GÜRKAN'I ELEŞTİRDİ, ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPTI.. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi, Jeofizikçi ve deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, dün öğlen saatlerinde Pütürge’de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem için, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın “'Öyle zannediyorum ki bu bir artçı değil, kendi başına bir deprem” şeklindeki açıklamasına tepki göstererek, “Şimdi o Jeofizik Mühendisliği yaptığına göre, ben de belediye başkanı olabilirim demektir! Yani, bu işi bilimcilere bırakmak gerekiyor. Herkes kendi işine baksın” dedi.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, dün saat 11.27’de meydana gelen ve AFAD tarafından Pütürge merkezli, büyüklüğü ise 4.7 olarak açıklanan dünkü depreme dair Haber Global TV'nin sorularını cevaplandırdı.
Dünkü depremin, 24 Ocak 2020 tarihli 6.7 büyüklüğündeki Sivrice depreminin artçısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Van depreminin üzerinden 9 yıl geçti. 7.2 büyüklüğündeydi o deprem. Nasıl ki, üzerinde 9 yıl geçen, Van depreminin artçılarını 2020'ye kadar halen algılıyorsak, 24 Ocak depreminin artçıları da devam edecektir. Kaldı ki, 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6,7'lik deprem henüz daha genç bir deprem Bunun artçılarının ne kadar süreceğini kestirmek zor. Ama en az, en az 1-2 yıl sürer” dedi.
“Başkan depremi jeofizikçilere, bilimcilere bıraksın”
Haber Spikeri, Senem Toluay Ilgaz’ın, Prof. Dr. Ercan’ın bu tespitlerine karşılık, “Az önce Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı, 'Öyle zannediyorum ki bu bir artçı değil, kendi başına bir deprem'. Böyle bir tahminini bizimle paylaştı. Sizin değerlendirmeleriniz ne yönde?” şeklinde bir soru yöneltmesi üzerine, Prof. Dr. Ercan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a, jeofizikçilerin işini jeofizikçilere bırakması çağrısında bulundu ve Gürkan’ı sert ifadelerle eleştirdi.
“Malatya Belediye Başkanı’nın söylediklerinde yanlışlar var… Herkes işine baksın…”
Jeofizikçi, deprem bilimci, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın dün meydana gelen depreme ilişkin değerlendirmeleri hakkında şöyle konuştu:
“Şimdi o, (Selahattin Gürkan) Jeofizik Mühendisliği yaptığına göre, ben de belediye başkanı olabilirim demektir! Yani, bu işi bilimcilere bırakmak gerekiyor. Türkiye'de deprem herkesin sorunu ve herkesten bilgi alınabilir bir bilim dalı biçimine geldi. Bence herkes kendi işine bakmalı. Ben de bir kısmını dinledim. Malatya Belediye Başkanı’nın söylediklerinde yanlışlar var. 6,7 şiddetinde dedi (24 Ocak depremi için), artık şiddeti öğrensin bir belediye başkanı. Elazığ- Malatya depremi, 6,7 şiddetinde olmadı, 6,7 büyüklüğünde oldu. İkisinin arasında büyük fark var. 6,7 büyüklüğünde olan Elazığ- Malatya depreminin şiddeti, yani yıkım gücü 9'dur. İlle şiddet diyecekse, 9 demesi lazımdır. 4,7'lik bugünkü depremin ise yıkım gücü yaklaşık 3'tür. Şiddeti 3'tür. İkisi birbirinden çok farklı ölçeklerdir. Bu şiddet olayı, ölçekler tamamen birbirinden farklı.4,7'lik deprem önceki olan 6,7'lik depreminin artçılarından bir tanesidir”.
Doğu Anadolu Fay Hattı’nın depremselliği hakkındaki ve gelecekte üretebileceği muhtemel depremlere ilişkin soruları da cevaplandıran Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın verdiği bilgilerde öne çıkan başlıklar şöyle:
“Doğu Anadolu Kırığı 15 milyon yıllıktır; burası artık yoruldu; ama üreteceği en büyük deprem 7.1 büyüklüğünde olacaktır”
Karakaya Barajı deprem algılamalarını yaklaşık 3 ay o bölgede yapmıştım. Etkin bir kırık. Ama Doğu Anadolu Fayı çok sık aralıklarla patlamaz. Kuzey Anadolu kırığı oluşmadan önce Anadolu’nun tek kırığı Doğu Anadolu kırığıydı. O nedenle Doğu Anadolu kırığı en yaşlı kırıktır. Yaklaşık 15 milyon yıllıktır. 15 milyon yılda burası artık yorgun düşmüştür. Daha sonra buna yardımcı olmak için Kuzey Anadolu kırığı bundan yaklaşık 3,5 milyon yıl önce Doğu Anadolu kırığının çocuğu olarak doğmuştur. Artık onun üzerindeki yükü Kuzey Anadolu kırığı daha büyük depremlerle almaktadır ki o 8'e kadar deprem üretir. Ama Doğu Anadolu kırığının üreteceği en büyük deprem 7- 7,1 büyüklüğünde deprem. Zaten Elazığ- Malatya depremi zaten oradaki kırık boyunca oluşabilecek en büyük deprem. Bunun ardından orada daha büyük deprem beklentimiz yok.
“24 Ocak depreminin artçılarının 150 km yarı çapındaki bir alanda 5.8’e kadar varabileceğini söylemiştim”
Net olarak söylüyorum. Ama 6,7'lik deprem küçümsenemeyecek bir deprem olduğu için, sizlerle daha önce Haber Global'de yaptığımız oturumlarda, bunun artçılarının 5,7- 5,8'e kadar varabileceğini, yarıçap olarak da 150 km.'lik bir alanda olacak her türlü depremin, Elazığ- Malatya depreminin bir artçısı olarak algılanması gerektiğini belirtmiştik. Şimdi, tabi ki bu deprem ve büyük artçıları oldu. Ama bu bölgedeki gerginliği boşaltacak şekilde artçılar henüz oluşmadı.
“Nasıl ki Van depreminin üzerinden 9 yıl geçti; artçıları devam ediyorsa…”
Nasıl ki, Van depremi 2011'de, şu andaki 2020'ye kadar halen artçılarını algılıyorsak ki, onun büyüklüğü 7,2'ydi. Aşağı yukarı 9 yıl geçti ama halen artçılarını algılıyoruz. Ama 6,7'lik deprem henüz daha genç bir deprem, 2020'de olan. Bunun artçılarının ne kadar süreceğini kestirmek zor. Ama en az, en az 1-2 yıl sürer. Ama bunların artçıları, biraz önce Sayın Büyükşehir Belediye Başkanının konuştuğu gibi, artık yıkacağını yıktı 6,7'lik deprem, dolayısıyla 4,7'lik depremin artık yıkacağı bir ev yok. Çünkü, genellikle 4,7'lik deprem, eğer 6,7'lik deprem olmasaydı, Pütürge dolayı, Pütürge kaldı ki dağlık bir kesimdir, ovada yer almaz. Pütürge'nin ovalarının olduğu yerde tamamen Karakaya Barajı'nın suları kapladı. O nedenle, depremden etkilenecek yapı sayısı çok değildir. Evet, Pütürge civarında yoksulluk vardır ama o yapılar zaten yıkılmıştır. O nedenle bu çok büyütülecek bir deprem değildir. Beklenen depremlerden bir tanesi olmuştur, daha büyük bir deprem beklentisi içinde değilim”.
malatyahaber.com