SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Deprem Bölgesi İçin Özel Düzenleme Yapılması Gerekiyor"

A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, 31 Ağustos'ta sona erecek olan Mücbir Sebep Hali’nin 4 ay daha uzatılacağını açıklayarak, uygulamanın detayları hakkında bilgi vermişti. Buna göre, Malatya’da Battalgazi, Yeşilyurt Akçadağ ve Doğanşehir’de istisnasız olarak 4 ay uzatma olacak. Diğer ilçelerde ise bireysel başvuru yapanlar için uzatma olacak. Şeklinde yapmış olduğu açıklama sonrasında 31.08.2024 tarihinde sona erecek olan mücbir sebep halinin uzatılması ile ilgili değerlendirme yapan malatyahaber.com yazarı Malatya SMMMO eski başkanı, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “Bu 4 aylık süre uzatımı yetersiz kalacaktır var olan sorunları dahada artıracaktır.” dedi

Altaş “ Bilindiği üzere toplumun tüm kesimlerinin üzerinde mutabık olduğu konu 6. Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerin asrı felaketi olarak tanımlanmasıdır. Asrın felaketi olarak tanımlanan bu depremlerin yaratmış olduğu fiziki yıkım ve toplumda oluşturduğu sosyolojik tahribat her geçen gün derinleşmektedir.

Biz baştan beri söyledik bu depremin yaralarının sarılması ve bölgenin eski günlerine dönmesi mücbir sebep halinin ilan edilmesi ve 4 aylık mücbir sebep halinin süreler ile uzatılması toplumun yaralarının sarılmasına derman olmayacaktır. İlk günden itibaren bölgenin 6306 sayılı kanun kapsamında Afet Bölgesi ilan edilmesi ve mücbir sebep halinin en az 5 yıllık bir süreyi kapsaması, vergi ve sigorta primleri gibi kamu alacağından belirli bir oranda da vergi terkini müessesesi çalıştırılarak devletin feragat etmesi gerekiyordu. Deprem sonrası yeni yapılaşma ile ortaya çıkabilecek mülkiyet hukuku sorunlarına özel çözümlerin sağlanması önem arz ediyor. Üzülerek belirtmek isterim ki bu olmadığı takdirde deprem bölgesinin afet bölgesi olmaktan çıkartılarak rant bölgesi haline getirildiğini görüyoruz. 

31 Ağustos da biten mücbir sebep süresinin 4 ay daha uzatılacağı belirtilmektedir. Bu süre yeterli değildir. Depremin yaşandığı günden bugüne kadar geçen süre ve uzatılması düşünülen süre dikkate alındığında mücbir sebep hali toplamda iki yıllık bir süreyi bile kapsamamaktadır. Ayrıca Malatya özelinde Merkez Yeşilyurt, Battalgazi ilçeleri ile Akçadağ ve Doğanşehir ilçeleri dışında kalan Arapgir,Arguvan,Darende,Doğanyol,Hekimhan,Kale,Kuluncak,Pütürge,Yazıhan ilçelerimizin mücbir sebep hali dışında bırakılması hiç izah edilebilir bir durum değildir. Taşrada yaşamak suç mu? Böyle bir uygulamanın olması bu insanları cezalandırmak değil de nedir? 

Şehirde barınma ve istihdam sorunun çözülmediği bir dönemde mücbir sebep halinin en az 2 yıl daha uzatılması bununla birlikte deprem bölgesini kapsayan özel düzenleme yapılarak yaşamın normale dönmesi için gerekli maddi ve manevi desteklerin sağlanması demografik yapının korunması gerekir. Uzatılacak mücbir sebep hali süresinin sadece Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı-) iş ve işlemleri ile ilgili değil ekonomik ve sosyal yaşama dair paydaş kuruluşlar olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü) Ekonomi Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı (İç Ticaret Genel Müdürlüğü-TOBB, TESK) Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (SGK-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı) Milli Eğitim Bakanlığı (YÖK) İç İşleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve T.C. Merkez Bankası iş ve işlemleri kapsamında değerlendirilmesi yaşanan ve ileride yaşanması muhtemel sorunlara çözüm olacaktır. Çünkü mücbir sebep halinin böyle parça parça uzatılması sorunları çözmediği gibi artarak ötelemektedir. Vatandaşın ve vergi mükelleflerin biriken vergi ile prim borçlarının mücbir sebep hali sonrasında nasıl yapılandırılacağı konusunda mevcut yasal düzenleme uygun değildir. Eğitime devam eden öğrencilerin harçları başta olmak üzere, Emlak vergisi ve Motorlu taşıtlar vergisi gibi doğrudan vatandaşı ilgilendiren işlemlerin mücbir sebep hali karşındaki durumu ile ilgili belirsizlik hala devam etmektedir. 

Bunun için en kısa sürede deprem bölgesi için özel bir yasal düzenlemenin yapılması gerekmektedir. 

Mücbir sebep halinin uzatılması ile ilgili karar açıklanmadan bu hususların muhakkak çözüme kavuşturulması ve vatandaşın beklentilerine cevap verecek bir düzenlemenin yapılması gerekiyor. Aksi durumda tüm beklentiler boşa çıktığı gibi vatandaşında mağdur olmasına neden olacaktır. " dedi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız