18 bine yakın vatandaşımızın hayatını kaybettiği, yaklaşık 45 bin kişinin yaralandığı, binlerce yapının yıkıldığı ‘Büyük Felaket’ 17 Ağustos 1999 'Körfez Depremi'nin yıldönümünde yapı kalitesinin önemi uzmanlarca tekrarlarla dile getirilirken, yine bir deprem bölgesi olan ve 24 Ocak 2020'de Elazığ Sivrice merkezli Elazığ- Malatya depremiyle can ve mal kaybı yaşayan Malatya'da, bu felaketlerden 'aşırı kar hırsı olan, insan hayatını hiçe sayan' sorumsuzlar yüzünden ders alınmadığına ilişkin her gün yeni bir örnekle ortaya çıkıyor. Hekimhan ilçesinde, depremde zarar gören ve TOKİ tarafından yıkılarak yeniden yapımı işi ihale edilen Sakarya Ortaokulu inşaatında standart dışı kalitesiz- ‘çürük’ beton kullanıldığı Hekimhan Belediyesi'nin sayesinde ortaya çıktı. Müteahhidi Ankara merkezli bir firma olan okul inşaatındaki bu durum, ilçe belediye başkanlığının durumu ilettiği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bir yazı ile TOKİ başkanlığına bildirildi.
PAZARLIK USULÜ İLE İHALE EDİLDİ..
Hekimhan ilçesinde 1960 yılında yapılan ve 24 Ocak 2020 tarihli Elazığ-Malatya depreminde zarar gördüğü gerekçesiyle yıkılan Sakarya Ortaokulu’nun yapımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından “Pazarlık usulü” ile 18 Haziran 2021 tarihinde “Battalgazi İlçesi Hanımınçiftliği Mahallesi 24 Derslikli Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” yapımı ile birlikte ihale edildi. İhale için 7 teklif verilirken, 6 teklif geçerli sayıldı.
TOKİ, toplam tahmini bedeli 30 milyon 116 bin TL olan “Malatya İli Battalgazi İlçesi Hanımınçiftliği Mahallesi 24 Derslikli Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Binası iye Hekimhan İlçesi Yeni Mahallesi 16 Derslikli Sakarya Ortaokulu Eğitim Binası İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İnşaatı İşi”ni ihaleye çıkardı. İhale, pazarlık usulü ile yapılarak 24 milyon 990 bin TL’ye Ankara merkezli bir firmaya verdi. Firma ile sözleşme 6 Temmuz 2021 tarihinde imzalandı ve yüklenici firmaya inşaatı 3 Nisan 2022 tarihine kadar bitirmesi için 270 gün süre verdi.
TOKİ ihalenin, çok tartışılan ve rekabeti önlediği gerekçesiyle tepkiye yol açan pazarlık usulü ile neden yapıldığı konusunu ise, “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.” şeklinde açıkladı.
BETON STANDART DIŞI ÇIKTI!
Aynı zamanda deprem bölgesi olan Hekimhan ilçe merkezinde halen inşaat çalışması süren Sakarya Ortaokulu ile ilgili olarak skandal bir gelişme yaşandı. Hekimhan Belediye Başkanlığı, okul inşaatında kalitesiz beton kullanıldığı yolundaki şüpheler üzerine tutanakla hazır beton numunesi aldı ve basınç deneyine gönderdi. Sonuç, betonunun standart dışı olduğu şeklinde çıkınca belediyenin durumu ilettiği İl Milli Eğitim Müdürlüğü resmi yazıyla TOKİ başkanlığına gönderdiği belge de inşaatta kullanılan betonun standartların altında olduğu belirtildi.
İl Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir imzası ile 25 Temmuz 2022 tarihinde TOKİ Başkanlığına gönderilen resmi yazıda, “İlgi yazıda İlimiz Hekimhan ilçesi 24 ada 159 parsel üzerinde Başkanlığınızca yapımı devam eden Sakarya Ortaokuluna ait inşaata dökülen hazır betondan 11.05.2022 tarih ve 2022-PGD/44-48 nolu hazır beton numune alma tutanağı ile şantiyeden alınan 3 adet C30/37 beton numunelerinin 28 günlük beton basınç deneyi sonuçlarının ilgili standardı karşılamadığına dair yazısı yazımız ekinde sunulmuştur.” denilerek, uyarıda bulunuldu.
TOKİ'nin standart dışı beton kullanımı ile ilgili firma hakkında ne işlem yapacağı merak konusu oldu.
malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Bir beton basınç testi..
GÖRSEL: Hekimhan Sakarya Ortaokulu'nun yeni bina maket görüntüsü