SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Depremin Yıktığı 'Teze Cami'yi Ayağa Kaldırma Çalışması Başladı

Depremin Yıktığı 'Teze Cami'yi Ayağa Kaldırma Çalışması Başladı
A- A+ PAYLAŞ

24 Ocak 2020 tarihli Elazığ-Malatya depreminde ağır hasar görmesi nedeniyle restore edilen ve ibadete açıldıktan 6 ay sonra 6 Şubat depremlerinde yıkılan Malatya’nın simgelerinden Yeni Cami'nin (Teze Cami), depremden hemen sonraki açıklamalarda  aslına uygun olarak yeniden inşa edileceği şeklindeki ifadelere rağmen restore edileceği ortaya çıktı. Camide çalışmalara başlanırken, inşaat alanına konulan levhada yapılacak işin restorasyon olduğu belirtildi.

Elazığ depreminde ağır hasar görmüş ve onarım 2 yıl sürmüştü..
24 Ocak 2020'de meydana gelen, 6,8 büyüklüğündeki Elazığ- Malatya depremi Malatya’nın sembolü haline gelen, yerli halkın 'Teze Cami' olarak adlandırdığı Yeni Cami ya da kayıtlardaki adıyla Hacı Yusuf Taş Camisine büyük zarar vermişti. Caminin ana kubbenin bir bölümünde çökme, duvarlarında çatlama, minare külahlarında dökülme meydana gelmişti. Depremin ardından tehlike oluşturduğu için ibadete kapatılan 'Yeni Cami' için, depremden aylar sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale düzenlenmiş, ihale ile ilgili Genel Müdürlük ve Malatya Bölge Müdürlüğü arasında yaşanan sorunlara rağmen, ihalenin verildiği 'Sur Yapı' adlı firma tarafından onarım ve restorasyon çalışmalarına Ekim 2020'de başlanmıştı. Ana kubbe ve hasar gören diğer kubbeler tamamen sökülüp değiştirilirken, doğu ve batı yan duvarlarına da payandalar eklenerekgüçlendirilmişti. Caminin iç duvarları da güçlendirilirken, ahşap olan taban sökülerek temel ortaya çıkarılmış ve  güçlendirme yapıldıktan sonra, taban yeniden ahşap olarak inşa edilmişti.  Caminin her iki minaresi de yine şerifelerinin üst kısımlarından itibaren yenilenmişti.

6 Şubat depremlerinde tamamen yıkıldı
Yeni Cami, yeniden ibadete açılışından yaklaşık 6 ay sonra, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli ilk ve ikinci depremde büyük hasar olarak neredeyse tamamen yıkıldı. Yeni Cami’nin depremlerden etkilenmeyen tek bölümü ise, 110 yıl önceki üçüncü minare olarak da bilinen, şerefeden üst tarafı olmayan yarım minare oldu. Yaklaşık 20 milyon TL harcanan restorasyon ve onarımdan 6 ay sonra caminin adeta bütünüyle yıkılması, yapılan restorasyon ve güçlendirmenin ne denli 'kaliteli ve tekniğe uygun olduğu" tartışmalarını gündeme getirirken,  büyük kısmı yıkılan caminin  'yeniden yapım' işini, depremde hasar gören Söğütlü Caminin yapımını da üstlenen  Malatyalı Hayırsever İş İnsanı Hacı Bayram Kızılaslan üstlenmiş ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile protokol imzalamıştı.

Restorasyon çalışmaları başlatıldı 
Depremden sonraki ilk açıklamalarda, aslına uygun olarak yeniden inşa edileceği belirtilen Yeni Cami'nin, orijinal projesine göre yeniden inşa edilmesinin söz konusu olmadığı, hazırlanan projeyle caminin restore edilmesinin uygun bulunduğu, inşaat alanına konulan levhadaki tanımlamayla ortaya çıktı. Yüklenici firma olan Adamak Restorasyon Limited Şirketine 900 gün yapım süresi tanındı.

Yeni Camii’nin çevresini kapatan yüklenici firma Adamak, büyük kısmı iç kısma çöken caminin içindeki taşları büyük bir vinç vasıtasıyla dışarıya taşıyarak çalışmalarına başladı.

Sponsor: Hacı Bayram Kızılaslan 
Yeni Camii’nin bahçesine asılan tabelada İşin adı; Malatya İli Battalgazi İlçesi Yeni  (Hacı Yusuf Taş ) Camii Projelerinin Hazırlanması ve Restorasyonu (Uygulama) İşi olarak yer alırken, Kontrollük kısmında ise  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Daire Başkanlığı gösterildi.

Hayır sever iş insanı Hacı Bayram Kızılaslan, tabelada “sponsor” olarak belirtilirken,  yüklenici firma ise, “ADAMAK RESTORASYON SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ” şeklinde yer aldı.

Avluya “attıkları kazıkları” sökmüşler
Bu arada, 6 Şubat depremlerinde ağır bir yıkım gören Yeni Camii’nin restorasyon sonrası ayakta kalan tek bölüm ise, kamuoyundan çıkan tüm tepki ve karşı çıkmalara rağmen, Yeni Camii'nin 110 yılık geçmişinde ihtiyaç duyulmayan, ancak restorasyon sonrasında avlusuna konan açılır-kapanır dev şemsiyeler ve kazıkları olmuştu. Depremde dimdik ayakta kalan kazıkların restorasyon çalışmalarını  başlaması ile birlikte söküldüğü belirtildi.

Caminin 2 yıl süren onarım çalışması ve yüksek maliyeti nedeniyle, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve önceki restorasyonu gerçekleştiren firmanın, caminin avlusuna yerleştirilen 'şemsiye' kazıklarının her iki depremde de zarar görmeden ayakta kalması üzerine vatandaşların, “Malatya’nın göbeğinde sağlam kazık atmışlar” tepkisine yol açmıştı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Serdar (1 yıl önce)
    Her ne yaparsanız yapın ama aslına uygun yapmayın.Bu güne kadar aslına uygun yaptıklarının hepsi , ciddi depremlerde yikildi.Harcanan emek ve paraya yaxik.Betonarme yapın ki ayakta kalsın,statiği ve iskeleti sağlam olsun, gelecek nesillere ulaşsın.Dis görünümü itibariyle eskisine benzetmek pekala mümkündür.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Geçen yıl yeni camide büyük masraflarla güya güçlendirme yapıldı. Ama yapılan güçlendirmenin bir faydasının olmadığı bu depremde belli oldu. Caminin yanındaki çeşmenin neden kapatıldığını bilmiyoruz. Caminin zemini sulu olduğu için onarımdan önce zeminin sağlamlaştırılması gerekirdi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Marco Paşa (1 yıl önce)
    Bir çok inşaat firması özelikle siyasetten adamı olanlar malatyadaki depremi fırsata çevirme derdinde kasasını doldurma derdinde ama rabimimin hesabı başkadır yanlarına kalmaz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Marco Paşa (1 yıl önce)
    200 -250 bin insanımızın Mesken sorunu çözülmemiş iken adı geçen Malatyamızın ortak mirası ne az, ne orta tam yıkık durumda iken bu afı geçen restorasyon ne restorayonudur yapının sıfırdan inşaası gerekmekte gerisi önceki sözde restorasyondan ibaret kalır yani birilerin cebini doldurmaktan öteye geçilmez yazık bu fakir milletin parasına günahtır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakikat (1 yıl önce)
    İnşallah bir an önce yapılır.şehirde bir ışık yanar.Hatay tamamen yıkımı bitirdi.şehir merkezine başladı.Malatya da tık yok.hala durduğu gibi duruyor.demek sahipsiz şehir denmesi boşuna değilmiş.hiç ilgilenen yok galiba.kaderine terk edilmiş yıkık virane bir köy artık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fth (1 yıl önce)
    Sanki 1000 yıllık tarihi eser.(hoş öyle olsa muhtemelen yıkılmaz dı da neyse) yıkıp biraz büyük be sağlam bir teze cami yapın. Bu arada söğütlü camiye de gerek kalmaz yeteri kadar büyük olursa. Kalan yerlerde meydan olarak değerledirilir. Ama ne söylesek yazsak boş. Malesef. Allah hepimizi ıslah etsin.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Ne desemki? (1 yıl önce)
    Sağolsun bir hemşerimiz yapımını üstlenmiş. Sağolsun var olsun.Devletin yapacağı şeyi sevabına kendi yapıyor. Devleti yükten kurtarıyor. Tarihi, manevi ve hatıra değeri olan bir eseri ayağa kaldırmaya çalışıyor. Anlamadığım bir iki yorumda nahoş eleştiri var. Yahu adam kendi parası ile kendisi yapıyor. Ve istediğini yapar. İş adamının malına da ortak olmadığımıza göre nedir bu eleştiri. Çok mu zor Allah razı olsun demek. Siyasetçiye bürokrasiye yöneltilecek eleştirileri hayırseverlere yöneltmek marifet değil. Hayır yapmayana sesi çıkmayanlar, hizmet etmeyene yüzüne eleştiri yöneltmeyenler hayırsever bir hemşehrimize bu eleştirilerinde haksızlık yapıyor. Malatya’ya kim kendi kesesinden hayır hasenat( cami, okul, park, hastane, kültür sanat merkezi, kütüphane,aşevi vb) yaparsa başımızın üstünde yeri vardır. Devletin yaptığını ben yaptım diyen maaşlı belediye reislerine maaşlı vekillere el pençe durulacağına hayırsever kim varsa bari dua edelim. Alkış tutalım.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Vatandaş44 (1 yıl önce)
    Hele bir sorun Malatyalılara kim teze caminin yapılmasını ister yeter yani 10 kere denendi olmadı işte yıkılmış gitmiş zorlamanın bir anlamı yok
    %60
    %40
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Şu anda Malatya nın en önemli sorunu teze caminin ayağa kaldırılması. Önce insan. İnsan olmadıktan sonra cami yapsan ne olacak. Önce insanların dertlerine çare bulalım. Kış geliyor, insanlar konteynerlerde, gurbet elllerde. Teze caminin hem Elazığ deperemi sonrası hem bu deprem sonrası yapılan harcama ile neler yapılırdı.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    yeni cami yapılsın ,söğütlü cami asla yapılmasın .yeşil alan olsun.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Allah sormaz mı; Ben İnsanoğlunu, diğer varlıklardan üstün kılmak için akıl ! verdim diye? Ama Siz ne yaptınız?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Huzur (1 yıl önce)
    Aman çeşmesi kıbleye bakmasın
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Kanka44 (1 yıl önce)
    Artık eski haliyle yapmayın depreme dayanmıyor karagozluluer camii Yanı Kernek cami modelinden olsun kolonlar çelik kiriş yanlar damperli cam daha sağlam olur
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Sabri (1 yıl önce)
    Yav cami yıkılmış gitmiş ne restorasyonu, o temelin üstüne daha taş konur mu insanlar nasıl namaz kılacak korka korka, yıkın yenisini yapın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • EROL (1 yıl önce)
    Sadece merakımdan soruyorum önceki tadilat ve güçlendirme yapan firmaya soruşturma açıldı mı ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Osman Baharçiçek (1 yıl önce)
    Hayırsever Hemşehrimiz Bayram Kızılaslan dan Allah razı olsun. Bunu dışında da birçok hayır yaptığını biliyorum. Rabbim ömrüne ve işlerine bereket versin.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • oktay (1 yıl önce)
    ya arkadaş elbette cami yapılsın ibadetimizi yapalım ancak kış geliyor insanlar konteynerda göz boyama işlerini bırakın.hele bak adamlar müslüman hemen camiyi yaptılar vay anam vay.sömürün insanların duygularını bakalım
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Orta hasarlı evleri kim ayağa kaldıracak? Keşke sorunları sistematik olarak haber yapsanız. Bir yıl dolmak üzere. Orta hasarlı evler ile ilgili laf var icraat kanun yok.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Osman (1 yıl önce)
    Malatyanin bir derdi yeni camimi iki tane taş kalmış onun yerine prefabrik cami yapın
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Malatya Sevdası (1 yıl önce)
    Yapım Günü 900 gün olarak belirlenmiş yani 2,5 yıl içerisinde yapilacak.Hayırlı olsun ben bu sefer Elazığ Depremine nazaran daha hızlı yapılacağını düşünüyorum
    %50
    %50
    Yanıtla