışma ile, gelecekte daha tehlikeli boyutlara ulaşılmadan sokakta çalışan çocukların rehabilite edildiğini söyledi.
Sokakta çalışan çocukların aileleriyle yaptıkları görüşmede, ailelerin genelde çok çocuklu, eğitim düzeyi düşük veya hiç eğitimsiz, gelir seviyeleri düşük ve işsiz olduklarının tespit edildiğini aktaran Gül, "Ayrıca, Malatya'ya il dışından gelmiş ailelerin çocukları çoğunlukla sokakta çalışıyor. Yani göçmen ailelerin çocukları bu işe daha yatkın "dedi.