SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çözüm Bulunması Bu Kadar Zor Olmamalı"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Baro Başkanı  Avukat Onur Demez, “Malatya’da vatandaşımız bir dava açacağı zaman nereye gideceğini bilmiyor, biz avukatlar olarak bilmiyoruz, 7 ayrı yerde hizmet veriliyor. Ek binaların yanına ayrıca konteynerler kuruldu, peki bu kadar konteynerler kurulacaktı, bir çatı altında konteynerler kurulabilirdi. Bu bir afet, binalarımız yıkılmış olabilir. Ama vatandaş tek bir noktaya gelsin, adalete kolay erişsin” dedi.

Hülya Kaya’nın hazırlayıp sunduğu ERTV’de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış Programına katılan Malatya Baro Başkanı Av. Onur Demez, deprem sürecine ilişkin açıklama ve adliye hizmetlerinin yeterliliği konularında açıklamalarda bulundu.

Malatya Baro Başkanı Av. Onur Demez, “Adalet sistemi Malatya’da durma noktasına geldi. 11 ilimiz depremden etkilendi. Ancak bunlarda Malatya’nın şöyle bir özelliği vardı, bir tek Malatya’da adliyesi yoktu. Diğer illerde herkes kaldığı yerde görevine devam ederken, Malatya’da biz bu durumu yaşayamadık. Adalet ekmek su kadar önemli. Şu anda Malatya’nın adalete olan ihtiyacı normal bir süreçten çok çok önemli.  Barolar sadece avukatlara hizmet veren kurumlar değildir. Bizim vatandaşa da hizmet etme sorumluluğumuz var. Haksızlıklar için vatandaşın hakkını aradığı yer Adliye binalarıdır. Bizim önceliğimiz vatandaşlarımızdır. Herkesin hak arama mücadele hakkı var, adalete erişim hakkı var. Peki Malatya’da adalete erişebiliyor muyuz? Malatya’da vatandaşımız bir dava açacağı zaman nereye gideceğini bilmiyor, biz avukatlar olarak bilmiyoruz, 7 ayrı yerde hizmet veriliyor. Ek binaların yanına ayrıca konteynerler kuruldu, peki bu kadar konteynerler kurulacaktı, bir çatı altında konteynerler kurulabilirdi. Bu bir afet, binalarımız yıkılmış olabilir. Ama vatandaş tek bir noktaya gelsin, adalete kolay erişsin. Bir odada 2 tane hakim, savcı oturuyor. Bir duruşma salonunda avukat ve vatandaşın bekleme alanı yok. Şehirlerarası ana yolun tamda dibinde 3 ayrı adliye binası var ve sürekli kazalar oluyor. “ dedi.

“Yeşilyurt Belediye binasını talep edince, hızlıca taşınmaya başladılar”
Baro Başkanı Av. Demez şöyle devam etti: 

“Çözüm bulunması bu kadar zor olmamalı. Maliye binasının ancak 4 katının adliyeye verilmesi için Malatya Valiliği görüş bildirdi. Burası 8. bina olacaktı.  Ancak biz kabul etmedik. Bu seçenek kapandı.  Yeşilyurt Belediyesi binasının geçici olarak 2 yıllığına verilmesini talep ettik. Biz talep eder etmez Yeşilyurt Belediyesi buraya taşınmayı hızlandırdı. Yeni adliye binasının temel kazısı atıldı. Adalet Bakanımızın yakın zamanda gelerek temel atma törenine katılacağını öğrendik. Yeni adliye binası yapımı sözleşmesine göre 2 yılda yapılacak. Bunun 1 yılda yapılması için hiçbir engel yoktur.  Biz adliye hizmetlerinin tek bir noktada yapılması gerektiğini, hatta çadırda bile görev yapabileceğimizi söyledik. Hiçbir talebimiz kabul edilmeyerek, 7 ayrı binada hizmet verilmeye çalışılıyor. Malatya’da adliye hizmetlerinin yapılabileceği bir bina kalmadı. Biz bu durumu kabullenmedik, avukatlar olarak bu zor şartları kabul etmiyoruz. Türkiye’de adliye binası olmayan tek il Malatya.”

“Duruşma yapılması için yeteri alan yoktur”
Mevcut durumda duruşma yapılacak alanların bile bulunmasında zorluk yaşandığını aktaran Demez, “Biz adalet binasını kendimiz için değil, vatandaşımız için istiyoruz. Adliyeye yolu düşen bir vatandaşımız ne çileler çekildiğini biliyor. Şu anda adliye hizmetleri durma noktasına geldi. Fiziki imkansızlıklar var. Hakim ve savcılar fiziki ortam olmadığı için dosyalarına çalışamıyor. Duruşma yapılması için yeteri alan yoktur. Artçı depremlerde ceza mahkemelerinin duruşma salonları zarar gördü. Mahkeme kalemlerinde duruşma yapıldı. Biz adliye binası yapılana kadar susmayacağız. Yeşilyurt Belediyesinin, biz hizmet binasını talep edince, buraya taşınmayı hızlandırması, avukatları değil, vatandaşın adalete erişimini engelledi.” diye konuştu.

Malatya Büyükşehir Belediyesi ile vatandaşlara derem süreci ile ilgili hukuksal destek verilmesi konusunda yapılan protokol gereği yapılacak olan çalışmanın 5 Şubat’ta başlayacağını açıklayan Baro Başkanı Av. Demez, “5 Şubat gününden itibaren hafta içi her gün saat 13.300 ile 17.00 arasında Malatya Barosu Sosyal tesislerinde her gün 1 avukat arkadaşımız, vatandaşlarımıza sormak istedikleri hukuksal soru ve sorunlarla ilgili orada görev yapacak. 4 ay süreyle bu hizmeti sürdüreceğiz, her gün bir avukat arkadaşımız orada vatandaşımıza hukuksal yardımda bulunacak. Yoğunluk olursa görev yapacak avukat sayımızı arttıracağız. Deprem gününden bugüne kadar Malatya Barosuna gelen tüm vatandaşlarımıza her türlü hukuksal desteği verdik.” dedi.

“650 avukat bürosunu kaybettikten sonra kimse ne yapacağını sormadı”
Malatya’da deprem de 650 avukatın çalışma bürosunu kaybettiğini belirten Av. Demez, “Depremden önce her gün icra dairelerine 15 ile 20 milyon TL arasında bir para transferi oluyordu. Bu vatandaşlarımızın avukatlar aracılığı ile takip ettirdiği işlemlerin hacmi. Avukatların günlük hesabına bu kadar para transferi olduğu halde avukatlara banka tarafından promosyon ödemesi yapılmıyor. Depremden sonra kredi verilmedi. Depremden sonra KOSGEB desteği yok. Avukatlar ne yapacak? 650 avukat bürosunu kaybetti. Malatya Barosu’nda deprem öncesinde 750 avukat arkadaşımız faal olarak çalışıyordu. 650 avukat bürosunu kaybettikten sonra kimse ne yapacağını sormadı. Buna rağmen avukatlarımızın büyük bir bölümü Malatya’da kaldı.” şeklinde konuştu.

“Çocuklar için ücretsiz avukatlık hizmeti”
Malatya Barosu tarafından çocuklara ilişkin davalarda ücretsiz avukatlık hizmetinin de verileceğini belirten Baro Başkanı Av. Onur Demez, “Türkiye Barolar Birliği, Birleşmiş Milletler ve Malatya Barosu arasında imzalanan protokol ile çocuklarımızı ilgilendiren her türlü hukuksal konularda velayet, çocuğun nafakası gibi her konularda hukuksal destek sağlıyoruz. Adli yardım koşullarını sağlayan, çocukla ilgili açılacak davalarda ücretsiz avukatlık hizmeti veriyoruz. Bu projeye katılım sağlayan, bu projede gönüllü çalışan avukat arkadaşlarımız ile bu hizmeti veriyoruz.

“Depremden sonra açılması beklenen dava yoğunluğuna ulaşılamadı, çünkü..”
Deprem sürecinde beklenilen dava açma yoğunluğunun Malatya’da yaşanmadığını, bunda vatandaşın adaletin geç tecelli etme düşüncesinin de etkili olduğunu ifade eden Av. Onur Demez, “Depremden sonra açılacak dava sayısına Malatya’da ulaşılmadı. İnsanlarımızın adaletin geç tecelli edeceği düşüncesi ile dava açmadıklarını düşünüyorum. Depremden sonraki en büyük mağduriyetler, binalardaki hasar durumu, binalardaki sigorta ve DASK ödemeleri konusunda çok ciddi talepler var. Biz, kamu kurumlarında komisyonlar kurularak vatandaşlarımızın dava açmadan, depremle ilgili süreçteki problemlerinin çözümünü talep ettik. Bu konuda raporumuzu gönderdik. Sonucu bekliyoruz.” diye konuştu.

malatyahaber.com- ER TV

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • cengiz (10 ay önce)
    Adalet kemal Sunalın Davacı filmi gibi ilerliyor. Zaten yöneticilerinden istediği bu değilmi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Avukat (10 ay önce)
    Bu işide Başkan Selahattin Gürkan çözecektir
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (10 ay önce)
    depremzedelere hukuki destek diye büyük şehir belediyesi başkanı ile imzaladığınız haber yapılan protokolü 5 şubatta hayata geçireceğiz diyorsunuz. Kaç ay öncesinden ekran karşısına geçtiniz imzalar için?
    %75
    %25
    Yanıtla