SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Depremin 'Sosyal Medya' Raporu da Çıktı.. Malatya'nın Durumu..

Depremin 'Sosyal Medya' Raporu da Çıktı.. Malatya'nın Durumu..
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat Kahramanmaraş Merkezli Depremler Sonrasında Sosyal Medya Kullanımının Yansımaları araştırmasında Malatya’nın sosyal medyada da kendisini tam olarak gösteremediği ve sosyal paylaşım sıralamasında 5. sırada yer aldığı görüldü.

Muş Alparslan Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Yazılım Mühendisliği Bölümünden Murat Demir tarafından hazırlanan, “06 Şubat Kahramanmaraş Merkezli Depremler Sonrasında Sosyal Medya Kullanımının Yansımaları” konulu araştırma projesinde ilginç sonuçlar çıktı.

Türk Deprem Araştırma Dergisi’nde yayınlanan raporda, “Sosyal Medya Kullanımının 06 Şubat Depreminin Sonrasına Olumu Yansımalarına” ilişkin olarak, “Yaşadığımız son depremin bölgesel yıkıcı etkisi, birçok il ve ilçede yıkımlara sebep olmuştur. Bu nedenle ilk saatlerde arama kurtarma çalışmalarında aksaklıklar yaşanmıştır. Yıkımın böylesine büyük ve geniş çaplı olduğu bir afette her yere aynı anda yetişmek zor olmuştur. Ekiplerin ilk etapta yetişemediği ve içerisinde canlı bulunan enkazlardan gelen kurtarma çağrılarının bir kısmı sosyal medya platformları üzerinden olmuştur. Gerek enkaz altında kalanların paylaşımları gerekse enkaz çevresindekilerin paylaşımları enkaz altında olan ve henüz yardımın ulaşmadığı kimselere daha hızlı bir şekilde ulaşılmasına katkıda bulunmuştur.” bilgilerine yer verildi.

Raporda, “Sosyal Medya Kullanımının 06 Şubat Depreminin Sonrasına Olumsuz Yansımalarıda” olduğu belirtilen araştırmada, “Her teknolojinin olumlu kullanımının yanında, olumsuz ve kötü niyetli kullanımları da mevcuttur. Yaşadığımız bu deprem felaketinde ne yazık ki bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde yapılan yanlış paylaşımların olumsuz yansımaları da olmuştur. Bunlar hem yardımların aksamasına hem de toplumda güven duygusunun sarsılmasına sebep olmuştur. Oysaki yapılan bir enkaz paylaşımı asılsız çıktığında oraya giden yardım ekibinin zaman kaybetmesine ve gerçek enkazlara geç gitmesine sebep olmaktadır. Hem ekibin moral ve motivasyonunu bozmaktadır hem de geç kalınan enkazlarda kalan insanlar ve enkaz başlarında bekleyen vatandaşlarda güven duygusunu zedelemektedir.” ifadeleri kaydedildi.

İlk 2 günde 52 milyon paylaşım 
Sosyal Medya Paylaşımlarının 06 Şubat Depremi Sayısal Analizi hakkında, “Adba Analytics'in araştırmasına göre, depremde ilk iki gün (6-7 Şubat), farklı sosyal medya platformlarında deprem ile alakalı yaklaşık 52 milyon civarı paylaşım yapıldı. Bu paylaşımlara 40 milyarın üzerinde erişim olmuştur. 06 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem ile ilgili paylaşımlarda sosyal medya platformları içerisinde Twitter %98 pay ile en büyük katkıya sahip oldu. Adba Analytics'e göre, Twitter’daki paylaşımların yüzde 86’sı retweet, yüzde 6'sı orijinal postlar, yüzde 8’i ise yorum ve yanıtlar oldu. 06-17 Şubat dönemini kapsayan tarihlerde, sosyal medya platformlarında paylaşılanlar incelendiğinde yardım kategorisinin 45 milyonu aşacak şekilde ilk sırada yer aldığı, bu kategoriyi 32 milyon paylaşıma ulaşan Enkaz Altı, 5,8 Milyon ile bağış mesajları takip etti” denildi.

En fazla yıkım olan Malatya 5. Sırada 
Araştırma raporunda, “Her iki depremin de merkez üssü Kahramanmaraş olmasına rağmen, sosyal medyada kullanıcılar en fazla Hatay paylaşımları yaptı. En fazla paylaşım 39 milyon ile Hatay oldu” denildi. Rapora göre; Kahramanmaraş 17 milyon, Adıyaman 9.5 milyon, Gaziantep 5.4 milyon ve Malatya ise 5.3 milyon paylaşımla yer aldı.

En çok çadır paylaşımı yapılmış 
Araştırmada ayrıca, “Yaşamsal diğer ihtiyaçlar ve idari ihtiyaçlar anlamında ise, sosyal medya kullanıcıları arasında en fazla, Çadır (10 Milyon), İş Makinesi (7.6 Milyon), Arama – Kurtarma Ekibi (4 milyon), Ulaşım (2.8 Milyon), Tıbbi Malzeme (1.4 Milyon) ve Jeneratör (1.1 Milyon) de kullanıcıların en çok talepte bulunduğu paylaşımlar oldu” şeklindeki bilgi de paylaşıldı.

Raporda, “Adba Analytics'e göre depremin ilk 2 gününde en çok #deprem hashtag’i ile tweet atılmıştır. Bu hashtag’e, retweetler ile beraber 12.7 milyon tweet atılmıştır. Onu 3.6 milyon ile #hatay takip etmiştir” denildi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Hasan (10 ay önce)
    Yani ben il disinda yazmama rağmen günlük Malatya haberleri ni takip eden biriyim Malatya ya ait haber sitelerinde bile bir haberi bir hafta veriyorlar yani yeni hicmi gelişme yok var aslında ama haber siteleri de çok yetersiz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Seçime Doğru (10 ay önce)
    Siyasilerin reklamından fırsat kalmadıki, Malatya'nın sorunları yerine Siyasilerin kendilerini aklama ve iş yapıyormuş gibi gorunme reklamlarından fırsat oldumu?
    %93
    %7
    Yanıtla
  • resi (10 ay önce)
    malatyadaki sosyal medya hasapları gerçekten etkisiz.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • bek (10 ay önce)
    Malatya da İnternet olmadığı için olabilirmi
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Tayfun (10 ay önce)
    Hiç bir şey olmamış gibi davranan siyasilerle, kendini övme adına tuhaf cümlelerle güya "Başkanım yahu sizin Malatya'da sanki hiç deprem olmamış gibi" diyen bir belediye başkanıyla, kriz toplantılarına boğup çarşı,mahalle gezdirilmeyen hükümet yetkililerini uyarmayan vekil ve yerel yöneticilerle, kayıp ilanı verilen sivil toplum ile meslek odaları ve bu üniversitelerle mı? Depremi unutup fırsata çeviren fırsatçılarla mı biz sesimizi duyuracağız sayın editör?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • YUNUS (10 ay önce)
    En fazla yıkım Malatya olmasına rağmen diyorsunuz inatla HATAY ile Malatyayı bir tutuyorsunuz. Hatayda depremi yaşayan bir Malatyalıyım . En fazla can kaybı ve rezalet Hatayda yaşandı. Malatyaya doğu bölgelerinden insanlar gelebilmiş ama orda içecek su bile bulamadık. Hala piyasa yapmaya, acı yarıştırmaya kalkmak hemşerilerime yakışmıyor. Tüm deprem bölgelerini bir bir gezdim Hatay'a göre Temelli bile nur nimet.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Hakan EMEKSİZ (10 ay önce)
    neden acaba sosyal medyada paylaşım az olmuş ... iki merkez ilçe birde büyük şehir yerel yöneticileri kendileri için çarşaf çarşaf kullandıkları sosyal medya platformalarını malatya için kullansalardı sanıyorum açık ara güzelim şehrin yaşadıkları gündemde olurdu
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Fikret (10 ay önce)
    15 bin küsür deprem olmuş Malatyada hala deprem olmamış güllük gülistanlık bi şehir olarak bütün konularda hep 2.planda olmak ne kadar acı ve utanç verici
    %89
    %11
    Yanıtla