SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Darende ve Kuluncak'ta Kayısıyı Don Vurdu'

0
Güncellendi - 2021-02-26 16:18:36
'Darende ve Kuluncak'ta Kayısıyı Don Vurdu'
A- A+ PAYLAŞ

Darende ve Kuluncak’ta meydana gelen don sonrası bazı bölgelerde kayısıda yüzde 90’a varan ürün kaybı yaşandığını CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, , “Öyle ucube bir sistemle karşı karşıyayız ki, TARSİM, ürününün tamamı yanan üreticiye 1 kuruş ödeme yapmayacak.Ama poliçe bedelini isteyecek.Böyle bir sigorta sistemi  olur mu?” dedi.

Darende ve Kuluncak ilçelerinde etkili bir don olayı yaşandı.Kuluncak’ın Kaynarca, Aşağıselimli, Sultanlı, Karaçayır,Karıncalık, Alvar, Bicir, Sofular başta olmak üzere 28 mahallenin tamamında en az yüzde 50, en fazla yüzde 90 oranında kayısı ürününde don zararı oluştuğu belirtiliyor.Aynı durumda Darende ilçesinde de 1000-1500 rakım arasındaki bölgelerin tamamında kayısıların yandığı belirtiliyor. Havalar mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği için kayısı ağaçlarının tomurcuklarının kabardığı, don nedeniyle meyve gözlerinin ciddi zarar gördüğü ifade ediliyor.Zararın boyutunun havaların ısınmasıyla daha net ortaya çıkacağı belirtilirken, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından oluşturulan ekiplerin hasar tespit çalışmalarına başladığı öğrenildi.

"ZARAR TESPİT EDİLMELİ, ÜRETİCİLERE DESTEK VERİLMELİDİR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Yıllardır Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası borç kıskacından çıkamayan, borç faizleri ana parayı geçen, son 1 yıldır pandemi ile boğuşan üreticilerin, gübre, ilaç, mazot fiyatlarının sürekli artması nedeniyle üretim yapmaları çok zor hale geldi.Bir de üzerine tabii felaketler gelince kayısı üreticileri icralık duruma düşüyor.Dondan dolayı çok büyük zarara uğrayan Darende ve Kuluncak bölgesindeki üreticilerin zararlarının tespit edilerek gerekli destek sağlanmalıdır” dedi.

Geçtiğimiz günlerde TARSİM sisteminin çarpıklığını ortaya koyan ve tozlaşmanın teminat kapsamına alınmasını isteyen CHP’li Ağbaba, Darende ve Kuluncak’ta meydana gelen don olayı sonrası TARSİM ile ilgili bir kez daha mağduriyetin ortaya çıktığını belirtti. Ağbaba, TARSİM sigorta sisteminin üreticilerin aleyhine işlediğini kaydederek “Bazı bölgelerde yüzde 90 kayıp var. Ancak üretici hem TARSİM’e poliçe bedelini ödeyecek hem de TARSİM’den 1 kuruş para alamayacak. Biz boşuna ’ucube’ bir sistem demiyoruz. Bu şekilde bir sigorta sisteminden üreticiye destek çıkmasını beklemek gerçekçi değil. Bir trafik kazasına karışsanız ya sizin veya karşı tarafın sigorta şirketi aracınızı yaptırır. Ama TARSİM kaza sonrası aracınız pert olsa da size destek vermiyor.Bu sistem mutlaka üretici lehine değiştirilmelidir”  dedi.

“Malatyalı üreticilerin TARSİM’den öncelikli talepleri verim usulü sigorta sistemine geçilmesidir.” Diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Böylece üretici yıl boyunca don, dolu, sel,fırtına,yoğun yağış gibi tabii felaketleri düşünmeyecek, ağacının verdiği ürün miktarına göre zararı TARSİM tarafından karşılanacaktır.Ayrıca, TARSİM kapsamının tüm felaketleri kapsayacak şekilde genişletilmesi, primlerin düşürülmesi tüm üreticilerin ortak talebidir” ifadelerini kullandı.

"ÜRETİCİLERİMİZ CİDDİ BİR SORUN YAŞAYACAK"

Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca da, sigorta kapsamında olmayan bu olaydan dolayı çiftçilerin çok mağdur olacaklarını söyledi. Karaca, "Havalar mevsim seviyeleri üzerinde seyrederken kayısı ağaçlarının tomurcukları da iyice kabarmıştı. Geçen hafta sıcaklık özellikle gece sıfırın altında eksi 10-12’lere düşmesi ile Darende ilçemizde kayısı ağaçlarının meyve gözleri soğuk sebebi ile zarar görmüştür. Üreticimiz de bu sıkıntılarını mahalle muhtarları aracılığı ile İlçe Tarım Müdürlüğüne dilekçe ile müracaatta bulundular. Dolayısı ile çiftçilerimiz bu olayın tarım sigortaları kapsamında olmadığından dolayı kayısı üreticilerimiz ciddi sorun yaşayacaktır” ifadelerini kullandı.

Karaca, “Tarım Müdürlüğümüze bu konuda büyük bir sorumluluk düşmektedir. Üreticimizin zararını tespit noktasında titiz bir çalışmanın yapılıp hasarın tespit edilip rapor edilmesi gerekmektedir. Rapor ile hazırlanan veriler kapsamında üreticimizin zararı devletimiz tarafından karşılanıp Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının ertelenerek çiftçilerimizin mağduriyetleri giderilmelidir" dedi.

Bülten- malatyahaber.com- iha

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • mlx (3 yıl önce)
    Tarsim malasef çiftçinin umudu olmakta uzaklaşmış.geçmiş olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Porgalı (3 yıl önce)
    Yahu kardeşim kayısılar ne ara çiçek açtı? Darendede falan zaten daha geç açıyor. Ayrıca don oranı öyle hemen yüzde 50-90 diye belirlenemez. Tarsim konusunda haklı olabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Musa (3 yıl önce)
    gecen yil tarsim sigorta yaptirdigim 100 kök kayisi agacim dondan hasargördügü halde fizyolojik bir olalay var deyip gecistirdiler.üste birde 450o tl para aldilar.su an paralarimiz virginya adalarinda.zehir zikkim olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin (3 yıl önce)
    -24 derece ye kadar düşen hava maalesef daha uyanmayan tomurcukları kömüre çevirdi.Yattığı yerden haberi yalanlayanlar, Tarsim’in avukatlığına soyunanlar hemen işe koyulmuşlar. Ağababa hiç bu konuları dillendirmemeli ne gerek var gündeme getirmeye ? Diğerlerini örnek almalı kimin ne hali varsa görsün bize ne çiftçiden bize ne köylüden demeli. İlkokul seviyesinde siyaset bilen ne kadar siyaset bilimcisi varsa bizim memlekete toplanmışlar. Aman ha aman sakın inanmayın böyle şeylere maazallah refah seviyeniz yükselir sonra kendinizi de tanımaz yalanlarsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazıhanlı (3 yıl önce)
    Her iki ilçemizede geçmiş olsun inşallah fazla hasar yoktur
    0
    0
    Yanıtla
  • FARUK (3 yıl önce)
    Sayin Veli ağababa malatya miletvekili doğru söylüyor kayısının tarsim tarafından haksızlığa uğradığına katılıyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Sükuti Yıldırım (3 yıl önce)
    Kayısıların gözleri hiç uyanmadı daha.Benim bahçe de 1200 mt.rakımda.En az 15 gün var daha çiçeklerin kabarmasına
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin akbaş (3 yıl önce)
    Mersinde bile kayısılar uyanmadı malatyada ne uyandı
    0
    0
    Yanıtla
  • Akıllıdır (3 yıl önce)Yasin akbaş isimli kullanıcı yorumuna
    Cins farkı
    0
    0
    Yanıtla
  • Şeko (3 yıl önce)
    Yahu budaha sahilde domurlar daha yeni şişti Darende de ne oldu ki sahile araları 3 hafta var ulan CHP zihniyeti çamur at izi kalsın
    0
    0
    Yanıtla
  • Darende (3 yıl önce)Şeko isimli kullanıcı yorumuna
    Kardeş domur yanmış doğrudur ben bir Darendeli olarak söylüyorum geçen gün _20 derce oldu yaktı dumuru
    0
    0
    Yanıtla
  • Akın ırmaklı (3 yıl önce)
    Nereyi vurmuş darendede vuran yanan yer yok ben ırmaklı köyündenim acı pınar kecik pamucak olduğu gibi duruyor böyle bir şey yok ırmaklı yanmadıktan sonra hiç bir yer yanmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Gel balabana ben sana gösterim neresi yanmış
    0
    0
    Yanıtla
  • Akın ırmaklı (3 yıl önce)Darende isimli kullanıcı yorumuna
    Sende gel ben ırmakliyi mezgidiğini göstereyim bir tane vuran yer yok pamucak olduğu gibi duruyor
    0
    0
    Yanıtla